April 2015 - Cerita Cinta Surirumah

Thursday, 30 April 2015

My little Iman ... From a sweet little darling to a lovely 2 yrs old toddler ...

April 30, 2015 0
My little Iman ... From a sweet little darling to a lovely 2 yrs old toddler ...
hi there,

Iman is sleeping rite now, chipumpum pon tidur nyenyak .... whenever tingu lil' Iman sleep sleep, teringat time lil'Iman kecil kecil dahulu .... dah besar dah anak mommy seorang ni .... muah muah lil' Iman .... 


Alhamdulillah, newborn Iman Rafael 
4/3/2013


lil' iman and dad - 1 week age


Iman 1 month old, a colic baby
1st time using pacifier, but later he rejected it


Iman 2 months old, love to cry love to smile


Iman 4 months old, what a chubby baby


Iman 5 months old, love starring at mommy


Iman 6 months old, good at roll over 
from left to the right ... and right to the left 


Iman 7 months old, our very 1st trip to oversea, 
our happy moments @ Lotte World 


Iman 8 months old, playing with his Gahool the Owl 


Iman 9 months old, what a little buddha! hahahaha


Iman 10 months old, love his baby walker a lot


Iman 11 months old, learning to stand up straight (at her aunty's shop)


Iman 11 months old, love his cereal so much ... yummy yummy ...


Iman 11 months old, love to read *just pretend*
actually this little Iman snatched mommy's book


Iman 11 months old, with his Bamba the bantal bucuk


yeah! Iman 12 months old, can walk now! notty notty more 


Iman 12 months old with his friends ...
Gazi the girrafe, Gama the Monster, and his fav. book


Iman 13 months old, driving his ferrari


Iman 14 months old, cheeky cheeky boy


Iman 15 months old, love playing ...


Iman with che che wawa, they both enjoy playing together


Iman and che che wawa happy playing ferrari


Iman can't let go of mommy's tablet that he called 'Ginger'


Iman and che che wawa were forced to wear Brazil jersey 
though they are German supporters! ngee


mommy's boy is grown up well ! 
Iman love to smile and climbing at everything he could at 16 months old ... hurm.... 


Iman at 21 months old, vacation at Kundasang ...
quite cold, Iman wore his sweater the whole day and nite


Iman at 23 months old, talk a lot and play a lot


Iman at 23 months old, know how to pose when mommy said
one two three gambarrrrrr


Iman at 24 months old, this is the day
Happy birthday mommy's little boy


Iman at 24 months old, a good hyung to his dongseng


Iman at 24 months old, love his brother a lot ...
always want to go near his brother ...

Dear my gummypie .... my lil'Iman
Mommy love you so much ...
Mommy still remember how mommy deliver you into this world,
and mommy so happy having you in mommy's arm for the very 1st time,
you were so little, so tiny, and so light at that time...
but now, you've grown up a lot ....

let's live happily and full with love together with daddy and chipumpum ....

love,
Mommy


cheers.

Anak banyak ragam, SABAR pun boleh hilang!

April 30, 2015 0
Anak banyak ragam, SABAR pun boleh hilang!
hi there,


salam ceria semua .... how's your day? kekadang tertanya juga mrs pip ni, di mana tahap kesabaran mrs pip ... now with two kids, yang seorang tu 25months old, yang seorang lagi 5 months old, banyak telatah banyak gelagat, dan selalunya menguji kesabaran as a mother ...

mrs pip is a fulltime housewife, tiada pembantu rumah, and kekadang ja when mr.Husband at home, he helps a lot jaga our little armies ni ... there goes my thanks to my husband ... kekadang kita ni isteri isteri lupa pula mau berterima kasih with our life partner aka mr.Husband, though kerja kerja yang kecil dia tolong buat pon, just say thank to him, it makes him feel appreciated and happy ... win win situation ok ...

