August 2018 - Cerita Cinta Surirumah

Thursday, 30 August 2018

Nama penuh Baby NH

August 30, 2018 19
Nama penuh Baby NH
hi there, straight to the point! hari ni nak share dengan semua nama penuh Baby NH ... ekceli nama ni kita dah pilih since last year waktu mrs pip pregnant tapi nasib tidak menyebelahi kitorang bilamana pregnancy mrs pip mengalami keguguran pada minggu ke-6 ... bila dah miscarriage tu, nama NH kita simpan untuk next baby ... dan kandungan yang gugur tu, kitorang sepakat bagi nama 'Muhammad' since ada yang bagi nasihat molek diberi nama 'Muhammad' walaupun bayi tu gugur tanpa diketahui jantinanya, semoga menjadi anak syurga mommy daddy ...

Baby NH sejurus selepas kelahiran
Baby NH sejurus selepas kelahiran

untuk Baby NH yang lahir pada 20.08.2018, mrs pip dan mr.Husband selesa untuk berikan nama NAMI HEAVENLEE ... pasti ramai yang tahu, NAMI merupakan sebuah pulau yang terletak di Chuncheon , Korea Selatan, dan merupakan sebuah pulau yang agak terkenal selepas penggambaran drama Winter Sonata satu masa dulu ... nama Baby NH, nama "NAMI" diambil sempena nama Pulau Nami tersebut since mr.Husband jatuh hati dengan pulau Nami selepas melawat pulau tu beberapa tahun lepas  ... T_T


Nami Heavenlee
Nami Heavenlee

untuk nama "HEAVENLEE" pula , ianya diambil dari perkataan asal "HEAVEN" yang bermaksud syurga ...

Nami Heavenlee
Nami Heavenlee

manakala "LEE"itu sendiri mempunyai beberapa maksud tersendiri antaranya : shelter, protection, cover, refuge, safety, security, sanctuary, haven, shield

Baby and I ; our little Nami Heavenlee
Baby and I ; our little Nami Heavenlee
semoga Nami Heavenlee tumbuh membesar menjadi anak yang soleh dan sentiasa dalam lindungi Allah SWT ... amin, amin, amin ya rabbal alamin.

dan nak tahu perjalanan kelahiran Baby NH? boleh baca
  

doakan mrs pip menjadi mommy yang berjaya dunia akhirat dalam membesarkan anak anak ... buat Iman Rafael dan Amin Johansen, kasih sayang mommy tidak berubah terhadap korang dengan kehadiran Nami Heavenlee, sayang mommy buat semua anak anak mommy tidak berbelah bagi dan sentiasa utuh selamanya ...

love all my three of you, my NYAWA .

happy parenting.

cheers. 

Monday, 27 August 2018

Jurnal kelahiran Baby NH || 20.08.2018

August 27, 2018 22
Jurnal kelahiran Baby NH || 20.08.2018
Jurnal kelahiran Baby NH || hi there, alhamdulillah .... hari ini genaplah seminggu umur baby NH ... baby NH berada dalam keadaan yang sihat, dan mrs pip juga semakin beransur sihat dan kembali bertenaga selepas melahirkan baby ... well, almaklumlah melahirkan baby ni memang banyak tenaga dan kudrat hilang :)) ... mrs pip sedang berpantang, dan buat mrs pip, memang akan berpantang penuh selama 60 hari , makan , minum , dan keperluan berpantang dijaga dan disediakan sepenuhnya oleh mr.Husband T_T (kenyit kenyit mata, I lap lap you mr.Husband ... saranghae!) ... jom follow jurnal kelahiran Baby NH ...

yeah! delivery done :))


17.08.2018 (Jumaat / Tengahari) 
  • Spotting kelihatan 

18.08.2018 (Sabtu )
  • Bleeding / spotting , half pantyliner soaked

19.08.2018 (Ahad) >>> False Alarm
  • sekitar Subuh, perut terasa sakit semacam
  • sekitar 8.00 pagi , ke Hospital Beaufort untuk pemeriksaan
  • 9.00 pagi - 11.00 pagi , pemeriksaan dijalankan dan doktor mengesahkan belum ada tanda tanda jelas untuk delivery ...

20.08.2018 (Isnin) 
  • jam 2.18 pagi , perut terasa sakit dan soft contraction mula terasa. observed soft contraction every 15 to 10 minutes ...
  • jam 8.30 pagi, tiba di Hospital Beaufort untuk pemeriksaan, confirmed cervix dilate at 3cm , so terus masuk wad bersalin ...soft contraction berlarutan sehingga sekitar jam 4.45 petang
  • jam 4.45 petang contraction semakin kuat dan sakit
  • jam 7.00 petang, cervix dilate at 5cm
  • jam 7.30 petang, masuk labour room ... cervix dilate further at 7cm ...contraction bertambah sakit, tapi air ketuban belum pecah
  • selepas menunggu lebih sejam (sekitar 8.30 malam) cervix dilate 8cm, dan pasukan jururawat mengambil keputusan untuk pecahkan air ketuban untuk menyegerakan proses kelahiran ... time ni memang agak letih kerana contraction mengambil masa yang terlalu lama (since jam 2.18 pagi) untuk menunggu bukaan penuh ... cervix dilate at 9cm, tapi contraction belum cukup kuat untuk push baby keluar ... perut masih terasa 'soft' ...
  • 9.15 malam, ready for delivery ... contraction bertambah kuat, perut cukup keras dan sakit untuk meneran ...
  • 9.25 malam, delivery successful.
Ambil angin di Taman Terapeutik, Hospital Beaufort
20.08.2018 @ 10.30 am

Baby NH
EDD : 28.08.2018

Tarikh Kelahiran : 20.08.2018 (38 Minggu 6 Hari)

