Our Raya 2019 - Cerita Blog Mrs Pip

Thursday, 13 June 2019

Our Raya 2019

hi there, raya dah seminggu berlalu, baru ada kesempatan nak up cerita raya mrs pip yang tak berapa nak raya sangat tahun ni ...

persediaan raya as usual, secara sederhana saja ... pakaian raya mmg dah ready since bulan Febuari hari tu ... so bab baju mmg settle awal setiap tahun ... Alhamdulillah...

Raya sedondon warna dustyblue

bab biskut raya, ni mr.Husband punya part, mrs pip mmg tak boleh commit nak buat biskut since ada baby , so buat mana yg mampu saja, tapi memandangkan mr.Husband akun mau buat , jadi kontrak biskut raya diberikan terus selama 5 tahun sejak tahun lepas, kikiki ... Bertabahlah ya incik suami buat biskut sorang2 ...

Biskut raya by incik suami

baby Nami sakit agak panjang, bermula sebelum raya sehinggalah raya ... mood sbg seorg mommy bila anak sakit, mmg down ... baby Nami sakit kali ni, dia sangat merengek, dgn mr.Husband pun dia ndak mau dijaga, asyik mau mommy yg dukung dan kalau boleh nami langsung tak mau berenggang dgn mommy ...

Raya pertama -
baby nami sakit , asyik nak berkepit dgn mommy

raya pertama, makan2 dgn famili ... tak ambil gambar pun, just berkepit dgn baby Nami ... nasib baik ada baby carrier, so senang sikit nak gendong baby ... penat letih gendong baby tak kisah, as long as baby Nami selesa tak nangis dan tidur nyenyak dalam gendongan ...

Raya ke2 - Gambar berlima yang paling cun
try lagi tahun depan

raya kedua, visit family lain ... dari pagi sampai ke malam ... hujan lebat pula sebelah petang ... jalan agak jammed , boleh tahan la juga kesabaran meredah sesak lalulintas ni ...


raya kedua, pakai sedondon gitew .. tema warna dusty blue ... tapi mau ambil gambar satu keluarga, banyakkkk punya susah ... ada jak yg ndak ready ...

Geng daddy

Minta maaf sesama dorang,
kejap kawan kejap gaduh

ok, kena mengaku anak anak bukan jenis kaki posing suka layan mommy ambil gambar banyak2 ... so that's it la no proper family photo ... tak pa, hope 10 tahun akan dtg, korang dah reti nak posing2, time tu anak2 mommy jadi photographer ok, mommy standby ja jadi model 😜

BFF - Fran dtg melawat

raya ketiga , ingat nak jalan lagi, tapi tetiba BFF yang lama sgt tak jumpa  bgtau dia nak dtg lawat mrs pip, so jomlah kita buat makan makan jemput sahabat dtg melawat, I am truly happy !

BFF Fran , jumpa time buka puasa 2 tahun lepas ... eh, 2 tahun kalau kau tak jumpa BFF, mmg rasa lama mcm 10 tahun tak jumpa kan ...

Highschool classmates - left to right >>>
Josephine, Masnah, Fran the uni BFF, yours truly and NorZiah

lepas tu old classmates secondary school pun join the club dtg melawat , yg ni serius lama gila ndak jumpa, 10 years ndak jumpa dorang ... since dah ada group wasap, so lepas ni senang nak contact2, bolehlah sesekali lepak2 minum teh tarik ...

Childhood friend >>> Hazlenah 

then, my childhood friend pun dtg beraya ... ni pun lama ndak jumpa, more than 10 years juga baru jumpa ... rindu betul dgn kawan sorang ni ...

nama Hazlenah, tapi kitorang semua panggil dia Alen ... ni childhood friend, pergi sekolah rendah yg sama tapi lain kelas ... pergi sekolah menengah yg berbeza tapi still remain friends ... lepas tu masuk uni pun berbeza, tapi time mrs pip study di Subang, bila cuti2 Alen dtg lepak apartment mrs pip sewa ... rindu zaman remaja , hehe.

time Alen dtg, Fran n kawan2 lain dah balik ... Alen n Fran pun kenal each other coz Fran was my roommate time college ... Alen dtg beraya dgn her husband n kids together dgn sister dia si Norzainah  ...

thanks Allah, temukan aku dgn mereka ... lama tak jumpa, tapi the friendship still there, character still the same , mcm dulu juga, once bercerita, non stop betul ... thanks korang, sanggup dtg jauh, meredah hujan dtg ke tempat mrs pip, really appreciate that .. semoga Allah jaga persahabatan kita dan bertemu lagi kelak, amin.

tengah tunggu giliran >>>  Nami di klinik Dr. Shuba

raya keempat, no more raya dah ... bawa baby Nami pergi klinik ... doktor bgtau baby Nami ada slight pneumonia ... huhu, so jomlah makan ubat ya baby, semoga cepat sembuh ...

raya kelima, mommy pula cirit birit n muntah muntah ... tak tau salah makan apa, mrs pip sorang ja yg kena, family member semua sihat .. dah Allah nak bg sakit, kita bersangka baik sajalah ya ...


dan puasa kali ini, berjaya turun berat sebanyak 4.6kg , dan last timbang sebelum raya ialah 57.1kg ... lepas ni diet diteruskan untuk capai berat 55kg dan target utk inchloss juga ...

raya korang mcm mana ?

cheers.

17 comments:

  1. selaamat hari raya mrs pip, semoga baby nami dah sihat sepenuhnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat hari raya juga Aryan Azra dan keluarga .. Thanks doakan baby Nami.

      Delete
  2. selamat hari raya, mrs pip & family...kita raya beshe2 jugak..sederhana je..tmbh plak adik mr husben exciden masa puasa..warded sampai raya so mr husben tak baper nak ada mood raya sangat tahun ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semoga adik ipar FS cepat sembuh.. Bila family members ada kesusahan, mesti raya tak brapa nak ada mood ... hope dipermudahkan semua urusan adik ipar FS ya.

      Delete
    2. tq mrs pip..alhamdulillah..adik ipar dah keluar wad cuma belum full recover..masih dlm rwtn...

      Delete
  3. Selamat hari raya buat Mrs Pip sekeluarga.

    Tabik spring dekat husband Mrs Pip boleh buat biskut raya :)

    You look stunning in these pictures esp the one with nami 😍

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Puan Hazel, selamat hari raya untuk Puan Hazel juga sekeluarga ...
      Husband mrs pip ni suka terap2 biskut, tu yg ketagih nak buat biskut raya ...
      Ala, saya biasa2 saja , tu nampak stunning bila cahaya dan angle on point , hehe .. thanks a lot saying that I am stunning ... I was tired and having not enough sleep a day b4 raya taking care of baby Nami.

      Delete
  4. Kalau dah sedondon begambar pasti menarik ha gitteww...
    Wow! husband yang buat cookies? daebak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mau dpt gambar menarik sedondon, tunggu anak2 besar la kot .. Haha, bertabahlah nak dpt family portrait yg cntik.

      Delete
  5. Salam lebaran 2019...from pahang...

    ReplyDelete
  6. SELAMAT HARI RAYA, mrs.pip.
    wah. asben buat biskut raya ekk? kagum nyer. best nyer!!!
    meriah beraya.
    memang tak mudah nak mik gambar dgn anak2 kecik.
    amat memahami :)

    ReplyDelete