Petua mudah agar haid teratur dan lancar

10:35:00
hi there,

ada apa dengan parsley? mrs pip percaya ada di antara golongan wanita yang menghadapi kitaran haid tidak menentu, atau haid ok jer every month kan, but suddenly haid tak datang datang for few months ... nak cakap pregnant, tak pregnant kan ... but why this 'japan flag' tak datang datang .... worry you!


ni la rupa parsley, ni mrs pip cekup gambar dari Google ....

mrs pip have been there before, kerja giler sakan then stress padu maut, not enough rest at all .... when the 'japan flag' sepatutnya datang, tapi tak kunjung tiba, memang worry ... the 1st month tak dtg, still ok lagi, then masuk bulan ke-2 and ke-3 .... Am I sick? tanya diri sendiri ... coz mrs pip punya understanding ni, setiap wanita yang sihat tubuh badan dan segala organ dalaman, the 'japan flag' perlu datang tepat pada masanya ....

so, dengan kecanggihan perkongsian maklumat di internet, mrs pip pun google la segala benda yang berkaitan dengan masalah haid tidak teratur, haid lewat, haid seperti chipsmore, etc etc yang seangkatan dengannya ... mrs pip terjumpa satu thread yang berbincang tentang masalah haid tidak teratur .... *tapi mrs pip tak join the thread, just read dorang punya suggestion ja * ....

one of the suggestion, paling simple to do it, just guna parsley ... nak buat pun senang ... parsley ni tak perlu beli yang fresh from the garden pon, beli parsley kering dalam botol mcm jenama mcCormick ni pun ok jer ....


kredit: Google

so, apa patut dibuat dengan parsley ni?

senang ja mau buat ... harap ianya juga akan berkesan untuk wanita wanita sekalian ...

cara membuatnya:

1) Jerang dua liter air bersama dua sudu besar parsley flakes ni ...

2) bila air dah mendidih, saring parsley flakes ni, ketepikan .... kita tak nak lah dalam air kita ada cebisan cebisan pasrley ni kan ... nanti mcm tak best ja mau minum ....

3) Menggunakan air parsley tadi yang still hot from the stove / kettle tu kan, bancuh teh kegemaran anda (sebaiknya tak perlu letak gula untuk kesihatan ;), tp kalau nak letak pun ok jer) .... 

4) yeah, dah siap .... so korang kena minum bancuhan teh bersama air parsley tu tadi ... 2 liter air tu perlu dihabiskan dalam sehari, dan ulang untuk setiap hari ...

p/s: untuk memudahkan kerja, kalau yang malas sgt nak buat everyday kan ... korang boleh jerang air bersama parsley ni lebih dari 2liter, then air tu korang masukkan teh secukupnya ... 

guna nisbah yer 2liter air = 1 uncang teh, so kalau masak 6liter = 3 uncang teh kan, lepas tu bila teh korang dah sejuk, simpan jer dlm peti sejuk, esok sukat 2 liter teh tu untuk diminum seharian ... cuaca panas sekarang ni, mmg sesuai sgt minum teh sejuk .... 

petua ni mrs pip terbaca di internet about 6 years ago mcm tu lah ... and mrs pip amalkan, voila less than 2 weeks, the japan flag dtg semula, dan yg lagi awesome, japan flag tu dtg lebih tepat pada masanya berbanding sebelum sebelum tu dan tak pernah lewat ...

dan teh air parsley ni, lagi best bagus untuk detoxkan badan dan aliran air kencing lebih lancar .... 

petua ni sekadar berkongsi dengan you ols, kalau tak berkesan, jgnlah putus asa or marah2 mrs pip bagi petua ni .... happy friday semua ... stay healthy women ....

cheers.

No comments:

Powered by Blogger.