3 Cara Mudah Untuk Kuatkan Memori Minda Anda

tips simpan memori

Dalam hidup ini, banyak perkara yang berlaku. Ada perkara yang kita ingin ingati, tapi mungkin saja otak kita tidak mampu mengingatinya ... ada perkara yang kita ingin lupakan, tapi otak kita terlalu baik hati untuk terus menyimpan memori sedemikian T_T

Dari kita dilahirkan, sehingga kita dibesarkan, sama ada kita sedar atau tidak,, setiap saat kita mengumpul memori memori hidup ... Kita bertemu dengan ramai ragam manusia yang berada disekeliling kita ... ada masanya, kelakuan kita dipengaruhi oleh orang sekeliling, namun ada masanya kita lah yang mempengaruhi orang sekeliling T_T

Memori tidak pernah berubah, apa yang telah terjadi dalam hidup kita, semua akan menjadi satu memori, namun apa yang berubah ialah cara kita hendak menyimpan memori memori tersebut ... kadangkala, kita meng-edit memori yang ada dalam hidup kita agar ianya kelihata seperti yang kita inginkan ... oh psikologi-ku!

Jadi, untuk menjadikan memori ini tidak berubah, dan berada di tahap yang paling kekal seperti sediakala, ada 3 cara yang paling senang untuk dilakukan agar memori memori indah kita tidak akan hilang atau dilupakan atau bertukar cerita T_T

1. berdiari 

ni sesiapa yang rajin menulis diari ni, boleh lah buat diari kehidupan kan ... hari hari tulis hal hal yang berlaku dalam hidup ... kalau malas tulis guna buku, nowadays ada ja diary secara online kan ... maybe ni lagi senang kot ... dayre.me

2. berblogging

satu sebab kenapa mrs pip berblogging, ialah nak simpan memori lil' armies , so that one day when they bot grow up, dorang bolehlah baca kisah good-to-notty-kids dorang dalam blog mrs pip ni kan ... muehehehe, then sambil menulis memori, sambil berkongsi cerita dengan audience T_T

3. berlaman sosial

ni pun ok juga ... ramai juga yang ada laman sosial untuk berkongsi cerita ... guna FB ke, IG ke, whatever laman sosial yang korang rasa sesuai dengan korang T_T ... nnt 20 years later, pasti apa yang korang rekodkan di laman sosial, akan jadi kenangan ... mesti best nnt boleh buat flashback kan ...

jadi, yang mana satu pilihan korang?

T_T Happy Weekend everyone T_T

p/s: dah baca, sudi kiranya beri komen :) ...
awak dah lawat saya, nnt saya lawatlah awak balik, xoxo.

8 Comments

  1. Wak hanya ada blog untuk tulis suka2
    Diari takde
    laman sosial pun takde.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha Wak, ok lah tu wak ada blog. kalau banyak2 diari pun bukan dapat update semua , kena luangkan banyak masa nak update media sosial.

      Delete
  2. tu la, saya makin tua ni makin lemah juga ingatan

    ReplyDelete
    Replies
    1. jom lah kita rajin2 menulis. saya pernah baca salah satu nak baiki ingatan ialah dengan banyak menulis dan mengira ...

      Delete
  3. Perenggan pertama tu tersangatlah betul. Benda yang kita tak nak ingat tulah dok bermain dalam fikiran macam wayang rosak. Hepi blogging. Saya pun suka simpan memori best kat sini. Terutama memori travel

    ReplyDelete
    Replies
    1. happy blogging sal. kebaikan menulsi blog ni kan memori tersimpan baik dalam blog, bila kita lupa, terus buka blog cari memori lama.

      Delete
  4. used to have dairies. ihiks malu bila igt balik

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha, apa nak malu? baca sendiri2 jer ray ...

      Delete

Terima kasih melawat blog Mrs Pip, dan sila komen dengan berhemah. Live link tidak dibenarkan di ruang komen.