Aktiviti menarik Suri Rumah semasa COVID-19 || antaranya pasang wall paper dan cat rumah - MrsPip || The Reviewer

Aktiviti menarik Suri Rumah semasa COVID-19 || antaranya pasang wall paper dan cat rumah

hi there, Aktiviti menarik Suri Rumah semasa COVID-19 || antaranya pasang wall paper dan cat rumah. Kita rakyat Malaysia , malah di kebanyakkan negara seluruh dunia sedang berada di dalam keadaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ataupun Movement Control Order (MCO) kerana COVID-19. Malaysia mengumumkan PKP pertama dijalankan pada 18 Mac - 31 Mac , kemudian PKP masuk fasa ke-2 bermula 1 April sehingga 14 April ini.

Jadi, sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ini, mrs pip dan mr.Husband berjaya lakukan beberapa perkara yang sebelum ini tertangguh kerana tidak cukup masa lah, tiada masa lah, banyak betul alasan nak buat sesuatu.

Sebenarnya, lama sudah mrs pip dan mr.Husband ni mau kemaskan rumah, dari tahun lepas lagi tapi balik balik cancel, balik balik ditangguhkan, banyak jak la alasannya bah. Kejap mr.Husband sibuk dengan extra kerja lah, kejap mrs pip pula sibuk jaga anak anak sakit lah ...

Aktiviti menarik Suri Rumah semasa COVID-19 || antaranya pasang wall paper dan cat rumah
Aktiviti menarik Suri Rumah semasa COVID-19 || antaranya pasang wall paper dan cat rumah

Nah! ni sudah kena PKP, setiap hari banyak masa terluang , jadi jangan tanguh-tangguhkan lagi kerja yang terbengkalai sekian lama tu ... jomlah kita susun aktiviti bermanfaat suri rumah ketika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan kita ajak sekali suami dan anak anak untuk manfaat waktu cuti yang ada ini buat aktiviti bersama-sama , XD.

Jadi, bila mr.Husband pun cuti bekerja kerana PKP ni, terus ajak mr.Husband untuk pasang wall paper dan cat rumah. Mulanya kami mau cat saja balik semua dinding rumah ni, cat pun memang beli last year lagi, tapi entah macam mana end up mr.Husband bilang kasi wall paper jak dinding di ruang tamu tu. Jadi, aku isteri yang menurut perintah, terus beli wall paper di Shopee!

Ini antara aktiviti yang mr.Husband berjaya siapkan semasa PKP Fasa 1, iaitu house maintenance dan gardening. Aktiviti lain dia mau buat ialah buat rak baju dan rak buku di bilik anak,  tapi masalahnya kedai hardware tutup, perkakas yang diperlukan ndak dapat dibeli, nampak gayanya yang ni kena HOLD dulu.

1. House Maintenance


  • Atap bocor

Kalau sebelum ni, air hujan masuk dari celah siling rumah. Ada dua spot kalau hujan lebat, memang akan ada air hujan masuk dalam rumah dari atas siling. Maknanya, atap bocor la kan. Mesti ada spot di atap tu yang leaking! Oh tidak!

Jadi, kebetulan beberapa hari lepas tu hujan turun lebat, mr.Husband pun naik masuk atas siling dan cari spot yang bocor tu. Dan esoknya juga dia terus tutup lubang yang bocor tu. Bukan dua spot ya, ada empat spot yang bocor di atap rumah kitorang. Adeh.

  • Cat dinding dan pasang wall paper 

Dah lama sangat rancangan untuk mengecat semula dinding rumah ini dirancang. Kesan contengan pada dinding rumah kami, I tell you very eye-soring. Sakit mata melihat. Iman dan Amin terlebih kreatif melukis. Jadi memandangkan mr.Husband pun terpaksa cuti kerana PKP COVID-19 ini, maka rancangan mengecat dinding rumah yang sudah lama dirancang itu pun dilaksanakan.

Mrs Pip sebelum ini dah siap siap bagitau mr.Husband nak cat warna apa dinding ni semua, tapi awal bulan Febuari hari tu, mr.Husband tukar plan dari nak cat dinding ruang tamu tu, dia nak wall paper kan the whole area! Jadi kita pun beli wall paper online dari Shopee. 

cat dinding dan pasang wall paper
cat dinding dan pasang wall paper

Ada yang tanya, eh time PKP ni, kedai hardware buka kah? For info, cat ni dah lama mr.Husband beli sekitar bulan Disember tahun lepas, tapi tak sempat sempat nak mengecat.