Masa Kelahiran : 9.25 malam

Jantina : Lelaki

Berat : 3.13 kg

Panjang : 52cm

Lilitan Kepala : 33 cm

Lilitan dada: 32 cm

Disambut oleh : JM Noor Afizza Affifi

Bersalin normal 


ketika contraction/proses bersalin bermula, antara perkara yang mrs pip lakukan :-
  • rekod selang masa setiap contraction dan tahap kesakitan
  • banyakkan bergerak dan berharap cervix dilate dengan cepat
  • banyakkan minum air 
  • tidak fokus terhadap contraction, sebaliknya lakukan aktiviti ringan seperti mendengar muzik, baca buku, istifgar, selawat, baca ayat kursi dan sebagainya
  • ketika contraction semakin kuat, lakukan teknik pernafasan dan sentiasa dalam mode tenang
  • berehat secukupnya untuk memastikan tenaga disimpan untuk proses delivery nanti kerana ketika delivery, banyak tenaga diperlukan untuk push out baby keluar
  • jangan skip makan , dan makanlah makanan / snek ringan selepas makan makanan utama ... jangan biarkan diri rasa lapar
  • bawalah minuman atau snek ringan di dalam labour room kerana proses bersalin mengambil masa dan mungkin akan berasa haus dan lapar 
  • pastikan bersalin dengan teknik yang betul agar proses bersalin berjalan dengan lancar

mrs pip berterima kasih dengan mr.Husband yang temankan mrs pip di dalam labour room sepanjang proses untuk melahirkan Baby NH ... since tempoh contraction yang agak lama untuk tunggu cervix dilate sepenuhnya, memang mrs pip terasa letih dan lenguh di bahagian kaki ... bukan setakat lenguh, entah brapa kali kaki terasa kejang ... dan sakit belakang yang amat sangat, sampaikan time push tu memang rasa mcm tidak larat untuk angkat badan ... lucky mr.Husband ada bersama, bantu mrs pip untuk tolak badan ke depan dan push baby keluar ...

selain tu, mrs pip berterima kasih juga dengan pasukan jururawat yang menguruskan kelahiran Baby NH, you all were so awesome that night ... pasukan jururawat yang sangat baik, beri kata kata perangsang, dan sentiasa ingatkan mrs pip agar pastikan kedudukan pelvic tidak diangkat untuk mengelakkan tear sewaktu bersalin, dan bantu mrs pip untuk memudahkan delivery of Baby NH ... dan sepanjang di dalam labour room tu, pasukan jururawat berusaha untuk buat mrs pip berasa selesa ... thanks for your great hospitality ...

dan terima kasih juga buat mother-in-law dan ahli keluarga yang lain yang menjaga lil' Iman dan lil' Amin dengan baik ketika ketiadaan mrs pip ... love you MIL :)) ...

untuk mommies yang bakal melahirkan anak, mrs pip ucapkan semoga delivery journey korang dipermudahkan ... untuk yang muslim, banyakkan istighfar, dan baca ayat kursi dan berdoa mohon kepada yang Maha Kuasa agar proses bersalin dilalui dengan lancar ...


insya allah, nanti mrs pip share gambar Baby NH ... thanks juga kepada semua yang mendoakan mrs pip ... love you all...

dan kalau mommies nak info lanjut mengenai Labor and Birth, boleh rujuk laman web


cheers.

Saturday, 25 August 2018

Barut dan bedung cantik untuk Baby NH

August 25, 2018 13
Barut dan bedung cantik untuk Baby NH
hi there, terkejut mrs pip bila dapat bungkusan hadiah untuk Baby NH ... eh eh, bila masa pula kita beli barang untuk Baby NH pula ? sekali tengok pengirim, rupa-rupanya daripada kawan lama mrs pip , my roommate waktu di universiti dulu! pandai betul kawan sorang ni bagi surprise tau! dalam dia, dia jahitkan barut dan bedung cantik untuk Baby NH , memang rezeki untuk Baby NH la ni ... lagi best, kawan tu siap bagi barut dan bedung Animal Theme! woha, memang happy sangat terima hadiah dari kawan mrs pip ni ... sayang awak , my roommate Ude @ Norhidayati Jaaipar ... roommate yang sangat baik hati dari zaman universiti , yang selalu sabar dengan perangai kita, yang selalu kalau bagi nasihat, alahai suara sentiasa lembut dan penuh kasih sayang ... 

p/s: I was once a rebellious girl! 

Barut dan bedung cantik untuk Baby NH
Barut dan bedung cantik untuk Baby NH 

tada! ni lah hadiahnya ... di bungkus cantik ... dah lah memang mrs pip tak belikan barut pun untuk Baby NH coz time lil' Amin, mrs pip ada belikan beberapa helai barut, tapi tak jumpa jumpa juga kat mana mrs pip letak ... misplaced , memang tak ingat letak kat mana ... penat cari dalam stor dan storage box ... mr.Husband siap cakap "maybe sudah kena buang tu kan barang baby yg lama" , hiks!

Barut dan bedung cantik untuk Baby NH
Barut dan bedung cantik untuk Baby NH 

hadiah untuk baby NH, 5 helai barut yang dijahit sangat kemas, dan kain sangat lembut ... 100% cotton , so bila dah cotton, memang sesuai dgn kulit baby kan ...

selain barut, baby NH juga dapat sehelai kain bedung dengan saiz 1m x 1m ... kira besar la juga bedung ni , boleh bedungkan baby nanti time nak bawa baby pergi check up kat klinik ... dah lah bedung tu kain dia cantik , suka sangat dengan corak corak haiwan ni ...  

Barut dan bedung cantik untuk Baby NH
Barut dan bedung cantik untuk Baby NH 

dan selain barut dan bedung yang cantik tu untuk Baby NH, siap kawan kita ni selitkan "angpow wallet" dengan pattern dinasour ... memang senyum sampai telinga mrs pip dapat angpow wallet ni ... I suka sangat ... dia jahit kemas, lepas tu anak anak mrs pip, lil' Iman dan lil' Amin memang sekarang ni suka sangat karakter dinasour , so maybe lepas ni nak beli lah extra angpow wallet untuk lil' Iman dan lil' Amin pula ...

