Influencer Marketing di Malaysia - platform untuk 'Influencer meet Brand - Brand meet Influencer' - Cerita Cinta Surirumah

Friday, 17 November 2017

Influencer Marketing di Malaysia - platform untuk 'Influencer meet Brand - Brand meet Influencer'

hi there, Influencer Marketing di Malaysia - platform untuk 'Influencer meet Brand - Brand meet Influencer'. dulu dulu, kita nak selfie pun malu-malu, takut orang pandang semacam, senyum sinis. rapi sekarang ni, dah tak perlu nak malu-malu, semua orang pun selfie juga, nak ambil gambar juga. sebelum makan, nak selfie. tengah driving nak selfie. OOTD nak selfie. nak pakai make-up nak selfie. nampak benda menarik, mesti snap gambar. nampak benda annoying pun nak juga ambil gambar. status kat media sosial facebook, kat instagram, kat twitter, kat blog SENTIASA updated. silap haribulan, boleh jadi femes kalau cenggitu. nak tahu lebih lanjut Influencer Marketing di Malaysia - platform untuk 'Influencer meet Brand - Brand meet Influencer' , baca entry mrs pip ni ....

Influencer Marketing di Malaysia - platform untuk 'Influencer meet Brand - Brand meet Influencer'
Influencer Marketing di Malaysia - platform untuk 'Influencer meet Brand - Brand meet Influencer'

It's The Millenials trend nowadays. trend sekarang, semua benda nak kongsi, nak up dalam media sosial. ada yang memang saja saja suka up status kat media sosial, tapi ada yang buat tu kerana tuntutan kerja tau, bukan nak up suka suka nak bagi show off. Macam the Influencer lah, status kat media sosial WAJIB selalu kena update, pergi mana kena update, buat apa kena update, beli barang kena update, OOTD kena update, dan sebagainya. kenapa kena update? kerana the Influencer ni dia ada follower dia yang tersendiri. follower ni memang suka ambil tahu aktiviti the Influencer kegemaran masing masing. dan the Influencer ni, kalau tak jaga follower mereka, nanti follower cabut lari! Pendek kata, the Influencer ni dia membentuk komuniti dia yang tersendiri. 

the Influencer ni siapa sebenarnya? bagi pendapat mrs pip la, the Influencer ni boleh jadi sesiapa sahaja, tak kira lah artis, selebriti, ahli politik, usahawan terkenal, commoners, asalkan seseorang tu aktif di media sosial, dia ada pengikut tersendiri, dia dah boleh dikira sebagai the Influencer.

Millennials care about is a sense of community and a want to be part of something bigger than them. Millennials want to be around people who have the same passions and interests  

– from Richa Goswani, Head of Digital Johnson & Johnson 

jadi, kalau orang tu asyik suka selfie, show off apa yang dia buat, selalu sangat buat OOTD, selalu sangat buat product review, beauty tutorial, korang jangan suka-suka nak kecam pula, korang tak tahu yang orang tu mungkin sedang jalankan tugas dia sebagai the Influencer.

korang tau tak, the Influencer ni mampu memberikan pengaruh ke atas follower dia. macam mrs pip hari tu nampak iklan Yoona SNSD bersama Innisfree, terus rasa nak cuba produk Innisfree pasal mrs pip ni suka Yoona SNSD tu. Itulah kuasa influencer. banyak lagi jenama atau produk lain jadi terkenal dan laris kerana kuasa Influencer.

Influencer Marketing di Malaysia - platform untuk 'Influencer meet Brand - Brand meet Influencer'
Influencer Marketing di Malaysia - platform untuk 'Influencer meet Brand - Brand meet Influencer'

dan korang tau tak, kat Malaysia ni dikatakan 18 juta rakyat Malaysia mengggunakan media sosial secara aktif. jadi, boleh bayangkan tak, berapa ramai sesama kita menjadi the Influencer kerana aktif di media sosial, dan kita mampu memberikan pengaruh kepada orang lain. the Influencer mampu menjadi the Influencer yang dikehendaki mempromosikan sesuatu jenama / produk, kerana kemampuan mereka menjadi the Influencer yang berpengaruh dikalangan kenalan atau followers mereka.

Influencer Marketing di Malaysia - platform untuk 'Influencer meet Brand - Brand meet Influencer'
Influencer Marketing di Malaysia - platform untuk 'Influencer meet Brand - Brand meet Influencer'

kalau kau Influencer yang aktif di media sosial, dan ada pula satu syarikat ni tengah cari Influencer yang bersesuaian untuk promosikan jenama / produk mereka, tidak mustahil kau mungkin Influencer yang mereka cari. tapi, untuk sesuatu syarikat ni nak cari kau sebagai the right Influencer untuk mempromosikan jenama / produk mereka, bukan kerja senang. hello! macam mana nak filter 18 juta pengguna aktif di media sosial tu nak cari mana satu Influencer yang sesuai? jadi, di sini wujudnya platform Influencer Marketing, ianya adalah platform untuk 'Influencer meet Brand - Brand meet Influencer' .

Marketing is no longer about the stuff you make, but about the stories you tell - Seth Godin

flashback waktu mrs pip mula mula berblogging dua tahun lepas. mrs pip selalu nampak ramai Influencers kongsi cerita dorang pergi eventlah, dapat surprise box lah, review barang menarik, buat OOTD, buat contest dan giveaway sambil menawarkan hadiah yang awesome, dan banyak lagi. tertanya tanya juga, dorang pergi event semua tu atas jemputan ke apa, macam mana dorang dapat buat kolaborasi dgn the Brand ni eh?

bila kenal ramai bloggers dan the Influencers, baru mrs pip tahu mengenai kewujudan platform Influencer Marketing di Malaysia yang membantu ramai Influencers dan the Brand untuk berkolaborasi.

platform Influencer Marketing ni ialah tempat the Influencer boleh daftar untuk mendapat job bekerjasama dengan the Brand. job ni kita bebas nak pilih ikut kelayakan yang di tetapkan. kalau kita meet requirement dari mereka, kita boleh apply untuk job yang kita suka.

