19 يناير 2021

,
Ketahui Punca Kematian Yang Disebabkan Penghawa Dingin Kereta Anda || hi there, Seorang rakan mrs pip (thanks to Izuan Hafizuddin) berkongsi sedikit info mengenai apa yang perlu diketahui tentang aircond kenderaan yang beliau perolehi ketika mengikuti kursus gas leaking oleh Gas Malaysia ....

penghawa dingin kereta punca kematian

Ketahui Punca Kematian Yang Disebabkan Penghawa Dingin Kereta Anda


(1) Bila buka penghawa dingin kereta dan tutup tingkap semasa kereta tidak bergerak, oksigen akan circulate di dalam kereta.

(2) Oksigen tersebut akan makin berkurang apabila kita inhale. Sekiranya kita lama hentikan kereta, oksigen makin berkurang.

(3) Apabila paras oksigen dah berkurangan ke 16% , kita akan rasa sesak nafas. Sekiranya kita tidur nyenyak, tidak bangun & tidak keluar dari kereta, maka kita akan collapse atau tidak sedarkan diri.

(4) Paras oksigen makin berkurangan kerana semasa tidak sedarkan diri tu kita masih bernafas & apabila mencapai 10%, oksigen sudah tidak dapat dihantar ke otak & sistem tubuh tidak dpt berfungsi, dan seterusnya menyebabkan kematian

(5) Apabila kereta bergerak, ok shj kerana semasa kereta bergerak, oksigen akan masuk ke dalam kereta melalui enjin bukan hanya oksigen yang sama circulate.

(6) Jika nak rehat sambil ON penghawa dingin kereta, memang boleh tetapi kena buka tingkap juga supaya oksigen masuk.

(7) Ketika jalan sesak, kita akan rasa mengantuk kerana kadar oksigen yang masuk ke dlm kereta adalah kurang. Itu adalah tanda yang kita kekurangan oksigen. Tingkap perlu dibuka juga ketika itu. Kalau cuaca panas, tidak salah buka penghawa dingin kereta & buka tingkap sedikit.

(8) Karbon monoksida dari ekzos bukanlah penyebab kematian kerana karbon monoksida dari kenderaan adalah selamat dihidu & dilepaskan oleh kenderaan kerana limit of concentration sudah dikawal. Utk menyebabkn kematian, karbon monoksida ada certain ppm  which is much higher than limit yg kenderaan lepaskan.

Semoga artikel Ketahui Punca Kematian Yang Disebabkan Penghawa Dingin Kereta Anda bermanfaat untuk semua, dan sila share kepada keluarga dan kenalan agar sama-sama kita ambil tahu tips bermanfaat ini.

cheers.

-republished-
,
hi there (republished).

cerita ni dikongsi di group whatsapp playschool lil'Iman oleh seorang parent, ianya perkongsian yang menarik untuk dihayati bersama ... mrs pip pun kadangkala tidak terkecuali seperti si ibu di dalam cerita ini ... sobs sobs ....

cerita epal
Photo: pexels.com

FaridahSalleh * SKBukitMahkota* -QasehLearningCentre-:

*"BERBAIK SANGKA"*
Seorang anak kecil memegang dua buah epal🍎🍎 di kedua tangannya.
Ibunya datang mendekat, sambil tersenyum kemudian bertanya "Sayang.., boleh Mama minta 🍎 satu?"
Si anak memandang ibunya beberapa detik, kemudian dengan cepat menggigit kedua epalnya 🍎🍎, bergantian ...
Si ibu berusaha menyembunyikan kekecewaannya, senyumnya terlanjur luntur dari wajah nya... 😕
Sampai kemudian si anak menghulurkan salah satu epal 🍎 yang telah digigitnya  tadi kepada ibunya.
Dengan sukacita dan senyum ceria 😃 si anak berkata : *"Ini untuk Ibu, kerana yang ini LEBIH  MANIS"* 👍
Hening.. 😔
ternyata anak ingin memberikan yang terbaik buat ibunya... makanya si anak memastikannya
👍😆
Tidak ada kata-kata yang terucap dari bibir ibunya, kecuali senyum dan bola matanya yang berkaca-kaca.... tak terasa mengalir air matanya 😭

