Cerita lil' armies seminggu bersekolah - Cerita Cinta Surirumah

Saturday, 20 January 2018

Cerita lil' armies seminggu bersekolah

hi there, update sedikit mengenai perkembangan lil' Iman dan lil' Amin seminggu bersekolah di Pei You Chinese Kindergarten .... hari pertama masuk sekolah, our lil' armies behave saja, masuk kelas tak banyak songeh ... lil' Iman maybe dah biasa sebelum ni sekolah di Permata Plasychool kot, so bila masuk kelas, jumpa kawan2 baru, dia rasa ok saja.  alhamdulillah, lil' Iman tak nangis ... 

so lepas hantar lil' Iman masuk kelas dia, mrs pip hantar lil' Amin pula masuk kelas yang 4 years old kids ... awesome budak2 kelas lil' Amin, tiada satu pun yang menangis. riang ria dorang main dgn toys yang disediakan oleh cikgu dalam kelas. cuma boleh nampak lah lil' Amin tu mmg sejenis budak yang tak friendly. semua budak main toys dengan kawan2 baru, lil' Amin cuma duduk di kerusi dengan muka masam mencuka, tapi nasib dia tak menangis.

lil armies pra-sekolah di Pei You Chinese Kindergarten
lil armies pra-sekolah di Pei You Chinese Kindergarten 

2nd day, both lil' armies cuti coz lil' Iman ada temujanji dengan doktor gigi di Klinik Pakar Pergigian Kanak-Kanak, Hospital Likas. cerita bab gigi lil' Iman, nnt mrs pip update di enty yang lain. then 3rd day, both our boys pun masuk kelas mcm biasa. 

4th days, mrs pip acah acah tanya lil' Iman kelas dia kat mana, kita pura pura tak ingat konon kelas dia kat mana. then dia pegang tangan mrs pip, dan bawa mrs pip ke depan pintu kelas dia. then dia bgtau "mommy, inilah kelas Iman", then terus masuk kelas.

lil' Amin pula bad mood hari ke-4, sampai saja pintu kelas, terus badan dia kaku tak nak masuk kelas. tapi kita pujuk2 then dia masuk kelas juga. mrs pip hantar sampai kat meja dia, lepas tu time mrs pip keluar pintu, terus dia kejar mrs pip "mommyyyyy", then terus dia nangis ... alolo, sedih tau hati mrs pip tengok lil' Amin nangis , tapi sebagai mommy, kena tabahkan hati ... cikgu dia cepat2 datang kat lil' Amin dan pujuk dia ... then time balik tengahari tu, mrs pip tanya cikgu dia kalau lil' Amin ok kat kelas sepanjang hari, cikgu dia bgtau, dia nangis sekejap sahaja, lepas tu dia ok dan main dgn kawan kawan ...

lil armies pra-sekolah di Pei You Chinese Kindergarten
lil armies pra-sekolah di Pei You Chinese Kindergarten 

5th days, lil' Iman as usual, masuk kelas senang saja, tak nangis apapun , cuma lil' Amin lah ... mrs pip terpaksa temankan dia kat dalam kelas sekejap, pujuk2 lil' Amin ... lepas dah duduk few minutes temankan dia, then mrs pip keluar kelas, lil' Amin tak nangis, cuma boleh taulah dia tak nak mrs pip tinggalkan dia seorang dalam kelas .... terpaksalah cikgu dia yang pujuk ....

seminggu kat sekolah, lil' Iman dan lil' Amin dah start belajar cakap cina, benda basic utk seminggu ni .... "laoshi, zao an" , "laoshi, zai jian" , "Iman / Amin, hui jia" .... lepas tu dengar juga lil' Iman bercakap "yi, er, san, si ..." belajar sebut nombor ....  

utk sekolah lil' armies ni, buku mmg tak perlu bawa, semua tinggal kat sekolah ... dalam beg tu, cuma ada container kosong utk isi makanan waktu rehat, makanan pula disediakan oleh pihak sekolah dari hari Isnin hingga Khamis, manakala hari Jumaat, parents sendiri kena bekalkan makanan utk anak ke sekolah .... selain container kosong,  mrs pip siapkan satu salinan pakaian, kot2 baju mereka kotor lepas main / lepas makan , so cikgu nanti boleh tolong tukarkan, dan juga botol air dan sapu tangan .... alat tulis pun so far cikgu tak suruh bawa, so, buat masa ni still tak perlu ... tak sure kalau cikgu yang akan sediakan kat sekolah ...

bab bangun awal pagi pun tak ada drama tak nak bangun. so far budka berdua ni mmg jenis bangun seawal jam 6 pagi, so tak perlu kejut pun, mmg dorang akan bangun sendiri. lepas tu siapkan breakfast, mandikan mereka dan pakaikan mereka baju sekolah .. cuma bab mandi tu, mmg akan ambil masa yang lama, budka berdua ni pantang masuk tandas, mesti nak main air lama lama ...

mrs pip harap, tak ada drama air mata ataupun grumpiness tak nak pergi sekolah lepas ni ... hope dorang happy kat sekolah dorang ... 

thanks for reading.

cheers.

12 comments:

  1. alolo comel je dua orang ni. sementara nak biasa memang kena masam mencuka la, dah biasa taksabar nak ke sekolah pulak hihi

    ReplyDelete
  2. atototo comelnyaaa.. semoga berjaya dan rajin p sekolah ye <3
    follow sini #287

    ReplyDelete
  3. Mudah2an mereka happy dan suka pegi sekolah setiap hari.

    ReplyDelete
  4. Comel..Semoga mereka menjadi anak yg baik

    ReplyDelete
  5. comelnyaaa deduaaa. geramm tngokk. hehe

    ReplyDelete
  6. Wahhh bagusnya diorang boleh bangun sendiri! Awal pulak tu hehe

    https://messarah.blogspot.my/2018/01/study-last-minit-my-2017s-birthday.html

    ReplyDelete
  7. hi, fazz jalan jalan sini hehe

    so cute both of them macam my nephew hehe

    ReplyDelete
  8. alhamdulillah smg happy selalu

    ReplyDelete
  9. good boys they are, seronok tengok budak2 belajar bahasa chinese.

    ReplyDelete
  10. bagus hantar tadika cina sbb bahasa mandarin skrg menjadi bahasa perhubungan antarabangsa.

    ReplyDelete