January 2016 - Cerita Cinta Surirumah

Sunday, 31 January 2016

Beli CRAYOLA dari MySale.com

January 31, 2016 0
Beli CRAYOLA dari MySale.com
hi there,

hari tu time tengah mrs pip buat spring cleaning, mrs pip terjumpa la this barang yang sudah lama sesangat dibeli, tapi never been used ....... simpan jadi pekasam gitewww , ouch!

since memang hajat di hati tahun ni mau bagi lil' Iman home schooling sebagai persiapan for his pre-school next year, so memang awesome la sesangat jumpa barang2 mcm ni, walaupun sudah lama sangat dibeli,  kinda 2 years ago tapi still dalam keadaan elok .... yeah ...


ni la barang lama yang ditemui ketika spring cleaning hari tu!


aktiviti mewarna lil' Iman

Crayola ni mrs pip beli di MYSALE.COM .... mrs pip masih ingat lagi reason kenapa mrs pip beli crayola ni pasal mau sangat beli GEL MARKERS tu, yang ada cool effect on the dark paper, well hari tu hajat di hati mau buat planner sendiri .... 

mrs pip beli barang2 ni somewhere end of 2013, now dah masuk 2016 mrs pip oiiiii, tapi langsung ndak sentuh pun barang ni .... beli ja la, then simpan jadi pekasam sampai terlupa benda ni .... ahaks!  


ni semua beli satu pakej except warna pensel faber castel tu ... tu pensel warna dapat percuma time beli susu lil' Iman, mrs pip ada dua kotak warna pensel ni ... tu pun simpan ja dalam box coz no one yang pakai, memang tunggu untuk digunakan oleh lil' Iman :))

yang CRAYOLA ni ada window mega markers, ada 4 warna .... ni boleh conteng conteng la korang punya pintu . tingkap kaca or kedai2 yang mau suka buat deco di kaca pintu tu memang sesuai ja guna CRAYOLA window mega markers yerrrrr .........

then ada gel markers, ni ada 8 warna  .... dan kononnya ada cool effect on dark paper ... ni la sebab utama why I bought CRAYOLA, tapi end up mrs pip langsung ndak da pakai, coz time tu busy jaga lil' Iman yang still small so keinginan untuk buat paper arts dihentikan sementara ... then pregnant lil' Amin pula, so kinda busy jaga anak la gitew these few years .... muehehe...


tada! Iman 1st coloring time ....
comotnya!

dan satu box lagi is washable crayon yang ada 24 warna ............ crayon ni memang high quality, dan cantik ja kalau mewarna, unlike kebanyakkan crayon yang boleh tanggal mcm ala ala lilin tu kan, yang ni warna dia memang fine gitewww ....

untuk CRAYOLA 3-in-1 set ni, time beli di MYSALE.COM tu plus kos penghantaran, mrs pip bayar dalam kalau tak silap around RM55.00 or RM60.00 (ingat ingat lupa la pula) ... quite cheap la kan coz time pigi Toys R'Us hari tu, mrs pip check harga quite expensive juga untuk 3 set ni ...

mrs pip memang suka beli barang di MYSALE.COM , banyak la juga barang yang mrs pip cekup di website ni coz harganya quite murah cuma yang tak tahan tu the delivery process memang agak lama , dalam 3 minggu mcm tu la baru dapat barang, ada juga yang sampai 4-5 minggu ... 

kalau korang  rasa rasa mau beli barang yang over-the-sea pada harga yang berpatutan, memang boleh cuba jer beli di MYSALE.COM .... tapi korang kena lah bersabar untuk receive barang2 tu, bukan beli hari ni, dua tiga hari sampai ... no no no .... kena tunggu up to 3 weeks hokey ....

about lil' Iman's home schooling activities, nnt mrs pip upload gambar2 lil' Iman mewarna guna CRAYOLA ... mrs pip gatal hati mau mewarna bersama lil' Iman ... kan best kalau time jaman sikul mrs pip ada CRAYOLA ... hurm *mode mengenang jaman kicil2 dulu* .... 

review tak seberapa, tapi hope membantu korang yang mencari crayola untuk si kecil korang T_T

cheers.

