February 2016 - Cerita Cinta Surirumah

Saturday, 27 February 2016

Lil' Iman si kaki panjat

February 27, 2016 0
Lil' Iman si kaki panjat
hi there,

asal ada port bagus ja, lil' Iman panjat ...
sana sini dia panjat .... 
hi la anak mommy ni,

hari tu dia panjat2 di sini
sah sah dah semakin meninggi kan,
tu sebab semua tempat pun dapat dicapai ...
zup zup zup, kejap ja dah dapat panjat :(
.... mommy la yang risau, 
nnt takut lil' Iman jatuh ooooo


ni antara port kegemaran lil' Iman memanjat ...
ni bersambung terus ke ruang dapur ....


waktu buat rumah ni, mrs pip asked mr.Husband untuk tutup ja
ruang kecil ni, tapi mr.Husband said, dia buat ruang ni untuk
mudahkan 'delivery' barang2 basah dihantar terus ke dapur
coz ni yang paling dekat dengan pintu masuk kitorang


ok, boleh diterima alasan mr. Husband time tu,
tapi now, alasan tu sukar untuk dipraktikkan
coz lil' Iman menghalang kegunaan 'laluan' ni

memang kalau boleh, lil' Iman akan duduk setia di situ tiap kali
mrs pip busy memaska di dapur ...
lil' Iman akan perhatikan mrs pip bekerja ...
then kejap kejap tanya,
"mommy buat apa tu?"
"mommy masak apa tu?"


then kalau kebetulan ada rancangan kegemaran lil' Iman
sedang bersiaran, dia lebih rela duduk di sini
sambil menjeling jeling curi curi tengik rancangan
kegemaran dia ....
alahai anak, pigi la duduk depan tv elok elok,
kang mata tengok tv, tapi tangan kaki gatal la mau pusing sana pusing sini


sebelum ada kemalangan kecil berlaku, 
better mommy ask daddy kasi seal ini port!

daddyyyyyyyyyyyy ............. no more open space here!

cheers

Friday, 26 February 2016

Ini ialah waktu di mana pintu pintu langit terbuka luas, maka berdoalah banyak banyak

February 26, 2016 0
Ini ialah waktu di mana pintu pintu langit terbuka luas, maka berdoalah banyak banyak
hi there,

salam semua .... ketika kita sedang melalui masa yang sangat sibuk dalam waktu harian kita, ketika itulah Allah SWT membuka pintu pintu langit seluas luasnya untuk hamba hambanya berdoa meminta hajat ....

kadang kadang kita ni, busy ja memanjang .... entah apa yang dibuat pun kita tak tau ... then tup tup kita tertanya tanya, eh where is my time go???? rasanya banyak ja kerja yang sudah dibuat, tapi semua pun belum siapppppppppp .....


kredit : google

then, kita tingu jam tangan, alamak waktu kerja hampir tamat la ... so kelam kabut mau packing segala barang, then pegang handphone check segala laman sosial, tweet tweet kejap, reply whatsapp, tinggalkan komen sana sini di fesbuk , then yeah, it's time to go home!

ingatan untuk diri sendiri, juga untuk yang lain lain  .... kalau kita boleh ja berhempas pulas untuk lakukan yang terbaik untuk kerja kerja kita seharian, kemudian ada pula masa untuk berhandphone bermedia sosial , tapi sudi sudi lah juga simpan sedikit masa untuk kita bazirkan kepada sang pencipta, ALLAH SWT...

apa kata mulai saat ini, kita ingatkan diri kita untuk selalu berdoa kepada Allah ....

bila kita banyak kerja, berdoa agar Allah mudahkan kerja kita
bila kerja kita tak siap, berdoa agar Allah bantu kita supaya kerja siap
bila kita rasa duit tak cukup untuk bayar itu ini sedangkan kita sudah berhempas pulas bekerja, berdoalah agar Allah bantu kita mencari jalan agar dicukupkan rezeki kita
bila BOSS marah kita tak tentu pasal, berdoalah agar Allah menjauhkan kita dari orang orang zalim
bila anak anak tak ikut nasihat kita yang terang terang tu nasihat yang elok, berdoalah agar Allah lembutkan hati anak anak kita untuk dengar nasihat kita

pendek kata, letakkan keyakinan kita pada Allah ... bukankah Allah lah yang maha pengasih lagi maha penyayang??? ....

salam perpaduan, semoga kita semua dilimpahkan rahmat dan rezeki yang baik baik oleh Allah SWT.

amin.

cheers

Thursday, 25 February 2016

Hajat hati mau tingu Ola Bola

February 25, 2016 0
Hajat hati mau tingu Ola Bola
hi there,

hari tu hajat dihati memang mau pigi tengok ola bola
so, mr.Husband yang baik hati pun ajak pigi suria shopping mall
ngam ngam pula time sampai suria tu, lunch time,
jadi, elok pigi makan dulu, then baru pigi tingu wayang ...

muka teruja untuk tingu ola bola
kita lunch at our fav place,
mcm biasa lah kan, tempat ni selalu ja penuh,
tapi this time no need to wait for seating,
ada table yang kosong ...


lil' Amin as usual tak boleh tinggal since still BF sepenuhnya,
lil' Iman stay at his poh-poh house


muka riang ria lil' Amin dapat main spoon ...

so lepas makan , kita pun naik la tingkat 7 (eh ya ke 7th floor),
untuk check jadual Ola Bola ...
next show jam 3.15pm la ... lewatnya!

lewat mula, lewat la selesai show tu,
lewat la juga balik rumah ...
hati mommy dah rindu dengan lil' Iman T_T

nextime ja la pigi tingu ...
ndak pun minta satu CD free dari si Casey Ola Bola tu,
muehehehe .....


ndak dapat tingu #OlaBola tu ndak pa la kan,
tapi dapat juga mrs pip lepaskan rasa mengidam
mau makan popcorn ... so belilah satu box yang super large!

cheers.