Dan untuk wall paper tu pula, mr.Husband suruh mrs pip beli online di Shopee sekitar awal bulan Febuari hari tu. 

brick wall paper cantik dari shopee
brick wall paper cantik dari shopee

tada! inilah hasil rupa ruang tamu rumah kecil kami yang mr.Husband dah wall paper kan semuanya. Nanti mrs pip share kat korang ok details wall paper yang mrs pip beli di shopee hari tu, insya allah.

Jemput baca entry wall paper :  Tips beli dan pasang brick wall paper dari Shopee

Bilik Iman Amin pun mr.Husband cat semula, kali ini guna cat minyak katanya. Senang untuk dibersihkan berbanding cat air yang mudah kotor dan sukar untuk dibersihkan. Kalau guna magic sponge sekalipun, kemungkinan warna cat akan luntur kalau guna cat air. Ah! whatever , yang penting dinding bilik Iman dan Amin dah pun berwajah baru. 

Warna pula I tell you, mrs pip bgtau beli warna mustard yellow dan sky blue , tapi dia beli warna a bit of teal green ... haha, yakinlah mrs pip yang mr.Husband ada masalah nak cam warna biru dan hijau T_T

Aktiviti lain yang korang pun boleh lakukan untuk house maintenance, antaranya

  • Bersihkan filter penghawa dingin
  • Bersihkan kipas siling / kipas dinding
  • Potong rumput sekitar rumah
  • Susun atur perabot rumah
  • Susun atur pasu tanaman di luar rumah
  • Spring cleaning rumah besar-besaran
  • Spring cleaning smart phone korang, buanglah gambar / video / dokumen yang lapuk
  • Spring cleaning email korang , delete email yang tidak berkaitan dan folderkan email ikut kesesuaian 
  • Kemas barangan dapur

2. Berkebun (Gardening / Planting)

Ramai yang share gambar di media sosial bahawa antara aktiviti yang mereka buat sepanjang tempoh PKP ialah berkebun atau menanam bunga / pokok, atau pendek katanya ialah GARDENING / PLANTING.

Macam mrs pip ni memang ndak lah pandai bercucuk tanam, selalu pun kalau planting, mesti ndak jadi punyalah, hurm tangan I tak ada aura untuk berkebun! what the heck.

Berlainan dengan mr.Husband yang selalu menjadi kalau dia bercucuk tanam. Lihatlah sekitar rumah, rajin betul dia bercucuk tanam. mrs pip tumpang makan sajalah nanti.

green plants
green plants

mrs pip still struggling untuk belajar planting ni. hari tu mrs pip ada try tanam pokok daun sup dan daun bawang. Gambar yang dalam planting box tu mrs pip punya. Try tanam lagi pokok daun sup, kot kot menjadi kan. Hari tu tanam tak jadi lah pula. So kali ini mrs pip berdoa menjadilah pokok daun sup mrs pip ni nanti.

Doakan daun sup tu menjadi ... dah lama beli bibit daun sup tu, yang planter box tu pula beli bulan Februari hari tu, baru sekarang ada masa nak tanam kan, hehe.

Alasan bah betul, padahal kalau mahu seribu daya, kalau ndak mau macam macam lah alasan ndak mau buat.


3. Self - Improvement / Happy Hour Time

Sekarang ni cuti panjang kan , semua ada masa nak buat banyak perkara, cumanya kena buat kat rumah. Jadi, apa benda yang korang boleh buat dalam waktu PKP ni? Sebenarnya, banyak boleh buat, tapi tu lah sama ada nak buat atau malas nak buat.

Apa kata ambil kesempatan semasa PKP ni, buat self improvement. Ada banyak perkara yang boleh dibuat untuk perbaiki kemahiran diri. Ini antara perkara yang mrs pip buat so far dalam waktu PKP ini:-

  • Belajar edit gambar

Seronok tengok mak mak puan surirumah yang ambil gambar dan edit gambar cantik cantik, siap masuk kelas phone photography lagi. Jadi mrs pip pun belajarlah juga edit edit gambar ni biar gambar nampak sedikit cantik. Haha, memang mrs pip tak reti langsung nak cantikkan gambar.

