Kurma Ajwa Asli Madinah Kurma Paling Sedap di Malaysia - MrsPip || The Reviewer
News Update
Loading...

Thursday, 9 July 2020

Kurma Ajwa Asli Madinah Kurma Paling Sedap di Malaysia

hi there, Oh baru tahu, kurma paling sedap di Malaysia ialah kurma ajwa asli madinah, dan kurma ajwa madinah inilah kurma kegemaran nabi saw. Sedap sangat dan kurma ajwa ni sangat popular kerana harganya yang mahal, walaupun harga sedikit mahal, tapi memang berbaloi dengan kualiti dan rasa kurma tersebut. 

Dan apabila sebut sahaja tentang kurma, mesti ramai yang tahu kebaikan pengambilan kurma untuk tubuh badan, dan jom kita lihat keunikan dan kelebihan kurma ajwa berbanding kurma yang lain:

kelebihan kurma ajwa madinah. cara buat kurma ajwa sebagai milkbooster. harga kurma ajwa madinah di malaysia. cara jaga kurma agar tahan lama.


  • Disebut di dalam hadis sebagai penawar racun
Terdapat lebih 1400 jenis kurma di seluruh dunia namun kurma ajwa inilah yang pernah disebutkan secara spesifik dalam salah sebuah hadis sahih, iaitu:

Sa’ad radiallahu ‘anhu meriwayatkan Nabi sallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda:

مَنِ اصْطَبَحَ بِسَبْعِ تَمَرَاتٍ عَجْوَةٍ لَمْ يَضُرَّهُ ذَلِكَ الْيَوْمَ سَمٌّ وَلاَ سِحْرٌ

Sesiapa yang memakan tujuh biji kurma ‘Ajwah, tiada racun atau sihir dapat memudharatkannya pada hari itu.

[Sahih al-Bukhari, Kitab at-Thibb, Bab Syurb al-Sum…, hadis no: 5779].

Disebabkan hadis yang cukup popular ini, kurma ajwa mendapat permintaan yang cukup tinggi di seluruh dunia.

  • Ciri kurma yang sedikit berlainan daripada kurma yang lain
Kurma ajwa madinah ni, warnanya gelap dan isinya lebih tebal berbanding kurma yang lain. Rasanya pula tidaklah terlalu manis berbanding kurma yang lain tapi enak sangat-sangat tau. 

kelebihan kurma ajwa madinah. cara buat kurma ajwa sebagai milkbooster. harga kurma ajwa madinah di malaysia. cara jaga kurma agar tahan lama.

Sekali tengok macam sama sahaja dengan kurma yang lain, tapi korang kena rasa sendiri baru tahu perbezaan kurma ajwa madinah berbanding dengan kurma yang lain. Bagi mrs pip, kurma ni memang sedap.

  • Mempunyai Antioksidan
Kurma ajwa mengandungi flavonoid glycosides yang membekalkan antioksidan kepada tubuh. Kajian oleh King Saud University mendapati kadar antioksidan ini setara dengan produk antioksidan yang terdapat di pasaran.

kelebihan kurma ajwa madinah. cara buat kurma ajwa sebagai milkbooster. harga kurma ajwa madinah di malaysia. cara jaga kurma agar tahan lama.

Flavonoid glycosides are a common component of many plants and are a significant class of archetypal plant constituents with pharmacological activity. Flavonoids are a group of plant metabolites thought to provide health benefits through cell signalling pathways and antioxidant effects. These molecules are found in a variety of fruits and vegetables.

Flavonoids help regulate cellular activity and fight off free radicals that cause oxidative stress on your body. In simpler terms, they help your body function more efficiently while protecting it against everyday toxins and stressors. Flavonoids are also powerful antioxidant agents.
Source : Google

  • Mempunyai nilai perubatan
Kurma ajwa mengandungi antioksidan kerana kandungan flavonoid glycosides yang ada di dalamnya, dan ini mampu membantu melindungi tubuh kita daripada jangkitan, meningkatkan kesihatan jantung, serta bersifat anti-kanser.

Kurma ajwa juga didapati kaya dengan zat magnesium iaitu mineral yang penting sebagai anti-radang, dan ianya dikatakan setanding dengan ubat-ubatan seperti aspirin dan ibuprofen.

  • Khasiat untuk ibu mengandung dan menyusu dan merancang kehamilan untuk dapatkan anak
Anak tenang, ibu senang. Ibu mana yang tak sayang anak kan? Tambah-tambah baru lahir, punyalah menatang bagai minyak yang penuh.

Tapi sedikit kecewa bila tak mampu kenyangkan anak dengan susu ibu. Bila susu badan semput, tak banyak, block, anak pun kerap meragam.