Friday, 29 January 2016

Godaan Di Awal Tahun Hanya @ LAZADA

January 29, 2016 0
Godaan Di Awal Tahun Hanya @ LAZADA
hi there,

ok, hari tu mrs pip bilang memang mau berjimat cermat tahun ni .... siap masukkan dalam resolution 2016 mrs pip ....

tapi kan, hati tetap gatal juga mau intai intai website LAZADA .... and tup tup dorang ada FLASH SALE , mmg asal LAZADA buat FLASH SALE ja, ada ja la mau dibeli, coz barang yang dijual vs harga promo mmg very the tempting sukar untuk ditolak!


korang boleh lah setiap hari sampai 8 Feb 2016 ni check website LAZADA, check it out all the barang2 yang ditawarkan .... harga memang awesome! nasib baik sudah buat pledge tahun baru untuk lebih berhati2 membeli secara online, coz kalau tak memang memborong lah nampaknya mrs pip ni ....

tapi recently mrs pip berjaya tergoda dengan promo photobook di LAZADA .... kalau direct beli di photobook, memang tidak akan dapat harga semurah GILER yang mcm LAZADA tawarkan ... so, terbeli lah juga .... harga below RM20.00 , satu kemajuan untuk mrs pip tidak membeli melebihi had! ahaks T_T, ngee ... muehehehe ....

ekceli, mrs pip mmg perlu beli item photobook ni  untuk "projek" mrs pip this year :-

1/ 100pcs business card @ RM7.90 sahaja
2/ 50pcs  4R printing @ RM1.00
3/ 6"x 6" 40pages mini square @ RM3.00
4/ A3 size 1 page photo @ RM5.00

tidak termasuk postage by photobook, tapi harga yang yang dibtawarkan serius murah dan memang mrs pip tertunggu tunggu offer murah photobook terutamnya item 1 dan 2 itew, ouch!

xoxo, happy shopping everyone .... jangan overspending pulak

cheers

Thursday, 28 January 2016

1000 hari menjadi Mommy

January 28, 2016 0
1000 hari menjadi Mommy
hi there,

terasa seperti cepatnya masa berlalu ... seperti baru semalam bergelar MOMMY, now dikira-kira semula, eh eh dah 1000 hari jadi MOMMY .... bukan setakat MOMMY, tapi mrs pip consider lebih kepada super MOMMY gitew .....


life change a lot once dah bergelar MOMMY .... rasa mcm eh my two hands ni fully occupied la, rasa mcm mau tambah extra hands pula .... ngee T_T ....

mrs pip rasa, sesiapa yang bergelar MOMMY tu memang faham bagaimana KERJAYA sebagai seorang MOMMY .... you are the one who wake up early everyday then only go to sleep when everyone already sleep *dalam kes mrs pip ler*....

Mungkin bagi sesetengah orang, rasa senang ja bergelar ibu, tapi untuk menjalankan tanggungjawab sebagai ibu tu, tidaklah sesenang mana .... sewaktu anak baru dilahirkan, menjadi rutin untuk bersengkang mata jaga anak di waktu malam, then di siang hari pula kena siapkan rutin surirumah .... bila anak dah besar sikit, gangguan tidur tengah malam berkurangan, tapi rutin siang pun bertambah ...

bagi mrs pip, menjadi MOMMY ialah suatu rahmat yang ALLAH pinjamkan, dan setiap hari mrs pip bersyukur dengan rahmat daripada yang maha kuasa .... gembira anak, maka gembira la hati mrs pip , tapi when anak anak jatuh sakit, maka berduka juga lah hati mrs pip  ..... we do everything the best we could for our kids ....

walaupun jadi MOMMY ni memang super busy, kalau seribu hari yang lalu cuma ada lil' Iman, then 20 months after lil' Iman, mrs pip ada lil' Amin ..... and now berharap juga kot kot ada lil' Eve, takkan lil' Adams jer in the house kan .... mana aci ni, mr.Husband ada geng keras, mrs pip pun mau la juga geng ber-makeup T_T ....


lil' Iman at the age of 1000days
lil' Amin at the age of 14 months 2 weeks

to lil' Iman, and lil' Amin, 

kehadiran kalian berdua amatlah menggembirakan hati mommy and daddy ... setiap detik adalah waktu yang indah melihat kalian membesar di depan mata mommy ... terasa puas menjaga dan mendidik kalian dengan usaha mommy sendiri .... tidak dapat terbayang di mata mommy untuk menghantar kalian di nursery semata mata untuk mommy teruskan kerjaya mommy .... 