how patience am I? huh! boleh hilang sabar whenever gummypie datang angin kus kus ... sesekali dia datang angin kus kus , i tell ya, kejap mau susu, you give susu dia bagi tumpah the susu all around the house ... then mrs pip mop la kan,  then dia main with his saliva, habis sofa dia jatuhkan saliva dia ... yuks! very dirty my son ... so, mrs pip bersihkan all his saliva  ...

then, dia jatuhkan all his toys pi bawah rumah, mrs pip collect and wash his toys, nnt dia cry cry a lot mau minta makan itu ini, mrs pip bagi then dia sepah sepahkan his food ... aduhai! ....


when he poked his bottle nipple with his toys

and in the same time, tetiba chipumpum nangis mau susu, so mrs pip breastfeed chipumpum, then in the same time gummypie datang lie next to me, but his legs keep kicking my back ... aduhai! ... mrs pip say stop, tak de nyer dia mau stop, then gummypie bangun and kerjakan his bed ... habis semua cadar dia tarik, selimut yang dilipat dan bantal yang disusun elok kemas dia rosakkan ...

hangin tak? then it is time untuk cook cook ... kejar masa untuk masak, then gummypie said, mummyyyyyy, want to poooooohhhh pooooohhhhh, tapi bila check dia tak pooooohhhhpooooohhhh pon ... then dia saja cakap "play bubble" ... then cry cry wanna play bubble .... play bubble tu sama ada dia mau mandi atau mau minta cuci his butt butt coz dah poooohhhhpoooohhh konon ... banyak notty la anak mummy ni .....

then nnt gummypie said ..... watch ceria ... then mrs pip buka la saluran 611 tu kan, tapi dia cry cry mau watch robocar poli, sedangkan robocar poli dah habis, kena tunggu till jam 2.30 pm untuk ulangan .... hadus! watch ultraman kids dah lah, lagi mau nangis minta robocar poli .... 

and there goes my tahap kesabaran when one day gummypie very notty and grumpy, mrs pip marah dia cukup cukup, and he just keep quiet ... then he asked for his milk and went to sleep ... and there goes the airmata ibu nangis coz very sebak and hilang sabar, but my gummypie still ask his milk from his mommy with a scared voice ...


a way gummypie asking for his milk with a scared voice

then lepas tu, mrs pip try improve myself as a mom ... gummypie is only 25months old, though it is a bit stressful jadi housewife, but still patience is a must .... sometimes kita marah anak not becoz they are notty, tapi kita lepaskan segala tekanan to our kids kan, it happens sometimes ... 

so, whenever mrs pip get mad to mr.Husband, mrs pip makan coklat, hahahaha ... a good way to reduce stress ... whenever gummypie kotorkan rumah, mrs pip take wet towel and wipe mana mana tempat yang dah dikotorkan with his milk or food ... whenever chipumpum cry cry a lot out of nothing tetiba nangis, mrs pip kiss kiss chipumpum a lot till he stops crying and starts smiling ....

each and every day, mrs pip tell myself "be patience a lot .... more than yesterday" .... hoping we can be a good mommy to our kids, and a smart wife to our husband ...


when he took over chipumpum's bed ... 
very the ta-ge-ge ... always want to win

happy parenting! 

cheers.

Wednesday, 29 April 2015

From Labuan with chocolaties

April 29, 2015 0
From Labuan with chocolaties
hi there,

mrs pip memang suka sangat makan coklat ... pantang kena offer coklat, memang terus ngap masuk mulut .... dan lagi best, kalau tetiba dapat coklat free kan, memang suka sangat ... dan antara coklat kegemaran mrs pip ialah CADBURY mixed nuts ...

last week mr.Husband outstation pigi labuan ... mrs pip kan, kalau cakap pasal labuan ni, memang mau sangat borong coklat, wei .... murah giler harga coklat di labuan compare here tau, kalau coklat cadbury yang satu bar besar tu, at our local supermarket harganya RM8.90 , tapi kalau di labuan memang super duper CHEAP ....

