Blog 'berbaju baru' hasil sentuhan sis Hawa - Cerita Cinta Surirumah

Thursday, 25 May 2017

Blog 'berbaju baru' hasil sentuhan sis Hawa

hi there,

*entry lewat sedikit*

beberapa bulan yang sudah, mrs pip berblogwalking di blog adieb, mula mula blog adieb tu biasa biasa saja, then bila blogwalking tak tahu kali ke berapa, terus terjatuh cinta sama si adieb blog dia .... mrs pip berkenan sangat dgn blog makeover cik adieb tu ;) terus rasa "ok, mrs pip, kau pun patut buat blog make over" ... cewah.


risik risik, so dapatlah tahu yang makeover kan blog si adieb tu ialah blogger awa. tapi mula mula mcm mau ndak mau ja ... patut makeover ka tidak, patut ka tidak ... lepas tu, terjebak follow blog sis awa gara gara entry sis awa 'KISAH HIDUPKU' ... aiseh, entry tu patut tukar buat novel. bikin suspen dalam setiap entrynya ... semua part mrs pip baca ... dan bermulalah 'perkenalan' mrs pip bersama sis awa di alam maya.

berbalik kepada edit blog tu, mrs pip dah fikir2 mmg nak sis awa editkan blog, tapi mrs pip ni mmg jenis sukar buat keputusan ... no idea mau kaler apa, tema apa ... tulisan jenis apa, header apa ... pendek kata, mmg blur blur la gitu ... fikir punya fikir selepas sebulan la juga, baru mrs pip memberanikan diri request sis awa buatkan 'baju baru' blog ni.

first, kena pilih tema warna dulu ... pink and purple out! mr.Husband nasihatkan, don't be so girlish sayang, pilih kaler yang not so feminine yet not a masculine .... grey pilihan pertama, kemudian hijau, tapi mrs pip ni tamak sikit, so nak la juga pilihan ketiga, iaitu kaler biru ....




warna warna ni kena pilih sendiri di color-hex website ... mmg byk sgt warna menarik, I is rambang mata mau pilih .....

lepas tu baru proceed dgn details nak mcm mana ... bukan main byk lagi request mrs pip kat sis awa, nak tu nak ni ... sis awa layankan saja, hehe.


header


footer

header tu, mrs pip cuma bgtau sis awa includekan wording this and this, footer pula mmg nak ada 'new comments', 'top comments' dan 'shoutbox' ... tapi design semua mrs pip serahkan kat sis awa ... since semua design yg sis awa pernah buat sebelum ni mrs pip berkenan, jadi I let awa to design everything T_T ...




dan utk sidebar pula, mrs pip request sis awa untuk letakkan icon comel kat blog archive >>>yang love love pink tu<<< cakap tadi tak nak pink kaler kan, tapi I is wanita, so pink sangatlah sinonim dgn jiwa raga wanita, jadi letaklah sikit2 pink kan ....

tapi sis awa baik hati, dia siap letakkan icon comel tu kat Labels mrs pip juga T_T thanks awa. dan yeah! kita dah ada komuniti sabahan blogger ...

untuk sidebar ni, mrs pip request minta awa letakkan scrollbar untuk menu blog archive, bloglist, popular post .... 

satu lagi, mrs pip request nak tema 'butang butang', tak nak ada 'bunga-bunga' .... dan nak yang simple2 je lah ... lepas tu nak 'signature' di penghujung setiap entry ...


dapatlah signature tu, I like it!

yang lain lain tu mmg serahkan semuanya untuk awa design, and time awa bagi tunjuk demo, terus jatuh cinta .... terus suka dan tiada major pertukaran ...

& nak bagitau lah yer, dulu2 mrs pip guna kotak komen G+, tapi 'new comments' dan 'top comments' kat footer tu tak boleh detect komen G+, so paksa rela tukar semual guna kotak komen platform blogger pula ... haish ;( ... nak buat mcm mana kan ....


old


new

pada pendapat korang, mana satu yang lebih gojes? aiseh. yang OLD ka, atau yang NEW ka? bagi sikit pendapat korang tu .... muehehe.

kalau korang berminat nak bagi blog korang 'baju baru', boleh terjah blog sis awa kat sini, dan bolehlah skodeng blog peribadi sis awa kat sini. 

nak tau berapa harga makeover blog ni? termasuk watermark yg sis awa akan email kemudian, harganya >>>> kena email sis awa, lain request lain harga <<<<< .....peace.

yeah, 22/5/17, blog mrs pip berwajah baru T_T

thanks for reading. 

cheers.



17 comments:

  1. Cantik nampak seorang suri Di dalam rumah...

    ReplyDelete
  2. cantik wajah baru blog mrs pip nih, sesuai dengan nama blognya

    ReplyDelete
  3. Cantik berseri-seri blog Mrs Pip buat makeover :)

    ReplyDelete
  4. Blog baru nampak ceria sebab warna warni. Header pun lawa :)

    ReplyDelete
  5. cantiknye !!! meriah dan kemas haa.. hee~

    ReplyDelete
  6. Yang terbaru lagi meriah warnanya, kak. Sesuai dengan orangnya yang happy go lucky je tu :D

    ReplyDelete
  7. Wah nampak ceria dengan baju baru ni Mrs.Pip :D

    Semoga makin semangat berblogging, hihi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq May....betul tu Mai, bila blog dah makin cantik, mmg semangat nak berblogging..

      Delete
  8. blog baru, header baru 😘 sblm ni sy nda dpt komen di blog mrs pip sebab guna komen google+ kan, skrg ok sdh 😉👍

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeah...akhirnya dapwt komen juga....

      Delete
  9. Yang latest ini nampak lebih menawan..

    ReplyDelete