bagi mommy, menjadi MOMMY kepada kalian dan insya allah kepada anak-anak yang akan datang, adalah satu KERJAYA yang lebih hebat berbanding kerjaya lampau mommy .... kasih sayang mommy terhadap kalian ikhlas dan semoga kita semua mendapat rahmat daripada ALLAH ... jadi anak yang soleh dan jadilah kalifah yang baik di muka bumi ini ....

I am proud to be the housewife and stay at home mom T_T

cheers

Monday, 25 January 2016

Kongsi Xmas bersama Hamper Mr. Husband

January 25, 2016 0
Kongsi Xmas bersama Hamper Mr. Husband
hi there,

hari tu Xmas, since my husband's family celebrate Xmas, so kami pun tidak terkecuali untuk bersama sama memeriahkan Xmas ni ... eh eh, jangan narrow minded since we are muslim, we cannot celebrate Xmas ... ekceli, boleh ja memeriahkan Xmas ni, bukan mrs pip's family pigi caroling and do waht so ever yang dorang buat kan ... dah kawin campur budaya, so kenalah respect budaya lain kan .......

hamper mana lagi cantik? ngee

so, since Xmas kali ni my husband's sister jadi tuan rumah untuk host kan Xmas peringkat kampung, salah satu acara tu ialah cabutan bertuah ... so ramailah rakyat jelata yang baik hati sponsor hamper ... ada yang siap sponsor TV flat screen berinci inci besar dan kalau siapa yang dapat memang puas hati tingu movie di rumah, satu dinding penuh ..... mak oi, baiknya dorang ...... mrs pip pun mau!!!!

jadi, mr.Husband pun tidak terkecuali sponsor hamper .... alah, just untuk have fun dan beramah mesra dengan orang2 kampung kan, walaupun dah lain agama but mr.Husband said ndak boleh la jual mahal ndak mau kawan dengan orang kampung .... 

mrs pip not join the event, dorang buat sebelah malam, so malas lah mau angkut askar2 kecil ni pigi rumah my sister in law ... kang ndak pasal2 mrs pip terpaksa marathon main kejar2 anak keliling rumah ....  so better stay di rumah, tidurkan anak2 n mrs pip pun tidur sekali ....

mr.Husband ja la yang attend event tu, lagipun dia jadi pengacara majlis on behalf of his sister .... balik ja dari event tu, mrs pip tanya mr.Husband 

"dapat la hadiah cabutan bertuah?" .... 

mr.Husband jawab ringkas ja "no luck la" ..... sendiri mau faham la ..........

"try again nextime" balas mrs pip  .... 

jom buat tahi mata .... it's midnite ........... T_T ....

cheers

Sunday, 24 January 2016

Cancel TV Subscription boleh jimat RM1500 setahun !

January 24, 2016 0
Cancel TV Subscription boleh jimat RM1500 setahun !
hi there,

duit duit duit .... oh my duit! ... Hari tu mrs pip ada share 50 cara tips jimat duit, so tips #11 ialah cancel TV subscription ...


so, baru baru ni mrs pip call ASTRO .... since mr.Husband and mrs pip mcm jarangggggggggg sesangat mau tingu itu channel HBO, better kasi OUT ja dari our monthly bill kan .... jimat la sikit kan ....

ASTRO ni kita main bayar bayar bayar , mesti ramai ndak perasan brapa banyak duit dibazirkan subscribe channel yang kononnya kita suka tapi last last bukan tingu pun channel tu coz semua busy bekerja .....

nnt after balik dari office, eh baru watching watching tau! 

itu kata hati memasing kan, tapi once balik rumah, ada korang mau tingu channel tu, mesti korang busy layan smartphone korang! tidak pun sampai rumah mesti letih then mau tidur kejap, then mau makan, then ehhhhh mcm still ngantuk ni, so sambung tidurlah balik ....

after bincang bincang dengan mr.Husband, mulanya memang mau ambil yang basic sahaja ....tapi mr.Husband mmg penonton setia sports channel, so it is ok to stick with sports channel, yang ni jangan cancel ....

then mrs pip tak layan sangat Discovery, so bolehlah cancel channel ni, then hari tu mmg teringin bagi lil' Iman channel Disney, so yang Discovery tu switch pergi Disney ....

jadi, what's the new bill cost??????