Wednesday, 24 February 2016

It turns One (1) ... happy blog-versary

February 24, 2016 0
It turns One (1) ... happy blog-versary
hi there,


hari ni, genap setahun blog sukasukasurirumah ...
mrs pip ketika memula ingin menulis blog.
cuma ingin menulis perihal anak2,
just wanna capture the stories of their grownups kan 
dan mrs pip juga share few things yang mrs pip beli online
*hahahaha, I am online shopper addict*

so, after a year, mrs pip still blogged about my lil' kids (Iman and Amin),
and after a year, mrs pip still love writing about lil' Iman dan lil' Amin ...

terfikir juga untuk menulis blog secara lebih serius,
tapi it seems like life so hectic dengan bebudak, kerja kerja rumah 
and our little food business, so maybe kalau ada peluang,
insya allah mrs pip akan lebih serius dalam 
penulisan blog ...

apapun, mrs pip happy once in a while
ada yang datang bertandang di sini ....

so kalau love blog mrs pip ni,
tinggalkan komen ya,
hope mrs pip boleh lebih improve di masa depan ...

xoxo, mrs pip

cheers.

Tuesday, 23 February 2016

Tips: Barang keperluan bayi yang perlu dibawa ketika melancong

February 23, 2016 0
Tips: Barang keperluan bayi yang perlu dibawa ketika melancong
hi there,

sewaktu mr.Husband ajak mrs pip pergi holiday,
memang dua hati sama ada mau tinggalkan
lil' Iman dalam jagaan mak mertua,
ataupun bawa ja lil' Iman bersama ....

kalau bagi mak mertua jaga,
nnt time holiday hati mrs pip pula
yang tak senang kan, asyik rindu rindu gitu,
tapi kalau travel with a baby ni,
banyak la extra things kena angkut ....

beg galas tu mmg kena bawa kemana-mana
sepanjang perjalanan di Seoul
dalam beg tu ada thermos air panas, botol susu, bekalan susu formula,
lampin pakai buang, pakaian extra lil' Iman, bekalan makanan lil' Iman,
passport kitorang, wet towel, sapu tangan lil' Iman,  diapers changing mat.
baby carrier tu memang sangat memudahkan kami
mengangkut lil' Iman sepanjang percutian

end up, mrs pip and mr.Husband sepakat
untuk travel with lil' Iman yang baru
berusia 7 bulan time tu ...

waktu mrs pip siapkan barang2 untuk travel,
barang2 lil' Iman yang paling mrs pip check berkali kali,
takut2 ada yang tinggal ...
takut2 nnt tak cukup ...
ada ja kerisauan di hati :(

7 months old lil' Iman
so, sekiranya sesiapa yang bawa bayi kecil
travel, ni tips barang-barang si kecil yang perlu 
dibawa ketika travel manalah tau kan berguna untuk parents yang 1st time travel

Monday, 22 February 2016

Kembalikan tenaga bersama Blackmores Multivitamins & Minerals

February 22, 2016 0
Kembalikan tenaga bersama Blackmores Multivitamins & Minerals
hi there,

mrs pip ni memang mudah la letih sejak menjak melahirkan anak anak ...
well, kalau sesiapa yang jadi mommy tu, mesti tahu kan betapa susahnya menjaga
anak siang malam ... tidur tak tentu kan ....
kadang2 tu, baru ja tidur seminit dua, anak sudah menangis minta susu, or
maybe anak kembung perut, or anak tu baby kolik mcm lil' Iman dulu dulu ...

bukan ja tidur tak tentu, jadual harian semua berubah,
kalau dulu kita buat kerja ikut jadual yang kita tetapkan,
ni once dah ada anak, kita kena lah adjust dengan jadual anak kan ...

anak mandi, anak menyusu, anak mau tidur, anak menangis, etc
kemudian, kita ni sebagai SAHM, kena buat kerja2 rumah juga,
memasak, mengemas, mencuci kain, menyidai kain, etc
kalau yang ada PR tu ok lah kan,
kalau yang ada mak, mak mentua, adik, adik ipar boleh tolong jagakan anak
itupun dah dikira bersyukur sangat, at least adalah juga support kan

tapi kalau yang tinggal very the bersendirian, mcm mrs pip ...
no one yang tolong, memang semua kena buat sendiri,
letih tu memang la letih kan ....
but still thanks to mr.Husband
yang rajin siapakan masakan before kluar kerja every morning
so that mrs pip tak la begitu letih kan kena buat semua,


memandangkan keletihan ni boleh buat kita 'kurang waras' ,

kerana letih, kita mungkin hilang tumpuan menjaga anak,
mungkin juga boleh buat kita cepat marah,
keletihan juga boleh membuatkan kita tiada mood,
jadi untuk mengatasi semua tu,
mrs pip gunakan produk Blackmores Multivitamins & Minerals (BMM)
untuk menentang KELETIHAN ... ahaks!

ada ja yang suggest better beli food supplement
mcm shaklee la herbalife la ...
well semua ni memang la bagus,
tapi tak sesuai dengan bajet kita la :(
so, kita guna yang ikut bajet aje ...

mrs pip ambil BMM ni, so far very alhamdulillah,
memang sangat membantu dalam menangani masalah  KELETIHAN mrs pip ...
lagi satu, mr.Husband cakap, mrs pip dah jarangggggggggg sangat SNORING time tidur ...

eh, korang tau tak, salah satu masalah BERDENGKUR semasa korang
tidur, ialah disebabkan keletihan, jadi kalau korang rasa life
korang ni sungguh meletihkan coz banyak sgt kerja yang kena cope-up,
apa kata korang pun cubalah BMM ....

cheers.

Sunday, 21 February 2016

Berpindah la lagi

February 21, 2016 0
Berpindah la lagi
hi there,

hello hello ..... still dalam process mempacking barang2 untuk pindah rumah ...
huh! tengah busy pilih barang2 mana yang perlu dibawa, mana yang perlu
disimpan tak perlu angkut pindah ....

little merphin house
will gonna miss this place
mrs pip will move back to town so, memang akan merindui our little merphin house
so far, bebaju hampir semua mrs pip angkut,
nnt kalau tak angkut bawa pindah sekali,
terjebak la pula mau beli pakaian baru,
buat tambah koleksi ja kan,
then mrs pip juga yang kena kemas semua ...


