October 2015 - Cerita Cinta Surirumah

Sunday, 11 October 2015

Perfecto .... perfect for movie

October 11, 2015 0
Perfecto .... perfect for movie
hello semua ....

hari tu dapat sebungkus perfecto .... mmg awesome! dapat free kan from ms.chocolate, mestilah suka .... dapat flavor french vanilla .... mmg sesuai untuk dikudap kudap while watch movie kan *teringat dulu dulu selalu dating tingu movie dgn mr.Husband sambil makan popcorn walaupun  perut boyot mangandungkan lil' Iman*....

now, dah ada dua askar kecil, so aktiviti dating tingu wayang di cinema tergendala ... tunda dulu lah ... tapi dapat perfecto ni, teringat la pula time time jaman dahulu kan ....


perfecto the very vanillalicious!

ok, so mari kita pilih movie what to watch aaa? hehehehehe, kita layan ja la cerita budak budak .... lil' Iman kan sekarang ni the tv conqueror, dia mana bagi chance mommy dia watch cerita lain selain cerita bebudak mcm ni .... 


ok, kena tunggu lil' Iman sleep sleep dulu la, baru dapat tingu HBO .... hurmmmmmmmmmm ....

have a nice day semua!

Thursday, 8 October 2015

Letak Maybank2u Pay di blog ... memudahkan urusniaga T_T

October 08, 2015 2
Letak Maybank2u Pay di blog ... memudahkan urusniaga T_T
salam semua .....

hari tu my friend tanya mcm mana mau letak maybank2u pay di blog .... logo ni boleh letak di sidebar blog korang, and menyenangkan urusniaga penjual/pembeli online kan .... hari tu mrs pip ada buat entry tentang kenapa harus ada Maybank2u Pay ni, klik sini ...

so hari ni mrs pip bagi simple step to step bagaimana untuk register Maybank2u Pay ni  ....

login Maybank

goto Maybank2U Pay

for 1st time registration,  go to Apply for Maybank2U Pay

isi segala yang diperlukan, lepas tu, tunggu untuk approval daripada Maybank :))

kalau tiada sebarang masalah, maybe dalam 24 hours, request korang akan approve .... check inbox Maybank korang :))

dah approve ??? mesti dah kan :)) so bolehlah buat step seterusnya ......

Maybank akan bagi satu kod HTML untuk korang letak di sidebar korang

dalam HTML tu, korang cari perkataan src="paste your blogname here" (lebih kurang mcm tu lah bunyi dia )

so, korang ganti "paste your blogname here" paste guna wording yang mrs pip highlight in red di bawah ni (thanks to personelpress blogger)

src="http://www.hanif.my/wp-content/uploads/2013/08/Maybank2uPay_logo.png"

walla! semoga berjaya .... seharusnya, logo Maybank2U pasti pop-out di sidebar korang :)) selamat mencuba,...

cheers, xoxo

Tips jimat duit : 50 things you can do to reduce expenses {from KCLau}

October 08, 2015 0
Tips jimat duit : 50 things you can do to reduce expenses {from KCLau}
salam semua .... haish! our RM (ringgit malaysia) ni still weak .... bila lah mau increase value ni ????? jibyyyyy, aku tau la kau kayo giler, tapi pls la do something to increase the value of RM ... ok, aku tau kau tak mampu maybe kan ... never mind!


ok, so golongan marhaen mcm mrs pip ni, apa kata kita berjimat cermat .... expenses nowadays very the expensive you ollssss, tapi kalau mau increase savings, kenalah berkorban dalam beberapa hal kan .... 

kebetulan mrs pip ni once in a while baca blog KClau, so terjumpa la tips ni utk tingkatkan savings, dan kurangkan perbelanjaan ... boleh ka? .... mesti boleh punya lah kalau dikuatkan hati, mental dan segala jiwa raga :)) ngee ............

so, let's see the 50 things what can we do to reduce expenses

1- eliminate hand phone >>>> hahahahaha, mungkin tak!
2. cancel newspapers, mags and other periodicals subscriptions >>>>>> yang ni setuju
3. use energy efficient lamps 
4. purchase generics prescriptions when possible
5. buy in bulk when shopping grocery >>>>> memang pon!
6. terminate your gym membership >>> ya, boleh ja guna kompleks sukan awam sebagai ganti untuk bersenam
7. read books at library instead of going for movie >>>> nowadays, boleh ja download movie for free kan ...ngee 
8. cut your vacation >>>> kalau plan 10 percutian, just go for 2 or 3 :))
9. stay at home whenever possible >>> memang pon, kalau keluar mesti ada ja mau dibeli *salahkan diri sendiri*
10. stick your budget

