Memori di Kampung Kiabau Telupid || 08.09.2019 - MrsPip Dot Com

Saturday, 21 September 2019

Memori di Kampung Kiabau Telupid || 08.09.2019

hi there, ni memang memori kampung kiabau betullah, memang unplanned trip, nasib baik smooth sailing gitu perjalanan travel by road kami. Membakut ke Telupid mengambil masa lebih kurang 6jam perjalanan melalui jalan Kimanis Keningau, kemudian masuk jalan Tambunan Ranau dan terus ke Telupid.

memori kampung kiabau
memori kampung kiabau

seperti biasa, wefie itu wajib di dalam kereta sebelum jalan since time ni lah semua masih ceria, once start jalan, masing2 tidur nanti kecuali mr.Husband 😉

walaupun ni not-so-well-plan-trip, tapi kami berjaya juga bercuti-cuti sehari semalam di Kampung Kiabau dengan gembira. ekceli, adik perempuan mr.Husband (my SIL) berkahwin dengan orang Kampung Kiabau, so kitorang jalan jalan lawat my SIL ...

seronoklah jalan jalan masuk kampung ni ... Iman dan Amin, sampai jak di rumah my SIL, ndak tunggu lama-lama, terus pigi belakang rumah, ndak jauh dari rumah ada sungai , so mandi sungai lah budak2 berdua ni ...

memori kampung kiabau
memori kampung kiabau

dan bukan kami jak yang datang rumah my SIL, my adik ipar (adik lelaki mr.Husband yang bongsu) pun datang dengan MIL dia, wife dan anak anak dorang, so tambah2 lah happy Iman n Amin ni bila tau kazen2 the POTATO KENTANG GANG pun ada ...

memori kampung kiabau
memori kampung kiabau

Iman entah pigi mana time gambar ni diambil, so layan budak tigaborang ni jaklah bergambar ...

memori kampung kiabau
memori kampung kiabau

SIL aku ni ada saturang jak anak, gegirl , si wawa ... so dia jak lah bunga sekuntum di antara kumbang kumbang tu, tapi si wawa ni taiko dorang pasal dia yang paling senior , ekeke ... tua setahun jak dari si Iman ...

time makan, dorang duduk dalam pusingan ramai ramai, lepas tu suruh budak budak.ni baca doa dulu sebelum makan , so Iman n Amin tadah tangan, yang lain2 tu buat cross , masing2 baca doa ikut agama masing2 , pandai2 pula si Iman suruh kazen2 dia yang lain baca doa tadah tangan ... ekeke ... Budak2 kan , but soon dorang akan faham dorang berbeza agama , it's ok.

memori kampung kiabau
memori kampung kiabau

ni esoknya, lepas breakfast, budak budak mau mandi sungai lagi, so pigi sungailah kita sekali lagi ... ngam2 lepas ambil gambar depan laman rumah SIL, bateri pula habis,.so ni last pic before pigi sungai ... meriahlah Iman Amin Bibot Matan dan Wawa mandi sungai ... mrs pip tukang tinguk jak dgn baby Nami, mr.Husband pun join mandi sama ...

memori kampung kiabau
memori kampung kiabau

ni gambar time breakfast ... tu adik bongsu mr.Husband yang pakai baju hitam, Bibot dan Matan tu anak dia , yang brother tak pakai baju tu pula daddy si wawa ... Dia ni lah orang kampung kiabau, husband my SIL ...

ndak ambil banyak gambar, busy bah kami cerita2, lepas tu handphone duduk jak diam diam dalam beg, ekeke ni pun ok lah kan ada juga few photos jadi kenangan.

lepas jak budak2 mandi sungai, kitorang pun siap siap packing barang mau balik Membakut ...

next time kena plan bagus2, kena cuti2 dua tiga hari lah di kampung kiabau ni , kalau cuti lama sikit boleh jalan jalan pigi 📌 Beluran dan 📌 Sandakan ...

ok lah till then, tunggu cuti cuti sekolah pula, dan kena match juga dengan cuti mr.Husband ...

P/S: very alhamdulillah, ni first long road trip for baby Nami , dan baby langsung tak meragam, elok jak dia happy happy dalam kereta ... yeay.

apapun, memang happylah dengan memori di kampung kiabau ni, more memories to come, insya allah.

cheers.

6 comments: