Peraturan '10 saat' untuk anak kecil anda - Cerita Cinta Surirumah

Friday, 22 September 2017

Peraturan '10 saat' untuk anak kecil anda

hi there,



lil' Iman dan lil' Amin selalu sangat berebut mainan ... padahal sorang satu ada mainan yang sama. eh, budak budak mmg macam ni eh? dah beli mainan yang sama tetap nak berebut mainan juga ... ada masanya, mainan tu terbiar kat kotak mainan / kat lantai, bila lil' Amin nak main, lil' Iman pun nak main juga, so berebut lah budak berdua ni ..... mommy yang pening!

tu cerita berebut mainan, cerita bab lain pula .... ada masanya, bila time nak mandi, biasanya lil' Amin straight jer masuk toilet siap untuk dimandikan, tapi lil' Iman ni, busy memanjang nak main, bila kita panggil, nnt dia jawab "wait mommy, wait ... Iman mau main dulu sekejap" ... dia punya sekejap tu, bukan boleh percaya. kadang kadang sampai setengah jam kena menunggu, dah lah mommy busy nak masak la, nak kemasa rumah la, nak bagi ayam makan la, nak siram pokok la, cenggitu la ....

bab kemas mainan sebelum tidur, selalu lil' Amin ringan tulang nak kutip semua mainan n kemas masuk kotak mainan ... lil' Iman? dia busy nak main lagi ...mmg ayat skema "wait mommy, wait ... Iman mau main dulu sekejap" ... ish, dah masuk waktu tidur, still nak main lagi anak mommy sorang ni ....

30 minit , mommy tunggu ...
20 minit , mommy tunggu ...
10 minit , mommy tunggu ...
5 minit , mommy tunggu ...
2 minit , mommy tunggu ...
1 minit , mommy tunggu ...

penat menunggu .... nak marah nak mengeluh pun tak guna. mereka still anak anak kecil yang memang pada usia sebegini kerjanya asyik nak main jer memanjang, tapi takkan nak menangkan mereka jer kan, tak elok untuk perkembangan mereka dan perhubungan kita dan anak anak ... esok esok, nnt anak kita tak faham dengan peraturan yang ditetapkan, nnt anak anak ingat mereka sentiasa boleh buat apa yg mereka suka ...

scrolling browsing segala perkongsian parenting tips, terjumpa tentang the 10 seconds rule for your kids ... ala, tak ingat kat mana mrs pip baca pula, tapi mrs pip apply kat lil' Iman and lil' Amin ... so far nampak berkesan untuk budak berdua ni ...

kalau bergaduh berebut mainan la kan, let say lil' Iman rebut mainan lil' Amin, then of course la lil' Amin menangis ... cuba apply rule ni ...

"Amin, it is ok, biarkan abang pinjam sekejap your toys. kita kira one-to-ten together, nanti lepas ten, abang kasi toys Amin ok" ...

jom kira satu hingga sepuluh perlahan-lahan, sambil berdoa di dalam hati, semoga lil' Iman akan kembalikan mainan lil' Amin ....

one
two
three
four
five
six
seven
eighttttttt .....
ni .....ne .....
te ............................... n
.... ok ten ....

"Iman, it's time to give back the toys to Amin ok. Iman sudah pinjam lama, jadi Amin lagi mau main. Kesian Amin tiada mainan" ..... biasanya trick ni berjaya ....

kalau tak berjaya juga? .... kena naikkan sedikit ugutan , muehehe

"Iman, kalau Iman ndak mau kasi Amin his toys back, it's ok, nanti mommy beli Amin new toys, and Iman teda new toys aaa, kan Iman sudah ambil toys Amin" ...

amacam? ok tak ugutan cenggini .... biasalah anak anak kan, mesti ada jer kes nak berebut rebut barang, so as a mommy, kena cari jalan mcm mana nak selesaikan bab rebut barang ... selain berebut barang, mcm kes lil' Iman yang tak nak dengar kita suruh mandi or kemas mainan, so bagi mereka sedikit masa untuk terus bermain, dan lepas tu kita acah acah cakap masa dah nak habis ... then apply rule ni, kot kot membantu kan ...

korang the mommies ni, ada tak cara lain yang korang guna agar anak anak tak berebut barang or tak bertengkar? ... I is tension tau kekadang melihat karenah anak anak yang asyik nak gaduh jer ... budak budak ni kan, kekadang mrs pip perasan bukan bergaduh apapun, tapi saja jer nak minta perhatian ... kan kan kan ... hehe.

happy parenting everyone , xoxo

#salammaalhijrah

cheers.

8 comments:

  1. sha takdak anak lagi hehe tapi kalau cousin berebut barang sha akan cakap sapa suka gaduh nanti takmau bawak gi kedai. terus berbaik haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. anak mrs pip kalau cakap nak pergi kedai tak excited sangat, tapi kalau cakap siapa nak pigi tengok laut, memang excited ...:))

      Delete
  2. Mesti lg mencabar kan kalau anak lelaki.. sbb pngalaman ank perempuan senang jaga.main sopan je. Klu ckp sekali boleh dgr. Tapi kalau dah jumpa kwn2 sebaya dia habisla bgaduh berebut mainan .huhu..kelakar tgk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mencabar jaga anak lelaki,
      mereka sangat firm dengan apa yg mereka mahu ...
      kadang2 pening mrs pip cari jalan macam mana supaya mereka tak gaduh n berebut barang :((

      Delete
  3. Saya nak apply kat anak buah jugalah... Tak payah jerit2 lagi..

    ReplyDelete
  4. Sha dengan two girls nie pun kadang-kadang pening mrs pip.. Kadang bukan berwbut betul pun saja je adik nak nyakat kakak.. Nak dengar kakak nangis.. Hahaha.. Kadang sha biar je.. Nanti mereka baik sendiri..

    ReplyDelete
  5. seriusly mrspip, aida memang sgt byk kot guna rule 10 saat ni kot.
    but most of the time 5 saat jer la.
    apa pun, samada dgn kakak-kakak or izzat, memang akan masukkan rule kira-kira ni.
    bila izzat gaduh dgn kakak-kakak, aida akan suruh dia letgo la rambut kakak.
    definitely rule 10 saat akan masuk. then izzat will letgo.
    or kekadang aida suruh dia letak botol susu kat rak. dia lepak aje tak dgr ckp kita.
    pe lagi, rule 5 saat akan kuar la.... 1.... 2... 3... normally sampai 3 tu berlari la dia :) ha ha ha ha

    ReplyDelete