11. cancel your TV subscription >>>>> ni boleh jimat RM1500 setahun, tapi my anak cakap MOMMY, astro ceria please ... aduhs
12. use email instead of phone whenever possible >>>>whatsapp kan ada
13. compare before you make any purchase
14. plan menus for the week before you shop for grocery
15. prepare shopping list to avoid impulse buying >>>> ni wajib buat bagi mrs pip
16. go to the store just once a week .>>> mrs pip mau pigi sekali sebulan pun susah, apatah lagi sekali seminggu T_T
17. do not go to the restaurant when you are hungry >>>> nnt order mcm2 ikut hawa nafsu
18. plan the use of leftover food >>>> yang ni kekadang kita recycle tukar resepi 
19. buy clothing at th end of season >>>> mrs pip tunggu sale gila gila
20. shop at discount stores

21. buy used item whenever possible >>>> yang ni out, tak buat punya
22. use public transportation, if available
23. have good health habits
24. avoid smoking >>>> beli rokok mahal giler!
25. avoid drinking alcohol 
26. play board and card games, they are cheaper >>>jom main dam
27. attend concert only if is free >>>> kalau free pon mrs pip takkan pergi
28. make your own home accessories >>>> mrs pip just new in this :))
29. consider less expensive housing
30. pack school and work lunches >>>> ni boleh jimat 6k setahun kalau serius buat! 

31. review insurance coverage. are you over insured?
32. reduce trips outside house
33. use 10% less than usual >>>> patut cuba!
34. stop shopping, even window shopping >>> mrs pip yang addict online shopping :(( huh!
35. change to cheaper brands 
36. look for discount coupon
37. buy only when you are offered rebates
38. drink plain water only whenever you dine out
39. don't keep more then 10 ringgit in your wallet >>> alamak, ni sukarlah! at least ada rm20
40. cut all your credit card except one that gives you the lowest limit >>> done!

41. do your own car maintenance such as changing oil >>>> ladies, are you ready?
42. stop going to a hairstylist
43. rides bike instead of car
44. avoid silly bank fees
45. don't buy a car >>>> hahahahah, adohai! our public transportation di sini sungguh lembap lor!
46. just rent a small room to stay
47. share room and split the rent
48. stay with your parents
49. start blogging and it will cut all your other entertainment >>> memang pun, blogging ni mcm buat assignment ....
50. ask for discount every time before you pay for something

ok ... semestinya bukan semua kita mampu buat semata mata untuk reduce expenses so that can get more savings kan, but at least, antara 50 senarai tu, mungkin ada few yang korang boleh ja cuba ...

mcm KCLau tulis >>>>> hard work and no fun! ........... tapi kalau korang try few, maybe korang boleh cut between 10% - 30% expenses korang sebulan, or maybe setahun ... hey, berjaya cutting 10% tu dah kira bagus la kan, at least korang berjaya!

just imagine, korang ada hutang kad kredit yang tinggi, kalau boleh cut 10% expenses korang, so bolehlah guna utk bayar hutang kad kredit kan *just like me once upon a time dulu dulu, ouch!* ... tapi tu, nnt la mrs pip storimori about my bad experienced guna kad kredit, what a bad money management dulu! ..........

selamat berusaha !

cheers semua

Wednesday, 7 October 2015

"What's for dinner?" ....mrs pip on diet, siap mr.Husband bagi strong support ....

October 07, 2015 2
"What's for dinner?" ....mrs pip on diet, siap mr.Husband bagi strong support ....
kuatkan azam!

salam semua .... bulan oktober now! one more months, lil' Amin will turn 1 year .... huk huk, time goes so fast .... skip dulu cerita pasal lil' Amin *walhal dalam otak sedang berfikir how I want to celebrate his birthday* .... 

seriously, mrs pip bertambah tambah berat since puasa hari tu ... ni kes makan kek and makan cookies tak sedar diri *sila tampar muka untuk sedar diri* .... so, mrs pip bagitau mr.Husband yang mrs pip wanna diet ....

I AM ON DIET

hehehehe, mr.Husband yang sungguuh baik hati, layan ja la kehendak si isteri kan .... so, our plan ialah, let's reduce our meal ... so kitaorang pun start la dengan lebih mengambil banyak sayuran dan kurangkan nasi ... siap mr.Husband beli brown rice to mix with the beras biasa ... 

when mrs pip bagitau, maybe we should eat less for dinner, mr.Husband pun layan jaaaaa ... and guess what, siap mr.Husband belikan oat dan berry muesli *lap lap mr.Husband kalah dua point enam juta jibby* ..... 


our humble dinner for now




a month now since kitaorang start our diet plan, dan mrs pip berjaya kurangkan 3kg .... ok, now next stage ni, mrs pip berharap can reduce another 2 kg in a month ... mrs pip aim untuk kurangkan 10 kg in total, tapi no rush rush hour la kan, so kita aim sikit sikit in a month can kurang ... mrs pip berharap by end of the year, mission accomplish gitewww ....

wish me luck!