Barut dan bedung cantik untuk Baby NH
angpow wallet

dan bila buka angpow wallet tu, tada! ada pula kena selit angpow dengan sejumlah wang untuk Baby NH kata kawan mrs pip tu ... hiks! kau ni kan Ude, dah bagi hadiah, siap bagi duit sekali ... memang rezeki untuk Baby NH ... lepas ni boleh masukkan dalam tabung baby NH ...

dan buat korang yang mencari barut dan bedung cantik cantik, dan nak beli pada harga yang murah murah, affordable gitu , korang boleh check IG kawan mrs pip ni ... dia jahit sendiri tau barut dan bedung tu ... dan angpow wallet tu, mrs pip tak sure dia jual online ke tak ... maybe kena buat special request, bari dia jahitkan kot ...

dan jahitan dia kemas, material pun 100% cotton untuk barut dan bedung tu ... bolehlah korang belikan untuk new baby born atau bagi hadiah kat kawan kawan korang yang tengah preggy ...


thanks Ude, sayang awak ketat ketat ... Baby NH cakap "Thank you Bonda Ude, bagi hadiah cantik" ...

cheers.

Thursday, 23 August 2018

Review Althea Real Fresh Skin Detoxer Rose & Green Tea

August 23, 2018 3
Review Althea Real Fresh Skin Detoxer Rose & Green Tea
Review Althea Real Fresh Skin Detoxer Rose & Green Tea || yeah, baru ada kesempatan untuk review produk terbaru daripada Althea yang baru saja launching penghujung bulan Julai 2018 lalu, iaitu Althea Real Fresh Skin Detoxer Rose & Green Tea ... real fresh skin detoxer ni merupakan hadiah istimewa yang diberikan kepada semua mereka yang terpilih menjadi Althea Angels , dan merupakan yang terawal dapat menggunakan real fresh skin detoxer ni T_T 

Review Althea Real Fresh Skin Detoxer Rose & Green Tea
Review Althea Real Fresh Skin Detoxer Rose & Green Tea 

real fresh skin detoxer ada dua jenis iaitu Rose dan Green Tea ... skin detoxer merupakan 2-in-1 pack cleanser yang membersihkan wajah daripada cela minyak dan kotoran, dan menjadikan kulit terasa lebih segar, bersih, fresh, licin dan lembut ... hanya 10 saat sahaja diperlukan untuk membersihkan kulit wajah menggunkan real fresh skin detoxer ni tau!

Review Althea Real Fresh Skin Detoxer Rose & Green Tea
Review Althea Real Fresh Skin Detoxer Rose & Green Tea 

untuk real fresh skin detoxer ROSE, ianya digunakan pada waktu pagi , membantu mengeluarkan kotoran daripada lapisan kulit, melindungi dan memberikan keseimbangan tahap pH terhadap kulit kulit dan menjadikan tekstur kulit lembut dan sekata ... lantas memudahkan korang untuk menggunakan make up muka ...   

Review Althea Real Fresh Skin Detoxer Rose & Green Tea
Review Althea Real Fresh Skin Detoxer Rose & Green Tea 

untuk real fresh skin detoxer GREEN TEA pula, ianya digunakan pada sebelah malam sebelum nak masuk tidur ... mengikut sumber Althea, sel kulit terjana paling aktif pada sekitar jam 10 pm , dan produk real fresh skin detoxer Green Tea ini dibuat untuk membantu meningkatkan penjaan sel kulit dengan memastikan kulit wajah dibersihkan dan sedia untuk berehat di waktu malam.

Review Althea Real Fresh Skin Detoxer Rose & Green Tea
Review Althea Real Fresh Skin Detoxer Rose & Green Tea 

untuk menggunakan real fresh skin detoxer ni, caranya amat mudah :-

letakkan real fresh skin detoxer pada jumlah yang secukupnya di tapak tangan, kemudian sapukan di kulit muka yang kering (jangan basahkan muka terlebihkan dahulu),  biarkan real fresh skin detoxer berada di kulit wajah selama 10 SAAT , kemudian tambahkan sedikit air dan dan urut kulit wajah dalam urutan membulat (circular motion) , dan bilas muka hingga bersih ...

pastikan korang catat tarikh membuka tube real fresh skin detoxer ni dan gunakan sebelum tarikh luput tau ... 

Review Althea Real Fresh Skin Detoxer Rose & Green Tea
Review Althea Real Fresh Skin Detoxer Rose & Green Tea 

ok mrs pip dah guna real fresh skin detoxer ROSE dan juga GREEN TEA ni ... kulit wajah terasa terasa lebih segar, bersih, fresh, licin dan lembut ... dan juga harum! memang suka dengan skin detoxer ni sangat sangat ... 

dan sedikit info mengenai real fresh skin detoxer Rose dan Green Tea yang mungkin korang ingin tahu ...


untuk skin detoxer ROSE tu, di dalam tube tu memang ada terdapat premium rose petals tau ... wah! kelas gitew ... dan premium rose petals ni di ambil secara hand picked setahun sekali hanya pada bulan Mei di Grasse, Perancis.


dan manakalu untuk skin detoxer GREEN TEA pula, hanya baby green tea leaf yang diambil pada waktu musim bunga hanya pada tuaian pertama ... 

aiseh, memang eksklusif sangat tau skin detoxer ni kan ... T_T

dan nak tengok barang lain yang mrs pip terima sebagai Althea Angels daripada Althea , boleh klik entry 


yang teringin untuk mendapatkan real fresh skin detoxer ni, 
korang bolehlah beli produk ni di  laman web rasmi Althea 


cheers.

Monday, 20 August 2018

Review Saemmul Real Tint & TonyMoly Delight Tony Tint

August 20, 2018 6
Review Saemmul Real Tint & TonyMoly Delight Tony Tint
Review Saemmul Real Tint dan TonyMoly Delight Tony Tint || hi there, ok hari tu mrs pip beli lip tint di laman web Althea ... sudah lama teringin untuk mencuba lip tint sebenarnya, nak rasa sendiri beza lip tint dengan lipstick ... pasal tergoda punya pasal kan, so terus rembat dua lip tint , satu kaler pink dan satu lagi kaler merah T_T so, ok ke tak lip tint ni? jom lah baca review Saemmul real tint dan TonyMoly delight tony tint ni ...

Review Saemmul Real Tint & TonyMoly Delight Tony Tint
Review Saemmul Real Tint & TonyMoly Delight Tony Tint

Saemmul Real Tint (9.6ml) , harga : RM15.00
color available : Orange , Pink, Red

mrs pip beli warna Pink untuk Saemmul real tint , dan sebelum tu jom kita intai intai key ingredients yang terdapat dalam Saemmul real tint ni seperti yang dikongsi di laman web Althea ...

