Beli MMX Bread Maker - Senang Sangat Buat Homemade Roti Bread , Pizza Dan Buns

Sebelum ni aku adalah juga buat roti putih guna oven, cuma hasilnya tidak menjadi sangat. Bukan salah resipi, tapi tangan aku ni yang tak pandai nak uli doh buat sampai jadi. Hurm. Anak aku pula hantu bread tau. Setiap minggu aku top up bread beli dekat supermarket dua hingga tiga kali. Dan sekali top up tu, kena beli dua pek besar lah pula, kalau tak memag adalah yang tak sempat nak makan, bread dah habis!

Tergerak hati pula nak beli bread maker bila ternampak MMX bread maker dekat Shopee ada diskaun dan selepas potongan harga ditambah dengan caj penghantaran ke Sabah still dalam bajet, so aku teruskanlah niat beli bread maker. Lepas ni boleh buat homemade roti putih, buat setiap hari pun tiada masalah. Jimat pun jimat juga kan.

Beli MMX Bread Maker di Shopee - Harga Jimat Dan Penghantaran Laju 


Beli MMX Bread Maker di Shopee Harga Jimat Dan Penghantaran Laju


MMX bread maker ni ada dua warna pilihan. Satu Red Black, dan satu lagi Emerald Gold. Yang tengah diskaun waktu tu kaler Emerald, so beli sajalah walaupun aku suka kaler red black tu.

Harga MMX bread maker size XL - 3.5LB (boleh buat sehingga 1.5kg roti putih) ialah RM248.88, manakala shipping fee ke Sabah RM54.00. Selepas tolak shipping diskaun dan shop voucher, aku bayar semua dalam RM288.88 - Alhamdulillah, within my budget.

Aku beli bread maker ni pada 17/Sept dan sampai dengan selamat guna JNT pada 22/Sept.

Nanti aku sertakan product details kat bawah entry, senang korang nak tengok details bread maker ni. 

Penghantaran - Dibungkus Double Boxing Dan Bubble Plastic Wrapping

Sebelum aku beli bread maker secara online, benda pertama terlintas dekat fikiran aku macam mana seller tu hantar? Dia bungkus elok atau macam mana? Eh risaulah kan, beli ratus ratus, postage cekik darah lepas tu tak bungkus elok elok kan.

So aku baca review dan rating dari pembeli terdahulu. Masing-masing bagitau seller hantar guna double boxing dan dibungkus plastik dengan elok. Bila baca review sebegini, memang yakinlah seller jenis sangat bertanggungjawab bungkus barang dengan elok untuk delivery.

Aku siap chat dengan seller lagi minta dia packing elok-elok, risau kemek nanti. Ekeke. Seller ni layan ja chat aku dengan baik. Tenkiu seller layan customer cerewet banyak tanya macam aku ni.

Ikut Resepi Dari MMX Buat Homemade Roti Bread

Dah dapat bread maker aku tu, first thing first aku unbox dulu dan check manual book dulu. Aku ni sejenis yang suka baca manual book, so setiap kali aku beli gadget, aku mesti akan baca manual book dulu.

Lepas tu sibuklah aku nak test bread maker ni. Plug cord lepas tu kita tekan-tekan semua button satu persatu. Yeay, semua berfungsi dengan elok. 

Cepat cepat aku cuci baking tray, keringkan dan ikut resepi dari MMX yang disediakan dalam manual book tadi. Senang sangatlah resepi yang disediakan. Cumanya kena guna tepung high protein, tapi aku guna tepung gandum sajalah since boleh juga guna tepung gandum, tapi nanti tekstur bread tu taklah sama kalau guna high protein ni.

Tepung gandum ni bread tu lebih mampat, kalau guna high protein pula tekstur bread lebih ringan dan berongga.

Kalau korang tengok kat manual book, ada beberapa pilihan bread boleh korang ikut. Aku guna resipi white bread.

Dan ada 3 jenis berat roti yang korang boleh pilih iaitu 1kg, 1.25kg dan 1.5kg. Semua jenis berat ni aku dah try. Dan aku prefer ikut resepi buat homemade bread guna tepung gandum maksimum berat sehingga 1.5kg. Loaf bread tu akan lebih tinggi nanti. 

<gambar buku manual yang ada resepi bread - nanti aku snap and update>

Korang masukkan bahan-bahan ikut urutan seperti yang tersedia dalam manual book tu. Kalau korang ada resepi sendiri, korang masukkan bahan basah terlebih dahulu, baru masukkan bahan kering dan yis yang paling akhir sekali.

Berjaya Buat Bread, Guna Tepung Gandum Pun Boleh

Aku dah banyak kali buat bread ni ikut resepi dalam manual book tu pasal aku malas nak fikir resepi bread lain. Hehe. 

Tapi, aku akan tambah sebiji telur dalam bancuhan dan juga aku akan letak extra 2 sudu minyak berbanding resepi asal (ni jer lah yang aku alter dari resepi asal). Minyak pula aku guna canola oil. 

