Majlis perkahwinan Harry x Eliza di Kg. Marais , Tenom || 19.07.2019 - MrsPip Dot Com

Thursday, 25 July 2019

Majlis perkahwinan Harry x Eliza di Kg. Marais , Tenom || 19.07.2019

hi there, last week berkesempatan attend wedding anak buah , Harry dan Eliza, apapun tahniah buat anak buah ... ni anak buah mr.Husband, mak kepada Harry ni ialah kakak mr.Husband ...


Last year kakak kepada Harry yang kawin, si Ruby, tapi mrs pip waktu tu baru beberapa hari bersalin baby Nami, jadi mrs pip ndak terattend wedding si Ruby ...

kali ni Harry pula yang kawin, tunang dia orang Tenom, dari kampung Marais ... dia kawin hari Jumaat, 19.07.2019 ... Jumaat pun Jumaat lah, bukan halangan utk attend wedding walaupun pada weekday ... mr.Husband kena ambil cuti kerja sehari ... 

tema kawin kitorang sebelah family lelaki (sebelah Harry) pakai dark blue, sebelah perempuan (Eliza) purple ...  tapi mcm biasalah ya, utk ambil gambar the whole big family mmg selalu gagal ... whatever! yang penting kami enjoy the wedding ceremony ❤ , yeah.


banyak gambar, so kasi collage senang mau tinguk ... mcm biasalah , tempat berselfie wefie paling BEST ialah dlm kereta, time ni baru mau gerak, so semua semangat lagi, make up blum cair, muka masih ceria ... so jomlah kita mengharungi perjalanan berbukit bukau 2 jam dari rumah ke Tenom ... 


selepas dua jam drive tanpa henti, dan terlajak jalan pasal kereta yang lead jalan terlepas pandang simpang masuk kampung marais, nasib baik sedar sudah salah jalan, so patah balik dan jumpa simpang sebenar ... 

sampai jak tempat kawin, teruslah kita sibuk sibuk bergambar, lepas tu cari tandas , haha ... Iman n Amin sibuk berkepit dgn pohpoh dorang, sekali cari sudah duduk dalam church pasal majlis kahwin dah start ... tapi mommy daddy n few others stretching dulu di luar church, kita hadam dulu view yang cantik di pagi hari ...

untuk makluman, family mr.Husband ni Christian Catholic, dan kawin campur berlainan agama dan bangsa ni perkara biasa jak ni kan kalau kami .. ada yang tanya "masuk church ka?" , "knapa hari Jumaat juga dia mau kawin?" ..

well, kita kawin2 campur ni kena pandai bawa diri ... lepas ambil2 gambar tu, kitorang masuklah church sekejap mau tengok Harry n Eliza, paderi bagi ucapan m nasihat, so kita dengarlah ... lain2 kepercayaan, jangan sentap kalau nasihat2 kata2 ucapan2 paderi tak sama dgn kepercayaan kita, just relax ok ... just percaya dengan agama yang kita anuti, jangan kecam agama lain ...

why Friday? kitorang pun tak sure knapa dorang pilih hari Jumaat ... Eliza ialah Christian SIB, so maybe la SIB kawin hari Jumaat, selalu kalau Catholic kawin hari Sabtu atau hujung minggu ... bersangka baik sajalah ... lagipun, ada jak masjid ndak jauh dari church dorang ni ... simpang masuk sebelum church, ada masjid ya.


agak lama juga upacara dlm church, so kami kluar duduk santai2 di luar, then Nami mcm lapar, so bawa Nami makan dulu dalam kereta ...

habis jak Nami makan, upacara church pun selesai, so ke khemah kawin la kita menjamu selera ... makanan halal disediakan , well family kitorang baik sebelah mommy harry mahupun sebelah daddy harry, ada yang beragama Islam , so makanan wajib halal ...


sambil2 makan, sambil2 cerita2 dgn family members, sambil2 layan si Amin mau jadi dinosaur, adeh ... so buka mulut luas2 jadi dinosaur katanya...


Eliza ni berketurunan suku kaum murut dan lundayeh, so menariknya mereka memperkenalkan salah satu tradisi perkahwinan mereka kepada kami, iaitu acara memberikan hadiah kepada sebelah keluarga ...

pengantin perempuan berarak bersama ahli keluarga dia yang membawa cenderahati iaitu beras kampung dan tempat menyimpan beras ... eh, menariklah acara ni ... excited kami dengar penjelasan dari keluarga perempuan, tapi I was busy ambil gambar, hehe.


ni sekitar view jalan jalan ke tempat wedding tu ... kitorang pergi ikut jalan sipitang tenom dari membakut, balik ikut jalan kimanis keningau ...

kalau yg slalu ikut jalan ni, mmg tau la kan, jalan ni hijau2 aman nyaman rasanya gitew ...


di belakang church ni padang , so majlis makan2 dorg buat di padang ni lah, lepas tu belakang padang tu ada sungai, jernih jak air sungai tu ... just nice kalau mau mandi manda ... next time la kot dtg sini lagi mandi manda ...

dan time lalu masuk mau pigi church ni, ada sawah padi , maksudnya org2 kampung sini ni pesawah la ya ... beras tanam sendiri ... mesti dorang ni kuat kuat coz lerja keras banting tulang tanam padi ...


selesai saja majlis kawin, yang bestnya dorang siap tunjuk tarian murut and lundayeh, menarik ... lepas tu, no alcohol drinks ... Biasa kalau kadazan murut dan seangkatan ni, wajiblah ada minum2 ni, tapi this wedding tiada, so awal siap ... kalau ada minum2, lambatlah majlis kawin selesai .. apapun, mana2 majlis pun, kena pandai2 lah sesuaikan diri ya ...

Ps. Kalau mrs pip rajin, nnt mrs pip edit vid pendek tarian murut n lundayeh tu ... kalau rajin la ya ...

lepas tu kami singgah kejap pergi kupi kupi di fatt choi cabin, last year ada singgah sini juga , Nami baru 3 bulan lah gitew, now dah 11 bulan si Nami ni ...

baca juga cerita kami
>>> jalan jalan di Fatt Choi Coffee Cabin 

alhamdulillah, dipermudahkan semuanya ... anak2 ok jak, baby pun ndak meragam walaupun seharian berjalan, kena masuk baby carrier ...

update :

eh eh, sister in law bagi kitorang bakul letak beras , hadiah dari mertua Harry .. Thanks, bakul cantik .. tapi mrs pip ndak simpan beras la yer, ni kompom bawa piknik simpan makanan , hehe


till them, xoxo.

cheers.

6 comments:

  1. wahh seronok sambil menyelam minum air.

    ReplyDelete
  2. ada tgk tarian yg mrs pip share kat IG tu..menarik la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dekat IG senang nak trim video kan .. hehe.

      Delete
  3. selamat pengantin baru Harry & Eliza .. meriah

    ReplyDelete