  • Marine collagen extract - Penetrates deep into the layers of the skin to plump it up, keeping it looking youthful 
  • Trehalose - A moisturizing agent that binds water to the skin, preventing evaporation to keep it hydrated for longer 
  • White birch extract - Has anti-inflammatory and skin healing properties
Saemmul Real Tint
Saemmul Real Tint

untuk Saemmul real tint ni, senang nak guna just like lip gloss, lembap-lembap gitu , lepas tu yang best memang senang nak blend kan di bibir ... macam mrs pip, just letak real tint ni di tengah bibir, lepas tu just guna jari saja untuk ratakan ke seluruh bibir ... 

Saemmul Real Tint
Saemmul Real Tint

rasa bibir a bit plump time guna real tint ni, dan kalau korang seorang yang malas nak apply selalu lipstick, kejap kejap lipstick tanggal tak tahan lama, betterlah guna real tint ni kerana ianya long-lasting!

serius mrs pip beli kaler pink, tapi maybe kulit mrs pip ni jenis dark, so bila apply tak nampak pun macam pink ... nampak macam warna merah , atau mungkin nampak macam warna tu lebih dark pink eh? 

TonyMoly Delight Tony Tint (8.3ml), harga: RM13.00
color available : Cherry Pink, Orange Cha Cha, Red

untuk TonyMoly delight tony tint ni, mrs pip pilih warna merah ... eh tetiba pula warna merah, tak pernah pernah lagi pakai lipstick kaler merah sebelum ni ... selalu guna nude color atau plum ... sesekali tukar angin cuba warna merah pula ... dan jom intai intai key ingredient seperti yang dikongsi di laman web Althea ...

  • Argan oil - Rich in vitamin E and antioxidants to reduce the appearance of fine lines 
  • Jojoba oil - Soothes and smoothens chapped lips 
  • Rosehip oil - Moisturizes and improves the tone, texture and pigmentation of the skin
TonyMoly delight tony tint
TonyMoly delight tony tint

untuk tony tint ni, rasa macam mau makan pula coz macam ada rasa buah-buahan sedikit ... bila letak di bibir, tony tint ni jenis quick drying tau, so kalau nak blend guna jari jemari tu, memang kena laju laju blend ... so mrs pip lebih prefer blend guna applicator lip tint tu... moreover, jari jemari pun  merah ... eh serius tau, kaler merah tu melekat di jari jemari sebelum sempat ditanggalkan guna tisu basah ... 

TonyMoly delight tony tint
TonyMoly delight tony tint

tony tint ni mrs pip guna nipis nipis saja coz kaler tu serius merah menyala you .. yang suka guna kaler merah tu, sesuai beli tony tint ni ... tony tint ni long lasting bila guna , so tak perlu nak apply banyak kali, unless korang makan makanan yang berminyak ... pakai apa lipsticik / lip tint pun memang senang lah nak tanggal kan kalau berminyak ...

kalau korang tanya mana satu fav mrs pip , Saemmul real tint atau TonyMoly delight tony tint? hurm, dua dua pun mrs pip suka ... satu kaler pink, satu kaler merah, tapi bila mrs pip pakai, dua dua pun warna hampir sangat nak sama  .... 

yang berminat nak beli lip tint ni, bolehlah korang layari laman web Althea , banyak lagi pilihan lip tint yang lain selain Saemmul dan TonyMoly ni ... 

laman web rasmi Althea

stay beautiful everyone :))

cheers.

An App You Must Have, the Cannis Mobile App!

August 20, 2018 4
An App You Must Have, the Cannis Mobile App!
An App You Must Have, the Cannis Mobile App! Hey Millenials, have you heard about the Cannis Mobile App? It is the first of its kind, the Cannis Mobile App combines the most popular seven functions of mobile devices, including online live broadcast, live e-commerce, online games, short video, social platform, discounted shopping, and digital payment getaway. Cannis is the world's first fans and follower's integrated platform. There is NO NEED to download multiple apps, as long as you have Cannis, you can meet all the need of fans. How cool is that right?! yeah.

An App You Must Have, the Cannis Mobile App!
An App You Must Have, the Cannis Mobile App!

On 18th August 2018, Cannis held a global launch conference at the Setia City Convention and Exhibition Centre (SCCC). Cannis is headquartered in Kuala Lumpur, Malaysia, and has few offices  in Taipei, Guangzhou, Hong Kong, and Penang, and a technical team in Hangzhou. Cannis is the star of most promising App in 2018.

An App You Must Have, the Cannis Mobile App!
An App You Must Have, the Cannis Mobile App!

The chairman of Cannis Group is Her Royal Highness Crown Princess, the sister of Sultan of the Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Al Haj, who has assisted hundreds of well known companies with very experienced corporate coaching experience. The vice Chairman , Tan Sri Dato SriOng Tee Keat, and the Chief Executive Officer is Datuk Dr. Azman Ching.

An App You Must Have, the Cannis Mobile App!
An App You Must Have, the Cannis Mobile App!

Ong Tee Keat said that the rapid growth of Chinese social media users, the penetration rate has risen remarkably and the rise of the blockchain has overturned the current industry and social operation. Blockchain, artificial inteligence and the internet are among top three technologies that China needs to strengthen.

An App You Must Have, the Cannis Mobile App!
An App You Must Have, the Cannis Mobile App!

He believes that the live broadcast economy, online shopping, and the blockchain, which is regarded as a new technology will replace the current network economy, will inevitably stimulate a new wave of business models, and Cannis will become a new era of of internet users, a compulsory App in smartphone.

An App You Must Have, the Cannis Mobile App!
An App You Must Have, the Cannis Mobile App!

The scale of China's online live broadcast was close to 58 million yuan since it has begun its social networking in 2016, and the domestic analysis of China expect the live broadcast industry will exceed 100 million yuan in 2018. Today, the live broadcast has become a social phenomenon and a comercial product too.

Cannis has become a partner of GOOGLE, greatly improving the readability of Cannis App, and its system security, and since March this year, Cannis has successively acquired technology companies including internet, online games, mobile devices, and big data sharing.

