Aku bukan mommy yang PERFECT! - Cerita Blog Mrs Pip

Friday, 22 March 2019

Aku bukan mommy yang PERFECT!

sekadar luahan perasaan , hoping one good day bila anak anak mommy sudah besar dan boleh baca entry ni, hope korang bolehlah maafkan mommy atas kesilapan2 mommy marahkan korang, kurang sabar dan sampai tahap rotankan korang 

#jangankecam 
#notaperfectmommy 
#parentingishard
#stilllearningtobeagoodmommy 


aku percaya ramai mak mak yang rasa sukar untuk memegang title "ibu/mama/mommy/ummi/bonda" dan seangkatan dengannya kerana KERJAYA sebagai seorang mommy ni ada pasang surut stress dan happynya ...

banyak faktor kenapa ramai mommy yg ada tekanan apabila berdepan dgn sikap anak anak yang cenderung tidak mahu mendengar cakap ... 

"alaaaa, kau baru anak tiga, itupun mau stress jaga anak" ... 

malas aku mau layan org2 yg tak faham keadaan kita ... anak anak kita berbeza sifat n sikapnya walaupun lahir dari rahim yang sama ... 

Ada anak, dia cool chill saja dlm semua hal, tak byk songeh .. tapi ada anak, songeh dia melampau lampau, cranky dan grumpy level dia boleh buat kau gila ... ni la yang aku alami at the moment, right now.

aku ada krisis dgn Iman ... so aku cerita kat sini , satu hari nanti bila Iman besar, Iman faham yang mommy bukan tak sayang dia, malah mommy sayang Iman sangat2 , dlm byk hal, mommy dahulukan Iman ... 

why lebihkan Iman? pasal Iman is the eldest ... now tak nampak apa apa , tp once Iman dah grow up, you will carry your duty as a big brother ... anak sulungkan selalunya banyak berkorban utk ayah ibu, betul tak? dlm kes ni, bukan berat sebelah, tapi lebih kepada mommy ada instinct satu hari nnt, dalam byk hal, Iman akan selalu mengalah dgn adik adik ... sebab tu, sebelum masanya sampai utk Iman mengalah dan akan lebihkan adik adik, biarlah mommy lebihkan Iman buat masa sekarang ... 

Mac 2019

aku tau as a mom, aku tak boleh putus asa, tak boleh fikir negatif bila anak anak tak dengar kata ... kena usaha untuk ubah keadaan ...

tapi, aku dah cuba ...since he was born ok ... aku tak pernah step back , not once utk putus asa, tapi sampai satu masa, aku rasa macam

"can I take leave as a mommy for few days?" ... hello, I am HUMAN too , not a ROBOT

so apa krisis Iman dan mommy ni?

Iman kan, dia boleh dengar dan patuh dengan semua orang ... dia boleh faham arahan dan boleh ikut arahan dgn baik ... dia berdikari dan cepat pandai dalam banyak hal ...

tapi, itu semua hanya berlaku bila Iman dengan orang lain, seperti bila daddy yg jaga dia, atau pohpoh atau auntie yg jaga dia ... I can say, Iman is a well behave boy. Woha!

Tapi, bila dgn mommy, sikap dia 360 degree perputar jadi lain ... dia kuat mendesak, kuat meragam, wajib menang dlm semua hal, tak mau mengalah dgn Amin, request benda yang tak mampu mommy nak sediakan such as "mommy, Iman mau cupcakes", terus serta merta mesti ada cupcakes dpn mata dia ... dia ingat mommy dia ni MAGICIAN?

dan recently, cranky Iman menjadi2, lagi2 bila mr.Husband cuma balik pada weekend sahaja ... so, aku rasa aku handle Iman seorang mcm aku handle 5 org budak dlm satu masa ...