Mrs Pip banyak cari di youtube untuk belajar edit gambar. Memang ramai sifu bab bab phone photography dalam you tube. It takes time juga untuk belajar, slow slow kita belajar semoga lepas ni gambar nampak lebih elok sedikit berbanding sebelumnya.
Presets Lightroom
Presets Lightroom

Baru mrs pip tau, ramai yang cantikkan gambar guna PRESETS. Apa bendalah presets ni kan? buat masa ni, mrs pip edit guna LIGHTROOM apps. Boleh download di PLAY STORE. mrs pip guna free version punya sajalah. Next time kalau dah pro, boleh lah beli PRESETS pro version.

  • Belajar memasak menu baru

Ya lah, dah hari hari duduk rumah, mungkin dah jemu dengan menu yang sama saja kan. Jadi apa kata mak mak puan surirumah semua belajar satu dua menu baru yang senang nak buat, tak leceh dan bahan-bahan mudah nak beli.

Dan baru-baru ini, mr.Husband masakkan Canton Yee Mee. Ini kali ke-dua mr.Husband masakkan untuk kami makan malam. Since kami anak beranak ni suka makan mee, jadi terhasillah Canton Yee Mee di dapur kecil mrs pip.
canton yee mee sedap
canton yee mee sedap
edit gambar guna Lightroom
frame guna storyarts apps

Selama ini, jarang sangat mrs pip nak ambil tahu resipi masakan mr.Husband. So far tau makan sajalah kan. Haha. Tapi hari tu mr.Husband ada cakap "eh, belajarlah buat resipi ni, lain kali makan boleh masak sendiri" ... 

Baiklah, jadi lepas ni akan belajar buat Canton Yee Mee ni sendiri. Kalau tengok mr.Husband buat, bukanlah susah mana pun. Hujung pangkalnya, nak atau tak nak sahaja. Ekeke.

Resipi nanti mrs pip share di blog ya , jadi stay tune untuk follow entry akan datang.

Resipi Canton Yee Mee dah masuk blog : Resipi Yee Mee Goreng Kantonis mudah dan sedap

  • Baca Al-Quran 

Ok, salah satu azam mrs pip setiap tahun ialah mahu berjaya habiskan bacaan al-quran 30 juzuk. Paling last habiskan bacaan al-quran ialah tahun lepas, itupun ambil masa selama 3 tahun untuk habiskan.

Jadi, tahun ni mrs pip usaha sebaik mungkin untuk habiskan 30 juzuk baca al-quran. Mrs Pip ada join group wasap tadabbur al-quran, so semangat la sikit nak habiskan bacaan al-quran mengikut jadual yang diberikan.

Jadi waktu PKP seperti ini, ada banyak masa terluang, boleh khaskan masa untuk fokus baca al-quran, ataupun fokus baca surah-surah kegemaran anda.

  • Drama / Movie marathon

Wah, yang busy bekerjaya tu, masa sekaranglah ada masa boleh layan baca novel kesukaan korang, boleh layan drama movie marathon di Netflix, Viu, Viki, Iflix dan seangkatan dengannya untuk tengok rancangan kesukaan korang.

Biasanya, kalau bukan waktu PKP , mrs pip malas melayan segala drama movie ni pasal by end of the day, selepas anak anak tidur, mrs pip pun akan masuk tidur. Letih urus anak anak seharian.

Tapi waktu PKP ni, mr.Husband kan ada, jadi dia banyak bantu mrs pip uruskan hal anak anak dan rajin masuk dapur masak untuk kami. Kurang sikitlah rasa letih tu, jadi waktu malam bolehlah layan drama atau filem yang mrs pip nak tengok.

Now tengah layan Kdrama yang hangat dan famous :  Drama Korea The World of Married Couple 

Ni kira happy hour untuk diri sendiri.

Selalu kata busy lah nak bersenam ni. Mana ada masa?

bah, sekarang ni lah banyak masa untuk bersenam. Tiada tempat untuk bersenam? Still korang boleh buat aktiviti senaman ringkas seperti pilates, burpee, planking, yoga, dan sebagainya yang boleh dilakukan di dalam rumah dan tidak memerlukan sebarang alat sukan , cukuplah sekadar alas lantai / yoga mat.

