5 sebab kenapa mrs pip tak bagi anak tdur di BUAIAN - MrsPipDotCom
News Update
Loading...

Friday, 6 March 2015

5 sebab kenapa mrs pip tak bagi anak tdur di BUAIAN

hi there, dulu dulu kan time mrs pip muda muda (hokey perlu mengaku now i am old), saw my mom la, aunties la,  makcik jiran depan rumah la, dorg suka ayun baby so that baby konon cepat tidur n akan tidur nyenyak dan lama.....  jadi bolehlah mak mak ni sambung kerja rumah sambil mata tinguk tv rancangan maria mercedes... Opssss

Now,  when mrs pip ada baby,  discussed juga dgn mr. Husband kalau our gummypie perlu diayun atau tidak.... Betul ka ayun baby ni boleh buat dorg tidur lena n panjang?  Maybe some of them yes kot,  but not all ok....  Just my general opinion ya mommies....

our gummypie ni was a colic baby so siapa2 yg ada colic baby,  mmg kena byk2 bersabar hokey.... Asyik nangis ja,  especially time malam kan.... Time tu my MIL said better ayunkan ja si gummypie ni, tapi mrs pip think it is not a good solution utk tenteramkan dia...

Bagi mrs pip la kan,  mrs pip not so into ayun ayun ni,  sungguh ndak prefer ni mau ayun baby.... Mrs pip ada reason tersendiri....

5 sebab kenapa bayi tidak perlu buaian (pendapat sendiri)

1- bagi mrs pip,  newborn baby up to 3 moths akan cari tune utk tidur,  so babies ni ada yg suka dipeluk,  ada pula yg suka dgr muzik etc,  so kita ni mak mak janganlah malas mau layan karenah baby kita... Ada yg ambil shortcut way,  ooooo ayunkan je la,  sure cepat tidur..... Is it?....

2- mrs pip ndak ayun gummypie n now chipumpum,  cos mrs pip mau train dorang tidur secara berdikari,  where after breasfed,  dorg sudah nyenyak then just put on the bed n they sleep by themselves.... By doing so,  dorg akan belajar untuk tdur berdikari... Ndak payah ayun ayun... Mrs pip think gummypie n chipumpum berjaya setakat ni utk tdur sendiri.... Gummypie ni since dah ada adik,  dia relax jer tidur sorg2 di tilam dia....

5 sebab kenapa mrs pip tak bagi anak tdur di BUAIAN
5 sebab kenapa mrs pip tak bagi anak tdur di BUAIAN

3- frankly, mrs pip agak skeptical dgn kajian ayun bayi ni can damage the babies brain,  so very no no to buaian.... Mak mak yg setuju sila angkat tangan....  Tq.

4- well,  mrs pip n mr. Husband finally decided belikan rocker for gummypie so that kalau gummypie at that time meragam (he was a colic baby),  so mrs pip just ayun ayun tu rocker n it has vibrate function so our gummypie rasa mcm diurut time tidur.... N yes,  it made him sleep well... n less grumpy.... N now,  the rocker belong to our chipumpum since gummypie pun dah kira toddler,  dia pun tak hingin dah guna rocker itewwww.....

5 sebab kenapa mrs pip tak bagi anak tdur di BUAIAN
5 sebab kenapa mrs pip tak bagi anak tdur di BUAIAN

5- for mrs pip la kan,  actually it is ok kalau ja if babies not kena buai buai di buaian,  they still can sleep super well....

Yg rocker ni kalau ndak jumpa at your nearest store,  boleh jer beli online di lazada

ni sekadar pandangan peribadi mrs pip, kalau the mommies ada pandangan lain, jom kongsi bersama mrs pip ...

happy parenting everyone.

cheers.

Share with your friends

Give us your opinion

Terima kasih melawat blog Mrs Pip, dan sila komen dengan berhemah. Live link tidak dibenarkan di ruang komen.

Notification
Selamat datang ke blog MrsPipDotCom. Semoga perkongsian di dalam blog ini bermanfaat untuk semua. Untuk sebarang pertanyaan, pengiklanan dan kolaborasi, sila email ke mrspipdotcom@gmail.com.
Done