aku boleh ja handle Iman, Amin n Nami ni sorang2 tanpa bantuan sesiapa, tapi tidak bila Iman naik perangai ... aku boleh siapkan makan minum pakai dorang ni dgn teratur, lepas tu hantar ambil dorg sekolah siap bawa baby Nami, then buat groceries shopping dgn baby Nami ... benda ni normal once kau jadi mommy kan kan kan ...

tapi Iman , bila dia buat perangai , sampai boleh berjam jam merajuk , marah, mengamuk , tu yang aku tak boleh handle sorang sorang ... kalau setakat dia mengamuk sendiri, aku tak kisah ... tapi kalau sampai dia nak pukul mommy sendiri, tak fikir mommy tengah dukung baby Nami , nnt baby pula cedera, mcm mana tu?

pendek kata, Iman ni sukar utk dijangka perangai dia, tp bila dgn mommy sajalah... kalau dgn org lain, dia ok saja ... dia faham kalau benda tu takda, maksudnya mmg takda la ... no cupcakes is ok bila dgn org lain, mcm tu la maksudnya ... tapi bila dgn mommy, hurmmmm no cupcakes maksudnya mommy go buy cupcakes!

boleh hangin mommy tau ....

let's plant a plant

mcm mcm cara aku buat untuk happykan Iman, cari cara untuk reduce energy level Iman antaranya bagi dorang masa main di luar rumah , bawa jogging ... 

aku hope sangat Iman akan berubah, boleh well communicate dgn mommy, boleh faham mommy ...

bila Iman cengeng dia sampai tahap aku hilang sabar, semua denda dia tak makan saman, so aku rotan ... sekali, dua kali, tiga kali, dan lepas tu aku tak nak rotan dah ... tiada apa yg berubah dgn Imam pun ... rotan tu hanya utk sakitkan dia, dan aku risau rotan tu nnt punca aku lepas geram kat anak sendiri, padahal niat asal nak didik dia ...

hari tu, Iman tumpahkan 2L jus roselle yang aku baru buat ... aku tengah tidurkan baby Nami, rumah sunyi sepi ingatkan dorg tidur di bilik dorg, tup tup bila aku masuk dapur aku nampak jus roselle tumpah sana sini, siap dalam tandas pun ada jus di lantai ... perlukah aku marah? aku rasa mcm nak marah, pasal anak anak dah sedia maklum, makanan minuman ni bukan mainan suka suka nak bazirkan ... dengan penuh rasa sedih, aku bersihkan semua ... aku tak kisah sangat jus tu, tapi aku sedih kenapa Iman mcm saja buat hati mommy bengkek ... 

and serius, sampai satu tahap aku mcm dah hampir GIVE UP dengan parenting skill aku yang tak berkesan ... strict sangat kah aku dgn anak anak sampaikan Iman mcm saja saja nak cabar aku? atau disebalik perangai Iman ni, ada sesuatu yang dia cuba nak bagitau aku? dia nak perhatian xtra ka atau mcm mana? 

aku discuss recently dgn mr.Husband ... masalah mcm ni, both sides kena bincang dgn tenang ... jangan cari salah anak, carilah juga kelemahan diri sendiri , kemudian carilah jalan penyelesaian yg sesuai .. 

dapatkan juga bantuan dari ahli keluarga yang lain, jangan rasa segan berkongsi cerita dgn mak bapa dan adik beradik yang lain , mungkin dorang ada idea yang lain maybe lagi bagus dari idea korang kan ... 

aku tak boleh nak stress2, kalau aku stress, aku nak tidur saja rasanya, lepas tu kalau aku bangun, aku asyik nak sental tandas rumah ... kah kah kah ...

since byk benda kami try utk Iman ada chemistry dgn aku, tapi mcm selalu tak berjaya, kali ni kami discuss dan discuss dan MIL setuju utk jaga Iman ... so now, dah few days Iman stay dgn MIL , tapi makan pakai dia semua aku urus ...

aku buat bento box utk breakfast n dinner dia, lunch pula Iman n Amin lunch di tuition centre, tapi aku yang hantar tiap hari ... 