Influencer Marketing di Malaysia - platform untuk 'Influencer meet Brand - Brand meet Influencer'
Influencer Marketing di Malaysia - platform untuk 'Influencer meet Brand - Brand meet Influencer'

salah satu platform Influencer Marketing di Malaysia yang semakin dikenali ialah SUSHIVID. melalui SUSHIVID, ada banyak syarikat membuat pengiklanan mencari Influencer yang sesuai untuk mempromosikan jenama / produk mereka. The Influencer bebas untuk pilih mana satu Brand yang mereka nak bekerjasama. hanya perlu submit proposal yang berkaitan dengan kempen yang dikehendaki. 

kalau the Brand merasakan proposal tu sesuai untuk campaign yang mereka nak jalankan, tak mustahil akan dipilih. tapi the Influencer kenalah penuhi ciri-ciri kelayakan yang dikenakan. di SUSHIVID ni, yang bestnya ialah no strict rules. hanya perlu 2000 pageviews sebulan bagi blog, minimum 250 subscribers bagi Youtube dan 2000 followers bagi Instagram. 

korang sebagai the Influencer, hanya perlu mendaftar di SUSHIVID dan selepas mendaftar dan memenuhi syarat kelayakan, korang boleh submit proposal / idea korang untuk sesuatu kempen di SUSHIVID. 

dan mengenai harga bayaran untuk sesuatu kempen, harga ditetapkan oleh Influencer sendiri berdasarkan range harga yang diberikan oleh the Brand. cara penulisan / content korang adalah mengikut kesesuaian corak penulisan korang asalkan mengikut beberapa garis panduan yang diberikan. kalau proposal kena reject, jangan cepat putus asa. kena cuba lagi dan lagi. 

Kalau korang nak tahu dan kenal dengan lebih dekat lagi mengenai SUSHIVID, boleh layari laman rasmi SUSHIVID di >>> www.sushivid.com <<< 

mrs pip berpendapat Influencer Marketing di Malaysia adalah antara platform terbaik untuk the influencer dan the Brand bekerjasama untuk mempromosikan sesuatu jenama / produk seiring dengan perubahan teknologi pengiklanan digital. sekarang ini, pengiklanan menggunakan media sosial seperti Instagram, Facebook, Twitter, Pinterest, Youtube dan sebagainya lebih disukai dan diyakini kerana ia terasa lebih dekat di hati pengguna. people trust people. 

gunakan media sosial korang dengan sebaik-baiknya, siapa tahu satu hari nanti korang boleh jadi the Influencer untuk jenama besar dunia.

don't use social media to IMPRESS people; use it to IMPACT people - DaveWillis.org

p/s: kalau korang nak tanya mrs pip mengenai Sushivid lebih lanjut, feel free untuk letakkan soalan korang kat ruang komen di bawah.

cheers.

23 comments:

  1. Terbaiklah mrs pip. Nanti nak trylah... Mana tahu ada rezeki kita pula.

    ReplyDelete
    Replies
    1. try lah apply sushivid ni. byk job utk blogger, instagrammers n youtubers kat dalam.

      Delete
  2. Masih kurang mahir pasal Sushivid ni tapi ramai blogger dah join kan? Nak study lebih lepas ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Joinlah Yunie, manatau ada rezeki dapat job dgn Sushivid.
      kak pip apply je semua job utk blogger, ada juga sangkut seketul dua :))

      Delete
  3. Ana dh join. Banyak benda nak belajar lg ni sbnrnya. Yg penting kena buang rasa malu tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. gudluck Ana. betul tu Ana, kena buang rasa malu tu, kena yakin selalu.

      Delete
  4. Xpernah dpt job sushivid ni..influence xcukup kuat lg kot..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena cuba dan cuba lagi Miera, jangan putus asa. mrs pip pun kena reject banyak kali. tapi setiap kali ada job baru, mrs pip keep on submit proposal, manatau ada proposal yang sangkut seketul dua ...

      Delete
  5. Blog kak pip tukar wajah baru rupanya. Smart kak pip! Sy blm pernah dpt job shushivid lagi. Jauh lagi perjananan. Hehe.

    ReplyDelete
  6. Betul tu. Manfaatkan sepenuhnya media sosial kita.

    www.maisarahsidi.com

    ReplyDelete
  7. Agreed ! kadang kita bukan terhegeh-hegeh mau post something di MSS kita tapi, kadang apa yg kita post tu berbayar. :)

    ReplyDelete
  8. Masih samar2 pasal ni.. Tp nampak menarik, mau jgk. Hihihi

    ReplyDelete
  9. KG tak lulus2 lagi mau apply job situ kak pip

    ReplyDelete
  10. Thanks sharing kak mp...design blog simple but nice

    ReplyDelete
  11. Guanakan pengaruh kita untuk kebaikan seperti Jana pendapatan

    ReplyDelete
  12. nice info , peluang utk kembangkan bisnes :)

    ReplyDelete
  13. Penerangan Yang clear. Tq mrspip atas sharing

    ReplyDelete
  14. Peluang yg sgt bagus utk bloggers yg aktif. Good sharing, Mrs Pip.

    ReplyDelete
  15. true true. i love ur writing

    ReplyDelete
    Replies
    1. and can you give us some tips to write the proposal

      Delete