Resipi Ikan Gerunggong Masak Taucu , Sedap & Mudah Disediakan

hi semua, nak share dengan korang resipi ikan gerunggong masak taucu sedap dan mudah disediakan. Biasanya ikan gerunggong ni sedap kalau dibakar begitu sahaja kemudian dicicah bersama kicap dan perahan limau serta sedikit lada  /cili padi ataupun bersama sambal belacan. Selain dibakar, biasanya mrs pip hanya goreng bersama lapisan tepung jagung sahaja.

Beberapa hari lepas, since rasa macam bosan pula balik-balik makan ikan gerunggong goreng / bakar, jadi mr.Husband bilang kita masak taucu sajalah ikan ni. Masak taucu kan senang, ndak banyak bahan mau guna, dan kami pun memang suka makan ikan masak taucu, cuma selalunya guna ikan lain, tapi kali ni guna ikan gerunggong. 

Resipi Ikan Gerunggong Masak Taucu , Sedap & Mudah Disediakan
Resipi Ikan Gerunggong Masak Taucu , Sedap & Mudah Disediakan

mrs pip ndak tahu kalau kamurang panggil ikan ni dengan nama yang lain. Cumanya kalau di sini, ikan ni memang dipanggil ikan gerunggong. Harga ikan ni pun murah juga, sekilo sekitar RM8.00 kalau ndak silap.

oh ya, puasa semakin menghampiri ke penghujung. Kita pun insya allah ndak lama lagi sambut raya. Memandangkan kita semua masih dalam PKP, maka raya tahun ni duduk diam di rumah masing-masing ok. Jangan suka hati merentas daerah / negeri tanpa keperluan terdesak. Mari kita jaga kita. 

Kuih raya kamurang sudah buat? Kami baru start membaking kuih raya. 1st kuih yang siap ialah kuih makmur. Nah resipi >>> kuih makmur tanpa minyak sapi  ... mrs pip kalau buat kuih makmur, ndak guna minyak sapi, just guna planta saja .. rasa kuih makmur tu not bad, ok saja. 

Coming soon mau buat biskut coklat dan batang buruk ... Insya allah nanti mrs pip share resipi ya untuk batang buruk tu. Guna 3 bahan sahaja. Batang buruk ni ada banyak versi orang buat, tengok mana satu versi yang korang suka, bolehlah cuba nanti.

Resipi Ikan Gerunggong Masak Taucu , Sedap & Mudah Disediakan
Resipi Ikan Gerunggong Masak Taucu , Sedap & Mudah Disediakan

Dan jom kita tengok 
bahan-bahan dan cara menyediakan ikan gerunggong masak taucu.


  • 2 ekor ikan gerunggong dibersih dan diperap seketika dengan 1 sudu kecil garam dan 1 sudu kecil lada putih, 
  • Kemudian digoreng sehingga masak 
  • Letak di atas piring hidang.
  • Tumis 1 biji bawang besar dipotong dadu, 2 ulas bawang merah dan bawnag putih dan 1 inci halia yang telah ditumbuk.
  • Masukkan 4 sudu besar taucu dan 1 sudu kecil pati ikan bilis dan setengah cawan bancuhan air dengan 1 sudu kecil tepung jagung. Gaul seketika.
  • Boleh letak sedikit garam / sos tiram kalau perlu.
  • Tuangkan bahan masak tadi pada ikan gerunggong yang telah dimasak tadi. 
  • Siap dan sedia untuk dihidang bersama nasi panas.
Senang sahaja kan mau masak ikan gerunggong masak taucu ni. Kalau kamurang kehabisan idea mau masak menu ikan, maka kamu boleh guna idea masak taucu untuk ikan kamu ok. Selain ikan gerunggong masak taucu ni sedap , ianya juga sangat sangatlah bah mudah untuk disediakan.

Yang masak ni seperti selalu, mr.Husband lah yang masak. Akak tumpang makan saja. Ekeke.

Selamat memasak.

cheers.

4 Comments

  1. wow! bestnya. nanti nak cubalah buat resipi ni. tq for sharing

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang suka makan ikan taucu, bolehlah cuba nanti resipi ni.

      Delete
  2. Tak pernah dengar nama ikan gerunggong
    Ikan cencaru ek

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam WP.
      rasanya ikan gerunggong ni ialah ikan cencaru kot.
      tengok rupa sama kan.
      tapi kat sini kitorang panggil ikan gerunggong.

      Delete

Post a comment

Previous Post Next Post