Happy schooling Iman! - MrsPip || The Reviewer

Happy schooling Iman!

hi there, baru nak update cerita Iman masuk primary school. Kalau yang follow blog Mrs Pip, mesti dah tahu Iman n Amin sekolah tadika di Chinese school . Jadi, sekolah rendah pun masukkan juga ke Chinese school .

Welcome back to school

Antara sebab kenapa Mrs Pip dan suami sepakat hantar anak anak ke Chinese school ni, salah satunya ialah mahukan anak anak boleh memahami bahasa asing  tambahan selain English. 

Selain tu, berharap anak anak boleh membina keyakinan diri sekiranya mampu menguasai bahasa asing, dan ada lagi sebab lain tapi biarlah rahsia, eh .... Nak share , nanti ada pula yang sukar nak terima pendapat, so biarlah rahsia ...

Masuk kelas sebelum dipindahkan ke kelas sebenar

yuran + buku latihan dah bayar siap2 November hari tu, sekitar RM108.20 kalau tak silap. 

jadual waktu pun dah ada, Isnin Selasa balik jam 1 pm, Rabu jam 12.30 pm, Khamis ada tuition (inisiatif guru) balik jam 3pm, Jumaat balik jam 11 am.

Iman bersama Ozil

Iman tak masuk sekolah KAFA mahupun sekolah rendah agama ... cukuplah sekolah rendah Cina sahaja bust masa in. 

KAFA insya Allah Mrs Pip homeschool kan saja, Iman masih dalam proses untuk sesuaikan waktu pembelajaran.

Dan Iman n Amin naik van sekolah, biasanya sampai rumah agak lewat sekitar jam 2 PM , so mmg kalau masuk KAFA agak rushing anak anak nak siap.

Bersedia untuk perhimpunan

It is ok, anak anak tak masuk KAFA atau Sekolah Agama bukannya sesuatu yang salah, ianya hanya pilihan ... Nak bagi anak sekolah Agama, ianya sesuatu yang baik, tapi tak nak hantar anak sekolah Agama pun tak mengapa asalkan kita usaha didik anak anak kat rumah ok.

1st day sekolah, Iman happy since classmates dia semua pun merupakan kawan2 sekolah tadika dia, so cepat saja budak2 ni semua sesuaikan diri.

Hantar Iman 1st dah school, the next day Iman start naik school bus. Bangun pagi jam 5 am , so far tiada masalah since jam 8 pm dah make sure anak anak masuk tidur.

Awal pagi sebelum pergi sekolah - 1st day 

Cuma a bit sedih lah between Iman dan Amin terpaksa berpisah sekolah. Iman siap pujuk Amin bgtau nanti tahun depan Amin masuk sekolah sama macam Iman ... 

Haha, dorang ni kalau jumpa suka gaduh, kalau berpisah pandai pula rasa sedih ...

Hope Iman boleh bertahan struggle untuk belajar Mandarin untuk 6 tahun ni ok, mommy akan selalu bagi support tau.

Ada homework atau school activities , macam biasa we try our best sentiasa ada bersama anak anak ....

Happy schooling Iman.

Cheers.

11 comments:

  1. happy schooling Iman..tak kezah masuk sekolah mana2 as long anak2 boleh belajar. Masuk sekolah agama tu, betul. pilihan parents. Kalau kita pilih tak masukkan ke sekolah agama, kita boleh guide anak2 di rumah. Lagipun trend masuk sekolah agama ni, kebykan saya tengok sebab both parents working. so kalau masuk ke sekolah kebangsaan je,1/2 day..ptg dorang dh free..so parents kena hntr ke rumah pengasuh. kos lagi di situ. that's y ramai parents masukkan anak2 ke sekolah agama. so at least duit tu bayar untuk pendidikan dorang, much more better..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul jug kalau nak hantar ke pengasuh mmg pricey, Dan better hantar sekolah Agama, boleh dapat lebih banyak ilmu pengetahuan.

      Delete
  2. hensem2 comel2 semua pakai baju baru.
    ray baru perasan header mrs pip. cantik !!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pergi sekolah baju putih bersih, balik dari sekolah sabar banyak2 bila baju anak2 Kotor.

      Delete
  3. happy schooling Iman dan Amin..

    ReplyDelete
  4. wah iman dah masuk primary.. all the best sayang

    ReplyDelete
  5. okay la tu kak pip homeschool jak sebab syllabus sekolah agama, lagi banyak masa spent dengan parents, lagi kuat bonding tu. All the best Iman

    ReplyDelete
    Replies
    1. insya allah kak pip mampu homeschool kan dorang kelas agama ... sekarang ni tengah cari buku2 bersesuaian juga utk dorang.

      Delete
  6. Handsome Amin dan Iman..
    selamat bersekolah..

    ReplyDelete

Terima kasih melawat blog Mrs Pip, dan sila komen dengan berhemah. Live link tidak dibenarkan di ruang komen.