Beli washing machine Panasonic murah di COURTS - MrsPip Dot Com

Monday, 23 September 2019

Beli washing machine Panasonic murah di COURTS

hi there, last weekend hari tu kitorang mencari washing machine 7kg, fully auto dan bajet RM800 ... misi terlaksana bila berjaya beli washing machine Panasonic murah di COURTS. washing machine lama kitorang yang berusia 12 tahun sudah tidak boleh digunakan lagi, memang banyak jasa washing machine keluaran LG tu, puas hati boleh guna lebih dari 10 tahun kan ...

Washing Machine Panasonic NA-F70S7:
Washing Machine Panasonic NA-F70S7

since di Papar ada Courts, so better pigi sana survey harga, then kebetulan Courts tengah ada promosi diskaun, dan cuma ada satu sahaja washing machine 7kg iaitu keluaran Panasonic, harga asal RM849, lepas diskaun, harga RM699, so cantik sangat memang dalam bajet.

tapi masalahnya , kena tunggu new stock sampai hari Selasa, yang display unit ada dented, so staff x bagi release ... tapi kitorang malas nak tunggu , pasal mmg dah hampir 3 weeks cuci  kain secara manual , letih sangat basuh kain guna tangan ni, ekeke .... taknak lah kena tunggu2 ni, so pigi kedai lain yang ada ready stock.

Beli washing machine Panasonic murah di COURTS
Beli washing machine Panasonic murah di COURTS

Pigi Putatan pula, masuk 2 kedai elektrik yang jual washing machine, utk 7kg auto ni cuma ada Panasonic , Midea dan Toshiba kalau tak silap ... Tapi bajet tak kena ... Yang model Panasoni sama dgn yg Courts jual, tapi dua dua kedai tu jual harga mahal, jadi gerak pergi Courts di Karamunsing pula.

Sampai di Karamunsing, tengok survey di dua lagi kedai lain, but still Courts jual harga lagi murah, harga memang jauh juga bezanya ... so kami decide beli washing machine Panasonic 7kg di Courts Karamunsing , actually Courts tengah buat promosi sehingga 25/9 , so berbaloi beli time ada diskaun2 ni kan ...

Beli washing machine Panasonic murah di COURTS
Unboxing
Beli washing machine Panasonic murah di COURTS

Ingatkan mau cari brand LG juga , tapi salesperson bgtau nowadays LG mcm tak ada washing machine utk 7kg, semua 8kg dan ke atas ... nevermind, beli Panasonic sajalah , kena stick to the budget ...

Beyond Economic Repair 12 years
LG washing machine 

kalau korang nak beli washing machine , pergilah tengok kat Courts sementara ada promosi .... 

ada satu washing machine Sharp 10kg , harga asal RM1749, lepas diskaun jadi 1099, memang murahhhh ... Kitorang stuck lama kat depan washing machine tu nak beli yang 7kg atau 10kg , ingatkan nak tambah duit beli saja yang 10kg tu, tapi bila fikir balik, banyak mana saja kain kitorang sampai nak guna 10kg? so ok, kentalkan nafsu , don't la overspend ... 

washing machine Panasonic, model NA-F70S7, auto washing machine 7kg, top load. dulu, aku cuci kain main masuk semua kain kat dalam washing machine selagi boleh wash kan, rupa rupanya cara aku tu salah , ciaciacia ...

Beli washing machine Panasonic murah di COURTS
Washing Machine Panasonic NA-F70S7

Washing machine ni bukan main isi sampai penuh kain dlm washing machine ... nak tahu cucian ok atau tak, sila tengok dalam washing machine tu, kalau semua kain boleh pusing dengan selesa semasa cucian, maksudnya cucian ok, tapi kalau kain padat sangat sampai susah kain nak pusing2 dalam drum washing machine tu, maksudnya tu overload la tu , tak pun washing machine tak nak gerak langsung siap bagi error code kat disolay panel 😊 ... 

kalau beli washing machine, aku memang akan pilih glass panel yang boleh see thru kat atas, so senang nak tengok kain pusing pusing kat dalam drum tu ... lepas ni no more overweight , dah tahu guna washing machine dengan betul.

satu lagi, kalau cuci heavy clothes spt tuala tebal, better jangan mix dgn kain lain , biarlah tuala dengan tuala sahaja, begitu juga blanket dengan blanket sahaja, bukan tak boleh, tapi ni adalah BEST PRACTICE nak cuci kain ... 

untuk washing machine Panasonic NA-F70S7 ni, ada beberapa program di operation panel yang korang boleh buat selection ...

pastikan baca OPERATING & INSTALLATION INSTRUCTION MANUAL yang disertakan untuk kefahaman yang lebih jelas.