An App You Must Have, the Cannis Mobile App!
An App You Must Have, the Cannis Mobile App!

Azman Chin refers to Cannis's business philosphy of "u think it,we build it", build a social media with the most comprehensive application function, and create the most suitable ecological environment for enterprises and fans, and gather the global user database together.

Cannis is not only a stage for talents, ambitions and dreams for ordinary people, the payment system created can be used in 140 countries around the world especially in Southeast Asia. 

An App You Must Have, the Cannis Mobile App!
An App You Must Have, the Cannis Mobile App!

In China, Azman Chin said the market value of online stores sales and marketing advertising revenues operated by live broadcasting has surpassed the film industry, and it was reported that by the mainland, Influencers are more valuable than movie stars!

An App You Must Have, the Cannis Mobile App!
An App You Must Have, the Cannis Mobile App!

As for during of the global launch, entrepreneur and professionals from well-known enterprises, venture capital companies, blockchains and network related fields from various countries such as China, Hong Kong, Indonesia, Cambodia, South Korea, India and Russia and other attended the grand launch conference of Cannis App. They are looking forward about the future development potential of Cannis App.

An App You Must Have, the Cannis Mobile App!
An App You Must Have, the Cannis Mobile App!

The main  guests presents included the founder, chairman, and chief capitalist Aaron Tsai who is a professional capitalist in assisting Chinese companies to list on the New York Exchange Stock, Nasdaq and Gem, and the president of the Korea Blockchain Association,  and the World Blockchain South Korea ambassador Jason H, Guangdong Hong Kong Economic and Trade Association Chairman of the Foshan CPPCC member Dr. George So, Indonesian tourism and business platform co-founder Robbie Fanggetsu, and Russia CryptoOcean GmBH chief executive and founder Mr. Yuri Myshinskly, and Praneet Kumar, co-founder of the Global Blockchain Foundation from India.

and Cannis App is available on GOOGLE PLAY STORE , but not APPLE PLAYSTORE yet, but still can install and follow the instruction at

http://api.ickapay.com/download/index.html

and you all can excess to Cannis App official website and social media at:-

website: www.cannis.app
instagram: www.instagram.com/CannisApp
Facebook: www.facebook.com/CannisApp

 You Think It,We Build It

Sunday, 19 August 2018

Resepi lepat labu kuning

August 19, 2018 3
Resepi lepat labu kuning
hi there, hari tu sempat buat lepat labu kuning manis ... labu ni mr.Husband tanam sendiri, hasil tanaman, dapatlah petik beberapa biji labu di laman ... yang lain tu mr.Husband agihkan kepada famili lain, kongsi rezeki la gitu ... dan labu ni, sebahagian mrs pip buat bubur labu jagung, dan sebahagian lagi mrs pip tumis jadi sayur, dan sebahagian lagi mrs pip buat lepat labu. pertama kali mrs pip buat lepat labu ni, resepi pun dok cedok resepi blogger azirahman.com ... tq azi, share resepi lepat labu ...

Resepi lepat labu kuning
Resepi lepat labu kuning

Resepi Lepat Labu Kuning 
(yang diolah sedikit mengikut kesesuaian) 
(resepi asal dari azirahman.com)

2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
1/4 cawan gula - tambah ikut manis selera masing masing
1 sudu teh garam halus
1/2 cawan santan kurang pekat
1/2 biji labu manis - rebus sehingga agak-agak lembek
1 tin jagung manis
Daun pisang secukupnya - dibersihkan dan dilayur
Sedikit air - jika perlu untuk lembutkan sedikit bancuhan

Resepi lepat labu kuning
Resepi lepat labu kuning

Cara membuatnya:-

1/ Campurkan semua bahan bahan di atas kecuali air
2/ Gaul rata dan pastikan bancuhan tiada berketul dan bercampur sepenuhnya
3/ Jika bancuhan agak keras, tambahkan beberapa sudu air perlahan lahan sehingga bancuhan sedikit lembut
4/ Letakkan sesudu lebih di atas daun pisang dan bungkus elok
5/ Kukus sehingga masak dalam 20 - 30 minit
6/ Siap untuk dimakan

labu madu
labu madu

ni lah labu madu yang mr.Husband tanam tu ... mr.Husband bgtau, yang ni labu madu namanya ... rezeki sangat dapat makan labu ni, lagi lagi lil' Iman memang suka makan lepat dan bubur labu T_T

cheers.

Friday, 17 August 2018

Pregnancy Update : 38 Minggu + Braxton Hicks kerap menyerang!

August 17, 2018 8
Pregnancy Update : 38 Minggu + Braxton Hicks kerap menyerang!
hi there, mrs pip dah masuk minggu 38 weeks of pregnancy ... macam macam tau dugaan mengandung kali ni ... kalau dulu mengandung lil' Iman dan lil' Amin, dugaan tu tak banyak mana pun ... but this time, memang banyak ! dah masuk minggu ke-38, kepala baby dah start turun bawah ... hohoho, memang boleh rasa semacam tiap kali baby bergerak ... rasa nak beranak pun ada, padahal belum ada tanda tanda jelas untuk bersalin pun ... dan kali ni, mak oiiiii memang terasa la sakit bahagian belakang pinggang tu ... kalau dah baring, nak bangun memang terasa sedikit susah ...

