Seronoknya luangkan masa ajar anak-anak berkebun - MrsPip || The Reviewer
News Update
Loading...

Tuesday, 18 April 2017

Seronoknya luangkan masa ajar anak-anak berkebun

hi there,

gembira lil' Iman dan lil' Amin berkebun hari tu, berjaya budak berdua ni tanam pokok pertama mereka si pokok kelapa .... lepas habis tanam pokok kelapa tu kan , mr.Husband minta lil' Iman tolong siram si pokok sayur  .... suka la lil' Iman dapat bermain siram-siram ... jangan siram mommy, sudah.

bunga petola

oh si sayur petola ...
baru nak membuah :))
harap harap menjadi 

Seronoknya luangkan masa ajar anak-anak berkebun

sayur yang berjaya bercambah :))
ditanam oleh mr.Husband

Seronoknya luangkan masa ajar anak-anak berkebun

mr.Husband mengajar lil' Iman pengunaan water spray

Seronoknya luangkan masa ajar anak-anak berkebun

lepas tu, lil' Iman siram sendiri
*budak ni suka ja kalau dpt main air*

Seronoknya luangkan masa ajar anak-anak berkebun

mr.Husband biarkan lil' Iman spray sendiri sayur sayur tu
sambil diperhatikan oleh mr.Husband

seronok lil' Iman :))

Seronoknya luangkan masa ajar anak-anak berkebun

mr. Husband biarkan saja lil' Iman spray semaian sayur yang lain ...
oopssss, buah yg bergantung atas kepala lil' Iman tu,
kita panggil lemon kampung ...

korang panggil tu buah apa?
mmg bau dan rasa dia seakan-akan lemon ...

Seronoknya luangkan masa ajar anak-anak berkebun

 dah siap main renjis renjis di tapak semaian
mr.Husband bawa pula lil' Iman ke 'planter box'
di sini bakal ada sayur pahit, terung, dan bendi 
tu pun kalau lah menjadi ...

Seronoknya luangkan masa ajar anak-anak berkebun

dah siap spray segala pokok sayur,
mr.Husband bawa pula lil' Iman & lil' Amin 
ambil tanah di kawasan depan laluan rumah

mr.Husband bawa wheel-barrow
lil' Iman bawa scoop
lil' Amin pula bawa his small pail & scoop, alolo comel ja ... ;))

Seronoknya luangkan masa ajar anak-anak berkebun

si penjaga kereta sorong
lil' Iman cakap 
"daddy pigi lah ambil tanah, Iman jaga ini supaya dia ndak lari"

;)) anak oh anak !
as if like kereta sorong tu pandai jalan sendiri ...

Seronoknya luangkan masa ajar anak-anak berkebun

lil' Amin pula busy panggil sang kerbau
hah! siap dgn scoop warna merah T_T
adalah yang kena sondol nnt ...

Seronoknya luangkan masa ajar anak-anak berkebun

mau sangat pegang kerbau,
mr.Husband bawa lah lil' Amin pergi dekat tu kerbau
dah kerbau jinak sangat ...
relax ja sang kerbau tu dibelai belai :))

Seronoknya luangkan masa ajar anak-anak berkebun

lil' Iman pun mau lah juga pegang si kerbau 
T_T tapi takut takut T_T

Seronoknya luangkan masa ajar anak-anak berkebun

ada kapal terbang lalu
si lil' Amin mendongak ke langit

Seronoknya luangkan masa ajar anak-anak berkebun

bah, sudah siap ambil tanah
jom balik sambung berkebun ...
dua budak yang jadi 'ekor' si daddy :))

mcm ni lah aktiviti petang bersama anak anak .... ada masanya ajak mereka berkebun, seronok budak berdua ni bermain tanah ... dulu dulu mrs pip ni risau kalau anak anak main tanah nnt baju seluar kotor, nowadays, mrs pip biarkan saja ...

rupa rupanya budak berdua ni lagi happy bermain di laman rumah dari bermain dgn toys mereka di dalam rumah / menonton TV .... hari tu bawa budak berdua ni hiking ke bukit, masuk kebun getah ... entry hiking ke bukit masuk kebun getah tu nnt mrs pip kongsikan ....

p/s: mak mak sekalian, share lah aktiviti anak anak korang dgn mrs pip juga dalam ruang komen ok :)) ... ada idea tak apa lagi aktiviti 'sepetang bersama anak' yang seronok untuk dibuat? share share dgn mrs pip ok ...

cheers.

Share with your friends

Give us your opinion

Terima kasih melawat blog Mrs Pip, dan sila komen dengan berhemah. Live link tidak dibenarkan di ruang komen.

Notification
Selamat datang ke blog MrsPipDotCom. Semoga perkongsian di dalam blog ini bermanfaat untuk semua. Untuk sebarang pertanyaan, pengiklanan dan kolaborasi, sila email ke mrspipdotcom@gmail.com.
Done