balik ja mr.Husband dari outstation, dia bagi a plastic of chocs ... teruja sangat ... mrs pip tak pesan pon suruh belikan coklat, tapi mr.Husband mmg dah tahu sgt perangai si isteri yang suka makan coklat kan, so dia bagi lah beli satu ikat coklat ... ngee *lepas ni mmg suka jer kalau mr.Husband outstation pi labuan*


ni lah coklat yang diborong oleh mr.Husband
satu ikat coklat tu, bersamaan dengan

5 bar coklat cadbury big size
+
2 pek oreo 
(yang satu pek telah dibaham dgn rakus oleh kita suami isteri)
+
1 botol minuman pokka sapporo
(rasa sama dengan ice cream soda)

dan harga untuk semua ni

v

v

v


yes! money worthy

hanya RM20.00

kalau tau mcm ni murah, sure suruh mr.Husband beli dua tiga ikat coklat kan !

lepas tu mr.Husband pesan "jangan makan sekali harung" .... mrs pip senyum jer .... few days before that, mr.Husband belikan a bar of chocolate Cadbury big size ... yang coklat tu mr.Husband belikan coz mau pujuk si isteri yang merajuk ... ahaks!


bila incik suami memujuk!
dapat coklat kegemaran ... merajuk pon hilang

thanks mr.Husband ... I lap you veli mucho mucho ...

cheers.

Sunday, 26 April 2015

Resepi senang agar-agar berperisa jagung

April 26, 2015 0
Resepi senang agar-agar berperisa jagung
hi there

hujung minggu dengan cuaca yang panas, alangkah baiknya kalau boleh kudap kudap something cool and yummy ... dan dengan cara yang sangat jimat! ngeeee ..... *golongan marhain sekarang ni kena lah selalu jimat cermat, mau beli kuih bun berinti  pon kena GST!* ... eh, macam pak ajit timah senyum panjang la .... kacing! bunyi syiling masuk poket dia kan ....


ni la rupa agar agar berperisa jagung yang mrs pip ...
sejukkan  seketika dalam peti sejuk,
then voila! bon apetit.

senang ja mau buat agar-agar ni ... bahan bahan pun mudah ....

bahan bahan yang super awesome:-

1 paket serbuk agar-agar, mrs pip guna yang white ja mcm dalam gambar dibawah, satu tin sweet corn jenama del monte, 750ml air, dan 100 gram gula ...

cara membuatnya :-

1) masukkan 750ml air, 100gram gula dan serbuk agar agar ke dalam kuali, panaskan api, kacau hingga mendidih ....

2) kemudian masukkan satu tin sweet corn ke dalam kuali, kacau hingga rata

3) tutupkan api, dan letakkan agar agar tadi ke dalam loyang untuk disejukkan ...


mrs pip bahagi dua agar agar coz the loyang quite small,
kalau ada loyang besar, boleh ja masukkan semua sekali ...

4) bila agar agar dah sejuk, no more asap asap, so bolehlah chill kan di dalam peti sejuk korang about 30 minutes gitew before korang kudap kudap ... mmg sedap kalau dah chill kan, dengan cuaca yang panas, lagi sedap kalau dihidangkan bersama minuman sejuk ....

p/s: mrs pip guna 750ml air walaupun instruction pada kulit agar agar tu suruh guna 1liter air, coz mau campur dengan jagung kan, nnt kalau terover air nya, agar agar akan jadi lembik ... and gula pun mrs pip kurangkan from 200gm to 100gm only ... mr.Husband not really love if it is too sweet ...


mrs pip and mr.Husband mmg suka jer makan agar agar ni, 
terus rembat masuk mulut tak hengat benda lain ...

gummypie makan jer agar agar ni, tp bila part jagung tu, dia buang ...
gummypie maybe tak suka kot dengan jagung .... hurm...

have a nice weekend,

cheers.