*"JANGANLAH KITA CEPAT BERBURUK SANGKA"*

🐛Siapapun Anda,
seberapapun pengalaman & pengetahuan anda,
 jangan tergesa-gesa menilai seseorang, siapapun dia.
Sabarlah... tunggu responnya..... pahami maksud nya
🐛Janganlah buru buru menghakimi, supaya kamupun tidak akan dihakimi....
🐛Berilah kesempatan kepada setiap orang untuk memberikan penjelasan ... dengαn caranya sendiri ..
🐛Tetaplah menjadi orang yang sabar &  bijaksana menilai diri orang lain....
👍😊🐌
☆☆☆ SERINGKALI ...... kita kurang paham dengan maksud orang .......... kerana .......
Kita melihat dengan kacamata kita
               
*Tetapi*
Jika kita belajar mau sabar..... tenang.... dan cuba memahami dengan kacamata mereka.......
Pasti semua Indah ☆☆☆
Mari belajar *Berbaik Sangka* pada sesama saudara teman-teman dan siapa saja yang kita temui...

semoga cerita ini mendidik kita menjadi insan yang lebih baik ...

just for sharing, semoga bermanfaat, xoxo

cheers

17 يناير 2021

,
hi there, bagi peminat bola sepak EPL, berikut ialah keputusan rasmi perlawanan mingguan bagi season 20/21 ... 

Keputusan Terkini All Matchweeks Perlawanan English Premier League EPL Season 20/21 || (update 18.01.2021) - Week 18

fuh, bilamana suami seorang yang sukakan liga perdana Inggeris, jadi sebagai wife, memang follow lah rapat-rapat berita sukan ni sebagai tanda sokongan. '

Since husband selalu sangat mention keputusan perlawanan, nah kita update juga keputusan perlawanan terkini (lepas ni memang update from time to time) manatau ada yang kaki bola juga kan, so bolehlah korang sembang bola pula kat blog mrs pip ni.


epl latest result


Masuk minggu ke-18. Sekarang Manchester United mendahului semua.

Adakah Chelsea mampu naik kembali menjadi top 3? Fuh, rasanya tenggelam timbullah Chelsea ni. Maybe semua nak jadi star la kot dalam team, sampaikan performance tak begitu baik.

  • Jadual Keputusan EPL Januari 2021
epl latest result




epl latest result


epl latest

  • Jadual Keputusan Perlawanan EPL December 2020
epl latest

epl latest result


epl result


epl latest result


epl latest


epl latest result


  • Jadual Keputusan Perlawanan EPL November 2020
epl latest result


epl latest result


epl latest result


epl latest result

  • Jadual Keputusan Perlawanan EPL Oktober 2020
epl latest result

epl latest result



epl latest result matchweek 5

epl latest result matchweek 5

  • Jadual Keputusan Perlawanan EPL September 2020
latest epl result session 2021

latest epl result session 2021

latest epl result session 2021


Untuk perlawanan EPL Session 20/21, di bawah ini adalah jadual yang sudah ditetapkan, namun tertakluk kepada sebarang perubahan kelak.

  • Jadual Perlawanan EPL Sepanjang Bulan Oktober 2020
Jadual Perlawanan EPL Session 20/21

Jadual Perlawanan EPL Session 20/21

Jadual Perlawanan EPL Session 20/21
Jadual Perlawanan EPL Session 20/21

  • Jadual Perlawanan EPL Sepanjang Bulan November 2020

Jadual Perlawanan EPL Session 20/21

Jadual Perlawanan EPL Session 20/21

Jadual Perlawanan EPL Session 20/21


  • Jadual Perlawanan EPL Sepanjang Bulan December 2020

Jadual Perlawanan EPL Session 20/21


Jadual Perlawanan EPL Session 20/21



Jadual Perlawanan EPL Session 20/21


Jadual Perlawanan EPL Session 20/21

Jadual Perlawanan EPL Sepanjang Bulan Januari 2021


Jadual Perlawanan EPL Session 20/21

Jadual Perlawanan EPL Session 20/21

Jadual Perlawanan EPL Session 20/21


Jadual Perlawanan EPL Session 20/21

Jadual perlawanan untuk tahun 2021 akan dikepilkan kemudian. Dan semua keputusan perlawanan juga akan dikemaskini nanti.

