Berkaca mata juga akhirnya ... - Cerita Cinta Surirumah

Sunday, 1 October 2017

Berkaca mata juga akhirnya ...

hi there,


bab berkaca mata ni dah lama mrs pip tinggalkan ... dulu2 time zaman sekolah, mrs pip berkaca mata lah juga, tapi bukan kerana rabun, sekadar masalah silau yang kronik .... memandangkan mrs pip ada masalah glaring eyes time tu, sampaikan satu tahap, sentiasa keluar air mata bila berjemur kat panas, so end up mrs pip berkaca mata ....

dah habis belajar, ingatkan boleh tanggalkan kaca mata, tapi I is silap ... jadi engineer time tu kena banyak berjemur lah juga di bawah mentari panas .. ishhhh, mata selalu pedih dan berair, jadi terpaksa berkaca mata dengan hati rela ... bukan tak suka berkaca mata, tp bagi mrs pip, ianya mengganggu pergerakan ...

dulu mrs pip aktif main tenis, so mau tak mau kaca mata kena tanggal time main tenis... bila pergi swimming pun kena tanggalkan kaca mata .. pernah sekali, kaca mata terpijak someone coz main letak jer kan kat lantai ... uwekkkkk, nangis lah dalam hati jawabnya ...

bila dah tak kerja ni, selalu lepak dalam rumah jer kan, so mata pun dah rasa ok, jadi kaca mata tu diabaikan... serius lupa letak kat mana kaca mata lama .... dah lima tahun mrs pip bebas berkaca mata , hooray! ... tapi I is silap lagi, past 2 months, mata mrs pip mcm sukar untuk membaca ... selalu sakit kepala ... eh! Apasal nampak semua benda kabur n mcm bergerak2 susah nak fokus ni? ....

end up pi check mata ... oh tidak, kalau dulu masalah rabun cahaya, sekarang ni I is RABUN DEKAT ... long sighted everyone! biasanya bukan orang yang tua tua saja ka rabun dekat ni? ... ingatkan rabun cahaya tu datang kembali or rabun jauh ka apa kan, ni rabun dekat la pulak ....

jadi, sekali,lagi I is paksa rela berkaca mata .... welcome to pretty four eyes club everyone ... siapa berkaca mata kat sini? Kita geng .... orang cakap la, yg berkaca mata ni selalu nampak macam ala ala cikgu gitew, yer ke .....


kaca mata frame + glasses tu harga RM180 ... rasanya harga standard la kot, mrs pip pun tak tahu sangat bab bab harga spectacles ni .... so, ada tak nampak mcm gaya ala ala cikgu? .....

thanks for reading everyone ....

cheers.

11 comments:

  1. mata memang kena jaga..hehe. dari rosak terus, tabah jelah berkaca mata ye.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Sal, terpaksa bertabah ni...

      Delete
  2. degree bera[a kak murah pula harga tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak pip pun ndak tertanya pula bab degree ni...
      Kak pip beli di Beaufort Sentral....
      nama kedai tu Y & Z optical and watch ...byk juga pilihan ...

      Delete
  3. Bila pakai cermin mata, memang sinonim orang panggil cikgu kan :D
    Dah pulak rabun dekat Mrs Pip. Siqah pula memang pakai cermin mata since darjah 5. Dulu ada jugak pakai contact lens, konon tak nak pakai cermin mata, tak cantik. Haha. tapi sekarang, lebih selesa dengan cermin mata :) Sep sikit, geng cermin mata. Hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. mrs pip pun pernah guna contact lense, tapi lepas setahun, mrs pip malas dah nak guna, kena ambil masa nak pasang dah lah dulu time kerja mrs pip terkejar2 masa nak pi kerja, plus tempat kerja byk habuk kat construction site, so tinggalkan jer lah contact lense tu.. pakai pun just nak bergaya, kikiki...

      Delete
  4. Memang muka kak pip macam cikgu sudah tu. hehehe... sy pun pakai spek juga kak pip. Ada rabun silau juga sikit. Tapi tak teruk sangat la. Tapi sakit mata juga kalau time pakai contact lens tu. Sebab Contact lens tak ada fungsi untuk org rabun silau.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Sofie, Kak Pip pernah guna contact lense untuk setahun ..
      org lain bergaya, kita pun nak juga kan ... muehehe, last2 contact lense terpaksa ditinggalkan, tidak sesuai untuk persekitaran kerja kak pip yg byk habuk :(( ...

      Delete
  5. Bila pakai spek memang pergerakan terbatas...Sy rabun jauh...Kalau rasa rimas pakai spek sy pakai lens.

    ReplyDelete
  6. sha lepas spm ja dah start pakai kaca mata, sebab sha rabun jauh xberapa teruk yg truknya mcm kak pip ckp, berair mata kalau xpkai, means truk juga silau mata sha ni..huhu..kmrn sha pgi hosp tuaran ada promo dkt sna spek rm40 tuk rabun + silau, tp rasanya nak tgu siap tu lama juga, hihi..

    ReplyDelete
  7. aida pakai spec juga. dari darjah 5.
    tapi time blaja dulu, hingga anak da masuk 3 pakai contact lens.
    lepas tu dpt infection kat mata :(
    start 2013, berspec sepenuhnya hingga skang, mrspip.
    now, 2 anak aida da berspec... gen kot. ibu ayah pakai spec.

    ReplyDelete