Resepi mudah acar timun untuk orang diet - MrsPip || The Reviewer

Resepi mudah acar timun untuk orang diet

hi there, hari ni mrs pip mahu berkongsi resepi ... alah, mcm korang tak kenal mrs pip ni kan (eh, ada ka yang kenal?), mrs pip mana pandai masak resepi yang complicated, yang simple simple sahaja ...

ni resepi sangatlah simple, kalau korang suka, bolehlah cuba .... resepi simple acar timun .... serius senang sahaja untuk disediakan ...

Resepi mudah acar timun
Resepi mudah acar timun 

nampak acar ni pun dah tau senang saja mau buat kan .... :))


Resepi mudah acar timun
Resepi mudah acar timun 

ni lah bahan bahannya:-

2 batang timun 
1 batang lobak merah
3 biji asam boi dibuang biji
3 sudu kecil garam 
1 sudu kecil gula / gula perang

Resepi mudah acar timun
Resepi mudah acar timun 

cara membuatnya:-

- kupas kulit timun, potong melintang, dan buang bahagian tengah timun 
(yang banyak menyimpan cecair)
- kupas kulit lobak, dan 'shredded' kan ...
- asam boi dibuang kulit dan potong kecil kecil
- masukkan garam dan gula (mrs pip guna gula perang)

- gaulkan semua bahan sehingga sebati
- sejukkan di dalam peti sejuk sekutang-kurangnya 20 minit
- sedia untuk dihidangkan ....

Resepi mudah acar timun
Resepi mudah acar timun 

kan dah cakap tadi, resepi ni bak kata mr.Husband
"alaaaa sap sap sui ja bah tu"

Resepi mudah acar timun
Resepi mudah acar timun 

bon appetit!

selamat mencuba ... kalau rasa suka letak kepingan nenas, lada hijau, lada merah boleh lah berbuat demikian untuk menaikkan rasa ... letak sedikit bawang bombay hiris halus halus pun boleh ....

tapi mcm mrs pip cakaplah tadikan, resepi mrs pip ni sangatlah simple, banyak bahan telah diketepikan .... mrs pip cuma guna apa yang ada di dalam peti sejuk sahaja :)) ngee *resepi derhaka*

cheers.

No comments

Terima kasih melawat blog Mrs Pip, dan sila komen dengan berhemah. Live link tidak dibenarkan di ruang komen.