Urine Color Chart - What They Can Mean

Urine Color Chart - What They Can Mean

 Urine Color Chart - What They Can Mean

Urine varies in appearance, depending principally upon your level of hydration. Normal urine is a transparent solution ranging from colorless to amber but is usually a pale yellow.

Strange colors could be harmless or could indicate serious issues. Seek medical advice for actual diagnosis of unusual colors.

Color of your urine represents / indicates what is happening with your body / health


  • Dark yellow urine is often indicative of dehydration
  • Yellowing / light orange may be caused by removal of excess B vitamins from the bloodstream
  • Orange Urine caused by certain medications such as rifampin and phenazopyridine.
  • Bloody urine is termed hematuria, a symptom of a wide variety of medical conditions.
  • Dark orange to brown urina can be a symptom of jaundice, rhabdo-myolisi, Gilbert's syndrome.
  • Black or dark colored urine is referred to as melanuria and may be caused by a melanoma.
  • Pinkish urine can result from the consumption of beets
  • Greenish urine can result from the consumption of asparagus.
  • Reddish or brown urine may be caused of porphyria.
  • Blue urine can be caused by the ingestion methylene blue.
  • Purple urine may be due to the purple urine bag syndrome.

See the urine color chart above and check what's your actual urine color.

It says on the chart, if your urine color between 1 - 3, you body is hydrated.

If it is between 4 - 8, your body is dehydrated, hence need to drink water / more fluid.


Make sure to drink enough water daily to stay hydrated. And here is the importance of water that I wrote a year ago >>> Importance of Drinking Water

cheers.

8 Comments

  1. perhaps there is some way to check on our urine color at home like the glucose test etc..

    ReplyDelete
  2. masa pregnant jee tengok benda test nih...hihih.. sangat baik info niii

    ReplyDelete
  3. Bagus info nih, semua wanita kena belajar dan ambik tahu berkaitan urine color chart

    ReplyDelete
  4. Info yang bermanfaat sangat. Baru tau ada macam2 color rupenye. Yang penting minum air kosong banyakkan

    ReplyDelete
  5. memang wajib tahu ni. Selalu perasan waktu banyak minum air kosong dengan kurang minum air kosong memang berbeza. So, memang kena rajin minum

    ReplyDelete
  6. kalau tengok chart atas ni, biasanya saya punya 1-3. hehe. kat rumah ke,pejabat ke duk minum air putih je byk. hehe

    ReplyDelete
  7. kalau tengok chart atas ni, biasanya saya punya 1-3. hehe. kat rumah ke,pejabat ke duk minum air putih je byk. tapi kadang ada hari kurang minum air, mmg bertukar ke 4-8 especially bila saya nak buat test ovulation. sbb kena puasa air dulu beberapa jam. so warna urine mmg jadi pekat sikit.

    ReplyDelete

Terima kasih melawat blog Mrs Pip, dan sila komen dengan berhemah. Live link tidak dibenarkan di ruang komen.