Hukum Menyambut Hari Ibu : Dosa Besar dan Syirik ?

hi there, ternampak di twitter persoalan Menyambut Hari Ibu Dosa Besar dan Syirik? Ish betul kah sambutan hari ibu ni satu dosa, dan kalau ianya syirik, part mana yang membuatkan ianya jatuh syirik pula ni?

First of all, kamu sambut atau tidak Hari Ibu ? Kalau kamu sambut hari ibu, apa perkara yang kamu buat pada hari tersebut? Kalau tengok di socmed orang ramai, mereka sambut hari ibu sekadar makan-makan dan potong kek hari ibu. Jadi aku ndak nampak di mana dosa besar dan syirik yang dikatakan tu.

Hukum Menyambut Hari Ibu : Dosa Besar dan Syirik ?
Hukum Menyambut Hari Ibu : Dosa Besar dan Syirik ?

be the mom you want them to remember


Hukum Menyambut Hari Ibu : Dosa Besar dan Syirik ?
Hukum Menyambut Hari Ibu : Dosa Besar dan Syirik ?

nah, ni persoalan mengenai hukum menyambut hari ibu, dan hukumnya sudah pun terjawab ya anak-anak sekalian yang disayangi.

Jelas menunjukkan sambutan hari ibu bukanlah sambutan keagamaan. Jadi tiada unsur menyekutukan Allah ya. Hari Ibu ni sama saja seperti sambutan Hari Kemerdekaan, atau Hari Pekerja.

Nah, sila fikir sejenak betul atau tidak betul mengenai masalah sambutan Hari Ibu ini. Yang kata Hari Ibu tu adalah syirik, kamu nanti bolehlah bekerja pada Hari Pekerja dan Hari Kemerdekaan kelak!

Hurm, nextime pemikiran tu kena bijak ya. Kalau tak tahu hukum, boleh saja tanya mereka yang pakar dan faham tentang persoalan meyambut Hari Ibu.

Nah, ada beberapa beautiful quotes for mother's day yang dikongsi ramai di Google. Semoga Hari Ibu kita semua baik-baik saja kan. 

Since tengah PKP , maka kitorang just duduk di rumah, dan kebetulan dalam bulan puasa, so makan-makan ketika sungkai tadi di masak oleh incik suami T_T Dan rezeki sangat bila sis in law hantar extra makanan untuk kitorang berbuka puasa.

Hukum Menyambut Hari Ibu : Dosa Besar dan Syirik ?
Hukum Menyambut Hari Ibu : Dosa Besar dan Syirik ?

a mother is lika a flower each one beautiful and unique

Hukum Menyambut Hari Ibu : Dosa Besar dan Syirik ?
Hukum Menyambut Hari Ibu : Dosa Besar dan Syirik ?

All that I am, or ever hope to be, I owe to my angel mother.

Hukum Menyambut Hari Ibu : Dosa Besar dan Syirik ?
Hukum Menyambut Hari Ibu : Dosa Besar dan Syirik ?

mothers don't sleep. They just worry with their eyes closed.

Hukum Menyambut Hari Ibu : Dosa Besar dan Syirik ?
Hukum Menyambut Hari Ibu : Dosa Besar dan Syirik

I am your mother
You are my child.
I am your quiet place
You are my wild

I am your calm face
You are my giggle
I am your dinner
You are my chocolate cake

I am your bedtime
You are my wide awake
I am your lullaby
You are my Peek-A-Boo
I am your goodnight kiss
You are my I love you.
Hukum Menyambut Hari Ibu : Dosa Besar dan Syirik ?
Hukum Menyambut Hari Ibu : Dosa Besar dan Syirik ?

Happy Mother's Day everyone.

cheers.

6 Comments

  1. Selamat hari ibu Mrs Pip. Hari2 pun hari ibu bab kata anak2. Hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks Ana. Yup setuju, hari ibu ni memang setiap hari boleh celebrate.

      Delete
  2. hari hari adalah hari ibu selamat hari ibu buat semua ibu semua

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup, hari2 oun hari ibu, anytime boleh celebrate kan mamapp.

      Delete
  3. Assalamualaikum. Happy Mother's Day Mrs.Pip! Saya nda sambut hari ibu pada Mei ini. Tapi saya sambut pada hari saya dilahirkan ibu. Kerana itu petama kali mak menjadi seorang ibu. So, masa kecil dulu, saya rasa bila saya buat begini, saya lain dari orang lain. hahaha, tak sangka terbawa sampai dewasa.

    ReplyDelete
  4. Hari hari adalah hari untuk hargai ibu :)

    ReplyDelete

Post a comment

Previous Post Next Post