Our old bill ni include
Family Pack + Sports Bundle + Movie + 1 Mini ....
yang ni >>>> RM119.73 / month (GST include)

then, yang new bill ni
Family Pack + Sports Bundle + 1 Mini .....
Harga after cancel channel MOVIE tu >>>> cuma bayar RM87.93 / month (GST include)

beza harga after cut tu channel MOVIE >>>> RM31.80 ....
ni kalau setahun jimat la juga RM381.60 kan ....

jimat jimat jimat

tapi tadi cakap boleh jimat RM1500 setahun???? tu kalau korang cancel terus ndak langgan ASTRO hokey T_T ngee.

apalagi, kalau rasa rasa mau jimat RM1500 setahun, boleh la cancel terus ASTRO ni ....
banyak ja boleh buat dengan RM1500 kan .... boleh pigi jenjalan buat asean tour, boleh beli cincin tunang / kawin, boleh bayar hutang tertunggak , etc etc etc ....

cheers!

Wednesday, 20 January 2016

Lil' Iman mencuba Home Schooling untuk pertama kali

January 20, 2016 0
Lil' Iman mencuba Home Schooling untuk pertama kali
hi there,

since lil' Iman akan berusia 3 tahun untuk 2016 ni, so mrs pip plan untuk home schooling lil' Iman ... melihat perkembangan lil' Iman, mrs pip rasa bersedia untuk mengajar lil' Iman persediaan untuk ke pre-school next year ....

dah nama pun surirumah kan, so what else to do kalau tak didik anak sendiri kan ... so untuk permulaan, mrs pip wanna create fun atmosphere untuk lil' Iman , biar lil' Iman rasa mcm seronok untuk belajar ... kalau terlalu skema, mesti budak2 bosan kan .....


banyak ja cara untuk yang fun untuk mengajar ni, kalau ndak ada idea how to start, how about start
your class with coloring, yeah!


untuk permulaan, mrs pip buat lukisan di atas kertas, mak mak sekalian pun boleh ja lukis apa saja yang korang suka atau anak2 korang suka, then bagi lil' Iman pensil krayon untuk mewarna .... mrs pip bagi lil' Iman guna CRAYOLA untuk aktivi mewarna ni ....

eh eh, beli kat mana CRAYOLA ni??? tu later la mrs pip bagitau ok .... :)) time beli hari tu memang berbaloi baloi penjimatan ....


koleksi CRAYOLA yang mrs pip ada


since we have no proper table untuk kids kan, so mrs pip bagi lil' Iman just duduk dekat out little temporary so called meja makan .... kalau bagi duduk di lantai dekat ruang bermain tu, lil' Amin la yang busy kacau his abang ....


seronok ja lil' Iman belajar mewarna .... tapi biasalah budak kan, after 5 minutes, dia start hilang focus ... so, what else to do? keep reminding him to complete his coloring ... tapi lepas 30 minutes, lil' Iman memang hilang focus sepenuhnya, so kita sambung tomorrow tomorrow la .... 


lil' Iman showing off his drawing
"mommy, siap sudah"
ekceli, tak siap pon!

thanks for reading.

cheers.

Sunday, 17 January 2016

Tips jimat: Bawa bekal ke tempat kerja, boleh jimat RM3000 setahun!

January 17, 2016 0
Tips jimat: Bawa bekal ke tempat kerja, boleh jimat RM3000 setahun!
hi there,

siapa yang bekerja, sila hands up please .... kau kau kau .... kamu kamu kamu .... aku? errrrr, aku dah resign, now shake legs jadi surirumah aka SAHM , ngee ...........

mcm ni. mau dijadikan cerita, hari tu la mr.Husband and his friends kluar minum petang, then banyak la dorang cerita, and one of the chatting was about kos sara hidup yang semakin meningkat .... harga barang dapur memang quite expensive nowadays *refer to golongan marhaen macam kitaorang, unless hidup korang very the kaya mcm si Vida Qu Puteh tu, why care about harga naik kan* ....


kalau korang still single, komitmen pun just setakat bayar kereta, and maybe still tumpang rumah parents, maybe still ok dengan gaji RM2500 - RM3000 sebulan kan, but if you are married then wife pula surirumah mcm mrs pip ni, quite hard to survive with that amount of gaji kan ...

eh eh, masak sendiri boleh jimat RM3000 setahun???