Saturday, 20 February 2016

Tuhan itu Maha Adil

February 20, 2016 0
Tuhan itu Maha Adil
hi there,

Adilkah tuhan? selalu tertanya tanya soalan macam ni, especially kalau kita rasa diri ni teraniaya ....
apa kata ambil cerita ni buat peringatan diri dan yakinlah bahawa Allah tu Maha Adil .

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Antara munajat Nabi Musa a.s. kepada Allah di Bukit Tursina ialah

"Ya Allah, tunjukkanlah keadilan-Mu kepadaku."

Allah berfirman kepadanya,

"Jika Aku menampakkan keadilan-Ku kepadamu, 
engkau tudak akan dapat bersabar dan tergesa-gesa menyalahkan-Ku."

Nabi Musa a.s berkata,

"Dengan taufik daripada-Mu, aku akan bersabar 
menerima dan menyaksiakn keadilan-Mu."

Allah berfirman,

"Pergilah engkau ke tempat yang ada mata air. 
Bersembunyilah di tempat tersebut dan saksikanlah apa yang akan terjadi."

Nabi Musa a.s pergi ke tempat yang ditunjukkan.
 Baginda naik ke atas bukit dan bersembunyi sambil
 memerhatikan sesuatu yang dijanjikan Allah.

Tidak lama kemudian, datang seorang penunggang kuda.
 Dia turun dari kudanya, kemudian berwuduk
 dan meminum air dari mata air tersebut.
 Kemudian bersolat dan meletakkan satu karung
 berisi 1000 dinar di tepinya. Selepas itu, dia pergi
 dengan terburu-buru sehingga terlupa karungnya.

Tidak lama selepas itu, datang seorang anak kecil.
 Dia meminum air dan melihat karung yang ditinggalkan
 Dia mengambilnya dan terus pergi dari tempat itu.

Selepas itu,datang pula seorang lelaki buta.
 Dia minum dan berwuduk, lalu bersolat.
 Selepas menunaikan solat dan bersiap hendak pergi,
 tiba-tiba lelaki penunggang kuda datang kembali.

Dia berkata kepada lelaki buta,

"Kamu telah mengambil karungku yang berisi dinar di sini."

Lelaki buta terkejut dan berkata,

"Bagaimana aku boleh mengambil karung tersebut sedangkan aku tidak boleh melihat?"

Penunggang kuda tetap berkeras,

"Kamu jangan bohon kerana tidak ada orang lain selain kamu di sini."

Lelaki buta menjawab,

"Betul, hanya aku di sini. Tetapi kamu sendiri tahu aku tidak boleh melihat."

Penunggang kuda meninggikan suaranya,

"Mengambil karung tidak semestinya dengan mata, tangan pun boleh melakukannya!."

Oleh sebab terlalu marah, dia membunuh lelaki buta tersebut.
 Selepas itu, dia cuba mencari-cari karung pada badan lelaki buta,
 tetapi tidak menjumpainya. Dia pun berlalu dan meninggalkan
 mayat lelaki buta di situ.

Selepas melihat kejdian tersebut, Nabi Musa a.s. berkata,

"Ya Allah, memang benar kata-Mu, ia benar-benar menguji kesabaranku.
 Namun aku yakin sesungguhnya Engka Maha Adil."

Selepas itu, Jibril a.s. datang dan berkata,

"Allah memerintahkan aku agar menyampaikan penjelasan-Nya kepadamu.
 Dia mengatakan bahawa Dialah yang Maha Mengetahui perkara-perkara ghaib
 yang engkau tidak ketahui. Dia menyebutkan bahawa anak kecil yang
 mengambil karung berisi dinar telah mengambil kebmali haknya semula
dulu ayanhnya pernah bekerja dengan lelaki penunggang kuda tersebut,
 tetapi tidak pernah dibayar gaji. Jumlah gaji yang harus dibayar
 kepadanya sama dengan sejumlah dinar yang ada di dalam karung
 tersebut. Lelaki buta yang dibunuh tadi sebenarnya
 adalah pembunuh ayah kepada anak kecil tersebut sebelum dia buta."

**Dalam Islam, orang yang membunuh orang lain akan dikenakan hukuman qisas.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

kita ni kadang kadang bila berlaku benda tak elok pada diri sendiri, jarang sangatlah kita mencari cari di mana silapnya diri kita, sure asyik salahkan orang lain ... kadang kadang kita mendapat ujian Allah, tapi kadang kadang tu, apa yang berlaku adalah balasan pada perbuatan kita di masa lalu ... 

apa kata kita lebih muhasabah diri selepas ni .... ambil iktibar dan jadilah lebih sabar dengan apa yang berlaku dalam hidup ... percayalah, Allah itu Maha Adil ....

sumber : Keajaiban Firasat 63 Kisah Pengubat Jiwa - Muhadir Haji Joll

Happy reading everyone.

cheers.

Friday, 19 February 2016

Handphone retak

February 19, 2016 0
Handphone retak
hi there,

sekejap ja mrs pip tinggalkan lil' Amin, time tu dia grumpy sangat nangis2, jadi mrs pip mainkan video kesukaan dia di HP mrs pip kan, then cepat2 pergi mrs pip toilet untuk tutup paip yang terbuka


then teringat lil' Amin yang mrs pip tinggalkan bersama HP tadi, suara tangisan pun dah hilang ... mesti tengah seronok layan video kegemaran dia la tu ... happy mrs pip coz grumpy dia dah hilang ...
tapi .....

ok .... kali ni siapa yang nangis?????? mommy or lil' Amin??????

seeeeeeeeee ................. handphone dah pecah! lil' Amin buang keluar tingkap,
jatuh di tangga .... then nephew yang kebetulan ada di parking space tu tolong kutip dan bagitau ...

"auntie, si Amin buang handphone ni keluar dari tingkap ... screen pecah sudah"

oh tidakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk ....

sob sob sob ..... my handphone kesayangan dah cacat .... 

hurm.