Braxton Hicks vs True Contraction

ada masanya, mrs pip rasa macam kontraksi berlaku ... perut rasa sendat mengeras semacam , lepas tu kembali lembut , lepas tu mengeras lagi ... lagi banyak mrs pip bergerak , atau bekerja menguruskan hal hal rumah, lagilah selalu perut tu kejap mengeras kejap lembut semula ... tapi, jangan tertipu, walaupun rasa seperti kontraksi berlaku, percayalah ianya hanyalah kontraksi palsu semata mata ... dan kontraksi sebegini dikenali sebagai BRAXTON HICKS ...

sewaktu mengandungkan lil' Iman dan lil' Amin, mrs pip tak rasa sangat pun Braxton Hicks ni ... sewaktu lil' Iman, air ketuban pecah pada minggu ke-36, manakala sewaktu mengandung lil' Amin, tompok tompok darah keluar pada minggu ke-38, dan kontraksi sebenar berlaku selang beberapa minit ketika di dalam perjalanan untuk ke hospital ... nasib baik tak bersalin di dalam kereta, muehehe.

tapi untuk pregnancy kali ni, Braxton Hicks memang membuatkan mrs pip sentiasa alert dan bersiap sedia, kot kot betul betul nak bersalin kan ... ada yang tidak dapat membezakan Braxton Hicks dengan kontraksi sebenar untuk bersalin ... jadi , jom mommies, kita ketahui dulu apa itu Braxton Hicks seperti penerangan yang tertera dalam gambar di bawah ...

sumber : Klik Sini

sebelum mak mak mengandung rushing untuk ke hospital kerana berfikir sedang mengalami kontraksi untuk bersalin, apa kata mak mak mengandung tarik dan hembus nafas dulu, tenangkan diri dan fikiran ... jangan panik untuk bergegas ke hospital , kerana sangat penting untuk mak mak mengandung melihat diri sendiri, apakah tanda tanda awal untuk bersalin sudah kelihatan , selain hanya berfikir mengenai kontraksi yang sedang di lalui ...

baisanya, kalau mak mak mengandung rushing ke hospital, dan belum ada sebarang tanda bukaan untuk melahirkan anak, pihak hospital akan meminta mak mak balik semula ke rumah ... hiks, penat tau ulang alik pergi hospital kan semata mata false alarm nak bersalin ni ... jadi, pastikan mak mak mengandung tu confirm dulu tanda tanda nak bersalin, so barulah pergi ke hospital ok ...

ketahui dulu antara tanda tanda awal untuk bersalin:-

1/ asyik rasa nak kencing
2/ keluar lendir / tompok tompok darah dari vagina
3/ pecah air ketuban
4/ gerakan bayi kurang aktif (kurang 10 gerakan dalam masa 12 jam) >>> disyorkan untuk ke hospital secepatnya, risau bayi mengalami masalah di dalam rahim
5/ kontraksi yang berulang kali berlaku dengan selang masa yang agak sekata

untuk mak mak yang sedang menghitung hari , jangan lupa siapkan beg bersalin dan buku mengandung setiap masa ... dan nak tahu apa dalam beg bersalin mrs pip, entry sebelum ni mrs pip ada tulis mengenai senarai keperluan wajib bawa ke hospital semasa bersalin ...


take care mommies ....

pregnancy is a beautiful journey for every mommy T_T

cheers.

Thursday, 16 August 2018

Giveaway Yeayyy, this is my birthday month

August 16, 2018 24
Giveaway Yeayyy, this is my birthday month
hi there, ok jom lah join giveaway daripada supermak ni ... GA berlangsung selama sebulan you ols! lepas tu kan, hadiah yang disediakan pun best best .... buat supermak CIK LA yang rajin menulis di blog dan banyak info menarik, mrs pip ucapkan selamat hari jadi, semoga cik la dilimpahkan kesihatan yang baik dan rezeki yang murah dan dipermudahkan semua urusan ...


so korang yang tak follow lagi GA ni, jom kita ramai ramai follow ... yang nak follow GA ni, korang cuma perlu klik banner kat atas tu ya ...

wish me luck tau ...

cheers.

Wednesday, 15 August 2018

Beli rugs idaman sebagai props gambar

August 15, 2018 7
Beli rugs idaman sebagai props gambar
hi there, misi mencari props untuk ambil gambar produk ... bila nampak ramai blogger ambil gambar produk guna backdrop atau props cantik-cantik, terus rasa nak juga cari props macam tu, muehehe ... yang paling mrs pip nak beli sangat ialah rugs yang bulu-bulu tu ... so, men-shopping la mrs pip secara online di 11 Street ! first time shopping di 11 Street, terus tersuka shopping kat 11 Street ... jumpa tak rugs bulu-bulu tu ? hehe, mestilah jumpa ....

white fur rugs
white fur rugs

mrs pip beli rugs kaler putih , tapi saiz kecil dari gambar ni ... ni sekadar gambar hiasan :)) , well, lagi besar saiz lagi mahal you ols! harga satu untuk rug bulu bulu ni RM29.00 dan FREE SHIPPING (China) ...saiz yang mrs pip beli ni 60cm x 40cm ...

real fresh skin detoxer from Althea
real fresh skin detoxer from Althea

lepas rugs bulu-bulu tu sampai, teruslah try guna , snap produk skin detoxer hadiah daripada Althea untuk Althea Angels ... yeah, happy dapat guna rugs ni , membantu buat gambar nampak cantik , ahaks! 

yang gambar bawah ni pula ialah infant ruffle wrap ... ada 4 warna, dan mrs pip beli warna putih ... nanti nak ambil gambar mcm kat bawah ni once baby NH lahir ... tu pun kalau skill fotografi menjadi la yer ... kalau tak, guna ruffle tu nanti buat props la juga ambil gambar produk, sehelai harga RM18.36 dan FREE SHIPPING (China)

infant ruffle wrap
infant ruffle wrap

dan item lain yang mrs pip beli kat 11 Street hari tu ialah clamps peg , ni guna untuk klip backdrop ... kalau korang ada backdrop, dan kadang kadang tu nak klip backdrop tapi tiada penyepit yang sesuai, bolehlah beli clamps peg ni ... 10 biji harga RM14.50 , dan FREE SHIPPING (China) ...

clamps peg for backdrop
clamps peg for backdrop

yang shipping dari China ni, dalam 8 hingga 10 hari waktu bekerja juga lah baru sampai (tak kira hari Sabtu dan Ahad) ... penghantaran guna LWE courier service dari China ke Malaysia, tapi sampai Malaysia, Poslaju yang delivered ... kalau nak check tracking number, kena guna website www.lwe.asia kalau tak silap ...lepas tu boleh masukkan tracking number dan klik details delivery ...

so yang berminat nak mencari photography props untuk membantu mencantikkan gambar, banyak jual kat 11 Street, korang kena rajin browsing buat price comparison, coz seller seller ni jual barang yang sama, tapi harga berbeza-beza ...

cheers.