Korang team apa? mrs pip team Chelsea. 

Cheers.

15 يناير 2021

,
Senangnya Masak Ayam Masak Lemon Guna Sos Lemon Woh Hup || hi there, ok lah aku suka bah makan ayam masak lemon, tapi setiap kali aku mau makan aku kena minta mr.Husband yang masak. 

Hohoho, sampai bilalah jadi begini. Mau buat macam mana, aku manalah pandai memasak sangat. mr.Husband pun cakap, deria rasa aku tidak sebaik deria rasa kebanyakkan orang.

Ada masanya, masakan yang belum masak sepenuhnya aku cakap dah masak dan sedap! tak ke bingung mr.Husband dibuatnya oleh aku.

Dulu mak aku pun bilang benda yang sama. Sup sotong yang dia baru masak, belum pecah rasa, aku dah boleh makan dengan penuh berselera, padahal sotong tu still tak masak sepenuhnya.

Resipi Masak Ayam Lemon Senang Dan Sedap

Well, itu kisah aku. Memang aku akui aku ni memang ada masalah rasa. Berbalik dengan kisah ayam masak lemon tu, time aku beli barang dapur, aku ternampak sos lemon Woh Hup ni. Puas aku belek belek, so end up aku beli.

Yang pasti ada logo halal.

Aku mau try manatau guna sos lemon ni bolehlah aku masak ayam lemon aku sendiri kan.

Senangnya Masak Ayam Masak Lemon Guna Sos Lemon Woh Hup

Dijadikan cerita , lepas beli tu , aku balik dan terus cuba masak resepi ayam masak lemon, serius menjadi bah. Senang dan sedap (bagi tekak aku).

Jadi, aku suggest kat kamurang yang macam aku ndak berapa pandai memasak, tapi masih ada keinginan mau masak, guna sajalah bahan-bahan yang express. Easy peasy kan.

Kalau mr.Husband, resipi sos lemon dia lain sikit. Tapi it is ok, as long as resipi yang aku sediakan boleh dimakan oleh kami seisi keluarga.

Senangnya Masak Ayam Masak Lemon Guna Sos Lemon Woh Hup

Jom kita masak ayam lemon yang paling senang dan sedap. Kalau korang nak lagi sedap, pi cari 5 star recipe , yang aku buat ni memang resipi simple express senang mau buat.

Resipi Masak Ayam Lemon Sedap , Dan Sangat Senang Disediakan

Bahan-bahan:

Ayam secukupnya (aku guna bahagian paha pinggul saiz besar 2 ketul)
Bawang besar
Sos Lemon
Biji bijan (optional)
Tepung (untuk menggaul ayam sebelum di goreng)
Air
Garam
Gula

Cara memasak:-

Potong ayam ikut potongan kesukaan korang. Aku main potong satu paha pinggu tu, aku bagi 5-6 bahagian sahaja.

Gaul ayam dengan sedikit hirisan bawang putih, garam dan sedikit pati ayam / seasoning untuk buat ayam tu rasa sedap.

Letak beberapa sudu tepung kanji / jagung, gaul.

Panaskan minyak di dalam kuali, goreng ayam hingga kekuningan. Tak perlu goreng lama sangat, nanti overcook, ayam hilang jus. Lagipula nanti nak tumis ayam dengan sos lemon, jadi cukup sekadar goreng dengan api sederhana sehingga kekuningan.

Tumis bawang besar yang telah dihiris di dalam kuali. Boleh tambah sedikit serbuk kunyit kalau nak warna lebih kuning (optional).

Masukkan sos lemon secukupnya (3 - 5 sudu besar, kalau tak cukup rasa sos lemon tu nanti, korang boleh tambah ok). Tumiskan sebentar bersama bawang , gaul rata. 

Masukkan dua cawan air (atau lebih sedikit), dan biarkan ianya mendidih.

Masukkan ayam yang sudah digoreng tadi, dan biarkan ianya masak seketika.

(Optional) - Boleh tabur biji bijan jika suka. Kalau ada bahan untuk hiasan, silalah tambah mengikut kreativiti masing-masing.

Macam kes aku ni, memang just letak biji bijan sahaja walaupun aku nak juga letak hirisan lada traffik light tu, tapi anak-anak tak makan la pula nanti. 

