Jalan jalan Tenom di Sabah Murut Cultural Centre Tenom - MrsPip Dot Com

Tuesday, 11 December 2018

Jalan jalan Tenom di Sabah Murut Cultural Centre Tenom

hi there, ni cerita 18.11.18 hari tu, kitorang pergi road trip ke Tenom ... sempatlah singgah di beberapa kawasan menarik sekitar Tenom ni , dan salah satunya ialah Sabah Murut Cultural Centre Tenom ... ni kali ke-dua mrs pip pernah sampai kat Sabah Murut Cultural Centre Tenom, dulu pernah sekali time still single ... lama sangat tak menyinggah jenjalan kat sini , hehe.

Jalan jalan Tenom di Sabah Murut Cultural Centre Tenom
Jalan jalan Tenom di Sabah Murut Cultural Centre Tenom
Jalan jalan Tenom di Sabah Murut Cultural Centre Tenom ni terletak di sebelah kiri jalan dari arah Keningau - Tenom sebelum sampai ke pekan Tenom (kalau tak silap, tapi boleh ja kamurang waze ya) ... singgah sini coz nak kenalkan lil' Iman dan lil' Amin mengenai salah satu suku kaum yang terdapat di Sabah, iaitu kaum Murut.

ok, Iman n Amin still too small to understand the culture heritage thing-y, so kitorang saja saja jenjalan sini tengok tengok kawasan sekitar ... time sampai sini, matahari tegak di kepala , memang panas lit lit cuacanya ...

Jalan jalan Tenom di Sabah Murut Cultural Centre Tenom
Jalan jalan Tenom di Sabah Murut Cultural Centre Tenom

masuk kat sini kena bayar tiket masuk kat entrance gate ...harga RM5.00 untuk dewasa, dan RM3.00 untuk kanak-kanak ... so, total kita bayar RM16.00 (Nami dorang tak caj ler, still baby kan) ...

mrs pip ada buat video untuk Jalan jalan Tenom di Sabah Murut Cultural Centre Tenom, tapi nak edit alahai punyalah malas! so kalau jadi edit, nanti mrs pip letak dalam blog, tak pun embed dari IG yer :)) ...

Jalan jalan Tenom di Sabah Murut Cultural Centre Tenom
Jalan jalan Tenom di Sabah Murut Cultural Centre Tenom

ni kat pintu masuk rumah murut ... bangunan ni rangka utamanya diperbuat daripada kayu ... boleh tahan juga besar rumah murut ni ... di dalamnya da banyak lukisan tempatan di gantung di dinding ...dan ada juga arca hiasan yang diperbuat daripada rangka rangka besi ...

Jalan jalan Tenom di Sabah Murut Cultural Centre Tenom
Jalan jalan Tenom di Sabah Murut Cultural Centre Tenom

dan model of the day tak lain tak bukan our lil' Iman dan lil' Amin ... mrs pip nowadays rasa macam malas nak bergambar ... mr.Husband cakap "kita dah tua, tu yang kurang mood nak bergambar sakan" ... ye ke? may be la kot dah veteran macam ni, so bagi peluang kat anak anak la berposing ...


walaupun kitorang cuma ambil gambar anak anak, tapi eh eh ada juga yang selfie sorang sorang ... muehehe ... 

Jalan jalan Tenom di Sabah Murut Cultural Centre Tenom
Jalan jalan Tenom di Sabah Murut Cultural Centre Tenom

kalau dulu dulu kan, zaman dulu lah aaaarrrr ... kalau orang mau pinang anak dara kan, mesti kena kira dulu tiang rumahnya pasal kan , hantaran untuk si anak dara tu senang ja "satu tiang rumah satu ekor kerbau" ... nah! kalau rumah dia ada 20 tiang, habislah si teruna mencari 20 ekor kerbau ... gila mahal hantaran cenggini ...

hehe, tu kisah zaman dulu lah ... entah betul entah tidak ... tapi kitorang kekadang gurau2 juga dengan "bah , habislah kau cari kerbau kalau banyak tiang rumah si gadis tu" ...

Jalan jalan Tenom di Sabah Murut Cultural Centre Tenom
Jalan jalan Tenom di Sabah Murut Cultural Centre Tenom

dalam rumah murut ni, kebetulan ada gong sembilan dan kulintangan, so mr.Husband dan lil' armies ambil kesempatan main alat muzik tradisional ni ... mrs pip mmg out la main benda ni ... 

Jalan jalan Tenom di Sabah Murut Cultural Centre Tenom
Jalan jalan Tenom di Sabah Murut Cultural Centre Tenom

sekarang ni, kalau mau ambil gambar satu family, memang susah ... sama ada gambar blur, atau ada ja budak yang tak reti duduk diam time ambil gambar ... lil' Amin la ni, kalau ambil gambar sekarang ni, dia mesti mau melompat lompat! hiks. tak pun kekadang lil' Iman pula buat pose tutup muka time bergambar ... :((

Jalan jalan Tenom di Sabah Murut Cultural Centre Tenom
Jalan jalan Tenom di Sabah Murut Cultural Centre Tenom

lepas tawaf satu round di rumah murut tu, kitorang sempat wefie sekeluarga kat luar rumah murut ni ... I is terpesona dengan rekaan kayu rumah ni .... bila nak dapat seketul rumah macam ni eh? time ni lil' Nami still rambut lebat (tak cukur lagi time ni) ... boleh tahan juga dukung lil' Nami , lenguh tangan ... lepas ni kena pakai baby carrier la ya Nami sayang ...


sempat suruh budak berdua ni bergambar di parking compound depan rumah murut ni ... pasal cuaca panas kan, lil' Iman mata pun dah sepet menahan silau ... lil' Amin bijak, dia curi curi berteduh di tepi lil' Iman ... haha.


dah puas pusing pusing rumah murut ni, kitorang pun ready to go ... ke manakah ? kalau korang pergi pekan Tenom, sila sila hirup kopi sanaaaa Fatt Choi Coffee Cabin sambil cuci cuci mata kat kawasan sekitarnya...


cheers.

7 comments:

  1. Seronok jln2 tmpt mcm ni..huhu

    ReplyDelete
  2. okey jugak tmpt dia...nmpk best..boleh tahu culture & lifestyle orang murut

    ReplyDelete
  3. Ada pergi sini .Ada jg dalam blog Etuza.
    Oo ya..url blog saya tak ada dalam bloglist Sabahan blogger. tak apa ..dah bagi infor kedua kali namun tak ada juga. Apapun saya Sabahan kadazan dusun original ya..

    ReplyDelete