Iman dan Amin : Dapat reward pensel & buku warna cuti minggu ke-2 - Cerita Blog Mrs Pip

Sunday, 16 December 2018

Iman dan Amin : Dapat reward pensel & buku warna cuti minggu ke-2

hi there, cerita minggu kedua Iman n Amin cuti sekolah ... seperti biasa, tuisyen setiap Isnin hingga Rabu, lepas tu Khamis sampai Ahad, mrs pip main cikgu sikgu dengan budak berdua ni ... tiada spesifik subjek nak ajar pun, just penuhkan waktu terluang dengan pembelajaran, so that dorang berdua tak rasa bosan menanti waktu berlalu, PLUS dapatlah tambah ilmu semasa cuti sekolah ... takkan asyik nak layan TV saja kan ...


hari tu Iman asyik minta mrs pip belikan dia pensel warna ... well, bukan tiada pensel warna di rumah, tapi mrs pip cuma keluarkan bila perlu untuk mereka guna .. kalau hari hari guna, memang habis dorang kerjakan pensel warna tu ...

kalau setakat mewarna ok lagi, ni tak, kreatif sungguh dorang ni, habis pensel warna tu jadi segala macam pistol senapang dorang buat .. eeeiiii ... 

tapi pasal hari hari dah request nak sangat pensel warna, so belilah sorang satu pensel warna , biarlah dorang guna time cuti ni, tak perlu rebut rebut nak share, masing masing ada ... lepas ni puas hati dorang nak mewarna ... 

dan nak lagi buat dorang teruja, saja ja bungkus cantik cantik dalam wrapping paper ... mrs pip bgtau kat Iman n Amin, ni reward mommy bagi pasal rajin pergi kelas tuisyen ... happy dorang dapat hadiah cenggini ... budak-budak kan, asal dapat hadiah, mesti suka ...


selain aktiviti mewarna dan ajar Iman n Amin agar bila mewarna tu, biar namak kemas, mrs pip juga teruskan usaha mendidik Iman n Amin agar pandai solat ... eh, umur dah nak masuk 7 tahun kan, kejap lagi pejam celik insya allah masuklah umur 7 tahun tu, so kena lah gigih ajar dorang ni solat ..

tiap kali belajar solat, dorang ni happy pasal dapat guna sejadah dan kopiah tu ... haha, budak budak kan, kalau benda tu dorang jarang dapat guna, once dapat mesti dorang happy ... Amin lepas belajar solat, kopiah lekat terus di kepala sampai tidur :)) ngeh ngeh ngeh ...


selain tu, aktiviti luar dorang ialah jalan jalan pergi zoo ... dah janji pun dengan budak budak ni mau tinguk elephant kan, jadi kenalah tunaikan janji ... kalau mungkir, nanti ada yang mulut muncung sedepa ...



selain tu, mr.Husband bawa budak budak ni pergi kebun di atas bukit ... kena daki bukit tu , penat juga daki bukit, tapi once dah sampai atas bukit tu, happylah Iman n Amin bermain di sekitar kawasan kebun yang tak seberapa luas ... 

hari tu, mr.Husband just nak bersihkan rumput di kawasan kebun, katanya kalau lama tak dibersihkan, nanti rumput panjang, nak bersihkan sekali harung memang letih ... mrs pip sediakan bento box dorang, dari pagi sampai ke petang dorang stay di bukit tu ... langsung ndak ingat mau pulang rumah , suka dorang main di bukit ... 

yalah, budak berdua ni kan memang jarangggg mrs pip bagi peluang main di luar rumah kecuali ada mr.Husband ... risau bah dorang main sampai sanaaa jalan raya ...

so tu sajalah cerita cuti minggu ke-2 Iman dan Amin.

cheers.

7 comments:

  1. tengok gambar anak-anak kak pip di kebun,saya teringat pula kami adik beradik kalau pergi kebun..macam begitulah..pasang unggun api sambil-sambil tunggu pungut susu getah..hehe, kenangan betul2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iman n Amin suka betul ikut daddy dorang pigi kebun ...
      happy dpt main bakar2 tu daun kering.

      Delete
  2. Seronok Amin dan Iman beraktiviti.. bagus perancangan aktiviti mrs pip sepanjang cuti sekolah untuk mereka..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Happy Iman n Amin masuk kebun...
      tp budak2 kan, senang nak bagi dorg happy.

      Delete
  3. wah best besttt! aktiviti macam ni sangat bagus. eratkan lagi feeling sesama parents dan anak anak kan :D alhamdulillah

    ReplyDelete
    Replies
    1. setuju dgn KC...
      kalau bawa anak anak beraktiviti, mmg lebih erat hubungan anak anak dan parents :))

      Delete
  4. Bagus2 aktiviti cuti sek lah mereka

    ReplyDelete