Mrs Pip pun alhamdulillah, dapat juga bersenam sekitar rumah. Sister in law rajin bawa walking pusing pusing kawasan rumah, dalam masa sejam gitulah kitorang walking sekitar rumah. Bolehlah keluarkan peluh.

eh sebenarnya, banyak perkara lain yang kita boleh belajar kan ... tapi macam mrs pip ni, tak boleh sangat nak buat banyak benda, tak menang tangan berebut dengan anak-anak. Baru nak menjahit pakaian koyak pun, anak anak berebut nak minta benang dan gunting ... end up kena buat time anak-anak tidur, baru tenang mau buat kerja , hehe.


4. Jadi cikgu kepada anak-anak

Apabila cuti panjang sebegini, maka yang ada anak anak tu, bolehlah pastikan anak-anak buat homework yang cikgu berikan. Jadi, jom jadi cikgu untuk anak-anak.

Macam Iman dan Amin, memang laoshi dorang akan update kerja rumah yang perlu dilakukan, dan semuanya kena hantar sebaik sahaja sesi persekolahan berjalan seperti biasa nanti.

e-learning sempena PKP COVID-19
e-learning sempena PKP COVID-19

Selain buat homework yang laoshi dorang bagi, untuk tempoh PKP COVID-19 ni, mrs pip gunakan peluang yang ada ni, selain ajar anak buat homework, kami luangkan masa baca buku cerita. 

Untuk Iman, sekarang ni tengah baca buku THE BIG PANCAKE, buku yang fokus keywords, pengunaan keywords yang berulang ulang untuk percepatkan anak anak mudah kenal perkataan , dan ini akan mempercepatkan anak anak untuk pandai membaca buku English.

Manakala Amin pula, mrs pip fokuskan dia baca buku siri ADIK BIJAK BACA, buku yang memfokuskan sukukata. Amin masih banyak lagi kena buat latihan membaca, tapi nampaklah juga sedikit improvement dia dah boleh mengecam beberapa sukukata yang dia familiar.

Dan untuk Amin pula belajar baca English, mrs pip gunakan set buku TOM AND SUE. Buku ni juga merupakan buku fokus keywords, tapi buku ni sedikit ringkas berbanding set buku cerita yang Iman gunakan.

Insya allah nanti mrs pip share kat korang semua set buku bacaan yang Iman dan Amin guna untuk belajar membaca BM dan English.

Selain BM dan English, Iman dan Amin juga buat subjek matematik dan sains. Dan extra reading untuk Iman kena baca buku Bahasa Cina dia. So far, laoshi dia bagi kiriman audio lepas tu kena refer muka surat buku teks Cina untuk Iman ikut apa yang laoshi dia baca melalui kiriman audio tu. Haha, part ajar bahasa Cina ni, I am not so good la ya.


5. Blogging thingy

Biasanya, mrs pip kurang sikit nak fokus berblogging pada weekdays kerana letih seharian melayan anak anak , bila malam tu terus tidur tak sedar diri. well, weekdays kan mr.Husband kerja, weekend baru mr.Husband ada di rumah, so nak buat semua kerja seorang diri ni memang boleh tahan juga tenaga yang digunapakai kan , hehe.

Alhamdulillah, sepanjang tempoh PKP ni, mr.Husband banyak bantu mrs pip jaga anak dan memasak. yeah, so ada masa untuk update blog , tulis artikel, perbaiki entry lama dan sebagainya.

Walaupun blog mrs pip ni tidak banyak menjana pendapatan, tetapi blogging is my happy-thing-to-do, dan mr.Husband faham sangat hobi isteri dia ni ialah menulis blog. jadi, you understand me, I understand you gitu kekdahnya dan kita pun hiduplah gembira kerana saling bertimbang rasa bertolak ansur memahami dan berkompromi.

baca juga entry menarik :

25 Mommy Blogger Malaysia 2020 yang BEST untuk follow


Thanks mr.Husband tolong saya jaga anak dan memasak. love you to the moon and back.

Korang pun mungkin boleh luangkan waktu untuk buat sesuatu yang korang suka dan happy. Pendek kata, semasa PKP ni, cubalah elakkan stress dengan melakukan benda benda yang membahagiakan diri sendiri.

