Buat jus roselle homemade - MrsPip || The Reviewer

Buat jus roselle homemade

salam semua.... yesterday, mr.Husband said eh eh, buah roselle tu sudah banyak, so bolehlah petik ... mrs pip okey ja, riang ria di hati nnt boleh buat jus roselle kan ... lagi lagi si lil' Iman tuuuu mmg sukaaaaaaaaaaaaaaaa sgt minum jus roselle ....

 jus roselle homemade
 jus roselle homemade

yeah! roselle yang banyak

dulu dulu time mr.Husband cakap buah ni boleh buat jus ribena, mrs pip agak skeptikal ... eh eh , ya ke ribena ni ? ... boleh minum ka jus roselle ni ... time tu mr.Husband sendiri pon ndak tau nama buah ni roselle, they all here called it buah ribena .... 

until mrs pip google cari nama buah ni, and now i know this is what they called roselle ... lepas tu siap cari resepi untuk buat jus roselle ....

 jus roselle homemade
 jus roselle homemade

dapat dua besen ni, berliter liter la jus roselle mrs pip boleh buat kan ...

jus roselle ni seriusly mmg sedap diminum pada waktu panas, minum sejuk sejuk fresh from the peti sejuk mix with a few slices of lemon, walla ... mmg awesome sangat ...

 jus roselle homemade
 jus roselle homemade

memula, cuci bersih bersih buah roselle ni 
lepas tu kopek kulit, buang biji di dalam
dah kopek kulit, boleh la sedia utk direbus

 jus roselle homemade
 jus roselle homemade

ni roselle yang sedia utk direbus
resepi asal utk buat jus roselle ni, mrs pip dapat from the goodyfoodies blogger, 
korang boleh intai intai resepi tu kat 
http://goodyfoodies.blogspot.com/2014/03/recipe-roselle-juice-homemade-ribena.html

mrs pip guna :-

40 biji roselle
1/3 cup x 5 gula perang
4 liter air

rebus jus roselle hingga mendidih, kemudian masukkan gula perang dan matikan api... jus akan mendidih lebih kurang dalam 15 minit .... yeah, lepas dah siap direbus, bolehlah disejukkan dahulu, saring kulit roselle tu, then masukkan di dlm peti sejuk ... 

 jus roselle homemade
 jus roselle homemade

so, selamat menjamu selera ... resepi yang sangat simple, sedap diminum ketika jus sejuk cold from the fridge bersama potongan lemon .... sambil santai santai baca buku kegemaran di waktu petang bersama cookies yang sedap sedap yummylicious!

cheers!

No comments

Terima kasih melawat blog Mrs Pip, dan sila komen dengan berhemah. Live link tidak dibenarkan di ruang komen.