About Author

Header Ads

Color Thesaurus : Blue Is Not Just A Blue, And Pink Is Not Just A Pink!

hi there, came across this color thesaurus, might be useful for some of us T_T .... Color Thesaurus , Blue Is Not Just A Blue, And Pink Is Not Just A Pink!

hahaha, lepas ni dah tak perlu susah susah nak explain kat mr.Husband each time nak beli benda benda yang ada kaitan dgn colors such as "nak tukar curtain la, nnt cari kaler kuning ok ... tapi saya nak mustard yellow tau" .... hohoho, senang sikit nak explain mustard tu kaler mcm mana ....

Untuk designer ke, art teacher ke, or online seller yang jual pakaian pelbagai warna , korang boleh guna color thesaurus ni .... 

memang very thankful la kat ingrid sunberg yang sungguh gigihkan diri buat color thesaurus ni untuk orang guna pakai, dia bgtau ni just a beginning ... 

thankx once again ingrid!


Color Thesaurus Black 


ebony, crow, charcoal, midnight, ink, raven, oil
grease, onyx, pitch, soot, sable, jet black, coal, metal,
obsidian, jade, spider, leather


Color Thesaurus Blue 

slate, sky, navy, indigo, cobalt, teal, ocean,
peacock, azure, cerulean, lapis,
spruce, stone, aegean, berry
denim, admiral, sapphire, arctic

Range warna-warna biru ni aku confuse. 
Ada warna yang sah-sah hijau, ada yang sedikit kelabu, ada pula yang macam nak ke warna purplish ...


Color Thesaurus Brown 

coffee, mocha, peanut, carob, hickory, wood, pecan,
walnut, caramel, gingerbread, syrup,
chocolate, tortilla, umber, tawny,
brunette, cinnamon, penny, cedar


Color Thesaurus Green 

chartreuse, juniper, sage, lime, fern, olive, emerald
pear, moss, shamrock, seafoam, 
pine parakeet, mint, seaweed,
pickle, pistachio, basil, crocodile


Color Thesaurus Grey

shadow, graphite, iron, pewter, cloud, silver, smoke
slate, anchor, ash, porpoise,
dove, fog, flint, charcoal,
pebble, lead, coin, fossil


Color Thesaurus Orange


tangerine, marigold, cider, rust, ginger, tiger, fire
bronze, cantaloupe, apricot, clay
honey, carrot, squash, spice,
marmalade, amber, sandstone, yam


Color Thesaurus Purple

mauve, violet, boysenberry, lavender, plum, magenta, lilac,
grape, periwinkle, sangria, eggplant,
jam, iris, heather, amethyst, 
raisin, orchid, mulberry, wine


Color Thesaurus Red

cherry, rose, jam, merlot, garnet, crimson, ruby
scarlet, wine, brick, apple
mahogany, blood, sangria, berry
currant, blush, candy, lipstick

untuk warna SANGRIA tu, rasanya ada kesilapan la kot pasal range warna Purple pun ada nama Sangria kan ...

Rasanya warna Sangria tu lebih sesuai masuk range Purple.
Korang boleh Google tengok warna dia macam mana.
Sangria ni sejenis minuman , warna memang purplish ...


Color Thesaurus Pink

rose, fuchsia, punch, blush, watermelon, flamingo, rouge, 
salmon, coral, peach, strawberry,
rosewood, lemonade, taffy, bubblegum,
ballet slipper, crepe, magenta, hot pink


Color Thesaurus Tan

beige, macaroon, hazel wood, granola,oat, egg nog, fawn,
sugar cookie, sand, sepia, latte, 
oyster, biscotti, parmesan, hazelnut,
sandcastle, buttermilk, sand dollar, shortbread


Color Thesaurus White

pearl, alabaster, snow, ivory, cream, egg shell, cotton
chiffon, salt, lace, coconut, 
linen, bone, daisy, powder, 
frost, porcelain, parchment, rice


Color Thesaurus Yellow

canary, gold, daffodil, flaxen, butter, lemon, mustard
corn, medallion, dandellion, fire,
bumblebee, banana, butterscitch, dijon,
honey, blonde, pineapple, tuscan sun

Tema baju raya sedondon mrs pip ada dalam color thesaurus yellow ni.
mrs pip dah beli kain pasang untuk raya next year.
ekeke, semangat nak raya padahal entah raya atau tidak memandangkan COVID-19 masih belum reda.

Memang mrs pip akan cuba prepare baju raya sedondon kitorang awal.
Selalu akan hantar dekat tailor awal tahun supaya tailor ada masa untuk jahit elok-elok.
Tak nak tailor jahit kelam kabut.

mrs pip beli kain pasang sedondon dekat website lulukainpasang.com , trusted seller jual pelbagai kain pasang.

Beli KainPasang MurahDanCantik Online di KainLulu


Jadi lepas ni  kalau nak explain what color is what, sangat senang dan mudah kan ... 

just use the color thesaurus ... 

remember, blue is just not a blue, and pink is not just a pink T_T

thanks for reading.

cheers.

1st published: 25/7/2016
Updated:12/11/2020

Post a Comment

1 Comments

  1. kena simpan gambar2 ni dalam phone. senang nak rujuk nantil

    ReplyDelete

Terima kasih melawat blog Mrs Pip, dan sila komen dengan berhemah. Live link tidak dibenarkan di ruang komen.