Monday, 13 August 2018

Beli baby romper murah murah di 11 Street

August 13, 2018 10
Beli baby romper murah murah di 11 Street
Beli baby romper murah murah di 11 Street || hi there, mrs pip hari tu shopping online di 11 street ... mulanya nak mencari photography props , berkenan sangat nak beli faux fur kaler white tu yang ramai blogger guna bila shoot product ... nampak cantik sangat ... tapi biasalah, kalau online shopping ni, lain kau nak beli, lain kau terbeli! muehehe ... terjebak la pula beli romper untuk baby NH ... nampak banyak sangat romper cantik cantik, lepas tu harga pula sangat affordable, so why not beli satu dua set kan ... hiks! beli baby romper murah murah di 11 street gitu ...

Beli baby romper murah murah di 11 Street
Beli baby romper murah murah di 11 Street

cumanya bila kau beli baby romper online ni, penjual memang akan bagi RANDOM DESIGN ... so tak boleh nak pilih mana satu design yang kau suka ... memang kena tawakal, kot kot dapat romper yang cute, mmg happy la kan, kalau dapat romper tak sesuai di jiwa, hurmmmmmm

tapi bagi mrs pip , it is ok ... kita tawakal sajalah ... dapat mana mana design pun, kita terima saja ... dah harga murah murah, malas nak fikir bab bab design, for sure mmg design banyak yang cantik cantik ... sama ada berkenan di hati atau tak ...

yang baby romper kat atas tu, ada 5 helai, mrs pip beli untuk baby umur 3 bulan, harga satu set RM25.11 , shipping RM10.00 , so total nak bayar RM35.11 ... kira ok lah, dah mrs pip mmg sejenis malas nak pergi shopping complex, so beli online dgn bayaran postage RM10.00, kira justified la kan ..... hari tu ada nampak baby romper jual kat Giant, sehelai RM8.00, tapi design mcm tak berkenan di hati, so tak beli pon ... yang sehelai RM8.00 ni paling murah mrs pip jumpa, selalu pun belas belas ringgit sehelai ...

Beli baby romper murah murah di 11 Street
Beli baby romper murah murah di 11 Street

yang gambar ke dua ni pula, ekceli mrs pip untuk umur 6-9 months, tapi seller wasap kita stok untuk 6-9 months tiada, so pilih 9-12 months la ... it is ok, insya allah bila baby NH lahir nanti, kita tunggu lah dia membesar sampai boleh muat baby romper ni kan ...

yang set ni pula, ada 4 helai romper, dan 6 pasang stokin ... harga untuk set ni ialah RM30.60 dan postage RM10.00 ... mahal tak korang rasa? bagi mrs pip, harga still affordable ... macam biasalah, kita dapat RANDOM DESIGN ... 

hari tu beli kat 11 Street pun bukannya apa, saja ja nak habis tebus B Infinite points ... mrs pip ada buat entry pasal Kad B Infinite hari tu ... kalau nak tahu lanjut, boleh lah klik link entry di bawah ...


yang nak mencari baby romper murah murah tu, bolehlah layan 11 Street ni, ramai seller yang jual baby romper, cuma tu la kena rajin browsing ... ada seller yang jual produk sama, tapi harga pula berbeza ... dan penting juga untuk baca review pembeli, so dari situ kita tahu seller dan produk tu ok ke tak ... ada seller response cepat, delivery pun cepat ... ada yang slow sangat nak response dan deliver barang ...

dan untuk romper yang mrs pip beli ni, kualiti kain not bad ... tak nipis tak tebal, jahitan pun kemas ... kain lembut, sesuai untuk dipakai baby ...

kalau korang nak design romper baby korang ikut citarasa korang pula, bolehlah personalized baby romper di Printcious ... mrs pip hari tu design 2 helai romper untuk baby NH ... nak tengok romper baby NH, boleh klik di entry


hiks, tetiba pula suka baby romper ... time lil' Iman dan lil' Amin dulu, tak beli sangat pun romper ... anyway, mrs pip dah nak masuk 38 weeks of pregnancy ... wish me have a smooth delivery ya ...

cheers.

Sunday, 12 August 2018

Pregnancy Update : 37 Minggu + 'Animal Theme' untuk katil Baby NH

August 12, 2018 18
Pregnancy Update : 37 Minggu + 'Animal Theme' untuk katil Baby NH
hi there, pregnancy sekarang berada dalam pertengahan minggu ke-37, semakin menunggu detik untuk bersalin, tak tahu bila ... mungkin minggu ke-38 atau mungkin drag sehingga minggu ke-40, itu semua bergantung kepada kehendak sang pencipta, Allah SWT ... setakat ini, hampir semua keperluan untuk baby NH sudah disiapkan , ala kadar sahaja, insya allah mencukupi semuanya. 

minggu ke-36 mrs pip diserang sembelit yang teruk, memang risau kalau kalau sembelit tu akan berpanjangan ... syukur sembelit dah semakin hilang, dan sistem pencernaan kembali seperti asal ... nak tahu lebih lanjut mengenai sembelit ketika mengandung, boleh baca entry mrs pip , harap harap membantu ibu ibu mengandung mengatasi masalah sembelit ...


hari tu request mr.Husband untuk pasangkan katil baby ... katil baby ni mrs pip beli time mengandungkan lil' Iman , siap beli dengan tilam baby sekali ... so kiranya katil turun temurun la ni ...bedding set Paul Frank tu mrs pip beli selepas lil' Iman dah lahir, sekitar usia lil' Iman 6 bulan la gitu, kebetulan nampak di Taobao, tersuka terus beli ... 

