3 Cara Mudah Untuk Kuatkan Memori Minda Anda

11:31:00

Dalam hidup ini, banyak perkara yang berlaku. Ada perkara yang kita ingin ingati, tapi mungkin saja otak kita tidak mampu mengingatinya ... ada perkara yang kita ingin lupakan, tapi otak kita terlalu baik hati untuk terus menyimpan memori sedemikian T_T

Dari kita dilahirkan, sehingga kita dibesarkan, sama ada kita sedar atau tidak,, setiap saat kita mengumpul memori memori hidup ... Kita bertemu dengan ramai ragam manusia yang berada disekeliling kita ... ada masanya, kelakuan kita dipengaruhi oleh orang sekeliling, namun ada masanya kita lah yang mempengaruhi orang sekeliling T_T

Memori tidak pernah berubah, apa yang telah terjadi dalam hidup kita, semua akan menjadi satu memori, namun apa yang berubah ialah cara kita hendak menyimpan memori memori tersebut ... kadangkala, kita meng-edit memori yang ada dalam hidup kita agar ianya kelihata seperti yang kita inginkan ... oh psikologi-ku!

Jadi, untuk menjadikan memori ini tidak berubah, dan berada di tahap yang paling kekal seperti sediakala, ada 3 langkah yang paling senang untuk dilakukan agar memori memori indah kita tidak akan hilang atau dilupakan atau bertukar cerita T_T

1. berdiari 

ni sesiapa yang rajin menulis diari ni, boleh lah buat diari kehidupan kan ... hari hari tulis hal hal yang berlaku dalam hidup ... kalau malas tulis guna buku, nowadays ada ja diary secara online kan ... maybe ni lagi senang kot ... dayre.me

2. berblogging

satu sebab kenapa mrs pip berblogging, ialah nak simpan memori lil' armies , so that one day when they bot grow up, dorang bolehlah baca kisah good-to-notty-kids dorang dalam blog mrs pip ni kan ... muehehehe, then sambil menulis memori, sambil berkongsi cerita dengan audience T_T

3. berlaman sosial

ni pun ok juga ... ramai juga yang ada laman sosial untuk berkongsi cerita ... guna FB ke, IG ke, whatever laman sosial yang korang rasa sesuai dengan korang T_T ... nnt 20 years later, pasti apa yang korang rekodkan di laman sosial, akan jadi kenangan ... mesti best nnt boleh buat flashback kan ...

jadi, yang mana satu pilihan korang?

T_T Happy Weekend everyone T_T

p/s: dah baca, sudi kiranya beri komen :) ...
awak dah lawat saya, nnt saya lawatlah awak balik, xoxo.

No comments:

Powered by Blogger.