Friday, 24 April 2015

Petua mudah agar haid teratur dan lancar

April 24, 2015 0
Petua mudah agar haid teratur dan lancar
hi there,

ada apa dengan parsley? mrs pip percaya ada di antara golongan wanita yang menghadapi kitaran haid tidak menentu, atau haid ok jer every month kan, but suddenly haid tak datang datang for few months ... nak cakap pregnant, tak pregnant kan ... but why this 'japan flag' tak datang datang .... worry you!


ni la rupa parsley, ni mrs pip cekup gambar dari Google ....

mrs pip have been there before, kerja giler sakan then stress padu maut, not enough rest at all .... when the 'japan flag' sepatutnya datang, tapi tak kunjung tiba, memang worry ... the 1st month tak dtg, still ok lagi, then masuk bulan ke-2 and ke-3 .... Am I sick? tanya diri sendiri ... coz mrs pip punya understanding ni, setiap wanita yang sihat tubuh badan dan segala organ dalaman, the 'japan flag' perlu datang tepat pada masanya ....

so, dengan kecanggihan perkongsian maklumat di internet, mrs pip pun google la segala benda yang berkaitan dengan masalah haid tidak teratur, haid lewat, haid seperti chipsmore, etc etc yang seangkatan dengannya ... mrs pip terjumpa satu thread yang berbincang tentang masalah haid tidak teratur .... *tapi mrs pip tak join the thread, just read dorang punya suggestion ja * ....

one of the suggestion, paling simple to do it, just guna parsley ... nak buat pun senang ... parsley ni tak perlu beli yang fresh from the garden pon, beli parsley kering dalam botol mcm jenama mcCormick ni pun ok jer ....


kredit: Google

so, apa patut dibuat dengan parsley ni?

senang ja mau buat ... harap ianya juga akan berkesan untuk wanita wanita sekalian ...

cara membuatnya:

1) Jerang dua liter air bersama dua sudu besar parsley flakes ni ...

2) bila air dah mendidih, saring parsley flakes ni, ketepikan .... kita tak nak lah dalam air kita ada cebisan cebisan pasrley ni kan ... nanti mcm tak best ja mau minum ....

3) Menggunakan air parsley tadi yang still hot from the stove / kettle tu kan, bancuh teh kegemaran anda (sebaiknya tak perlu letak gula untuk kesihatan ;), tp kalau nak letak pun ok jer) .... 

4) yeah, dah siap .... so korang kena minum bancuhan teh bersama air parsley tu tadi ... 2 liter air tu perlu dihabiskan dalam sehari, dan ulang untuk setiap hari ...

p/s: untuk memudahkan kerja, kalau yang malas sgt nak buat everyday kan ... korang boleh jerang air bersama parsley ni lebih dari 2liter, then air tu korang masukkan teh secukupnya ... 

guna nisbah yer 2liter air = 1 uncang teh, so kalau masak 6liter = 3 uncang teh kan, lepas tu bila teh korang dah sejuk, simpan jer dlm peti sejuk, esok sukat 2 liter teh tu untuk diminum seharian ... cuaca panas sekarang ni, mmg sesuai sgt minum teh sejuk .... 

petua ni mrs pip terbaca di internet about 6 years ago mcm tu lah ... and mrs pip amalkan, voila less than 2 weeks, the japan flag dtg semula, dan yg lagi awesome, japan flag tu dtg lebih tepat pada masanya berbanding sebelum sebelum tu dan tak pernah lewat ...

dan teh air parsley ni, lagi best bagus untuk detoxkan badan dan aliran air kencing lebih lancar .... 

petua ni sekadar berkongsi dengan you ols, kalau tak berkesan, jgnlah putus asa or marah2 mrs pip bagi petua ni .... happy friday semua ... stay healthy women ....

cheers.

Beli mainan di Aliexpress.com

April 24, 2015 0
Beli mainan di Aliexpress.com
hi there,

yes, yang di order dah sampai .... bila buka tu bungkusan, gumbira dihati coz barang yg diorder sampai dalam keadaan baik .... hari tu 29/mac, mrs pip browsing2 aliexpress, ada lah barang mrs pip cari, tapi tak jumpa ... so, gatal hati sangat mau browsing toys for gummypie and chipumpum, ternampaklah dua benda cute ni ....


from aliexpress.com

check check harga, kira affordable and reasonable juga, so mrs pip pun purchase la barang ni .... on 17/april barang ni sampai dengan selamatnya .... 