'Animal Theme' untuk katil Baby NH
'Animal Theme' untuk katil Baby NH 

kebanyakkan barang lil' Iman time baby dulu, mrs pip beli Taobao ... time tu tak kenal lagi dengan Lazada , Aliexpress, MySale dan seangkatan dengannya .... cuma tau Taobao ja time tu ... beli thru Trusted Taobao Agent guna platform Lowyat ... sekarang ni tak perlu susah2 nak guna Taobao Agent kan, kalau nak beli barang kat Taobao, boleh guna platform Lazada atau SGShop kan ... senang nak online shopping sekarang.

dulu-dulu baby toys lil' Iman ni kebanyakkannya keluaran Lamaze ... selain tu ada juga HopSkin dan produk jenama mainan bayi yang lain ... yang bagusnya beli yang ada jenama ni, harga mungkin agak mahal sedikit, tapi kualiti baik ... bila anak anak dah besar sikit, sesuai dengan usia dorang, baby toys ni dah tak guna pun, so mrs pip akan cuci, bersihkan dan simpan dalam storage box ... biasanya baby toys ni guna up to 1 year to 2 years old saja , lepas tu kena tukar pula toys yang sesuai dengan usia perkembangan dorang kan ...

'Animal Theme' untuk katil Baby NH
'Animal Theme' untuk katil Baby NH 

mrs pip tak beli pun toys baru untuk baby NH ni pasal banyak sangat dulu memborong baby toys dulu time lil' Iman, lepas tu beli juga beberapa toys time lil' Amin lahir ... untuk baby NH, new baby toys yang mrs pip beli tu patung giraffe saja lah ... beli di Giant, harga RM10.00 , harga pun reasonable ...

tema katil baby NH ni 'Animal Theme' ... yang travel pillow 'Lion' tu kan, tu mrs pip redeemed kat laman web Drypers ... kalau baby korang pengguna Drypers, korang jangan tak collect points tau kat laman web Drypers, rugi tau pasal points tu semua boleh exchange dengan barangan menarik di laman web Drypers ...

kalau yang tak tahu mcm mana nak kumpul mata ganjaran ni, boleh baca entry mrs pip dulu


dan entry di bawah ni pula ialah barangan yang mrs pip berjaya redeemed di laman web Drypers satu ketika dulu ...





rasanya, ni saja yang mrs pip pernah sempat tebus barangan di Drypers, lepas tu dah tak cukup points nak redeem barang lain since lil' Amin pun dah start potty training ... so no more beli disposable diapers for the kids ...

Happy Parenting T_T

doakan mrs pip selamat melahirkan baby NH ya, thanks you ols!

cheers.

Saturday, 11 August 2018

Fishing Trip 'Penutup Ramadhan 2 hari 1 Malam' at Mengalun Waters

August 11, 2018 2
Fishing Trip 'Penutup Ramadhan 2 hari 1 Malam' at Mengalun Waters
hi there, this is a late post by mr.Husband about his Pro-Anglers Team and their fishing adventure, that took place in June 2018 ...

************
It has been quite some time I have not go for deep sea fishing with my fishing team, the Pro-Anglers Team, I missed to go fishing with all the buddies. Since everyone are busy with their works and life, it is difficult to find a suitable time going fishing together, and I have no idea how many times I have to reject the team’s invitation to go for fishing. Dude, I am so sorry! 

The Pro-Anglers Team
Fishing Trip from Kota Kinabalu to Mengalun Waters

But after so many times cancelling the fishing trip, we managed to make it happen. Everyone said yes to go fishing just few days before Ramadhan ended. We called our trip as “Trip Penutup Ramadhan 2 hari 1 Malam”. My wife asked why should I go when it is just few days away before (almost) Raya? She has no idea how much I am ‘craving’ (looking forward) for this fishing trip.

The rented fishing ship
Skipper : Azsme Akmad

We decided to go fishing for one night only, and the team members agreed to go for Mengalun waters. Mengalun is one of the well-known destinations for deep sea fishing, it has about 60m to 80m water depths with a lot of fish living around under the sea. 

We rent a fishing ship that could fit up to 10 anglers in one time, and the boat manoeuvres by an experienced skipper named Azsme Ahmad. He has experienced handling a fishing boat for over 10 years. He is a nice friendly man, easy to approach and communicate well with us.

Friendly and experienced skipper, Azsme Akmad

Among the criteria for deep-sea fishing other than to rent a comfortable and safe fishing ship, it is also important to know the skipper who steered the ship as the experienced skipper is usually able to navigate the ship well when faced with such bad weather, strong and windy waves, as well as knowing the point / location where the fish is located.

Let's eat!

Along the way to the fishing location, the ship crew always ensures the condition of the ship is clean and comfortable for us, and prepares food and drink menus on time. A resting room for relaxing and sleeping pens is also well-kept. Mattress and pillows are provided in the sleeping area. Toilets are also equipped with water facilities and are always clean, as well as well-kept kitchen space.

This fishing trip has its own challenges. The conditions of the sea and the weather are in good condition all the way to the fishing location, and upon arrival at our location we begin our fishing activities, but it was difficult to get fish. Various techniques were used such as Apolo technique 4 to 6 hooks, 1 to 2 hooks, jigs, medium hooks, using feeds such as squid, baskets, fish fillets and titir but were still unsuccessful to caught fish in a ‘reasonable’ amount.

Looking for a comfortable fishing ship / fishing boat in Kota Kinabalu?
contact skipper Azsme ...
"when mr.Husband wanted to be the co-pilot!"

Skipper Azsme moves the fishing boats to several other locations around Mengalun, but it seems our baits do not attract fish! We did not give up and kept trying to get fish. However, we did not get much fish *sighed*.

The catching

The next day, we were tested with bad weather, where suddenly the big waves and winds came, and made us difficult to catch fish and could bring harm to us, the anglers. The turbulent sea conditions made our movements limited, and we had to face the bad weather for 4 hours until we returned to the destination, and fortunately skipper Azsme was able to steer the fishing ship very well.

The catching.
Grateful with what we have T_T

Although the catching was less than what we expected, but we were happy managed to spend some time with our team mates and we thanked skipper Azsme handling the fishing ship calmly despite the bad weather and bring us home safely. 

We reached our destination back around afternoon, and I safely reached home around 4pm. Tired? Of course, but looking forward for the next fishing trip! But not too soon since wife will deliver our baby anytime in August this year!

Some of the picture shared by the skipper in his facebook

To anyone looking to rent a fishing ship / rent a fishing boat from Kota Kinabalu to your desired fishing destination around Kota Kinabalu,

you can contact skipper Azsme Akmad at no. 016-259 0977 
Or visit his Facebook account at: Al Azsme Akmad

************

Thanks for reading

cheers!