Washing Machine Panasonic NA-F70S7:
Washing Machine Panasonic NA-F70S7:

Washing Program & Purpose for Washing Machine Panasonic NA-F70S7:-

📌 Normal (max load 7kg) - for everyday clothes
📌 Delicate (max load 3.5kg) - for washing delicates gently
📌 Baby care  (max load 7kg) - for babies and sensitive skin
📌 Fragrance  (max load 7kg) - if using extra softener
📌 Blanket (max load 4.2kg) - for blankets
📌 Soak  (max load 7kg) - for heavily soiled clothes, presoaking to wash
📌 Energy Save (Speedy)  (max load 7kg) -for light soil, speedy washing
📌 Water Save  (max load 7kg) - use Normal / Baby Care program
📌 Air Dry  and Tub Hygiene (max load -) - for preventing black mould and smell
📌Air Dry (max load 2kg) - for drying synthetic fibre clothes

Setiap washing machine memerlukan sedikit maintenance agar washing machine boleh berfungsi pada tahap optima dan dalam keadaan yang efisyen ...

Tips Routine Maintenance / Periodic Maintenance untuk washing machine :-

📍 bersihkan lint filter setiap kali selesai mencuci pakaian 
📍 bersihkan washing machine tub secara AIR DRY seminggu sekali , dan secara TUB HYGIENE (mencuci tub menggunakan pencuci chlorine bleach for clothes) sebulan sekali 
📍 bersihkan badan washing machine menggunakan detergent atau softener sekiranya badan washing machine terkena kotoran, jangan gunakan air , dan pastikan washing machine control panel sentiasa kering dan tidak terkena air
📍 washing machine sebaik-baiknya diletakkan di kawasan yang kering, tidak lembap, yang terlindung atau/dan tidak direct to heat.

PS: sila ikut arahan yang tertera di operating manuals untuk washing machine korang .... Yang kat atas tu maintenance secara general saja ...

Washing Machine LG WF-700
Washing Machine LG WF-700

ni lah rupa washing machine LG model WF-700 kitorang selepas 12 tahun penggunaan .. memang tahan lasak bah ni LG, ndak pernah rosak walaupun sekali ... sekali rosak, nah terus ganti baru ... mula mula dia spin ada bunyi bising, ada sebulan jugalah pakai walaupun bunyi bising sampai dengar rumah sebelah, then lama lama ndak mau spin sudah bah ... mau repair pun rasanya ndak tau brapa lama boleh bertahan, sah sah beyond economic repair  , so beli baru jak lah ...

Beli washing machine Panasonic murah di COURTS
Beli washing machine Panasonic murah di COURTS

muka seorang surirumah yang happy dapat washing machine baru selepas terpaksa mencuci kain secara manual utk beberapa minggu ... dan lagi happy sebab berjaya beli washing machine itu hasil simpanan duit kerja blogging (menyimpan dengan hasrat mau beli kamera baru, but it is ok, utamakan keperluan berbanding keinginan) ...

alhamdulillah sangat, next jom kumpul duit lagi untuk capai keinginan mau beli kamera (bajet RM1200) dan new computer cpu set (bajet RM1000) ... semoga ada rezeki untuk kerja kerja blogging dan berjaya capai target beli kamera dan cpu baru.

thanks for reading.

cheers.

2 comments:

  1. waa..mesin basuh baru. kte pun tengah survey yang mampu..ikut bajet dipoket :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita punya yang lama dah tak boleh nak guna, 12 tahun pakai...hope awak pun dpt washing machine baru ikut bajet ... Kat courts byk pilihan , tapi tu la kena ikut bajet dan pilih brand yg diyakini.

      Delete