Melawat Rabbit Land Singgah Bayu, Jalan Kimanis Keningau - Cerita Cinta Surirumah

Saturday, 24 November 2018

Melawat Rabbit Land Singgah Bayu, Jalan Kimanis Keningau

Melawat Rabbit Land Singgah Bayu, Jalan Kimanis Keningau || hi there, ni cerita 18.11.18 , bawa anak anak jalan-jalan tenom ... so on the way balik dari tenom ke membakut, hari dah agak petang, kabus kabus pula sekitar jalan kimanis keningau ni , kitorang saja menyinggah kat Rabbit Land Singgah Bayu ni ... dah nak buat macam mana bila Iman dan Amin ni fall in love dengan movie Peter Rabbit .... so, saja nak bagi dorang tengok dgn lebih dekat rabbit ni macam mana ekceli ...

Melawat Rabbit Land Singgah Bayu, Jalan Kimanis Keningau
Melawat Rabbit Land Singgah Bayu, Jalan Kimanis Keningau
tempat ni baru juga dibuka sekitar 3 bulan lepas ... rabbit dia pun tak banyak lagi, tapi dalam perancangan untuk ditambah bilangannya ... mrs pip suka bawa anak anak pigi tempat macam ni , selain dekat dengan alam, dorang boleh belajar sesuatu mengenai haiwan ...

Melawat Rabbit Land Singgah Bayu, Jalan Kimanis Keningau
Melawat Rabbit Land Singgah Bayu, Jalan Kimanis Keningau

mrs pip tak masuk dalam Rabbit Land ni, hanya mr.Husband dan Iman dan Amin ... Nami tengah tidur dalam kereta, lagipun cuaca berkabus, sejuk wei .. Nami pula bukan tahan sejuk, risau dia demam dan selesema ... so better stay saja dalam kereta dengan Nami ...

Melawat Rabbit Land Singgah Bayu, Jalan Kimanis Keningau
Melawat Rabbit Land Singgah Bayu, Jalan Kimanis Keningau

enjoy betul Iman dan Amin kejar kejar rabbit dan bagi rabbit ni makan ... siap dapat teman baru tapi mesra gitew ... biasanya yang cepat berkawan ni si Iman ... dia ni jenis mudah mesra, cepat nak tegur orang , dan sekelip mata saja dah jadi kawan ... 

Melawat Rabbit Land Singgah Bayu, Jalan Kimanis Keningau
Melawat Rabbit Land Singgah Bayu, Jalan Kimanis Keningau

tak silap masuk sini hanya RM2.00 seorang , kalau budak di bawah 5 tahun tu, masuk free saja ... makanan tu korang boleh beli kat kaunter ... tapi mrs pip syorkan korang datang petang, time ada kabus kabus, rasa sejuk sejuk dan ada angin bayu tu kan, best! ... 

Melawat Rabbit Land Singgah Bayu, Jalan Kimanis Keningau
Melawat Rabbit Land Singgah Bayu, Jalan Kimanis Keningau

Iman siap angkat angkat rabbit tu ... beberapa kali juga Iman terjatuh kerana kejar rabbit ... habis kotor kasut Iman ... tapi biarlah , budak budak nak happy kan ... mrs pip hanya mampu tengok dari jauh ja , tunggu Nami besar sikit, next time nak datang lagi bawa Nami main main kat sini juga ...

Melawat Rabbit Land Singgah Bayu, Jalan Kimanis Keningau
Melawat Rabbit Land Singgah Bayu, Jalan Kimanis Keningau

alahai rabbit, cute betul bah kamurang ni ... mau ja bawa balik seekor dua ... nasib baik Iman dan Amin ndak request mau ada rabbit sebagai pet dorang ... tapi mr.Husband ada juga bagi hint macam mau pelihara rabbit ...aduh.

Melawat Rabbit Land Singgah Bayu, Jalan Kimanis Keningau
Melawat Rabbit Land Singgah Bayu, Jalan Kimanis Keningau
tengok tu, kabus tebal ...

Rabbit Land memang di tepi jalan sangat tau , jalan kimanis keningau tu ... kalau kamurang dari kimanis dan menuju ke keningau, Rabbit Land berada di sebelah kiri kamu ... cumanya sila bagi signal awal awal kalau mau masuk sini coz takut kereta belakang ndak perasan kan, lagi lagi kalau kabus tebal ...

dan kalau kamurang dari arah keningau pula, Rabbit Land berada pada sebelah kanan kamu, tapi sebaik baiknya kamurang turun jalan bawah dan cari tempat U-turn yang selamat dan naik semula ke Rabbit Land masuk arah kiri ... 

kenapa? kerana kalau dari arah keningau, Rabbit Land ni berada pada kedudukan menuruni bukit, si mmg risau kereta pecut dari belakang dan tanda garisan jalan memang double line straight, maksudnya memang tak boleh memotong atau mahu masuk simpang sebelah ... pendek kata mmg agak bahaya , lagi lagi kalau kabus tebal ... 

selain Rabbit Land di Jalan Kimanis Keningau ni, ada juga taman arnab di tempat lain sekitar KK ni, iaitu taman arnab di Lokkawi dan taman arnab di kundasang ... dua dua tempat ni mrs pip belum pernah pergi lagi ... maybe nextime ...

thanks for reading.

cheers.

7 comments:

  1. betul..bawak budak2 ke sini lagi bagus utk bagi dorang explore dengan haiwan yang real dari tengok dalam tab tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagus juga bila ada orang persendirian buat rabbit land mcm ni , at least ada juga tempat anak anak dtg melawat time cuti sekolah atau hujung minggu ...

      Delete
  2. Diah pon suka bawak supaya diaorg explore nature

    ReplyDelete
  3. tq share....plan nak p sana jugak ni

    ReplyDelete