Nami Heavenlee || Jurnal 4 bulan - MrsPip Dot Com

Friday, 4 January 2019

Nami Heavenlee || Jurnal 4 bulan

hi there, so update perkembangan Baby Nami yang berusia tepat 4 bulan pada 20.12.2018 yang lalu. cepatnya masa berlalu ... fav ni baby Nami hisap jari ... kalau boleh semua jari nak masuk mulut , sedap kot jari dorang ni ... so, kena rajin rajin bersihkan tangan Baby Nami ni, kot kot terlekat kotoran masuk mulut kan ...

Nami Heavenlee || Jurnal 4 bulan

dan buat pertama kalinya, Baby Nami mampu tiarap sendiri  ... ngam ngam 20.12 tu, dia tiarap lepas dah pakai baju, terus mrs pip snap gambar dia tiarap untuk kali pertama ... tak expect dia tiarap tepat pada usia 4 bulan ... now dah kena lebih berjaga-jaga since Baby Nami dah pandai tiarap kan ... takut nanti bila dia pusing balik, kena dinding atau lantai pula ...

Nami Heavenlee || Jurnal 4 bulan

untuk check-up yang ke-4 bulan, 24.12 tu appointment Baby Nami ke klinik. so lepas hantar Iman dan Amin ke kelas tuisyen, mr.Husband temankan mrs pip dan Baby Nami ke klinik ... dan sebelum pergi klinik, snap dulu gambar Baby Nami ni hah.

Nami Heavenlee ||24.12.2018

kebetulan incik suami ada masa terluang, so dia temankan mrs pip pergi klinik ... ramai pula orang di klinik hari tu, tapi Baby Nami oklah tidak meragam... kadag kadang Baby Nami ni kalau ramai sangat orang, mrs pip perasan dia macam tidak selesa ... lepas tu mulalah keluar dia punya grumpy :(( 

Nami Heavenlee || 24.12.2018

hari tu cuma timbang dan ukur saiz panjang Baby Nami saja ... tiada suntikan utk appointmen 4 bulan ni, nanti untuk appointmen 5 bulan baru ada suntikan lagi ... 

Berat Baby Nami yang direkodkan hari tu ialah 6.5kg, naik setengah kilo dari bulan sebelumnya ... dan panjang pula 62cm ... eh, tapi nurse lupa ambil sukatan kepala baby! dan kalau plot atas graf tumbesaran, berat dan panjang Baby Nami normal ... mrs pip happy bila tumbesaran normal dan berat Baby Nami tidak naik mendadak ... haha, at least mommy still happy dukung baby kan ...still not into baby carrier thing-y.

Nami Heavenlee || 26.12.2018

yang ni pula gambar Baby Nami time kitorang jalan jalan akhir tahun pergi Sipitang dan Lawas hari tu 26.12.2018 ... mood Baby Nami tengah ok berjalan jauh , so mommy snap gambar ler ... kalau mood dia down, tak kuasa mommy mau ambil gambar bagai, better layan Baby Nami bagi mood dia jangan cranky ...

Nami Heavenlee || 31.12.2018

gambar Baby Nami akhir tahun ... Baby Nami dah start naikkan kaki dia macam kat atas gambar tu, suka betul Baby Nami ni tengok kaki dia ... eh, obses dengan kaki tu dah kenapa ni? kitorang no celebration pun untuk new year, just stay at home saja... malas la mau keluar pergi mana mana, mesti crowded kan ...

Nami Heavenlee || 22.12.2018

dan ni mommy belanja satu gambar time pergi Desa Dairy Farm sana Kundasang ... ni roadtrip kitorang Jalan-jalan Kundasang pada 22.12.2018 ... tapi pergi wrong timing la ... time ni memang crowded gila gila tempat ni ... cuti sekolah , cuti nak Krismas dan cuti akhir tahun ... so, ndak hairanlah kan tempat ni crowded la pula ...

so bila sudah crowded macam ni, mood untuk berjalan tu down , Baby Nami pun start meragam lepas 15 minit di sini ... adoi, macam mana mau tawaf area ni dengan penuh kegembiraan? dan pasal parking jauh gila gila, so mommy pun tukar dari pakai wedges pergi pakai selipar jak, senang sikit mau jalan ...

plus, lupa bawa baby carrier Baby Nami ! duh. ni memang nahas... penat la mau dukung Baby Nami jalan jauh, lepas tu Baby Nami pun nampak tidak selesa dalam gendongan mommy ... kalau guna baby carrier, kedudukan badan baby dalam carrier tu selesa... so nextime mau roadtrip jalan jauh-jauh mcm ni, kena bawa baby carrier ...

tu sajalah untuk perkembangan Baby Nami , till then xoxo.

Happy Parenting.

cheers.

14 comments:

  1. comelnya baby nami.. semoga baby nami terus sihat...

    ReplyDelete
  2. comelnyer baby Nami..besar dahhhh <3

    ReplyDelete
  3. Comel nami..wah.syok dia pi jenjalan..

    ReplyDelete
  4. Makin comel la Baby Nami ni, geram tengok.
    Dak Farid meniarap genap 100 hari, tapi kan leher dia lembik lagi, tak leh angkat kepala. Konfius pula. Harap2 dia dapat angkat kepala masuk 4 bulan nanti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. It is ok kalau tak angkat kepala lagi, mmg ada baby awal tiarap walaupun kepala tak dpt angkat lagi .. Hope nnt 4 bulan dah boleh angkat kepala.

      Delete
  5. Comelnya baby Nami. Geram rasa nak picit2 je pipi tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha, kitorang pun suka pipi bambam Nami ni.

      Delete
  6. Selamat hari lahir anak yng comel tu

    ReplyDelete