hi there,

hari ni kongsi aktiviti anak anak berkebun, lil' Iman dan lil' Amin.

teruja dan seronok lil' Iman dan lil' Amin dapat berkebun bersama daddy. ni adalah antara aktiviti yang mr.Husband dan mrs pip buat bersama our kids di hujung minggu .... ada masa kita berkebun, ada masa kita main 'build and construct' , ada masa kita mendaki bukit ... lil' Iman and lil' Amin ni enjoylah sangat ...

Ajar anak berkebun tanam pokok kelapa mudah dan cepat

mr.Husband ni mmg suka berkebun. ada juga hasil kebun yang kitorang dapat makan sekeluarga. syukur sangat, kurang sikit belanja dapur :)) *dikongsi di lain entry hasil kebun mr.Husband*

jadi, untuk tanaman pertama lil' Iman dan lil' Amin, mr.Husband memilih untuk mereka menanam pokok kelapa .. eh eh, dalam banyak2 tanaman, kenapa pokok kelapa?

mr.Husband cakap, eloklah tanam pokok kelapa, kan pokok kelapa ni banyak kegunaannya T_T ... tak kisahlah apa-apa pokok sekalipun, yang penting mr.Husband mau berikan pendidikan asas perkebunan untuk anak anak disamping memupuk minat untuk mereka berkebun kelak! jangan jadi mcm mrs pip, satu benda tentang berkebun pun tak tahu, sob sob ;((

Ajar anak berkebun tanam pokok kelapa mudah dan cepat
Iman is ready for gardening
jangan heran, muka our lil' Iman ni mmg selalu serius la nowadays
hurm... menempuh alam dewasa ke apa?
lil' Iman yang bersiap sedia untuk ke kebun

Ajar anak berkebun tanam pokok kelapa mudah dan cepat

and because in our garden has soooooo many mosquitoes, mosquito repellent is a MUST whenever the kids go down playing on the ground or go inside our little garden :))

mrs pip ada try few mosquito repellent, yang this one from Watson's , tapi ada satu brand tu mmg super best ... klik sini kalau nak tahu brand apa T_T

Ajar anak berkebun tanam pokok kelapa mudah dan cepat

lil' Amin muka pun serius ja
dia cakap 'Amin tak handsome mommy'
hukhuk, at first dia refused ndak mau dipakaikan seluar panjang
tapi ada mommy kesah?
biar tak handsome, asal jgn nyamuk dtg menyerang!
alaaa ... boots lil' Amin yang lama tu sudah sempit,
and mrs pip belum sempat beli yang baru,
terpaksa pakai sandal 

Ajar anak berkebun tanam pokok kelapa mudah dan cepat

mr.Husband asked lil' Iman to carry his own coconut tree that he will plant soon, and lil' Amin just standing nearby and observed his brother carrying the tree. hurm, not even lend his hand to help, aiyo lil' Amin!

Ajar anak berkebun tanam pokok kelapa mudah dan cepat

mr.Husband buat lubang untuk tanamkan pokok kelapa tu ... 
lil' Iman just observed what's daddy's doing.

Ajar anak berkebun tanam pokok kelapa mudah dan cepat

ndak sabar lil' Iman mau letak tu pokok kelapa masuk lubang

Ajar anak berkebun tanam pokok kelapa mudah dan cepat

yeah, dapat pun kasi masuk dalam lubang

Ajar anak berkebun tanam pokok kelapa mudah dan cepat

daddy helped lil' Iman to well-position the tree

Ajar anak berkebun tanam pokok kelapa mudah dan cepat

then we asked lil' Iman to scoop the soil
to cover the hole

I tell you, si lil' Iman punyalah happy dapat pegang tu scoop ...
"Iman pun mcm daddy juga, Iman do work, Iman do work"

aiseh anak mommy ni, nnt once sudah besar help mommy tanam bunga pula ok ;)

Ajar anak berkebun tanam pokok kelapa mudah dan cepat

we just let lil' Iman to do it until he gets tired
and later asked daddy to continue ;))

Ajar anak berkebun tanam pokok kelapa mudah dan cepat

selingan kejap ...
ada helikopter lalu ...

Ajar anak berkebun tanam pokok kelapa mudah dan cepat

mommy, helikopter! 
suka lil' Amin nampak heli

tapi lil' Iman tak kesah pun,
busy la tu dgn pokok kelapa dia ;)

Ajar anak berkebun tanam pokok kelapa mudah dan cepat

yeah, keep going lil' Iman


happy tengok lil' Iman enjoy berkebun
khusyuk betul lil' Iman dengar penerangan si daddy


after some time, yeah!
coconut tree managed to be planted.


and daddy helped lil' Iman to 'compress and fit' the tree to the ground



so, this is lil' Iman's first tree >>>coconut tree<<<

Ajar anak berkebun tanam pokok kelapa mudah dan cepat

and lil' Iman happily told lil' Amin
"ini pokok abang"

Ajar anak berkebun tanam pokok kelapa mudah dan cepat

lil' Iman's done.

aik, mana asi' kalau abang ada pokok, si adik tiada.
jadi, to be fair to both of them, mr.Husband plant one more coconut tree for lil' Amin


and lil' Iman was very helpful scooping the soil

Ajar anak berkebun tanam pokok kelapa mudah dan cepat

selagi tidak penat, selagi tu la cangkul milik lil' Iman ;))

Ajar anak berkebun tanam pokok kelapa mudah dan cepat

and teaching the kids to water the tree 
and lil' Iman asked why should we water the tree?
and daddy said
"so the tree will grow up big and high just like Iman"

Ajar anak berkebun tanam pokok kelapa mudah dan cepat

and then, watered lil' Amin's tree too

and the whole evening, lil' Iman and lil' Amin talked about how they managed to plant the tree ... and they said they want to plant other trees next time....

semangat berkebun bebudak berdua ni ... and we hope we managed to give them some nice experienced in their childhood life.

cheers. 

0 Comments