Friday, 15 January 2016

70 ribu malaikat mendoakan kebaikan kalau baca AYAT KURSI

January 15, 2016 0
70 ribu malaikat mendoakan kebaikan kalau baca AYAT KURSI
hi there,

salam semua ... masih dalam mood tahun baru .... untuk pembuka tahun baru ni, sama-sama kita baiki amalan dan banyakkan doa semoga impian tahun ni terlaksana ....

siapa mau sentiasa dalam jagaan ALLAH???? lepas tu diutus 70 ribu malaikat untuk mendoakan kebaikan untuk kita???? aku, kau , kamu, kita semua ........... mau mau mau ........


tu semua, kalau mau, jom kita hayati ayat Kursi .... ayat yang banyak kebaikannya sehinggakan ketika ayat ni diturunkan, para malaikat beramai ramai bersama sama membawa ayat ni kepada kekasih ALLAH, nabi kita nabi Muhammad SAW ....

dalam kita sedang busy busy buat kerja tu, apa kata kita baca ayat kursi ... sambil busy busy mau drive pigi tempat kerja, kita baca ayat kursi ... sambil mak mak suri semua jemur kain di ampaian, kita baca ayat kursi ....

tak perlu susah2 kan otak mau baca berapa banyak, kita baca ja dalam hati sebanyak mana yang kita mampu, dan niat yang kita mencari keredhaan Allah SWT ... T_T ... daripada busy layan gosip berwhatsapp berfacebook, elok kita busy kan juga hati mulut kita ni bergosip baca ayat kursi, kot kot disenangkan urusan oleh Allah hendaknya ... xoxo.

Ayat Kursi (Ayat 255 daripada Surah Al-Baqarah)


Ayat ini disebut Ayat Kursi kerana perkataan KURSI yang bermaksud tempat duduk yang megah lagi yang mempunyai martabat, iaitu syiar atas kebesaran ALLAH yang meliputi 7 lapis langit dan 7 lapis bumi.

Kebaikan membaca Ayat Kursi 
(sumber asal klik sini)

1. Orang yang selalu membaca ayat kursi dicintai & dipelihara ALLAH sebagaimana dia memelihara Nabi Muhammad SAW

2. Sesiapa berwhuduk lalu membaca ayat Kursi sekali, nescaya ALLAH akan meninggikan darjatnya setinggi 40 darjat dan ALLAH akan mendatangkan para malaikat menurut bilangan hurufnya, seraya berdoa untuk si pembaca sehinggalah ke hari kiamat.

3. Sesiapa membaca ayat Kursi sebelum keluar rumah, maka ALLAH mengutuskan 70 ribu malaikat kepadanya, mereka semua memohon keampunan dan mendoakan untuknya. kita ni hari hari keluar rumah, tinggalkan anak isteri, ibu bapa, keluarga semata - mata untuk bekerja, jadi ambillah peluang yang ALLAH berikan dengan membaca ayat kursi, insya allah kita dirahmatiNYA dan siap dihantar malaikat lagi untuk melindungi kita ....

4. Sesiapa sentiasa membaca ayat Kursi, nescaya ALLAH akan kurniakan kepada ahli rumahnya kebaikan yang tidak terhitung banyaknya.

5. Membaca ayat Kursi dapat menghilangkan rasa marah, dijauhi bala bencana dan gangguan syaitan

6. Sesiapa membacanya ketika dalam kesempitan nescaya ALLAH akan memberikan pertolongn kepadanya dan jika seseorang itu miskin akan menjadi kaya

7. Sesiapa pulang ke rumahnua serta membaca ayat Kursi, ALLAH hilangkan sega;a kefakiran di depan matanya.

8. " sesiapa dikalangan umatku yang membaca ayat kursi 12 kali pada pagi jumaat, kemudian berwuduk dan solat sunat 2 rakaat, ALLAH memelihara daripadanya kejahatan syaitan dan kejahatan pembesar"

9. Sesiapa membaca ayat Kursi, nescaya ALLAH mengutuskan malaikat untuk menulis kebaikannya dan menghapuskan keburukannya dari detik itu sampai esok hari.