Tempoh PKP ini , mesti ramai yang stress kerana ada di antara kita yang hilang pekerjaan, tiada pendapatan, kena potong gaji, dan sebagainya. Tapi kalau kita layan sangat benda-benda yang buat kita stress ni, risau nanti boleh menjejaskan kesihatan, boleh buat kita temper, dan lagi risau kalau menyebabkan kita depresi pula.


Senarai Aktiviti Menarik Yang Lain Yang Anda Boleh Lakukan Sepanjang Perintah Aktiviti Kawalan Pergerakan (PKP)


  • Buat aktiviti outdoor seperti walking, running, biking, hiking, jogging. Cuma pastikan anda melakukannya di sekitar kawasan rumah anda dan amalkan social distancing yang disarankan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia
  • Buat online tutorial - sekiranya anda seorang social media influencer, anda boleh gunakan kesempatan ini untuk melakukan online tutorial seperti cara mengedit video, cara guna Lightroom, cara make up simple, dan sebagainya
  • Buat Wish Box - tulis apa yang korang rasa dan apa yang korang inginkan dan masukkan ke dalam wish box. Cukup hujung tahun nanti, bolehlah buka dan baca secara bersendirian atau bersama yang tersayang.
  • Menulis rancangan yang anda ingin lakukan sepanjang tahun ini. Plan and execute.
  • Bermain indoor games bersama anak-anak
  • Buat scrapbook. Gunakan bahan bahan yang ada di rumah tanpa perlu membeli bahan baru.
  • Buat artwork bersama anak-anak dan pasangan
  • Berbual dengan rakan - ramai yang kebosanan semasa PKP? ok, apa kata koran mula dail nombor rakan-rakan lama yang korang rindu.
  • Mendengar muzik
  • Baca buku / novel kegemaran
  • Buat projek DIY yang terbengkalai atau belajar buat DIY seperti rak dinding - waktu sebeginilah boleh minta bantuan suami dan anak anak untuk buat kerja-kerja DIY kan
  • Belajar bahasa asing mudah
  • Belajar menjahit
  • Bermain board games


Ada banyak perkara menarik yang lain yang korang boleh buat sepanjang tempoh PKP. Sama ada nak atau tak nak saja kan.  Sepanjang tempoh PKP ni, sehingga hari ke-18 Perintah Kawalan Pergerakan 04.04.2020 mencatatkan sebanyak 3,483 kes dilaporkan dengan 915 kes sembuh, 99 kes kritikal, dan 57 kes kematian.

stay safe semua, dan ikut nasihat Kementerian Kesihatan Malaysia dan Panduan menjaga kesihatan COVID-19.

cheers.

13 comments:

  1. ni memang betul2 productive

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak tahu nak buat apa PKP, so try sehabis baik siapkan semua kerja2 tergendala kemaskan rumah.

      Delete
  2. Memang banyak aktiviti boleh buat... dan kami dah biasa berkurung, takde hal sangat dengan PKP ni ... no stress at all...

    ReplyDelete
  3. Wah mcm2 aktiviti ya

    Jom tgk cuya buat apa mse RMO ni
    https://nasuha-itsmyessay.blogspot.com/?m=1

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Cuya. Hope PKP ni digunakan sebaiknya but kerja2 yg tergendala dulu...

      Delete
    2. Hai Cuya. Hope PKP ni digunakan sebaiknya but kerja2 yg tergendala dulu...

      Delete
  4. banyak benda boleh buat, selain dari termenung. tapi nak cerita tu, bab termenung je laju. Haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha, kdg2 bila tiada mood buat kerja, mmg termenung memanjang juga saya ni.

      Delete
  5. banyak aktiviti menarik boleh buat. amek masa ni untuk create bond dengan ahli2 keluarga =)

    ReplyDelete
  6. Kalau nak, banyak je aktiviti yang boleh dibuat kan mrs pip..
    Rajin betul mrs pip.. Ohsem..

    ReplyDelete
    Replies
    1. banyak aktiviti boleh buat, tiada sebab untuk rasa bosan kan.

      Delete

Terima kasih melawat blog Mrs Pip, dan sila komen dengan berhemah. Live link tidak dibenarkan di ruang komen.