Thursday, 18 February 2016

Rakamkan memori percutian bersama Photobook

February 18, 2016 0
Rakamkan memori percutian bersama Photobook
hi there,

akhirnya, selepas beberapa kali berbalas email, barulah Photobook hantar voucher code yang mrs pip beli melalui Lazada baru baru ni ...


seperti dalam entri yang mrs pip tulis 3 cara mudah request voucher code dari photobook, klik sini
bukan susah pun emailkan voucher code tu kepada confirmed buyer, tapi ni banyak sangat la request dorang, sedangkan mrs pip dah forwardkan info yang dorang minta ... kalau sesiapa yang jenis kurang sabar, sah sah Photobook customer service kena marah free free ...


dalam kes ni, mrs pip cuma guna cara #1 dan juga cara #2,takkkkkk nakkkkkkkkkkk la guna cara #3, 
nnt tak pasal2 mrs pip pigi marah2 tu customer service, padahal bukan salah dia pun ... tu semua salah bahagian marketing department la, cuai sangat sampai boleh overlook my purchase order kan ....


hari tu mrs pip beli 4 item Photobook di Lazada, tapi apahal cuma 2 voucher code  ja dorang email kan .... cuai la tu!


syukur, akhirnya selepas 10 hari 'bertegur sapa' dgn Photobook, sampai juga semua voucher code tu via email, lepas ni bolehlah mrs pip mulakan langkah  edit dan kemudian publish kenangan  melalui Photobook!


yang ni pula, kenangan lalu,  mrs pip abadikan kenangan percutian time di Seoul, it was our honeymoon holiday Oct 2013


yang waktu dulu tu, mrs pip beli thru Groupon, laju ja mrs pip dapat the voucher code, yang ni 40pages, harga time cuma RM79.00 untuk 11"x8.5" medium landscape standard hardcover, tapi postage tak include la ... postage hari tu RM12.00 ...


then mrs pip dapat voucher percuma untuk 6"x6" mini square photobook tau, yang ni pun dapat free from groupon, yang ni mr pip buat khas untuk lil' Iman ... ada 40 pages, khas untuk lil' Iman T_T bercuti cuti di Nami Island.


yang bestnya kalau ada album mcm ni, bebila ja boleh belek2 sambil mengenang percutian lalu ... what a memory kan ....


dah nama pun bercuti di pulau nami kan, so memang tak lengkap kalau tak snap gambar bersama pelakon winter sonata kan ... eh, poster pun poster la!


dan laluan pokok ni pun, satu kemestian untuk bergambar kan ... ni memang trademark pulau nami la katakan ... so, ni antara gambar wajib yang perlu diabadikan  dalam Photobook album

p/s: mrs pip tengah gigih siapkan photobook album terbaru ... maybe somewhere in April kot baru publish ... alahai, lidut kan mrs pip ni mengedit gambar :)

yeah!

cheers

Plan diet terganggu di bulan Januari

February 18, 2016 0
Plan diet terganggu di bulan Januari
hi there,

punyalah gigih mrs pip on diet since September last year kan, berat gedabak 70kg ni dah turun sehingga 62.6kg pada awal December hari tu ... dan kononnya mahu turnkan sehingga 60kg pada penghujung December... tapi , yang dirancang tidak berlaku ... sob sob, sedihnya! 



ekceli. kita ni memang la merancang bagai nak rak, plan itu ini, tapi kekadang apa yang kita rancang tu bukan semua menjadi kan ... mcm mrs pip la , memang bersemangat mau diet, tapi mrs pip tidak boleh menjangka yang mrs pip akan sakit .... ni sakit lama datang kembali *sob sob*

hari tu mrs pip sakit terguling guling tahan sakit, then terfikir la juga kan kalau2 my diet plan selama beberapa bulan ni adalah punca sebenar mrs pip sakit mcm ni... so, sakit punya pasal yang sungguh mrs pip memang tak tahan kan, mrs pip pun pigilah klinik kesihatan di pekan ... 

p/s: jangan pandang rendah dengan klinik kesihatan awam, walaupun kena menunggu lama coz ramai sangat orang yang sakit, tapi selain bayaran murah, yang bestnya doktor kat klinik kesihata lebih prihatin kan ... kalau sakit tu doktor rasa semacam ada yang tak kena, mesti dia suruh check darah lah , check kencing lah, xray lah, buat prosedur itu ini lah, dan semuanya PERCUMA which mrs pip sangat bersyukur coz mmg menambahkan belanja kalau semua prosedur tu mrs pip kena bayar ... dah lah sekarang ni koz hidup sangat terasa mahal ....

doktor beritahu mrs pip ni kena gastrik, so doktor bagilah ubat kan, tapi tu ubat cecair memang tak berkesan dengan mrs pip, dulu dulu pun mcm tu *it was 18 years ago I got my 1st gastic* .... then  a week later mrs pip dtg lagi klinik, kali ni doktor bagi ubat Ranitidine, ubat ni mrs ambil setiap hari 2 biji sehari ... makan makan till 14 days, still gastrik mrs pip tak hilang ... makn sakit adalah ...

so pigi lagi klinik, kali ni really minta tukar ubat yang lagi power, coz ubat sebelum2 ni mmg tak berkesan ... doktor tu pun dengan baik hati bagilah ubat lain ... kali ni dia bagi Omeprazole , so far ini ubat terbaik yang ada di klinik ni untuk sakit gastrik ..... memula ok ja makan ubat ni, tapi lepas tu mula lah ubat ni tak berkesan ... last2 doktor tu advicekan mrs pip buat OGDS ....ahaks! errrrrrrrrr, tak nak lah! 

tapi after discussion dengan doktor tu, mrs pip pun setujulah buat OGDS .... so doktor tu pun buatlah surat untuk mrs bawa pigi hospital Beaufort untuk dapatkan temujanji OGDS ... so on the 15th January hari tu, mrs pip selamat la buat OGDS ni .... doktor buat biospi, dan lagi few more weeks baru boleh dapat result, dan doktor pakar OGDS ni bagi mrs pip ubat lain, kali ni ZOLPRA GR, ni makan sehari sekali ... dan so far alhamdulillah, mrs pip daily ubat ni dan gastrik still datang, tapi tak seteruk hari tu ....

dan untuk bulan Januari ni, memang mrs pip tak diet untuk hilangkan berat, tapi lebih kepada mencari menu diet yang sesuai untuk mrs pip since I have gastric kan ... so banyak la "ujian cuba-cuba" yang mrs pip buat ... so for this bulan Febuari, mrs pip akan start semula the diet plan, tapi lebih berhati hati dengan jenis pemakanan mrs pip .... 

oh my gastric, please go away!

so, let's the diet begin ... and hope to see more kilos loss in the next few weeks ...

cheers.

