Pendapat Sendiri: 5 Sebab Bayi Tidak Perlukan Buaian

Bayi Tidak Perlukan Buaian . hi there, dulu dulu kan time I saw my mom la, aunties la,  makcik jiran depan rumah la, mereka suka ayun baby so that baby konon cepat tidur n akan tidur nyenyak dan lama.

Jadi bolehlah mak mak ni sambung kerja rumah sambil mata tinguk tv rancangan maria mercedes. Now,  when mrs pip ada baby,  discussed juga dgn mr. Husband kalau our Iman perlu diayun atau tidak.... 

Betul ka ayun baby ni boleh buat dorg tidur lena n panjang?  Maybe some of them yes kot,  but not all ok....  Just my general opinion ya mommies....

our gummypie ni was a colic baby so siapa2 yg ada colic baby,  mmg kena byk2 bersabar hokey.... Asyik nangis ja,  especially time malam kan.... Time tu my MIL said better ayunkan ja si gummypie ni, tapi mrs pip think it is not a good solution utk tenteramkan dia...

Bagi mrs pip la kan,  mrs pip not so into ayun ayun ni,  sungguh ndak prefer ni mau ayun baby.... Mrs pip ada reason tersendiri....


5 sebab bayi tidak perlukan buaian

Pendapat Sendiri: 5 Sebab Bayi Tidak Perlukan Buaian 


#1 - Bayi akan cari tune sendiri untuk tidur

Newborn baby up to 3 months akan cari tune untuk tidur.  Babies ni ada yang suka dipeluk,  ada pula yang suka dengar muzik etc,  jadi kita ni mak mak janganlah malas mau layan karenah baby kita... Ada yang ambil shortcut way,  ooooo ayunkan je la,  sure cepat tidur..... Is it?....

#2- Cara saya latih anak tidur secara berdikari

Selepas anak anak menyusu,  bila mereka sudah nyenyak, saya just put them on the bed and they sleep by themselves. 

Dengan cara ini, mereka akan belajar untuk tidur berdikari. Ndak payah ayun ayun. So far anak anak berjaya setakat ni utk tidur sendiri.... Iman ini sejak dah ada adik,  dia relax jer tidur sendirian di tilam dia.

#3- Boleh merosakkan otak

frankly, mrs pip agak skeptical dgn kajian ayun bayi ni can damage the babies brain,  so very no no to buaian.... Mak mak yg setuju sila angkat tangan....  Tq.

#4- Beli rocking chair , alternatif kepada buaian

well,  mrs pip n mr. Husband finally decided belikan rocking chair untuk Iman so that kalau dia meragam (he was a colic baby),  boleh ayun ayunkan tu rocker dan ianya ada fungsi vibrate so sedap Iman tidur lama sikit .... 

And yes,  it made him sleep well and less grumpy. And now,  the rocker belong to our Amin since Iman pun dah kira toddler,  dia pun tak hingin dah guna rocker itewwww.....

5- Bayi yang tidur tanpa buaian senang dibawa berjalan-jalan 

Pada pendapat mrs pip, buai atau tak buai bayi tu bukannya satu masalah besar. Dari koranglah nak anak tidur sendiri atau guna buaian.

Tapi macam kitorang yang selalu road trip, so memang dah fikir tak nak buaikan anak untuk tidur untuk mudahkan kitorang road trip ke mana-mana tempat.

Dan tak perlu nak angkut buaian anak ke sana sini.

Sebab Bayi Tidak Perlukan Buaian


Yang rocking chair ni jenama Fischer Price, boleh vibrate (guna 1 bateri sahaja). Ni mrs pip beli di kedai. Harga agak mahal juga waktu baru release dulu.

Tapi sekarang harga dah murah sangat. Korang boleh beli di Shopee.



Happy Parenting.

cheers.

0 Comments

Terima kasih melawat blog Mrs Pip, dan sila komen dengan berhemah. Live link tidak dibenarkan di ruang komen.