Selamat mencuba.

cheers.

14 يناير 2021

,
Cara Tukar Limit Transfer Maybank2u Secara Online || hi there. Woha, lama tak transfer duit ke mana-mana. So hari tu bila husband suruh aku transfer duit payment, masalahnya limit pula nilai transfer tu. Eh, Maybank ni kenapa pula?

Oh ok, rupa-rupanya incik suami setting nilai minimum untuk transfer keluar duit dari akaun. Oh no wonderlah tidak dapat transfer duit seperti yang diinginkankan.

Lepas tu aku cubalah tukar setting transfer duit tu guna Maybank2u website yang baru, tapi hurm ok aku ni ndak begitu familiar dengan laman web Maybank2u yang new features, jadi aku revert semula ke website Maybank2u Classic.

Cara Tukar Limit Transfer Maybank2u Secara Online

Cara untuk tukar limit transfer di Maybank2u secara online ni memang senang sahaja. Kalau yang suka guna website lama (atau pun Maybank2u Classic), boleh klik butang seperti gambar di bawah tu ya 'Back to Classic Maybank2u'


Cara Tukar Limit Transfer Maybank2u Secara Online
Ok, maybe aku bersendirian la kot tak tahu cara nak tukar. Orang lain ramai dah yang tahu kan. Apapun, semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua.

Cara Tukar Limit Transfer Maybank2u Secara Online


#1 - Korang login akaun Maybank korang dan tekan 'Accounts & Banking' .

Cara Tukar Limit Transfer Maybank2u Secara Online

#2 - Lepas tu , tekan Transfer (rujuk gambar di atas).


Cara Tukar Limit Transfer Maybank2u Secara Online

#3- Lepas tu klik pada Transaction Limit Maintenance. 

Cara Tukar Limit Transfer Maybank2u Secara Online

#4 - Senangnya tukar limit transfer di Maybank.

Dah klik Transaction Limit Maintenance , korang akan nampak seperti gambar di atas. Jadi di sini , bolehlah buat setting untuk menghadkan pengeluaran, terpulang korang nak letak had limit berapa. 

Kalau nampak macam table di atas, korang dah boleh mula tukar setting limit maintenance tu.

Ada beberapa item yang boleh dibuat untuk pemindahan wang iaitu 3rd Party Transfer, Interbank Giro Transfer, Instant Interbank Transfer, Foreign Telegraphic, dan DuitNow. 

Kalau korang nak tukar lebih daripada satu , let say nak tukar 3rd party account dan Foreign Telegraphic Transfer, pastikan korang buat satu persatu ya. Klik continue dan ikut arahan seterusnya. 

Cara Tukar Limit Transfer Maybank2u Secara Online

Daftar Akaun ASNB di Maybank


Satu lagi, kalau korang ada ASNB Unit Trust, aku suggest kat korang register akaun ASNB korang kat Maybank, so senang korang nak tengok duit terkumpul / keluar masuk ASB korang.

Baca Juga: Cara Semak Duit ASB Secara Online Melalui Maybank

Ok aku dah buat ASB link ke Maybank, so aku boleh lihat duit savings aku kat Maybank. Tahun 2020 berjaya tidak membuat pengeluaran, so savings bertambah sikit.

Insya Allah tahun ni pun akan dikurangkan pengeluaran ASB. Aiseh, kita savings sikit-sikit saja, tapi insya allah boleh membukit la kot di masa depan.

Semoga perkongsian berguna untuk semua.

cheers.

12 يناير 2021

,
Maksud Dan Tujuan Proklamasi Darurat Dilaksanakan || hi there, sekali lagi kita melalui fasa PKP 2.0, namun kali ini hanya beberapa negeri tertentu sahaja yang terlibat untuk PKP, manakala negeri yang tidak terlibat, akan dikategorikan dalam kumpulan PKPP / PKPB.

Selain isu PKP akibat Covid-19, ahli politik negara pula ada yang mula menarik diri daripada blok kerajaan sedia ada dan mula membentuk gabungan lain sehingga memungkinkan kita perlu melalui fasa pilihanraya !

hello, kita tengah berusaha untuk putuskan rantaian Covid-19, ada pula yang tidak ambil peduli tentang isu ini dan sibuk dan mengundi. Padahal kita semua sudah nampak kesan mengundi ketika Covid-19 yang berlaku di Sabah tidak berapa lama dahulu.

maksud proklamasi darurat

Dan hal ini menyebabkan DYMM Di-Pertuan Agong mengambil keputusan untuk membuat proklamasi darurat.