Wednesday, 17 February 2016

Tips mencari mainan yang sesuai untuk si kecil toddler

February 17, 2016 0
Tips mencari mainan yang sesuai untuk si kecil toddler
hi there,

mencari mainan untuk anak2 yang sesuai dengan peringkat umur kadangkala menjadi satu cabaran buat mrs pip ... setiap kali mrs pip mencari mainan lil' armies, antara perkara yang dititikberatkan oleh mrs pip ialah

adakah mainan yang dibeli sesuai untuk mereka? .... 

lagi lagi, nowadays, lil' Iman berkongsi mainan dengan lil' Amin, so sangat penting kalau mrs pip beli mainan tu dorang berdua boleh share main .... kadangkala, ada mainan yang memang seronok untuk dimainkan oleh anak anak, tapi dari segi faktor keselamatan tidak lah begitu terjamin ....

mrs pip ada beberapa tips yang mungkin berguna untuk new parents dalam mencari mainan yang sesuai untuk si kecil tersayang .... see the info below:-


quite sometimes mrs pip mencari mainan ala ala lego ni, tapi it's a bit limited untuk dapatkan mainan yang sesuai untuk dimainkan oleh lil' Iman dan lil' Amin bersama (well, mrs pip kan tinggal di Membakut, jadi pilihan sangat terhad di sini coz tak banyak kedai mainan mcm di KK) ....


educational block toys

hari tu kebetulan time jenjalan beli barang, ternampak la mainan ni ... mrs pip tengok mainan ni pada pendapat mrs pip sesuai sangat untuk lil' Iman dan lil' Amin bermain bersama ...

1 - dari segi saiz, tidak terlalu besar dan tidak terlalu kecil , just nice untuk bebudak tu pegang dan main

2 - mainan ni bukan jenis bersegi yang ada bucu gitu ... kalau yang ada bucu tajam di tepi2 tu, mcm tidak sesuai la untuk lil' Amin, nnt time main bersama lil' Iman, dorang rebut2 mainan, kang boleh luka la pula lil' Amin kan


yang ni wood block toys, mrs pip beli sebagai lil' Iman 2 years birthday gift
tapi, mainan ni kena "curfew" buat sementara waktu
coz kalau lil' Amin main, dia suka gigit mainan ni, 
since benda ni daripada kayu, nnt gigit punya gigit, termakan serpihan kayu,
moreover nnt cat mainan ni tertanggal pula time dia gigit gigit ...
well, just a bit berhati-hati la kan 

3- material mainan yang senang untuk dibersihkan / dibasuh , so kalau lil' Iman or lil' Amin main then nnt mesti la dorang ni suka buang buang mainan or lil' Iman ada potensi 'mandikan' mainan ni dengan air susu botol dia, so kena lah basuhkan ....

4- mainan berwarna warni, memang best untuk tarik perhatian bebudak ni main sambil mrs pip nnt bolehlah ajar lil' Iman about colors kan, dan melatih minda bebudak jadi lebih kreatif untuk membuat pelbagai binaan ... sambil main sambil belajar gitu

5- material mainan bukan plastik mudah pecah .... mainan plastik ni kekadang ada yang nipis , so kalau bebudak tu nnt pijak takut pecah dan boleh lukakan kaki mereka pula .... but this one, ok ja, not so nipis yang senang rosak ... 

6- harga yang berpatutan .... ni pun penting juga, kalau yang just mainan biasa2, tiada so called designer brand, so harga mesti lah yang biasa2 ja kan ... so this one, mrs pip beli harga RM28.30 ....

meh layan gambar gambar lil' Iman with the toys ....


lil' Iman showing off his creation
"mommy, Iman ada pedang" kata lil' Iman 
mainan seperti begini yang baiknya akan buat budak2 ni berfikir apa yang dorang mau construct


happy daddy and son playing together


lil' Amin yang baru bangun, terus rebut memonopoli mainan tu

Seronok tengok lil' Iman and lil' Amin rebut2 mainan masing masing mau main "pasang pasang" .... asal jangan gaduh gaduh sudahlah .... play together properly ya .... nextime kita cari flash card yang best best pula, ngee T_T ....

Happy parenting, xoxo.

cheers.

Tuesday, 16 February 2016

Ini cara mrs pip layan tangisan si Lil' Amin

February 16, 2016 0
Ini cara mrs pip layan tangisan si Lil' Amin
hi there,

lil' Amin ni semakin pandai meragam, daya merajuk juga semakin boleh tahan la juga! kalau mrs pip ndak layan kemahuan dia (which mrs pip memang as usual akan tidak melayan karenah yang mengada ngada), memang senjata utama dia akan guna ialah dengan menangis! 

mak oiiiiiiiiiiiii, anak mommy ni semakin pandai guna air mata untuk lembutkan hati mommy kan ... lepas tu mesti lah mrs pip terasa mcm mau mengalah sedikit coz kesian tingu anak2 menangis kan ......... tapi kadang kadang, mmg mrs pip biarkan saja lil' Amin menangis, nnt dia pandailah berhenti kan ....

mr.Husband selalu tegur mrs pip jangan terlalu manjakan anak2, jangan terlalu termakan dengan pujuk rayu anak2 .... kalau dorang mau A, jangan terus diberikan A ...nnt kalau dorang sudah besar, mr.Husband cakap lah kan, nnt dorang terbiasa akan dapat apa yang dorang mahu, kalau tidak dapat nnt dorang akan memberontak melawan cakap .... erkkkk, ya ke?

tapi kan, sebagai mommy ni, kita memang la senang terasa sayu kalau kita tidak dapat berikan apa yang anak2 mahu, lagipun bukan mrs pip akan bagi apa yang dorang mahu. mrs pip akan pastikan apa yang dorang mahu itu ok ke tak untuk diberikan ... kalau si lil' Iman tu selalu ja mau makan biskut, bukan mrs pip akan terus bagi pun ... mrs pip cuma akan berikan biskut kalau lil' Iman sudah breakfast atau lunch ... so lepas makan the real meal, baru boleh kudap kudap biskut ...