Tuesday, 6 October 2015

Pabila lil' Amin pun mau nen-nen-nen ..... T_T

October 06, 2015 0
Pabila lil' Amin pun mau nen-nen-nen ..... T_T
salam semua ...

just wanna post gelagat lil' Amin ....lil' Iman minum susu, lil' Amin pun 2x5 tiru gaya his abang ... hurmmmmmm .... amin oh amin ...




lil' Amin ni tiap kali nampak lil' Iman minum susu, dia pun mulalah mau juga nen-nen-nen .... so, mrs pip bagi botol susu yang diisi dgn sedikit air gitewww .... ok la, lil' Amin nen-nen-nen la ya, tiru gaya abang ... :) ... ndak lama lagi lil' Amin pun akan minum susu sendiri, so ni kita praktis dulu la kan ....

cheers ;)

Monday, 5 October 2015

Mencari design kabinet dapur yang awesome dan jimat ruang ...

October 05, 2015 0
Mencari design kabinet dapur yang awesome dan jimat ruang ...
salam semua ...

few days ago mrs pip menggoogle 'ruang dapur yang jimat ruang', since rumah mrs pip ni just a very small house ala ala studio house gitewww ....

memandangkan kawasan dapur rumah ni still belum siap dibuat sepenuhnya projek tergendala , so ni semangat lah sgt mau cari design space savings sesangat, so nnt boleh proposed dgn mr.Husband minta dia buatkan kabinet dapur yang sungguhhhhhhhhh menjimatkan space T_T

google punya google, memang banyak sangat idea space savings yang ada, terpulang dengan citarasa memasing, dan kenalah disesuaikan dengan ruang dapur dan konsep rumah ;)) ... mcm mrs pip ni, our konsep rumah we olls panggil konsep ceria tiga warna :)) ngee .... kuning cair , hijau muda dan ungu muda ..... so, kabinet dapur pun nnt mau request mr.Husband buat yang simple simple ja tapi semua gajet dapur dan segala pinggan mangkuk boleh fit in dalam tu kabinet, ouch!


yeah, memang suka kalau dapat all white cabinet mcm ni


kemudian, ada adjustable rack dan diisi dengan segala basket yang cute dan colorful


digayakan bersama bakul rotan yang moden


dan mesti seronok kalau ada bakul boleh tarik mcm dalam pic ni


ni memang so sweet baby-blue, tapi very not sesuai with mrs pip punya konsep rumah


kan bagus kalau ada ruang yang besar mcm ni utk jadikan kabinet dapur :(( *sila berangan mat jenin ya mrs pip* tapi, mixer kitchen aid tu tak boleh tahan, mrs pip pon nakkkkkkkkkk jugakkkkkk


so kesimpulannya,
1- request mr.Husband buat kabinet dapur nnt mesti all white
2- kita buat rak yang adjustable
3- kita pakai basket yang sweet sweet color
4- perlu ada adjustable basket

yeah!

*happy moment* Main bot bersama lil' armies ... marilah kita row row row the boat!

October 05, 2015 0
*happy moment* Main bot bersama lil' armies ... marilah kita row row row the boat!
very the assalamualaikum and good morning semua ....

entry lewat.

hari tu, after mrs pip berjaya mencekup inflatable boat dari itewww lazada, so apalagi, barang yang baik harus digunapakai secepatnya ... a day after received itewww inflatable boat, so, haruslah ajak hangat hangat mentari si mr.Husband and lil' armies untuk berekreasi ... ahaks :)) .... eh eh, siapa yang excited ni, bebudak ka atau mak budak? sengih sambil tunjuk diri sendiri ...


lil' Amin memang muka cuak memula naik boat ... alah Amin ni, hari tu naik bot pigi Pulau Tiga, ok ja pun .....


lil' Iman memang gatal tangan sesangat mau main air ....


si daddy yang baik hati tarik bot tawaf keliling kolam ...
ni tepi tepi kolam cetek ja hokey, yang di tengah kolam tu air sampai paras pinggang mrs pip la juga


eh eh lil' Iman, mana adik? 
lil' Iman ni layang jiwang betullah ... ;))




time ni lil' Amin still buat muka cuak, 
nangis nangis manja konon ...


eh eh, bilang mau row row row the boat, ni asyik kena tunda ja oleh si daddy...










.......... our dear roselle ........

eh eh, ni mau snap gambar anak anak atau
busy mau snap pokok roselle????? hehehehe


lil' Iman yang basah kuyup main air,
lepas tu tingu gelagat lil' Amin, dia pun 2x5 ja main air,
rasa takut cuak tu sudah hilang




lepas tu dua dua main tapap tapap air






tinguk la tu si lil' Amin, punya happy main air, kalau boleh terjun kolam, mesti dia mau terjun la tu!


since lil' Amin sudah basah kuyup after main air, so mrs pip bawa la si lil' Amin naik rumah, untuk mandi ... moreover, lil' Amin sudah laparrrrrrrrrrrrrr mau momom ... so tinggallah dua beranak ni main kolam layan perasaan ....




yeah! satu permulaan main boat yang menggembirakan ...
tapi, mana mrs pip? ahaks!

*mrs pip busy ambil gambar*

nextime kita main boat lagi hokey :))