Buat Sendiri Yogurt Oat Drink Hilangkan Sembelit Dan Kurangkan Berat Badan Semasa Puasa

Setiap kali bulan puasa perasan atau tidak mesti ada yang kena attack sembelit. Nak kongsi dengan semua resipi buat sendiri yogurt oat drink untuk hilangkan sembelit dan juga membantu kurangkan berat badan semasa puasa Ramadan.

Resipi yogurt oat drink ni sangat-sangat senang mahu buat. Asalkan korang cukup bahan di rumah, pasti boleh buat. Antara korang malas atau rajin sahaja nak buat!


Bahan-bahan buat sendiri yogurt oat drinks

- yogurt (ikut suka nak flavor apa. Tapi aku recommend korang beli flavor original atau berries)

- rolled oat (pakailah apa brand sekalipun, tak kisah. Tapi korang pilihlah rolled oats ya, bukan instant oats)

- Kurma Ajwa (aku pilih Kurma Ajwa Aliah keluaran LERVE. Aku prefer kurma ajwa berbanding kurma biasa.)

- air / susu (sebagai bahan untuk merendam oat dan kurma. Aku guna susu putih /  air masak. Klaau guna susu coklat pun boleh tapi macam tak sedap pula bila combine dengan yogurt kan) 



Cara buat yogurt oat drinks

- Masukkan rolled oat bersama kurma ajwa yang telah dibuang biji dan dipotong kecil di dalam air / susu.

- Rendam semalaman di dalam peti sejuk

- Esoknya time nak sahur tu, baru tambah beberapa sudu yogurt (ikut suka korang) dan kemudian blender.

- tada! siap yogurt oat drinks .. siap untuk diminum

- untuk ibu menyusui anak, drinks oat+kurma ni boleh jadi milkbooster korang. 



Antara Kebaikan Kurma Ajwa 


  • Membantu memperbaiki sistem pencernaan / penghadaman 
  • Menguatkan tulang
  • Bernutrisi
  • Baik untuk ibu yang sedang menyusui anak
  • Sesuai untuk kanak-kanak
  • Membantu kurangkan berat badan
  • Membantu atasi anemia


Kalau korang tak suka oat drink macam di atas tu, boleh buat INFUSED WATER guna kurma Ajwa 


Caranya mudah sangat.

7 buji kurma, biji jangan buang.
Rendam dalam air - 6 jam atau semalaman

Lepas tu boleh minum.
Khasiatnya sama macam korang makan kurma, tapi ada sesetengah orang suka buat infused water kan, so infuse lah guna Kurma Ajwa ...

Infused water ni nama lain dipanggil AIR NABEEZ.

"Barang siapa yang makan pagi dengan tujuh biji kurma Ajwa, maka tak tak akan encelakainya racun dan sihir di hari itu" (Riwayat Hadis Al-Bukhari).

Dan kita sedia maklum, kurma ni banyak sangat kebaikannya yang tersendiri.

Korang yang nak dapatkan kurma Ajwa Aliah, boleh contact sis 013-860-51-72.

thanks for reading.

cheers.

1 Comments

  1. macam menarik nak cuba resipi ni. betul bulan puasa ni, mmg ada masalah sikit part membuang air besar.

    ReplyDelete

Terima kasih melawat blog Mrs Pip, dan sila komen dengan berhemah. Live link tidak dibenarkan di ruang komen.