Cabaran DIET Hari Tanpa Gula - MrsPip Dot Com

Monday, 30 September 2019

Cabaran DIET Hari Tanpa Gula

hi there, cerita sikit CABARAN HARI TANPA GULA (no sugar day challenge) ... aku terjebak bila nampak status FB Mak Lin , ekeke ... ok since diet aku mcm not so good these few weeks, why not try this challenge pula, kot kot diet aku boleh elok molek kembali sopan santun sedar diri kan ...

start hari Selasa, dan berakhir hari Jumaat , Sabtu dan Ahad aku kureng sikit nak diet2 ni since anak2 dan mr.Husband ada kat rumah so hujung minggu mmg masa utk makan2 tak hengat dunia namanya!

Day 1 (Selasa) No Sugar Challenge, time tengahari tu aku dah rasa macam stress sikit, craving something sweets kan , tapi bertahan hingga esoknya.

Day 2, aku dah rasa ok, mood pun elok, makan pun ala kadar , dan minum air banyak2 dan segelas overnite oat.

Day 3, aku dah lupa tentang gula ... aku just layan plain water ... makan banyak sayur dan sedikit nasi dan seketul ayam.

simple overnite oat
simple overnite oat

Day 4, aku just layan overnite oat, minum plain water, nasi pun macam nak tak nak, aku sentiasa kenyang , dan makan banyak sayur ...

Day 5, challenge berakhir! aku mmg tak diet sangat Sabtu dan Ahad , hanya kawal kuantiti apa aku nak makan.

roti canai sedap membakut
roti canai sedap membakut

Sabtu tu ada jiran kawin , so kitorang pergi ... aku x makan pun, masih kenyang makan di rumah. then time balik , mr.husband ajak pigi pekan kejap, tup tup dia bawa melepak makan roti canai ... 

roti canai sedap membakut
roti canai sedap membakut
anjung wawasan gerai no.8

so melayan roti canai, sorang dua keping .  Ironinya, aku tak order air ... anak2 minum cincau susu, husband order kopi o , tapi aku tak rasa pun nak minum air manis2 ni ... so aku pilih plain water jak ...

roti canai sedap membakut
roti canai sedap membakut

hari Ahad pula , Iman n Amin stay rumah MIL, aku dan mr.Husband dan baby Nami  kluar utk grocery shopping ... habis jak beli barang, kitorang slalu singgah stalls depan Survey beli milky tea ...

grocery shopping with daddy be like
grocery shopping with daddy be like

mr.husband tanya nak minum milky tea , tapi aku tak rasa nak minum pun, aku ter-imagine milky tea ni manis tahap diabetes, so mr.husband lah layan sorang sorang, tapi dia try beli milky corn beli 3 percuma 1 .... nah, 4 gelas terus dia tapau!

since aku beli pringles tomyam, dan pedas boleh tahan, so aku tumpang milky corn si husband bah, hellooooo tu cawan ke-2 dia minum dlm kereta ... sedap juga lah yang jagung ni, tapi manis tetap manis ... 

so, berjaya atau tidak my NO SUGAR DAY CHALLENGE ni? ... 

tipulah kalau aku sugar-free 100% ... aku buat overnite oat tu aku letak rolled oat + vico + susu tepung ... ekeke, vico dan susu tepung tu ada gula , so aku rasa tak da siapa boleh hidup tanpa gula unless kau jenis hanya minum plain water, tapi YES aku berjaya kurangkan kandungan gula dalam pemakanan harian aku ...

Challenge continue? Yes, absolutely this challenge will continue for few more weeks!

I am just having fun playing around with food and beverages ... Dan semoga diet aku ndak karam di lautan dalam 🙊

cheers.

6 comments:

  1. nk stop gula terus mmg ssh..
    sy dh diet 3bulan lbh alhamdulillah air manis mmg xsntuh lgsg..
    kalo craving bnda2 manis sy byk mkn buah je..
    air masak mmg byk la sy mnm.. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahhh semoga awak terus istiqomah juga berdiet.

      Delete
  2. Waahhh bagus nie kak.. sy pun ada masalah juga nie intake gula dlm sehari apatah lagi apabila addicted to cafein like nescafe.. huhu susah nak tahan hari.. end up sy minum juga tp sy kurngkan drp minum 3 kali kepada 1 kali sehari.. huhu

    ReplyDelete