MIL pula tolong aku pastikan breakfast yang aku siapkan tu,  Iman makan, dan balik tuition pula, MIL tolong jaga Iman, tengok dia ada homework ka tidak, and pastikan Iman makan malam ...

rumah aku n MIL sebelah sebelah jak, so hantar makanan hanya perlukan seminit jak utk ke rumah MIL , hehe

lepas tuition, dlm kereta aku siap siap akan pastikan Iman ada homework atau tak, kalau ada aku ajar Iman mcm mana nak buat, nnt sampai kat rumah MIL, dia siapkan ... Iman jenis cepat pick up, so easy nak ajar dia kalau bab kerja sekolah...

dalam masa yang sama, aku tak lepas tangan ttg Iman , walaupun MIL yang jaga dia sementara ni, aku hari2 tanya MIL kalau Iman ada request nak apa2, so nnt aku buatkan .. so far dia request nak ayam goreng saja, hehe ...

dan since aku kira mcm bercuti dari jaga budak Iman ni, tapi aku ambil peluang ni utk buat SELF REFLECT kat mana silap aku didik Iman ... somewhere , must be somewhere ...


dan since aku hampir putus asa kan, and hampir depresi pasal stress ni dah quite lama, aku tetiba mcm mana tergerak hati follow kat IG hashtag #parenting , and I am not alone ! dan aku juga follow @talkparenting , di sini aku byk belajar hal psikologi anak anak yang selama ni aku banyak tak tahu ... 

dan mmg kena banyakkkk2 berdoa dan meminta dan meminta pada yang Esa .. tiap kali aku happy, aku doa agar aku tak terbabas , tiap kali aku rasa aku gagal, aku doa supaya Allah pegang aku erat2 ... aku mohon agar aku tak pilih jalan yang salah e.g dera anak, or suicide , istighfar sangat2 ...

kalau korang baca entry aku ni, please doakan aku agar aku tabah ... doakan Iman agar jadi anak yang baik, aku harap sangat Iman satu hari nanti akan jadi imam untuk kami, sebaik namanya Iman, diharap begitulah sebaik dirinya membesar kelak ... 

dan thanks mak mertua yang sangat sabar dengan aku dan Iman, sangat sayang dgn semua cucu cucu dia, sangat lembut orangnya ... dah aku tinggal dkt dgn mak mertua, so apa2 hal mmg dgn mak mertua lah tempat aku berkongsi rasa ...


bila Iman tiada depan mata, sayunya hati ni, rindu wei .. tapi ni hanya sementara saja till kami rasa Iman dah ok dgn mommy  nnt Iman tinggallah balik dgn mommy, lgpun ni hanya bila daddy not around saja baru Iman stay dgn pohpoh ... weekend ada daddy, so weekend Iman stay dgn mommy ...

ni just pendapat peribadi  mrs pip >>> as a mom, kalau one day la tetiba kau rasa hopeless dgn anak anak kau, jangan biarkan diri kau stress tak kena tempat ... PLEASEE dapatkan bantuan, maybe dgn family member atau teman rapat ..

luahkan perasaan kau tu so that kau rasa lega ... kena pastikan emosi kau stabil dan berada dalam keadaan yang ok, so that kau boleh berfikir dengan lebih baik ... emosi tak stabil, kau boleh fikir benda bukan2 sampai tak pasal2 kau dera anak kan ...

it is ok kalau lau terpaksa relakan anak bermalam sehari dua kat tempat family member yang kau trust, so that kau and anak ada ruang untuk cooling time masing masing ... kat sini lah masanya kau nak SELF REFLECT ...