10. Ayat Kursi yang dibaca dengan penuh khusyuk, insyaallah boleh menyebabkan syaitan dan jin terbakar.

11. Sesiapa membaca ayat Kursi sebanyak 170 kali:

a) di tengah malam atau diikuti solat Hajat, insyaallah berhasil hajatnya (hajat yang baik2 saja tau!)
b) memperolehi hidayah dan petunjuk dari ALLAH SWT
c) meningkatkan kecerdikan dan terang hati
d) terlepas dari masalah dan kesukaran serta dimudahkan rezeki dan cita-cita

12. Sesiapa membaca ayat Kursi dengan khusyuk setiap kali selepas solat fardhu, 

a) berada dalam lindungan ALLAH hingga solat yang lain dan terpelihara daripada tipu daya dan gangguan syaitan
b) ALLAH menganugerahkan hati-hati orang yang bersyukur, setiap perbuatan orang yang benar, pahala para nabi juga dilimpahkan padanya rahmat
c) ALLAH akan mengambil rohnya seprti orang yang berperang bersama para nabi sehingga syahid
d) terpelihara dari kekerasan malaikat maut dan dibangkitkan bersama para MUJAHID yang berjihad berserta para ANBIYA
e) ALLAH tidak menegah akan dia daripada masuk syurga
f) dikurniakan pahala seumpama pahala orang yang muttaqin dan pahala balasan amal orang-orang siddiqin iaitu masuk syurga

13.  Sesiapa membaca ayat Al-Kursi apabila berbaring di tempat tidurnya;

a) ALLAH mewakilkan dua Malaikat memeliharanya dan menjaga selama tidurnya hingga subuh.
b) ALLAH akan membuka pintu rahmat baginya hingga ke Subuh, dan mengurniakan kota nur menurut bilangan rambut dibadannya
c) terselamat dari kecurian, kebakaran dan kekaraman.
d) ALLAH mengurniakan keselamatan kepadanya dan jiran- jirannya.
e) jika sipembacanya meninggal dunia pada malam itu, ia dikira mati syahid.

14. Mereka yang beramal dengan bacaan ayat Kursi akan;

a) mendapat pertolongan serta perlindungan Allah daripada gangguan serta hasutan syaitan.
b) terhindar daripada pencerobohan pencuri. Ayat Kursi menjadi benteng yang kuat menyekat pencuri daripada memasuki rumah.
c) ALLAH akan memberikan keselamatan ketika dalam perjalanannya.

Allahu akbar ... sungguh banyak kebaikan membaca ayat Kursi kan ... korang pun jangan setakat baca entri ni tau, tapi sila la hafal dan amalkan ayat Kursi ... sama2 kita mencari keredhaan ALLAH ...

thanks for reading.

cheers.

Tuesday, 12 January 2016

Beli Monopod dari Lazada, harga affordable + free delivery

January 12, 2016 0
Beli Monopod dari Lazada, harga affordable + free delivery
hi there,

quite sometimes juga mrs pip berfikir2 sama ada mau beli monopod atau tidak .... alahai mrs pip, kalau mau beli, beli ja la ... lagi mau fikir banyak!!!!

well, hari tu beli barang di watsons, then sales assistant tu cakap, eh eh ... pembelian akak ni cukup untuk dapatkan tawaran istimewa daripada watsons, monopod warna warni pon ada ... hokey, memang hati terjerat sekejap sama ada mau beli atau tak, then walked out from watsons mcm tu ja tanpa beli monopod! padahal hati kata beli, otak kata jangan ............


ni satu sebab kenapa mesti beli monopod!
see ....... where's lil' Amin??? not in the screen kan kan kan ....

dah banyak kali, bukan sekali dua ... time mau shoot shoot gambar, mesti susah sangat untuk dapatkan gambar satu familia ... bukan ramai pon, setakat four of us kan , tapi time wefie punyalah ndak best, mesti ada ja yang ndak masuk screen ............... I have been wondering why mr.Husband's face look so fair and clean? dia pigi spa ke? .... takkan tak ajak  mrs pip kalau pigi buat facial ... eh, what's the secret ahhhh , how come face so radiant look look woooo????

