Breakfast for 3 - Cerita Cinta Surirumah

Wednesday, 17 August 2016

Breakfast for 3

hi there,

a simple breakfast for three.

seriously, mrs pip is not a person who can cook.

ok. I can cook.

but ... not a good cook.

hehe.

before kawin, first thing yang mrs pip confessed pada mr.Husband is that "saya tidak boleh memasak" .... hahaha, mr.Husband senyum the he replied "ok, as long as boleh masak nasi, telur goreng, ikan goreng, kira ok lah tu ... boleh makan" ....

gulp gulp ...
masak nasi tick.
goreng telur tick.
ikan goreng CROSS.

haha ...

then confessed lagi .... "tapi saya tidak pandai bersihkan ikan" ....

so dah kawin kan, in our early marriage, setiap kali mr.Husband beli ikan, dia yang akan bersihkan ... then marinate dan packed elok elok ... so nnt bila mrs pip mau masak, tinggal unfreeze ja ikan tu then boleh goreng T_T what a sweet husband you are my mr.Husband.

tapi tu mula mula kawin la .... sendiri kena ada inisiatif belajar untuk bersihkan ikan kan kan kan ... so, after a year and a half, at least mrs pip bolehlah bersihkan ikan dan masak beberapa jenis lauk, tu pun semua belajar dari mr.Husband.

and now, dah ada anak ... muehehe, lil' Iman dah start pandai minta makan itu ini ... siap bagi specific food yang dia mau makan ...

last few days, lil' Iman request nak makan mi goreng.

"mommy cook mi goreng kalau Iman not notty notty T_T so behave yourself ok"

then masuk dapur cari mi kuning, tapi yang ada cuma bihun.

hurmmmmm

never cook bihun. ok pernah lah masak, tapi tak menjadi ;( ...
bihun hancur. ada one time tu bihun bergumpal! OMG .........

bab masak bihun ni mmg a bit phobia.

tapi lil' Iman dah balik balik cakap nak makan mi kan, so kenalah juga masak.

pasal tak pandai masak, kena tanya mr.Husband "eh, how to masak bihun aaaa? mcm mana mau kasi lembut ni bihun?" .... what a stupid question kan ... mr.Husband di gerai makan, if only mr.Husband were here, sure dia yang kena masak.

our breakfast for 3
mrs pip, lil' Iman and lil' Amin
we always share a bowl for our meal
WAJIB

mr.Husband bagi simple instruction , mrs pip follow ja ...

ooooo.... mcm ni pula caranya mau lembutkan bihun, bukan susah pun ....

just rendam 10-20 minutes dalam air biasa hingga lembut ...
ee, so simple kan. Ingatkan kena rebus, hahahah.

part masak.

mrs pip just goreng bawang merah, then masukkan shredded carrot, sedikit garam dan sos tiram., then masukkan telur, masak seketika ... tambah sedikit udang segar, dan masukkan bihun .... gaul rata hingga masak... pastikan garam semua cukup lah rasanya, baru angkat.

tada! ....

siap lah juga bihun mrs pip ni .... dan amazingnya, bihun tak hancur dan bergumpal ... kuali pun bersih ja no melekat melekat mcm dulu dulu tu ....

baru rasa a bit confident untuk masak bihun in the future ....

hohoho.

rasanya bukan mrs pip sorang ja kan yang ada masalah bab bab memasak, muehehe ....
tapi as long as ada keinginan untuk improving ourselves, it's much better than you never try kan ...

cheers.

happy breakfast everyone.


No comments:

Post a Comment