aku memang dari 1st pregnancy dah set siap2 , anak aku biar aku jaga .. sebab tu aku tak kisah nak tinggalkan dunia pekerjaan .. it is ok, aku yakin rezeki Allah tu maha besar ... tapi, dah tahap sampai ada aku rasa aku dan Iman ada krisis, sikit2 nak gaduh, so biarlah MIL jaga Iman buat sementara ... mental aku down last few days ago, so now nak baik pulih mental aku dulu .. aku letih aku penat .. bukan MIL saja, FIL aku pun cakap, biarlah Iman kat tempat dorang sampai Iman faham tak boleh gaduh2 dgn mommy. Hehe.

beberapa hari ni, aku nampak lah Iman mcm dah soft spoken dgn aku, tak marah2 .. dalam kereta time hantar pergi sekolah, dia dah tak cakap kasar2 ... bila turun kereta, dia cium, peluk aku erat2 ... dia siap pesan nanti habis sekolah, ambil Iman ya mommy ... dengan Amin pun, Iman dah mcm tak gaduh dlm kereta, kalau tak selalu ada saja dorang nak gaduh .. Amin pun bila Iman not around, dia tak sentuh pun toys dorang, dia just baca buku dgn aku ... Amin bgtau dia tiada kawan main coz tiada Iman .. hurm, kalau ada , nak gaduh .. bila tiada, tak nak main sorang2 pula ...

thanks baca catatan mommy pip panjang berjela ni ...

parenting -hood is like a roller-coaster, not most of the time, but there is a time when you feel like you want to give up the title as a MOMMY đź‘©

Salam Jumaat.

have a nice day.

cheers.

P.s jangan lupa join giveaway mrs pip yang sedang berlangsung >>> klik sini <<<

17 comments:

  1. bersusah susah dahulu bersenang senang kemudian.. Insyaallah merekalah harta kita di akhirat klk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hope kita semua mampu jadi ibubapa yg baik.

      Delete
  2. insyallah kak.. ur the best. semua mak adalah yang terbaik. memang kadang2 kita akan ada point rasa down dan sebagainya but the fact yang ur always there untuk anak2 ada yang terbaik enough. semoga semua baik2 saja =)

    ReplyDelete
  3. Semoga dapat cari penyelesaian between u & Iman dgn cpt..Boleh search dkt internet..Nowadays byk info yg dikongsi ttg relationship between anak & ibu bapa...Sy pun masih belajar skrg...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg mencabar emosi bila berdepan dgn karenah iman yg sukar dijangka.

      Delete
  4. insyaallah mrs pip..okey tu buat masa ni bagi masa kat iman & mummy to cool down..tak tahu nak komen coz tak ada experience parenting lagi..but saya rasa iman macam more to attract attention mummy je...may be dia jeles dengan adik2 dia..even mrs pip & asben fair to 3 of them but still iman rasa not enough..so dia buat perangai macam tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha, ada kemungkinan besar juga salah satu sebab Iman perangai mcm ni pasal nak dptkan attention xtra dr mommy .. adeh.

      Delete
  5. It's good that you have your family to turn to and opened up too. Never ever keep your struggle alone. I feel you because my no 2 is almost the same with yours. Hopefully we can manage this ujian. I selalu doa hopefully this is a temporary one. Bila besar nanti harapnya dialah yg menyenangkan kita.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you Puan Hazel ... hope anak anak inilah yg kita boleh sandarkan harapan bila kita tua nnt n dorg la yg akan pimpin tgn kita ke syurga.

      Delete
  6. Bukan mudah nak handle bila anak kita meragam.. Alhamdulillah bila Mrs pip berbincang dan dapatkan bantuan.. itu antara langkah yang perlu kita amik bila struggle..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul Sha, perlu dptkan bantuan bila mcm ni, kalah try alone tanpa any support , takut boleh kita yg jadi haru biru pula.

      Delete
  7. bila dah jauh InsyaAllah akan rindu-rinduan. Hope iman behave bila dengan mommy lps ni.

    ReplyDelete
  8. kita sebagai ibu tentulah maukan yg terbaik buat anak2 kan..

    ReplyDelete