ni la rupa parcel time sampai ...
tu yang kena gunting segala tu kerja kastam slalunya,
dorang mau tinguk barang sampai tu sama dgn yang kena declare ke tak ...


tololo toys

ni harganya USD 7.18, free shipping
mrs pip beli untuk bagi chipumpum main,
very the colorful, then soft soft sesuai untuk baby main,
then ada bunyi bunyi rattles, plus ringan kan ...

nnt kalau mrs pip outing with chipumpum, 
bolehlah bagi dia main happy happy kan ...


intelligence stick

yang ni pula harga dia USD 7.00, free shipping
mrs pip beli untuk gummypie ...
gummypie dah 25months old now,
dah boleh kira one two three till ten,
dan juga satu, dua ,tiga till sepuluh dengan baik ....

so, maybe lagi few more months mrs pip akan start 
ajar gummypie simple maths once dia dah boleh kenal 
which is number one which is number two ...

mrs pip memang suka juga browsing browsing aliexpress.com ni ... and kalau ada yang berkenan dihati, mmg terus rembat jer, moreover kalau barang tu mmg susah untuk dibeli at the local store here .... now, mrs pip tengah survey survey kasut baby pula, chipumpum will start to wear real shoes very soon ....

kalau ada yang rasa barang ni agak mahal, maybe la kot becoz mrs pip tak tahu harga pasaran setempat untuk toys ni, tapi rasa berbaloi untuk dibeli coz mrs pip tinggal di membakut ni, option untuk beli educational toys agak limited ... lagipun online shopping ni very the hassle free for mrs pip ... ngee.
*mr.Husband setuju jer walaupun jeling jeling tingu isteri suka borong barang online* ....

happy shopping semua ...

cheers.

Thursday, 23 April 2015

Coffee maker Delonghi yang cantik di Lazada

April 23, 2015 0
Coffee maker Delonghi yang cantik di Lazada
hi there,

mrs pip buka buka ja website lazada today, terus nampak great offer be-your-own-barista dorang ni .... alahai cute cute semua coffee maker LAZADA jual ni, siap harga pun berbaloi baloi ....

dan ada satu coffee maker yang sangat mencuri perhatian mrs pip .... check check harga, alamak .... boleh tahan juga untuk nipiskan wallet mrs pip .... *kena tanya mr.Husband kalau mcm ni* ....


ni memang sangat vintage ...
harga asal : RM2,013.00
(today) harga after diskaun : RM799.00

then .... 

ada pula yang very the red red mengancam mcm memang mau beli  ....


ni memang super mengancam buat mrs pip jatuh hati
tapi check harga ....
harga asal: RM1,482.00
(today) harga after diskaun: RM978.00
siap ada free red kettle gitewww ...

tapi semua ni just angan angan jer ... kalau propose kat mr.Husband ni, mau tidak mr.Husband ketuk kepala mrs pip ... nanti dia cakap " bazir ja lah beli barang ni, kita ni bukan heavy coffee drinker pun " ..... then ada satu set kaler biru ni pun sangat menggoda nafsu tau ... very the seksi giteww ...


ni set biru, siap ada toaster giteww .... tapi ni LAZADA tak jual one set pon, kalau mau beli kena beli kat website lain .... sob sob *nangis kejap coz very the menggoda and mrs pip mampu gigit jari jer*.,.

kalau rasa gatal hati mau check delonghi brand ni, klik official website di sini

 aduhai lazada, kau memanh buat mrs pip tak duduk diam ... asyik mau shop shop ja kan ... siap bagi harga serius murah ... tapi for sure, mr.Husband memang tak approve kalau mrs pip mau barang ni ... hurm,.... *keluh panjang panjang* ....

since this year no more barang yang mrs pip boleh propose kan, so kena tunggu next year punya budget pula .... one of the thing in the wishlist for sure is Kenwood Kmix  Mixer yang super glam and colorful ... ngee .... 

retail therapy la sangat di awal pagi!

cheers.