lil' Amin yang very the angry bird

sama la juga mcm lil' Amin ... selalu lil' Amin ni dia suka kena dukung ... asyik asyik mau minta didukung, manja la sesangat ... tapi mrs pip bukan selalu layan pun mau dukung lil' Amin bagi manja tahap gaban ... kalau memang time main bersama, mrs pip layan la lil' Amin ni, dukung kejap, tapi once time main bersama dah tamat, so mrs pip akan biarkan lil' Amin main bersendirian untuk dia lebih berdikari, dan kalau lil' Amin menangis mau didukung time tu, mrs pip tak dukung, cukup saja dengan duduk bersama lil' Amin, layan2 dia bermain dan hilangkan nangis dia ... once lil' Amin dah hilang nangis, slowly mrs pip akan beredar dan buat kerja lain ....

lil' Iman semakin berdikari now, ya la kan, soon he turns 3 kan .... so, quite easy untuk mrs pip pujuk lil' Iman .... cuma kekadang tu ada lah juga cengeng tahap gaban ... manja pun manja la juga, tapi now lil' Iman semakin pandai mengalah untuk lil' Amin ... alhamdulillah ... 

the mommies out there mesti ada cara tersendiri untuk tangani anak yang kuat menangis manja manja sayang ni kan .... say no to spoil brat T_T ....

happy parenting

cheers!

Monday, 15 February 2016

Hadiah birthday tahun ini

February 15, 2016 0
Hadiah birthday tahun ini
hi there,

yang seronoknya dalam bulan Febuari, ialah bulan ni bulan kelahiran mrs pip .... dan biasa lah kan, kalau dah bulan kelahiran, mestilah ada sambutannya, cuma tak la sebesar mana, just ala kadar ja,
kluar makan makan, jalan jalan, dan dapat hadiah T_T mmg part paling best kalau dapat hadiah


last few days ago, girlfriend mrs pip call ...
dia jarang sangat call, 
sms pun mmg sangat jarang melainkan ada hal penting

so, bila dia call, mesti 1st thing dalam fikiran mrs pip 
dia mau datang Sabah ka???? 
or, ada benda penting dia mau tanya????

girlfriend : " salam GF, kau buat apa?"
mrs pip : " salam juga , aku mau tidurkan anak"

girlfriend : "awalnya anak mau tidur"
mrs pip : "hellooooo, kan dah jam 8pm, anak aku ni tidurnya on time, 
                 jam 8pm mesti mau masuk tidur" 

girlfriend : "bagusnya, lepas dorang tidur, bolehlah kau buat kerja rumah"
mrs pip : "memang pun, lepas ni mau kemas kain la pula"

girlfriend: "well, akceli aku call ni, aku mau la bagitau kan, tahun ni aku mau bagi hadiah kau on                            time" sambil dengar suara dia gelak gelak
mrs pip : "hahahaha"

girlfriend : "aku try la ok, tahun tahun sudah asyik asyik hantar hadiah kau very the late kan"
mrs pip : "aku ok jer .... awal or lewat, hadiah tu still akan sampai kan"

girlfriend : " kau mau apa untuk tahun ni?"
mrs pip : "ermmm, bagi la apa apa ja ..."

girlfriend : "kau mau handbag tak?"
mrs pip : "tak nak lah handbag ... aku tak nak handbag, perfume, make-up, gajet2 barangan dapur, tu                    semua aku tak nak ..."

girlfriend ; "nak kain ela tak?"
mrs pip : "tak nak kain ela, aku punya kain ada ber-ela ela lagi aku tak jahit" kain ela yang kaler pink                  tu dia bagi 3 tahun lepas tu pun aku tak jahit lagi, simpan buat pekasam la nampaknya

girlfriend : "jadi kau nak apa?"
mrs pip : "something yang aku boleh guna daily .... bagi aku tudung lah ... beli ja yang murah2,                            asalkan cute"

girlfriend : "what? tudung? kau biar betul?"
mrs pip : "ya la, betullah aku nak tudung .... semi instant shawl ok"

girlfriend: "mak oi, aku ni very outdated kalau bab tudung, aku dari dulu sampai sekarang cuma tau                      guna tudung bawal ja" .... memang la girlfriend aku ni, fesyen tudung dia tetap maintain                     dari kitaorang kolej sampailah sekarang ni ....

end of conversation.

la, tu ja mau tanya rupanya .... ingatkan apa lah sangat hal penting ... tapi best juga rasanya bila ada someone yang still remember hari jadi kita kan ...

p/s: mr.Husband tahun ni mau buat surprise birthday lagi ka?
surprise birthday last year memang sungguh surprise dalam surprise .... 

last year, mrs pip dapat ini from my Girlfriend tu ...
tahun ni harap2 dapatlah tudung yang mrs pip request T_T

cheers

Kembang kecut perut ini buat OGDS ...

February 15, 2016 0
Kembang kecut perut ini buat OGDS ...
hi there,

hari tu bila doktor advise mrs pip untuk buat OGDS, terfikir fikir juga eh eh, mcm mana la rasanya buat OGDS ni *tanda tanya juta juta banyak di kepala*

then doktor tu pun explain mcm mana OGDS dibuat .... doktor mesti nampak muka mrs pip blurrrr, so cepat cepat dia terangkan .... ayat doktor tu pun just yang simple2 ja, senang mau faham ....

"nnt doktor di hospital tu,, dia spraykan dalam mulut puan mcm ala ala bius, so lepas tu doktor tu akan masukkan hose ke dalam mulut puan, dan hose tu akan masuk sehingga ke atas permukaan usus"

time dia explain tu, mrs pip cuba la berimaginasi mcm mana la rupa hose tu ..... how big is big the hose kunun ....

