Tips How To Write SEO Friendly Blog Posts

hi there. Today's topic - Tips How To Write SEO Friendly Blog Posts. I was scrolling a website and found this informative tips for blogger.

I guess the note below Tips How To Write SEO Friendly Blog Posts is helping the bloggers to understand and how to write the SEO articles. 

Tips How To Write SEO Friendly Blog Posts
Whoever owns this photo, kindly let me know so that I can provide backlinks / credit to the owner. Without further ado, let's see what are the tips on writing the SEO friendly blog posts.

10 Tips for Writing SEO Friendly Blog Posts

  • Think before you start writing
  • Create the structure of the blog post
  • Craft the title and URL
  • Use headings correctly
  • Keep your paragraphs short
  • Add links where it makes sense
  • Do make use of keywords 
  • Optimize the length of your blog post
  • Optimize your meta description
  • Optimize your images and other media elements
Keep your contact up to date

and never forget to write a simple conclusion about the article that you wrote.

cheers.

18 Comments

  1. thank you for sharing this akak

    ReplyDelete
  2. Thanks for the tips kak pip ❤️

    ReplyDelete
  3. Thanks mrs pip sbb kongsi, byk lagi nk kena baiki nie dalam penulisan saya..

    ReplyDelete
  4. Thanks infonya. Membantu untuk saya yang masih merangkak dalam SEO ni..

    ReplyDelete
  5. tips yang bagus dan memang sedang perbaiki entri blog yang ada sekarang. dah nampak hasilnya :)

    ReplyDelete
  6. antara doa aku setiap hari agar pandai, dah lah pandai rajin pulak tu dalam ber blog..

    ReplyDelete
  7. da lebih 10 thn blogging, masih dlm proses belajar. tq for sharing.
    dulu kala x byk yg nak share perkara gini. sekarang, ramai dah kongsi rahsia :)
    alhamdulillah...

    ReplyDelete
  8. Thanks for sharing kak.. sy suka baca tips pasal SEO dr blogger2 mat salleh hehe

    ReplyDelete
  9. Terima kasih kongsikan tips, apa yang disenaraikan sangat bermanfaat bolehlah diamalkan untuk blog saya nanti

    ReplyDelete
  10. Great sharing mrs.pip! Nanti boleh apply kat blog lah..

    ReplyDelete
  11. Perkongsian yang bagus 😍 Boleh apply untuk menulis nanti

    ReplyDelete
  12. Thank you kak pip share tips ni.akan cuba praktikkan slowly.

    ReplyDelete
  13. thank you sharing mrs pip. masih belajar lagi tulis untuk friendly seo.

    ReplyDelete
  14. kita sampai part pertama je dah kalah.. tak pernah fikir. cuma tulis.. tulis je... hahahah... caner la.. kena belajar balik la jawabnya..

    ReplyDelete
  15. Yep this is what I need. Thanks k.pip for sharing this

    ReplyDelete

Terima kasih melawat blog Mrs Pip, dan sila komen dengan berhemah. Live link tidak dibenarkan di ruang komen.