Cuba ikhtiar dengan cara sunnah dan semulajadi, amalkan Kurma Ajwa Asli Madinah untuk meriahkan kembali susu badan.

Anak kenyang tak meragam, ibu senang berjam-jam. 

kelebihan kurma ajwa madinah. cara buat kurma ajwa sebagai milkbooster. harga kurma ajwa madinah di malaysia. cara jaga kurma agar tahan lama.

Kurma memang biasa dikaitkan dengan ibu mengandung dan menyusukan bayi kerana dikatakan dapat memberi tenaga dan kurma dijadikan sebagai milkbooster untuk melancarkan penyusuan dengan membantu memperbanyakkan air susu ibu.

Zat besi yang tinggi di dalamnya juga membantu ibu-ibu daripada masalah anemia.

kelebihan kurma ajwa madinah. cara buat kurma ajwa sebagai milkbooster. harga kurma ajwa madinah di malaysia. cara jaga kurma agar tahan lama.

Sewaktu melahirkan baby Nami pun, memang salah satu bahan yang ada di dalam minuman milkbooster mrs pip ialah kurma. Alhamdulillah, ianya sangat membantu memperbanyakkan air susu.


Selain itu juga, yang merancang penghamilan nak anak, bolehlah ikthiar juga dengan pengambilan kurma ini kerana mrs pip ada terbaca kajian menunjukkan ia mengandungi kolesterol, rutin, karotenoids meningkatkan paras hormon gonadotropin yang meningkatkan kesuburan wanita.


  • Lebih sesuai dimakan oleh pesakit diabetes (kencing manis)
Kerana kandungan gula yang terdapat di dalamnya hanyalah monosakarida, iaitu komposisi gula yang paling ringkas dan tak perlu diuraikan lagi maka ianya dikatakan sangat sesuai dimakan oleh pesakit diabetes type 2.

Ooo yang ini baru mrs pip tahu kenapa kurma ajwa madinah ni lebih sesuai diambil oleh pesakit diabetes. Namun, janganlah makan tak ingat dunia ok, apapun pengambilan kenalah berpada-pada juga. 


  • Melancarkan penghadaman / menghilangkan sembelit
Kerana kandungan serat yang dijumpai didalamnya didapati berkesan dalam melancarkan sistem pencernaan dan seterusnya membolehkan usus berfungsi dengan lebih baik.

Jadi, yang ada masalah penghadaman, bolehlah cuba amalkan pengambilan kurma ajwa madinah, manalah tahu dengan izin Allah masalah sembelit boleh hilang. Amin.

Jadi , kita dapat lihat di sini selain kurma ni amalan sunnah, ianya mempunyai kelebihan dan kebaikan seperti membantu menjadi benteng daripada gangguan sihir, sebagai milkbooster untuk banyakkan susu ibu, memperbaiki masalah sembelit dan mengatasi masalah penghadaman, sesuai dimakan oleh pesakit diabetes, memberi tenaga kepada tubuh dan banyak lagi.

Dan bagaimana untuk menjaga buah kurma ini supaya tahan lama dan tak rosak? 

kelebihan kurma ajwa madinah. cara buat kurma ajwa sebagai milkbooster. harga kurma ajwa madinah di malaysia. cara jaga kurma agar tahan lama.


Cara penjagaan buah kurma yang disyorkan


Boleh disimpan di tempat yang bersuhu 25° ke bawah.

Contoh, simpan di dalam peti ais, sama ada bahagian sayur atau yang biasa. Jangan simpan pada bahagian ikan pulak nanti jenuh nak tarik, terbeku sangat.

Peti ais tak cukup, jadi nak simpan mana? Simpan sahaja di tempat yang tidak panas. Cuma jangan biar berada di tempat yang panas, sebab ia akan cair dan tak cantik nanti.

Kalau kerap letak di tengah panas akan menyebabkan berulat contohnya, kalau nak beli kurma di kedai, pastikan kedai tersebut tidak meletakkan kurma di tengah panas.

kelebihan kurma ajwa madinah. cara buat kurma ajwa sebagai milkbooster. harga kurma ajwa madinah di malaysia. cara jaga kurma agar tahan lama.