jadi, time lazada buat offer gila gila sempena 12.12 kan hari tu, memang gatal tangan sesangat la mrs pip ni, beli la juga monopod ni ... harga pun very affordable, lagi lagi free delivery woooo .... suka suka suka .... bukan main lagi monopod ni punya nama .... selfie stick beauty moment gitewww , from xcsource!


satu rahsia kat lazada ni, kalau mau free delivery la kan (terutamnya for sabah & sarawak), korang better beli barang2 international deals , ni semua barang2 shipped from oversea, so memang free delivery ! ......... hehehe, ni la antara cara mrs pip beli barang dengan penjimatan tiada caj penghantaran! i loike ...



harga satu set ni time offer RM38.00 sahaja with free delivery hokey ... tapi hari tu mrs pip dapat extra 10% discount coz guna kad kredit kan ... so mrs pip cuma bayar RM34.20 ... sungguh berbaloi!!!!


monopod ni ada 3 level extension, so senang la nak extend bagi pendek bagi panjang kan, ikut kesesuaian korang ... lagi satu, batang monopod ni sungguh sturdy, so memang best ja guna .... mcm mrs pip memang beli monopod ni untuk disambungkan ke compact kamera mrs pip, nnt boleh shoot shoot gambar kan, memang kukuh ja la monopod ni ...

monopod ni boleh juga dipasangkan untuk your mobile phone kan, nnt boleh selfie wefie juga ... untuk yang pakai mobile phone, the adapter boleh extend between 5cm to 8cm ....kalau mobile phone korang lebih lebar dari 8cm, memang tak guna hokey!

nak buat korang pusah hati, check the features dalam gambar tu ... kalau pengguna go pro, memang clip go pro diberikan sekali .... kalau pengguna compact camera mcm mrs pip, memang puas hati guna monopod ni, dan semua jenis compact camera boleh guna ok ...

tapi kan , satu benda ja yang mrs pip ndak puas hati dengan pakej barang ni .... wifi remote case tu mrs pip ndak dapat! memang tiada dalam pek tu tau ... geram la juga , tapi mcm mana aarrrrrrrrrrr, lazada sila jawab! .... ni mrs pip belum send complaint kat lazada lagi tau , tunggu nnt mrs pip complaint .... awas!

ni time pakej monopod sampai ... mrs pip order on 11/12/15, then ,mrs pip dapat pakej ni on 28/12/15, about 2 weeks++ la juga dapat .... 



mrs pip guna handphone lenovo, ok jer adaptor untuk mobile phone ... lenovo mrs pip tu lebar about 6.5cm, so boleh ja clip dengan senang ....

overall, mrs pip puas hati dengan monopod ni, walaupun wifi remote case tu tiada dalam pakej (sedangkan dah terang2 wifi case tu included kan as per printed in the brochure), tapi mrs pip tetap happy boleh berselfie wefie nnt dengan the 3 heroes iteww nnt .... siapa lagi kalau bukan mr.Husband, lil' Iman and lil' Amin ..... :))

Kalau korang pun gatal hati mencari monopod best untuk selfie wefie kan, korang cari ja di Lazada, memang banyak ja pilihan .... rambang mata wei ... tapi beli ikut keperluan , lagi satu beli ikut kemampuan hokey! ... jimat jimat jimat .... (tu slogan azam 2016 mrs pip tau, ahaks!) ....

ok, ni jer lah review yang mrs pip nak buat T_T thanks for reading.

cheers

Monday, 11 January 2016

Lil' Amin sudah boleh berjalan @ the age of 14 months

January 11, 2016 0
Lil' Amin sudah boleh berjalan @ the age of 14 months
hi there,

alhamdulillah .... lil' Amin sudah boleh berjalan dengan baik at the age of 14 months .... hari tu time 13 months, cuma mampu gerak selangkah dua , then terduduk, then lil' Amin bangun and melangkah lagi ... kalau dia dah penat, nguek nguek la jawabnya .... mommy juga yang kena pat pat his back pujuk2 lil' Amin ....

