Tips Jimat ... Planner 2016 dah sedia untuk diisi!

helloooooooo .... hari tu time mrs pip buat DIY planner (klik sini) sendiri yang simple simple jer, walaupun cemburu dan teringin sangat planner erin condren tapi sungguh tak mampu mau beli, so inilah hasilnya planner yang simple to do it itu sudah di print!


tada! akhirnya siap juga planner mrs pip yang tidak seberapa

untuk cover planner tu, mrs pip guna online template designer
yang free ... kalau mau beli yang premium tu, ahaks! menambahkan kos ja ... since ada yang free, kita guna yang free jer la , tapi templates very limited la gitew ....


planner mrs pip terbagi kepada 3 bahagian ... yang memula ni adalah bahagian planner utama 2016, di mana mrs pip akan jot down guna simple words untuk aktiviti2 penting mrs pip ....
see, untuk bulan Januari ni, ada 4 tempahan katering .... tapi detailsnya mrs pip jot down di tempat lain .... part 1 ni lebih kepada mcm reminder untuk important events .... 


yang ni part 2, ni tempat mrs pip akan jot down segala mcm expenses untuk bulan tersebut ... termasuklah perbelanjaan dapur, beli barang online, beli barangan anak2, bayaran segala macam bil bulanan ... 


yang ni part 3, ni adalah summary segala mcm bil ...contohnya, kalau dalam bulan Januari tu mrs pip beli barang di Lazada , jadi mrs pip akan log nama Lazada dalam column store tu, dan tulis jumlah keseluruhan mrs pip beli barand di Lazada ...

ni untuk memudahkan mrs pip mengetahui berapa banyak duit yang digunakan untuk bulan tu untuk satu satu store / supermarket, etc .... saja ja mau track trend mrs pip berbelanja, so for next year insya allah kalau dipanjangkan usia, mrs pip boleh improve lebih banyak tentang cara mrs pip berbelanja ....


then, mrs tambah satu part lagi, jadi lah part 4 dalam planner mrs pip .... yang ni mrs pip guna untuk tulis segala mcm nota nota penting ... nampak sangat belum di isi, sedangkan sudah berjela jela nota penting sedia untuk di isi *mode malas isi planner* ....

simple ja kan planner mrs pip ... walaupun tak secute mana, tapi sungguh tak rugi buat planner sendiri, boleh tailored disesuaian untuk diri sendiri plus ianya sangat murah ........ planner mcm ni, korang cuma perlukan beberapa kertas berwarna, printer, dan ribbon or hiasan lain, maybe ada yang suka guna glitter pen, buttons ataupun felt paper ... the choice is yours anyway!

selamat berplanner!


No comments:

Powered by Blogger.