Ada masanya aku letak choc chips, ada masanya aku letak kismis / sultanas - ni dua yang anak anak suka. Aku pernah juga letak hirisan pisang dalam adunan, tapi kena pisang yang sedap macam pisang berangan dan pastikan dah masak elok, barulah sedap rasa bread tu.


Berjaya Buat Bread Guna Tepung Gandum Pun Boleh

Tapi anak anak lebih suka sultanas, so ni ja lah yang aku repeat buat ulang semual berkali kali. Ada masa makan sapu jem roselle. Roselle fresh from our garden, mr.Husband tanam, dan aku rajin nak buat jem sendiri. Homemade la bah katakan.

Ada masa kami anak beranak makan roti putih cicah dengan kuah ayam masak kurma / kicap. Aku tak pandai masak ayam kurma, mr.Husbandlah yang masakkan ayam kurma atau ayam masak kicap. Happy anak anak dapat makan masakan daddy, anak anak bilang kalau daddy yang masak mesti sedap.

Aku pernah juga guna tepung high protein, tapi tempat aku ni tepung tu dijual dengan harga yang agak mahal, so aku setia sajalah guna tepung gandum - murah dan jimat. Setiap minggu aku sediakan homemade roti putih 2 - 3 kali, dan paling kerap pun 4 kali seminggu. Woha.

Bagi aku, tidak juga jauh beza guna tepung gandum dan tepung high protein tu. Makan roti putih waktu suam-suam la sedap. 

Kalau bread tak habis makan, aku masukkan dalam peti sejuk. Bila mau makan semula, aku just steamkan sekejap.

Time nak potong bread tu, eloklah bread tu sejuk suam suam dulu baru potong. Jangan main potong time panas, nanti rosak bread korang. 

Product Details For MMX Bread Maker

Ni product details ok. Ada 15 program yang korang boleh pilih , iaitu
 
Product Details For MMX Bread Maker


  • Basic
  • French
  • Whole Wheat
  • Sweet
  • Butter Milk
  • Gluten Free
  • Super Rapid
  • Cake
  • Knead
  • Dough
  • Pasta Dough
  • Yogurt
  • Jam
  • Bake
  • Home Made - Ni untuk resepi yang korang guna nak setting masa sendiri

[Official Store 1 Year Warranty]

- (XL Size) 3.5LB extra-large capacity
- Twin kneading blade structure for optimal dough result
- Predetermine enhanced dough kneading function
- Touch sense multi-function control panel
- 3 loaf size selection (1kg/1.25kg/1.5kg)
- 3 crust control selection (Light/Medium/Dark)
- 15 easy pre-set program
- 15 hours programmable delay timer | 60 minutes keep warm function
- 15 minutes of memory power interruption protection
- Food grade Diamond Fluorine non-stick 2coating inner pot
- Multi-layer cool to touch the body
- Smart overheat protection
- Power: 850W | Voltage 240V | Weight: 5.8KG | Capacity: 3.5LB | Size: 440 x 290 x 355 (mm)

Cara Mudah Guna MMX Bread Maker

Ok, ni kalau korang pertama kali guna dan maybe tak faham macam mana nak pakai, aku syorkan korang tengok tutorial kat Youtube. 

Memang senang sangat nak belajar kalau tengok video kat YT kan. 

Tak pun, korang WAJIB join Facebook Group : MMX Malaysian User - kat sini ahli-ahlinya sangat membantu kalau korang ada persoalan berkaitan brand MMX/Ewant/Outlines/Orito/KelenMunoz

Buat Doh Pizza - Lembut Dan Sedap Dimakan

Dan dengan adanya bread maker aku ni, aku happy sangat pasal dah berjaya buat doh pizza. Aku just ikut resepi Dough yang disediakan dalam manual book.

Lepas doh dah siap, aku leperkan dalam loyang dan siap sedia untuk letak topping pizza. Dan serius doh pizza lembut dan sedap dimakan, lagi lagi bila korang letak topping pizza kesukaan korang.

guna bread maker buat pizza doh lembut

Kalau aku wajib lah ada banyak nanas dan cheese.

Untuk buns, aku dah cuba buat - tapi still tak puas hati lagi. Kena perbaiki lagi. Esok esok aku try semula buat buns ya. 

Aku dah siap siap ambil resepi kat group FB MMX Malaysian User tadi, semoga berjaya percubaan buns aku lepas ni. Nanti berjaya, aku update lagi, Insya Allah.


Yang nak tengok MMX Bread Maker ni kat Shopee, boleh klik link di bawah :-

MMX Bread Maker Shopee


cheers.

1 Comments

  1. Menarik ni :)
    Harganya pun mampu milik, boleh PH usha-usha dulu.

    ReplyDelete

Terima kasih melawat blog Mrs Pip, dan sila komen dengan berhemah. Live link tidak dibenarkan di ruang komen.