compare dengan lil' Iman, a bit lewat juga la lil' Amin ni berjalan, but it's ok, every kids has its own different stage development ... dedulu lil' Iman 11 months sudah belajar menapak, then masuk umur 1 year sudah boleh berjalan dengan baik .... but still syukur to ALLAH, anak mommy yang seorang ni dah walk walk kan ....


lil' Amin ni suka sangat dengan muzik .... asal ada nyanyi2 kat TV, boleh dia stop kejap layan muzik then baru sambung melangkah lagi ... asal anak mommy jangan jadi artis, ok ja kalau setakat layan muzik itewww ....


nowadays, rancangan didi & friends ni memang top kan, siap mrs pip pun layan menyanyi untuk lil' Amin ... suka la tu .... kalau mau bagi lil' Amin makan nowadays, mommy kenan nyanyi serangkap dua baris lagu didi & friends, baru la lil' Amin buka mulut makan kan ........


yes! go go lil' Amin, ndak lama lagi mesti mommy kena main kejar kejar and main peek-a-boo 'where is mommy' .... nnt mommy penat, mcm mana lah? .... muehehehe .....


lil' Amin kepenatan, take a break dulu sambil layan didi & friends lagi

happy parenting everyone.

cheers.

Friday, 8 January 2016

Move On .... Biarlah mereka jahat, tapi kita jangan jadi jahat ....

January 08, 2016 0
Move On .... Biarlah mereka jahat, tapi kita jangan jadi jahat ....
hi there,

benda ni biasa terjadi ... dengan sesiapa pun kan ... dengan mrs pip pun ... kadang2 buat kita frustrated ja kan, oooo bila susah baru mau ingat kita, tapi time tiptop ndak pula mau ingat kita .....


what's your choice kalau jadi macam ni? 

1) akan tetap tolong mereka walaupun mereka sering melupakan kamu?
2) biarkan ja dorang susah bersama labu labunya ...?

hurm .... hidup biar ikhlas, tepuk dada tanya hati.

cheers

Thursday, 7 January 2016

Aku. Radiusite. Instant Shawl. --- perfect day out ---

January 07, 2016 0
Aku. Radiusite. Instant Shawl. --- perfect day out ---
hi there,

radiusite.

siapa pembeli tudung tegar online mesti tau website ni kan... mrs pip suka ja window shopping di radiusite cari cari instant shawl yang cantik ... harga pun quite affordable , kinda not so expensive la ...


so, hari tu terjebak la beli yang butterfly cutting ni, satu royal blue, satu brown , siap buat entry lagi time beli hari tu , beli semi-instant shawl yang awesome dari radiusite ....

shawl ni beli last few months,  kira dah lama la kan, kita ni pompuan kalau beli baju yang cakap ja last few months beli mesti rasa eh eh ni baju lama la .... barulah ada peluang pakai shawl ni recently ....

muehehehe .... pakai shawl ni rasa mcm perasan extra cantik kunun, so layan diri selfie time on the go with lil' Amin hari tu ... kuang kuang kuang ... perasan jadi ala ala model radiusite  ... 

shawl ni senang ja untuk dipakai, namanya pun kan instant shawl ... tapi since shawl ni agak jarang, so pepandai la korang pakai inner yang labuh, pepandai la korang berstailo hijabster hokey ...

serious, shawl ni selesa dipakai. 

cheers.

Sunday, 3 January 2016

Lil' Iman .... satu ketika dahulu .... having fun with his girl cousins ...

January 03, 2016 0
Lil' Iman .... satu ketika dahulu .... having fun with his girl cousins ...
hahahaha .... ni gambar dulu dulu ... terjumpa time kemaskan folder laptop hari tu ... cute la pula budak2 ni ... ni time lil' Iman 1 year +++, tapi very the cute bebudak ni kan ....


alahai , mcm tangga la dorang ni main basikal ... ni siapa bawa siapa ni ????... 

Friday, 1 January 2016

Let's revamp this life! ......... Selamat tahun baru 2016

January 01, 2016 0
Let's revamp this life! ......... Selamat tahun baru 2016



just a simple note

Happy New Year 2016
Let's make life better this year than yesteryear
Be more awesome
Let's be successful everyone!


Love,
mrs pip