Kurma ajwa madinah gred VIP pilihan mrs pip dari Rihura Enterprise, dan ianya 
  • Kurma Ajwa Asli Madinah original dari tanah Madinah AlMunawwarah
  • Harga berpatutan dan sangat mampu milik sehingga semua mampu merasa
  • Gred 1 (lebih tinggi dari gred A) dan Gred Premium VIP
  • Buah segar dan terbaru (handpickup dari ladang pada awal tahun 2020)
  • Kurma tidak diperam lama-lama. 
  • Kualiti premium, dijamin dan terbaik
  • Saiz standard, sesuai utk kanak2, golongan tua dan muda
  • Packaging yang menarik 
  • Sesuai dijadikan gift set/hadiah
  • Harga berbaloi sesuai utk tempahan bagi sedekah/doorgift dan sbgnya
  • Trusted seller dan dipercayai
P/s: Di musim bulan puasa, biasanya stok kurma memang banyakkan, jadi anda kena hati-hati dengan penjualan kurma palsu/kurma ajwa yg terlalu murah, dikhuatiri stok terlalu lama atau berasal dari Yaman/Iran tetapi menggunakan nama Madinah.

Harga kurma ajwa terlalu mahal di pasaran? Tapi bagi mrs pip sangat berpuas hati dengan servis dan harga yang di pasarkan oleh Rihura Herbs Enterprise yang sangat berpatutan. 

kelebihan kurma ajwa madinah. cara buat kurma ajwa sebagai milkbooster. harga kurma ajwa madinah di malaysia. cara jaga kurma agar tahan lama.

Walaupun VIP premium tapi berbaloi untuk dibeli dan ianya dipek pada berat tertentu sesuai dengan harga. Yang baru nak merasa risau nanti sedap tak sedap, belilah pek yang kecil dulu , tapi serius tak rugi beli kurma ajwa madinah , memang sedap dan berbaloi dengan harga.

  • [100g] Rm 15
  • [200g] Rm 28
  • [300g] Rm 40
  • [500g] Rm 60
  • [1kg] Rm 110
Jadi, kalau anda semua nak membeli kurma ajwa madinah yang paling sedap di Malaysia, pastikan anda semua beli yang original, dan dapatkan dengan penjual yang dipercayai seperti Rihura Enterprise.

Boleh hubungi Rihura di whatsapp mereka +60 10-501 2717

Atau langsung terus ke laman facebook Rihura : https://www.facebook.com/rihuraherbs/

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua.

cheers.

Share with your friends

19 comments

  1. Mujurlah kurma senang dapat sekarang Mrs. Pip berbanding dulu jadi bolehlah makan kurma pada bila-bila masa. Kalau tidak bulan Ramadhan saja dapat makan kurma. Next time boleh cuba kurma Rihura pula.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu LZ, sekarang ni sepanjang tahun boleh dapat bekalan kurma.

      Delete
  2. x-) masa puasa ritu hadihakan kat mak..suka sangat mak makan..memang sedap tau..lembut dan manis die juga lain tak macam kurma biasa

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun 1st time makan kurma ni, memang sedap sangat.
      lain dari kurma yg saya selalu beli.

      Delete
  3. memang kurma ajwa ni sedap berbanding saingan2nya. cuma kena sediakan duit lebih je la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu Abam Kie, memang sedap setanding dgn harga yg dijual.
      sesekali mkn kurma kesukaan nabi ni apa salahnya berbelanja lebih kalau ada extra duit kan...

      Delete
  4. Mmg sdp kurma ajwa..wlupn ada mahal skit dr yg biasa hihi tp mnfaatnya mmg tbaik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedap kan Sha kurma ajwa ni.
      Mahal tapi berbaloi dgn harga.

      Delete
  5. Suka sangat kurma Ajwa dari Rihura..sangat fresh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedap , kalau buat milkbooster utk ibu2 menyusukan bayi memang sesuai.

      Delete
  6. sy suka kurma ni sebab dia kurang manis..

    ReplyDelete
  7. Memang sedap..isi dia tebal sikit tapi lembut je. tak liat macam kurma lain..tapi mahal sikit le.

    ReplyDelete
    Replies
    1. isi lembut, sedap , tak manis sangat ... harga memang dah tahu kurma ajwa ni mahal sikit, tapi insya allah berbaloi dengan kualiti kan.

      Delete
  8. Kurma memang byk khasiat terutama kurma ajwa. Sedap pulak tu.

    ReplyDelete
  9. beli kat mydin je yg murah2.. hehehe

    ReplyDelete
  10. yea..kurma ajwa ni sedap. tak manis meleting macam kurma-kurma lain.

    ReplyDelete
  11. Suka kurma Ajwa, lagi pun inilah juga kurma yang Rasulullah amalkan

    ReplyDelete

Terima kasih melawat blog Mrs Pip, dan sila komen dengan berhemah. Live link tidak dibenarkan di ruang komen.

Notification
Selamat datang ke blog MrsPipDotCom. Semoga perkongsian di dalam blog ini bermanfaat untuk semua. Untuk sebarang pertanyaan, pengiklanan dan kolaborasi, sila email ke mrspipdotcom@gmail.com.
Done