Morning walk di kebun - MrsPip || The Reviewer

Morning walk di kebun

yeah , raya sudah mau dekat ......... hari tu kan selepas bersahur, mrs pip dan mr.husband jenis susah mau tidur lepas sahur, jadi kita berjaya sampailah pagi kan. Apabila sudah siang, mrs pip dan mr.husband pergilah meninjau kebun kecil kami siap bawa our lil'armies gitew ....

mrs pip ni sekali sekala ja la pi jenjalan di kebun walaupun kebun tu just depan rumah kan, well ndak da luxury time untuk lawat kebun, almaklumlah kan, kena jaga ni lil' armies full time kan, but wait few more years, the time is mine! ... hahaha ....

layan ja gambar di bawah using my casio exilim yg super cute iteww, ahaks !


macam ni lah perangai si Iman yang suka betul bertanya macam macam kalau nampak sesuatu yang dia unfamiliar. Bah daddy melayan sajalah karenah ni anak anak ...


apa tu? apalah si Iman mau tanya ni. Ndak di kasi lepas bah batang kayu yang dia pegang tu selagi si daddy ndak bagi jawapan ...


eh eh, ada pokok roselle la .... rajin si daddy tanam roselle, nanti ada buah boleh buat jus roselle. dikatakan jus roselle ni banyak khasiatnya, boleh awet muda bah konon, jadi nanti kita awet muda la ni minum roselle ...


mrs pip ni bukan tahu apapun bab bab tanam menanam ni. Ini semua hasil tanaman si mr.Husband. mrs pip tumpang makan jak lah. 

mr.Husband ni pula, bagi dia kerja kerja menanam ni terapi minda. Tenang perasaan dia kalau dapat turun pergi kebun. 

pokok kunyit
pokok kunyit

memang best kalau ada daun kunyit kan,  nnt kalau mau buat ikan masak kunyit, yummy yummy ni guna daun kunyit ....


ni tangan siapa? cer teka? tangan si Iman la ni. Ndak la sah kalau ndak dia pegang semua pokok di dalam kebun ni ... silap silap haribulan, pandai ni dia mencabut daun pokok nanti.


lil' Iman yg terpegun dgn kejelitaan pokok limau ... ada hasil nanti kita makan, tapi tengoklah siapa laju kan, kita atau si monkey, adeh.


siap ada kangkung lg ... masak sambal belacan pon sedap! bah berkangkung lagi si mr.Husband bah ... 


lil' Amin yg sungguh serius! bah muka si Amin bah memang jenis yang serius jak, mau senyum pun susah ... mahal tu senyuman dia bah.


jom petik kacang panjang. nah si iman tinguk tu kacang panjang lama lama pandai mencabut kacang tu dia, bukan boleh yakin sangat dengan sifat behave dia tu ... kejap jak dia behave, lepas tu akan jadi aktif kadanag2 hyper la pula.


our little humble house


Si Iman Phua Chu Kang ...


tolong daddy kasi makan ayam, cukup besar nanti kita sembelih ya.


bestnya ni ada dragon fruit kan boleh dipetik, fresh from the tree. dragon fruit ni mr.Husband lah yang tanam. Happylah dapat petik dan makan.




budak yg happy nampak dragon fruit
"daddy, momom buah"




"daddy. best la jalan jalan here"


kumpulan dul-chak kepala botak
tiga sekawan ...

"mana mommy ah?"

macami ni la versi sihatkan badan di bulan puasa, sekali sekala kenalah keluarkan peluh , jenjalan morning walk macam ni pun dah kira ok .... 

cheers .... :)

No comments

Terima kasih melawat blog Mrs Pip, dan sila komen dengan berhemah. Live link tidak dibenarkan di ruang komen.