"hose tu bukan besar mana pun puan, kecil ja. di hujung hose tu seakan akan ada cahaya, tu mcm little tiny camera, so that nnt doktor akan nampak what is inside your stomach"

eh eh doktor ni, mcm tau tau mrs pip tengah fikir how big is big the hose ....


so, lepas doktor tu bagi penerangan, dan mrs pip pun setuju la kunun untuk buat prosedur OGDS, padahal dalam hati mcm eh mau buat, tapi eh mesti sakit kan tu, so janganlah buat ..... tapi akhirnya, mrs pip ambil keputusan untuk buat temujanji di hospital, dan on the 15th January hari tu, mrs pip pun pigilah hospital untuk buat prosedur OGDS ni .....

grafik menunjukkan kedudukan pesakit yang menjalani OGDS

mcm ni lah prosedur OGDS yang mrs pip kena lalui .... kena baring mengiring, siap kena buat di bilik OT lagi tu ... dah la perut ni kembang kecut nervous berjuta juta padu perasan tak menentu, plus masuk bilik OT lagi, mak oiiii mcm2 di fikiran mrs pip time tu ....

sakit tak buat OGDS ni?

tunggu next entry ok T_T ....

cheers.

Sunday, 14 February 2016

A thought of mine for Valentine's Day

February 14, 2016 0
A thought of mine for Valentine's Day
hi there,

Valentine's Day mesti ramai yang akan celebrate ... bukan setakat di sini, tapi satu globe trotter celebrate hari penuh kasih sayang ni ... walaupun Valentine's Day ni ada yang cakap cakap muslims cannot celebrate this day, tapi bagi mrs pip la kan, it depends dengan cara kita sambut the V's Day ni .... kalau setakat bagi bunga, bagi coklat, belanja makan untuk yang tersayang, or buat little party with the loved ones kan, tak salah pun ....


mrs pip ekceli not celebrate pu V's Day ni .... mr.Husband cakap kalau mau bagi bunga, bagi coklat (tiap kali mr. Husband travel, mmg selalu lah dapat coklat) or go for fancy meal, bebila pun boleh, why wait for V's Day .... tu mr.Husband cakaplah ....

mrs pip memang malas ja mau keluar time2 mcm ni, coz ramai sangat orang show off berkasih sayang, sampai kekadang tu bebudak nampak pun tak elok, ouch! then kalau pigi our fav restoran tu, mesti penuh lah, kena beratur tunggu kena kasi seating la pula ....

and tahun ni, ingatkan hari tu plan mau bersemangat la untuk buat kek,and masak2 sikit then pigi lepak2 tepi pantai with the kids sempena V's Day (baru teringin mau celebrate with the heroes), tapi memandangkan we are moving back to town, penat angkat barang pindah rumah tak hilang lagi, so maybe no need to go lepak2  di pantai, lepak depan rumah tingu anak2 main basikal je la, sambil makan2 .... tu pun food tapau .... life so busy busy busy nowadays ....

tapi apapun, untuk sesiapa yang celebrate V's Day, Happy Valentine's Day and wish all the happiness to all people out there, and wish we all will be more thankful to the Almighty to give us a chance to live happily with our loved ones... Valentine's Day is not about fine dining, expensive gift, romantic candle blowing dinner but it is all about how do you LOVE the people and things around you full with sincerity ....  

Xoxo, 

cheers.

Saturday, 13 February 2016

Bubur labu kuning yang mudah disediakan, dan sedap dimakan T_T

February 13, 2016 0
Bubur labu kuning yang mudah disediakan, dan sedap dimakan T_T
hi there,

beberapa minggu lepas, mr.Husband memetik buah labu dari kebun yang tidak berapa luas di depan rumah, tapi alhamdulillah, hasil tanaman kebun cukup untuk kami nikmati sekeluarga .... dengan kos hidup yang semakin meningkat, ada baiknya juga mr.Husband hari tu bersungguh2 untuk berkebun, once dah dapat hasil, mrs pip lah yang terasa gembira .... boleh makan makan makan kan .... jimat juga duit dapur, no need to beli kuih dari luar ....

kuih kukus + bubur labu + mochi

kalau dapat buah labu kuning ni, mrs pip selalunya buat kuih kukus, ni memang kegemaran lil' Iman, berketul ketul dia boleh makan ... alahai anak mommy seorang ni , asal dapat makan kuih kukus labu, memang dia syok la tu T_T ....


tada! inilah labunya .... this time dapat yang XXL size gitew


dapat 2 biji, satu XXL, satu tu size M .....

selalunya dapat buah labu yang size S atau M ja, so cuma boleh buat kuih kukus ja la, tapi hari tu kan, mr.Husband dapat sebiji besar size XXL, memang pucuk dicita ulam mendatanglah namanya .... memang teringin buat bubur labu, kali ni alhamdulillah dapat juga buat sekali bubur labu dan kuih kukus labu .....


projek kupas kulit labu ..... sap sap sui ja kami bilang T_T

so, hari tu mrs pip pun ada 'projek labu' .... memula cuci labu ni, then kupas kulit .... kalau mr.Husband ni, bab kupas kulit labu memang dia tak berkenan, tapi mrs pip ada teknik yang senang .... memula, mrs pip akan bahagikan labu ni kepada beberapa potongan (6-8 potongan), then mrs pip kupas guna fruit peeler, kan senang .... 


lepas tu, dah kupas kulit, bersihkan labu, buang bijinya, then potong kepada beberapa bahagian kecil, then rebus la bagi lembut .... dah lembut, toskan labu (tapi simpan lah air rebusan tu), tunggu sejuk seketika, then mrs pip blender labu ni (tapi simpan sedikit bahagian labu untuk buat kuih kukus nnt, mrs pip bukan blender semua pun) .... 


dah blender, mrs pip masukkan dalam periuk, tambahkan sedikit air labu yang ditos tadi, then mrs pip didihkan labu guna api sederhana .... kacau kacau kacau .... then tambah gula secukup manis ikut level manis masing masing .... bolehlah tambah sagu sagu kecil tu kalau ada, then kalau ada sweet corn dalam tin tu, boleh lah tambah sekali, memang yummy yummy yummy .... ada yang suka ja tambah sedikit potongan halia, tapi mrs pip not so into the ginger taste, so ndak la mrs pip tambah ....


