Blog berwajah baru tampil lebih MINIMALIST - Cerita Cinta Surirumah

Saturday, 28 October 2017

Blog berwajah baru tampil lebih MINIMALIST

hi there, fuh lega rasanya blog berwajah baru tampil lebih MINIMALIST! hari tu bukan main lagi mrs pip tempah blog edit, template mrs pip yang pilih sendiri ... tapi satu hal yang mrs pip tak periksa ialah kehebatan template tersebut. korang lain kali kalau nak minta edit blog, korang sila check template yang korang nak tu bersesuaian ke tak dgn kehendak korang. masalah dgn template pilihan mrs pip hari tu ialah NO add a gadget kat bawah header, kat atas entry post dan juga kat footer. I tak pakar coding, so nak add a gadget secara friendly tu memang tak dapat ler namanya ....jadi, end up blog berwajah baru tampil lebih MINIMALIST dengan sentuhan blogger ........ (bacalah sampai habis baru tau siapa yang edit).

memang sukar bila kita tak boleh nak add a gadget secara friendly kat blog sendiri. dan the big problemo ialah mrs pip nak letakkan widget AFB kat atas blog entry. AFB ni ialah komuniti blog yang mrs pip join. Komuniti AFB ni lah yang sangat banyak membantu mrs pip belajar hal hal berkaitan blogging. kat sinilah mrs pip belajar SEO, google adsense, google analytics, product review dan sebagainya. Thanks AFB. 


bila masuk blog dan nampak kedudukan AFB menutup perenggan pertama entry post, dan I is tak reti nak adjust mcm mana nak buat AFB dan entry post tak bertindih (buat hilang mood nak berblog la pula), so end up mrs pip terpaksa buat keputusan untuk EDIT blog semula ! terpaksa blogwalking check satu satu template blogger lain, nak tengok template yang THE BEST SUIT MY TASTE ... adalah dalam 100 blogwalking juga mrs pip buat untuk tengok template kawan2 blogger, memang banyak sangat pilihan, sampai pening nak pilih mana satu ... muehehe. korang dulu pilih template, memang pilih terus berkenan kat hati eh? atau korang pun blogwalking mcm mrs pip juga?

mrs pip perlukan template yang boleh add a gadget kat bawah header, atas entry post, side bar dan footer bersama design yang minimalist. kalau dulu bukan main lagi nak design macam macam, nak kaler itu ini, tapi kali ni, biarlah minimalist sahaja ... penat nak fikir design apa, kesian kat blog designer nak layan karenah mrs pip ...

sebelum ni mrs pip tempah kat sishawa, dah dua kali blog bekerjasama dengan #sishawadesign, so kali ni mrs pip nak merasa air tangan blog editor lain pula. sebelum ni pernah nampak blogger Mayy Jie (missosesi.blogspot.my) buka tempahan edit blog, so teringat kat dia. bila mrs pip wasap, dia pun setuju nak edit blog mrs pip, harga yang Mayy Jie letakkan very affordable, dalam bajet mrs pip. so proceed dengan pilihan template dan design. end up, dalam banyak banyak blogwalking mrs pip terjah tu, akhirnya mrs pip pilih template macam blogger ana suhana. template ni nampak clean, neat, simple, minimalist, so sesuai dengan kehendak mrs pip ...

untuk design blog ni, mrs pip tukar header yang lebih simple ... cukuplah sekadar Mrs Pip just a mommy blogger ... blog ni memang pada asalnya untuk share the motherhood journey of mrs pip, so Just A  Mommy Blogger ni sangat dekat dihati mrs pip ... dan menu bar pula, mrs pip request dropdown menu, nampak teratur bila ada drop down menu ni ... menu bar no more nak panjang berjela jela ... sidebar pun sangat simple, footer pun simple je kan. dan mrs pip decide no more recent comment, top comment dan shoutbox kat footer kerana mrs pip memang dah decide nak minimalist look. hope korang suka dengan blog berwajah baru mrs pip ni ....

rasanya, Mayy Jie edit cuma dua hari blog mrs pip ni. terkejut la juga, bukan main laju Mayy Jie edit. ingatkan seminggu baru siap ... bila Mayy Jie bagitau mrs pip dah boleh check tengok blog, eh dah siap dah? .... terus MOOD BERBLOGGING kembali datang (dah down seminggu dua ni coz asyik nak fikir apa nak buat kat blog template yang tak begitu friendly sebelum ni) ....

thanks Mayy Jie for your fast and great work

apa korang fikir tentang template dan design baru blog mrs pip ni? kalau korang tengah fikir2 nak design blog mcm blog mrs pip ni, boleh terjah blog cik Mayy Jie dan tanya dia .... 

tu jer lah nak share dgn korang, thanks for reading. so happy blogging everyone.

cheers.

13 comments:

  1. Replies
    1. rasanya ni last template dah ni...
      the most simplest look utk blog mrs pip :))

      Delete
  2. Wah..nampak lebih ringkas dan cepat plak loading..nice one sis..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hello Shikin ...
      happy bila dpt template ni, very minimalist dan template friendly.

      Delete
  3. busyra suka template akak yg skrng.. cleann dan sejuk mata memandang. mai mmg the best blogger yang pandai edit2 bab blog ni. blog busyra sndiri pun hasil dri tangan mai.. mmg puas hati. teruskan bebrlogging akak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya lah Busyra, happy sangat dengan hasil kerja Mai ni ...
      semua yang mrs pip nak, semua dia buatkan ...
      puas hati sangat.

      Delete
  4. Simple dan clean.. Sng loading.. Paling penting mobile friendly...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya betul tu MF, kena pilih template yang mobile friendly juga.

      Delete
  5. Lagi simple lagi siok kan pip .. 😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya Mia, lagi simple lagi siok lagi nampak sedap dipandang.

      Delete
  6. lagi simple lagi cantik sebenarnya

    ReplyDelete
  7. Kemas, ringkas dan menarik.. Loading pun makin laju mrs pip..

    ReplyDelete