Cara senang tanak nasi pulut

hi there,

bab nasi pulut, memang kegemaran mr.Husband .... setiap bulan mesti akan tanak nasi pulut ... banyak kali percubaan untuk dapatkan hasil nasi pulut yang cun, tapi tidak berjaya ;(( grrrrrr ....

mrs pip ni, dulu dulu mana lah ambil tahu bab bab memasak ...oh! bidang memasak bukan bidang yang digemari ... ouch! .... dah kawin, semua bab bab memasak WAJIB PAKSA DIRI untuk belajar , nnt seisi rumah kelaparan ...

so, berbalik kepada cerita makanan kegemaran si incik suami, iaitu nasi pulut ... akhirnya berjaya juga tanak nasi pulut hasil carian mr.Google ... sekarang ni kan, kalau tanya "isk, cuba gia ajar saya masak nasi pulut" ... nnt dapatlah suara suara balasan cenggini "alaaaa, Google kan ada" ....uauauaua ....


jadi, selepas menGoogle, dapatlah satu cara paling senang untuk tanak nasi pulut ... yeah!

guna cawan sukatan beras yang kamu biasa gunakan, mcm mrs pip, cawan beras seperti di atas mmg kebiasaan lah ...

kalau 5 gelas beras nasi pulut yang ingin di tanak, nanti selepas beras pulut dibersihkan sebersih bersihnya, buang air cucian tu , so cawan yang sama digunakan untuk sukat santannya pula ...

5 cawan nasi pulut = 5 cawan santan  >>>>> ingat, guna sukatan cawan yang sama <<<<<

kemudian, masukkan 1-2 sudu besar minyak masak, gula dan garam secukupnya .... gaul rata beras pulut bersama santan tadi .... sedia untuk ditanak ...

p/s: nasi pulut sedap dimakan kalau terasa masin-masin kan ...

mrs pip guna rice cooker yang biasa untuk tanak nasi ...

bila tanak nasi pulut ni, nnt once rice cooker korang dari COOK kepada WARM, buka penutup rice cooker tu, time ni nasi pulut belum masak lagi tau ... gaulkan nasi pulut tu supaya santan yang berada di atas permukaan nasi, sebati ....

tunggu sekejap sehingga rice cooker boleh ditekan semula kepada COOK ....

tunggu lagi sehingga rice cooker dari COOK kepada WARM (yang ni kali ke-2 kan) .... gaul lagi nasi pulut tu ... dan tunggu lagi sekali untuk tekan semula button COOK ... insya allah, lepas ni, once dah tukar button WARM, masaklah pulut tu ... so biarkan saja seketika agar masak sepenuhnya ...

dah masak, siap untuk dihidangkan ... bon appetit ;)) ....

p/s: kalau tak tahu nak makan nasi pulut dgn apa, paling simple buat telur dadar mayones ... gerenti licin menjilat jari *eh, iklan KFC kejap* ....

mau tahu resepi senang telur mayones, KLIK RESEPI DISINI ...

hujung hujung minggu macam ni, apa kata sekali sekala tukar selera, hari hari makan nasi, apa kata hari ni makan nasi pulut pula .... eh, tak perlu tunggu raya, sekarang pun boleh tanak nasi pulut. dah tau macam mana nak tanak kan ... ngee,

selamat mencuba.


ehem ehem.
*iklan kejap*
come and join bloglist segment by Mrs Pip >>> click banner above to join <<<
it ends 30/4/2017.
cheers.


1 comment:

  1. Terima kasih share ye.nanti nak cuba :D done follow blog harap follow back blog baru saya ye tq :)

    ReplyDelete

Powered by Blogger.