hari tu mrs pip tiada stok biji biji sagu , then sweet corn dalam tin pun dah habis, so takkan makan bubur labu kosong kan ... then kebetulan ada tepung pulut, mrs pip pun buatlah bebola mochi ni ... alah, buat ni bukan susah pun, mcm buat puteri mandi tu, tapi ni buat saiz kecil kecil, mcm biji guli kecil ...

dah buat, boleh lah rebus guna periuk berlainan .... kalau bebola mochi ni naik ke atas permukaan air, bermakna dah masak, so bolehlah angkat .... nnt masukkan ke dalam bubur labu tu, masak bubur hingga mendidih, rasa manis dah masuk, kacau kacau kacau, then bolehlah matikan api ..... 

sedia untuk dimakan yer! ..... 


kalau korang suka bubur labu korang berlemak, bolehlah masukkan santan ketika masak bubur labu tu, tapi mcm kes mrs pip yang kononnya on diet, mrs pip just titiskan few drops of santan time makan .... yummy yummy la juga ,...

kalau rasa mau cuba buat kuih kukus labu yang memang senang dibuat semudah ABC, sila silalah klik entri terdahulu di sini ....
  
mrs pip suka makan bubur labu ni kalau dah sejuk, masuk dalam peti sejuk seketika ... tapi lain orang lain lah taste kan, ada yang suka makan time still panas panas ....

cuaca panas this few weeks ni, memang sesuai lah makan bubur labu untuk sejukkan tekak .... bon apetit.

mahu tahu kebaikan labu kuning, klik sini untuk entri 5 sebab kenapa anda perlu makan labu kuning

simple recipe dari dapur mrs pip , selamat mencuba.

cheers.

Friday, 12 February 2016

Cara yang senang untuk mendapat rahmat daripada Rasul tercinta

February 12, 2016 0
Cara yang senang untuk mendapat rahmat daripada Rasul tercinta
hi there,


Sabda Rasulullah SAW

Barangsiapa yang berselawat ke atasku sekali (1x),
nescaya ALLAH akan turunkan rahmat ke atasnya 10 kali ganda
-HR Muslim

Happy Friday T_T

cheers,

Thursday, 11 February 2016

3 cara paling mudah untuk minta Voucher Code anda daripada Photobook

February 11, 2016 0
3 cara paling mudah untuk minta Voucher Code anda daripada Photobook
hi there,

suka dengan photobook tak? mrs pip suka ja dengan photobook, boleh abadikan kenangan dalam buku bergambar yang kita design ikut selera sendiri kan ....

tapi, dah bagus bagus purchased item ni online, tapi tunggu punya tunggu itu voucher code, photobook tak email email juga ... alamak, cuak ni ... kalau beli setakat satu dua ringgit, maybe ok ja la kot, let it go... tapi kalau beli puluh2 ringgit and maybe ada yang beli ratus2 ringgit kan, how la? ....


mrs pip hari tu beli 4 item photobook, tapi bukan beli direct di website photobook tau,
mrs pip beli melalui Lazada ... dah Lazada buat flash sale, tup tup harga photobook tu
murah sangat, so mrs pip pun belilah ....

hari ni beli, esok dah dapat voucher code... mrs pip pun happy lah .... tapi ...... eh eh, mrs pip beli 4 item la, knapa cuma ada 2 voucher code ja yang mrs pip dapat,  mana lagi 2 voucher code ???? marah ni! ni siapa yang ndak buat kerja ni ....
Lazada or Photobook ...?????

marah marah pun bukan boleh selesaikan masalah kan ....
so, memula tu mrs pip email Lazada tanya mana the voucher code lagi dua yang tak dapat

Lazada reply tu kena direct call Photobook, since the voucher code tu Photoboook akan DIRECT email kepada pembeli mereka ... ok fine.

pertama : 
mrs pip email Photobook, tapi dorang reply bukan seperti yang mrs pip request ...
dalam hati ada taman? nope! dalam hati tengah GERAM ....
it's been more than 10 days tunggu tu voucher code, so patutlah ada rasa geram sikit kan ....

kedua :
mrs pip mau live chat dulu, bolehi klik sini kalau mau live chat,
tapi please make sure la kan live chat online, kalau offline kena lah tunggu sampai online
mrs pip dapat live chat tadi pagi ...

technical support tu reply, dorang dah inform Marketing Department untuk emailkan
voucher code yang mrs pip tak dapat tu, so kena tuggu dalam 24jam ....

ok, mrs pip tunggu.

ketiga:
ni kalau email dan live chat tak dapat juga voucher code tu, baru mrs pip akan call dorang ...

kalau esok tak dapat voucher code tu juga, sure mrs pip call dorang...

Eh Photobook, cepatlah hantar voucher code tu, mrs pip mau guna la untuk 'house project' mrs pip ....

semoga membantu,

cheers.

Style rambut lil' Iman dan lil' Amin yang bakal jadi ikutan ramai T_T

February 11, 2016 0
Style rambut lil' Iman dan lil' Amin yang bakal jadi ikutan ramai T_T
hi there,


ok, seriously, memang mrs pip kadang kadang terasa macam mau tukar hair style lil' Iman dan lil' Amin ... bagi panjang sikit then boleh la kasi sikat tepi dan buat wavy wavy hair mcm budak kat dalam gambar di atas tu ... mesti dua juta enam belas kali hensem anak mommy ni kan ....

lepas tu eh eh, better buat rambut pacak pacak just like mr.Husband .... ataupun pacak pacak ala ronaldo .... tapi, tiap kali tiba 'the hairstyling time', mrs pip punya hairdresser ni tetap buat style yang sama jerrrrrrrrrr ..... tapi style ni la yang buat lil' Iman dan lil' Amin disukai ramai, ahaks!


memang ta kuasa mrs pip tingu rambut lil' Iman yang dah 'panjang' ni,
so harus la kena trim sedikit kasi hensem


tada! ini lah hasilnya ... the one and only style for lil' Iman .... glamor you!


ni pula lil' Amin yang sungguh serius kena gunting rambut ...
baby super cute T_T

lil' Iman n lil' Amin ni kalau bab2 gunting rambut, very the cooperative .... thumbs up boys :)) .... jimat shampoo lepas ni, ahaks ....

cheers