Pengalaman borong durian di Sipitang - MrsPip Dot Com

Monday, 5 August 2019

Pengalaman borong durian di Sipitang

hi there, sekarang ni musim buah di membakut, sana sini orang berjualan buah buahan ... durian, cempedak, rambutan, langsat, manggis, belunu, bambangan, dan banyak lagi sampai rambang mata mau beli buah mana satu ...


tapi, kalau musim buah sangat menjadi spt sekarang, daerah Sipitang antara daerah yang menjadi tumpuan untuk orang beli buah , mmg meriah dia lain sikit ... 

jadi, kami pun terjebak sama datang ke Sipitang semata mata nak borong buah durian , kononnya harga murah berbanding di tempat lain ... mrs pip bukan penggemar durian sangat, still suka cempedak berbanding durian, tapi my Iman n Amin mmg hantu durian , so mr.Husband layankan keinginan dorang mau makan durian ...


ni 1st time beli durian meriah ... borong jgn tak borong, tapi one thing yg kitorang regret lepas beli dah sampai rumah ialah, penjual bagi sampel durian isi tebal, tapi bila kopek durian kitorang, hampagas hampeh tak da nya isi tebal ... rasa tertipu I !

kitorang borong 4 bakul besar tu, bila masuk dlm plastik, dapatlah 8 plastik biru ... satu bakul besar tu harha RM50, borong sekali utk mak mertua 1 bakul, dan rakan sepejabat mr.Husband 2 bakul ... 

moral of the story, next time nak beli, suruh kopek satu dua biji yg dorang jual, tengok sama mcm sampel display tu ke tak .. sah sah kitorang kena tipu ... 

haish.

tapi tak pa, tak rasa pengalaman mcm ni, tak belajar sesuatu kan, dah rasa mcm ni baru lah sedar diri kitorang belajar sesuatu >>> don't la trust sgt kat penjual2 tu, jgn teruja sampai lupa nak periksa buah time beli ... 


Iman n Amin happy la dpt makan durian ... sabtu ahad makan besar la budak berdua ni dgn durian, I is mampu makan dua tiga ketul jak ... tak boleh bawa bincang durian ni kalau makan byk, boleh sakit kepala mrs pip ...

malas  tengok buah lain pasal cuaca panas lit lit, mmg niat nak beli durian saja pun ... manggis rambutan n langsat dah belu few days ago ... mrs pip nak borong cempedak, tapi kena pergi bahagian jual cempedak pula nun kat blok sebelah, adeh malaslah nak menapak jauh ... parking pun susah ...


blanja gambar selfie pakai bawal ... haha, selama ni mmg ndak pandai pakai bawal, susah mau kasi cun itu awning .. nah, jumpa bawal instant, terus beli dan pakai ... suka design bunga2 bawal ni ... material a bit satin ... 

tu sajalah happy hour kitorang kat Sipitang ... lepas layan milky green tea dekat esplanade tu, kitorang pun balik ... nak makan durian la katakan ... 

cheers.

11 comments:

  1. Assalamualaikum..
    Salam ukwah dari saya untuk anda..
    saya sudah follow anda

    Jom follow blog www.iyaseo.id

    Tinggalkan komen dan saya akan cuba membalas komen anda..
    Saya akan berusaha membalas kunjungan anda jika berkesempatan..
    Komen yang baik2 sahaja ye..
    Semoga ikatan ukhwah kita akan berterusan..

    Terima kasih sekali lagi..ya

    ReplyDelete
  2. sebakul tu 50 hengget..wahhh..okey sangat tu..kat sini main timbang..ada beli durian baru2 ni kat area P.jaya, sekilo RM18..huhu...favourite punya pasal, pejam mata je la bayar...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau rm18 jenis durian sedap mcm musang king, durian tembaga at least ok la ... Ni dapat durian isi nipis hampir semua ... Adeh.

      Delete
  3. wahhh byk borong durian..
    sy pon bkn penggemar durian.. hihi

    ReplyDelete
  4. Menjadi musim buah tahun ni kan. Mana2 pun durian boleh beli dgn harga murah.

    ReplyDelete
  5. wahhh banyaknya durian.. walaupun busyra tak makan. tp suka tngok org makan durian. hehe

    ReplyDelete
  6. Kalo di buat sop Durian mantep tuh hahahaha

    ReplyDelete