Ada yang masih tidak begitu faham Darurat Politik. Aku pun sama tidak faham sangat, tapi hey sekarang ni semua pun senang untuk mencari maklumat. 

Sebelum buat apa-apa statement marah atau tidak puas hati terhadap darurat politik ini, kerana ada yang ingat darurat akan buat kita tersekat untuk keluar rumah, kena perintah berkurung, tapi itu semua tidak betul.

Dan satu hal lagi, proklamasi darurat ini tidak boleh dicabar di mahkamah mengikut Perkara 150(8)(a)Perlembagaan Persekutuan - menyatakan keputusan agong dikira muktamad dan konklusif.

Jadi, jadi buat kerja gila untuk mencabar Agong kerana hal ini. Nah, siapa suruh tu politicians main lompat lompat keluar masuk pintu depan belakang ... 

Rakyat , kita chill sahaja. Jangan panik ya.

Proklamasi Darurat Yang Kita Perlu Ambil Tahu

  • Proklamasi darurat bukanlah perintah berkurung atau pemerintahan tentera. Maka aktiviti rakyat berlangsung seperti biasa.
  • Parlimen digantung. Ini adalah antara tujuan utama proklamasi darurat. Ada segelintir ahli politik ni tak sedar yang cubaan mereka untuk mengadakan pilihanraya akan menyusahkan ramai pihak.

Hello, tahu tak frontliners kita boleh tenat dan nazak kalau Covid-19 meningkat! Tak cukup dengan frontliners keletihan dan lelah tak mampu nak hilang, negara juga mungkin tidak mampu menampung rakyat yang membanjiri pusat kuarantin dan juga hospital akan sesak untuk rakyat mendapatkan bantuan kesihatan.

  • Tiada pilihanraya sepanjang tempoh darurat. Ya, ini tujuan utama proklamasi darurat iaitu menghalang untuk mengadakan pilihanraya.

Baca Juga Memahami wabak COVID-19 dan ketahui sedikit persamaannya dengan DAJJAL

Majlis Keselamatan Negara (Rasmi) Berkaitan PKP, PKPB dan PKPP


Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan di Pulau Pinang, Selangor, Wilayah Persekutuan (Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan), Melaka, Johor dan Sabah bermula 13 Jan hingga 26 Jan 2021 - PM Muhyiddin

PKP Bersyarat (PKPB) pula dilaksanakan di enam negeri iaitu Pahang, Perak, Negeri Sembilan, Kedah, Terengganu dan Kelantan juga bermula 13 Jan hingga 26 Jan 2021

PKP Pemulihan (PKP-P) akan dilaksanakan bagi negeri Perlis dan Sarawak dan akan diteruskan sepanjang tempoh berkenaan (dari 12 Jan hingga 26 Jan)


Kerajaan pimpinan PM Tan Sri Muhyiddin Yassin kini disahkan tiada majoriti sokongan ahli parlimen


Kalau ada yang masih tak tahu, kerajaan pimpinan PM Tan Sri Muhyiddin Yassin kini disahkan tiada majoriti sokongan ahli parlimen. DS Nazri Aziz menarik balik sokongan beliau.

Dan kini hanya 109 sokongan daripada 222 ahli parlimen sahaja, yang boleh menyebabkan Malaysia akan tukar kerajaan sekali lagi!

Hish, penat rakyat keluar mengundi. Sia-sia sahaja tapi akhirnya ahli politik ni sesuka lompat keluar masuk parti dan membentuk gabungan lain.

Sekarang ni tunggu dan lihat tindakan yang diambil PM Tan Sri Muhyiddin Yassin. Mahu bubar parlimen, atau jumpa agong dan lantik PM baru dengan syarat Agong perlu diyakinkan PM baru akan mendapat sokongan majoriti daripada ahli parlimen.

Huhu, apa sudah jadi dengan politik Malaysia ni?

Anyway, take care and stay healthy ya.

cheers.

Follow Us @soratemplates