Zeppole - MrsPip Dot Com

Friday, 29 May 2015

Zeppole

mrs pip terasa macam mau makan itewww kuih tradisi italian, the zeppole ... ekceli hari tu tinguk rancangan masak masak AFC tu kan, then terus rasa mcm wow, mcm sedap jaaaaa zeppole ni ....

so, dengan usaha sungguh sungguh mau makan, mrs pip pun cuba cuba lah buat zeppole versi mrs pip sendiri ... ngeee .... ni versi zeppole yang seksi! ouch ....

Zeppole
Zeppole 

hahaha .... versi zeppole yang sexy giler!

zeppole ni mcm kuih goreng biasa ja ekceli, ada yang akan inject inti coklat di dalam after dah siap goreng, dan ada juga yang just tabur gula halus di luar after siap goreng kan ... the choice is yours ... mrs pip pula buat versi coklat celup after masak .... memang awesome!

nak buat senang jer .... ni versi adunan mrs pip , 

bahan bahannya ...

400 gram tepung gandum
11 gram yis
280 gram air
1 sudu besar garam (zeppole ni akan rasa masin, kalau tak suka masin, sila kurangkan garam)
30 gram minyak jagung 

cara membuat ....

- masukkan tepung, yis, garam dan gaul bersama, masukkan air sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh ... 
- tambahkan minyak sedikit demi sedikit dan uli doh tadi hingga menjadi lembut .... 
- rehatkan doh selama 40 - 60 minit, doh akan menjadi kembang ...

Zeppole
Zeppole 

dah kembang pun doh ni ....

- once doh dah kembang, bolehlah memulakan proses menguli doh mengikut bentuk kesukaan korang :) ... 

Zeppole
Zeppole 

mrs pip uli bentuk sfera macam ala ala telur ayam gitewww

- rehatkan doh yang telah diuli selama 20 minit, kemudian bolehlah menggoreng doh tadi

Zeppole
Zeppole 

inilah hasilnya zeppole mrs pip ....

- apabila selesai proses menggoreng, tibalah masanya untuk ciptarasa :)))) .... 

a) boleh jerrrr taburkan gula halus kat zeppole ni dan makan begitu jer ... lagi sedap kalau tabur gula halus tu time panas panas dan makan ... wow!

b) kalau rajin, masukkan inti coklat ke dalam zeppole ni .... awesome!

c) tapi kalau mau bergaya dan seksi, jom kita balut zeppole ni dengan inti coklat

Zeppole
Zeppole 

zeppole yang dibalut dengan inti coklat

- cairkan 100gram coklat masakan, bersama sedikit planta .... once coklat dah cair, voila! bolehlah balutkan zeppole ni dengan coklat tadi .... suka tak?

sorry with the presentation, mmg comot ... ni kes mau cepat coz lil armies dah bangun dari tidur ....:) ahaks !

cheers.

No comments:

Post a Comment