Nami Heavenlee || the first 100 days - Cerita Cinta Surirumah

Thursday, 29 November 2018

Nami Heavenlee || the first 100 days

hi there, ada sesiapa tak yang rindukan baby Nami? hehe ... ni jurnal baby Nami, the first three months gitew ... so bolehlah lihat dari baby Nami lahir hingga usia dia 3 bulan pada 20.11.2018 hari tu .... 

Nami Heavenlee || the first 100 days 

ni gambar baby Nami berusia 7 hari, sweet ja dia senyum ... dah pandai posing dah baby Nami ni ... baby Nami sewaktu dia lahir, kulit muka dia mmg merah, lagi dia menangis lagi kuat warna merah tu, sampaikan kitorang panggil dia The Red-Nami.

Nami Heavenlee || the first 100 days 

ni lah baby Nami right after the delivery ... nak baca cerita jurnal kelahiran baby Nami, sudi sudi lah baca entry mrs pip ... jurnal kelahiran ni menceritakan apa yang berlaku saat saat sebelum baby Nami lahir dan sewaktu proses contraction sehinggalah baby Nami lahir.


Nami Heavenlee || the first 100 days 

dan dah alang alang ada gambar ni kat phone, so share je lah yer ... lepas ja baby lahir, husband carikan mrs pip makanan, nasib baik masih ada kedai makan yg buka ... well, baby lahir malam, lepas tu agak lama juga baru keluar dari labour room, so settle settle semua, dah lewat jam 11 gitew ... around 11.30 pm baru dapat 1st meal lepas bersalin ... lapar weh.

Nami Heavenlee || the first 100 days 

ni baby Nami the first few days after delivery ... ramai yang tegur lebat rambut baby ... Iman n Amin pun rambut lebat juga time lahir ... tapi lepas tu memang daddy pigi cukur habis kasi gundul #gengdaddy #gengkepalabotak

Nami lahir pada 20/08 , then 21/08 dah discharge, lepas tu 22/08 kena pergi hospital untuk check kuning baby, tup tup kuning baby hampir paras maksimum, so doktor sarankan baby kena phototherapy untuk satu malam untuk pantau jaundice baby.

Hospital Beaufort full bed untuk phototherapy, so kena pergi Hospital Papar .... petang tu juga pergi .. dapatlah percutian sehari semalam di Hospital Papar ... dan syukur sangat, baby Nami sangat behave, dan tak meragam tidur dalam phototherapy bed tu. 

23/08, jaundice baby Nami turun so boleh balik rumah. yeah.

Nami Heavenlee || the first 100 days 

the first one week tu, mr.Husband yang uruskan hal permandian baby Nami coz mrs pip mmg takut mandikan new born baby yang masih bertali pusat ... sampailah tali pusat baby Nami jatuh, barulah mrs pip berani mandikan baby Nami ... time Iman dan Amin pun dulu, mr.Husband juga yang mandikan dorang time newborn ... thanks mr.Husband yang memang byk membantu time mrs pip berpantang.

baby Nami , bila daddy mandikan dia, dia mesti nangis ... mr.Husband pun satu, mrs pip suruh naikkan suhu air mandi baby, dia cakap panas sangat, nnt kulit baby merah ... ish, dah nama pun newborn kan, baby mana suka mandi yang kurang panas ni, baby kan cepat rasa sejuk ... tak pasal pasal baby nangis time mandi ... 

Nami Heavenlee || the first 100 days 

bila dah ada adik ni, Iman and Amin berebut tau nak jadi BIG BROTHER untuk baby Nami ... baik Iman mahupun Amin, dua dua sangat protective kat Nami ... baguslah mcm tu, semoga anak anak mommy ni sentiasa berbaik baik antara satu sama lain ...

Nami Heavenlee || the first 100 days 

tapi kan, kadang kadang Iman dan Amin cemburu antara satu sama lain ... asal Iman dekat dengan baby Nami mau bawa baby Nami bermain, Amin pandai marah marah ... siap suruh Iman pergi jauh dari baby Nami ... suka suka kau ja Amin halau abang Iman ... kesian Iman.

alaaaa, Iman pun dua kali lima la juga, ada masa masa tertentu Iman pula yang halau Amin jangan main dengan baby Nami ... haha Nami, I feel you ok ... mommy pun dulu2 mcm ni juga, terpaksa jadi ekor kepada dua orang abang , so pandai pandai lah bawa diri yer agar sentiasa selamat ... ciaciacia.

Nami Heavenlee || the first 100 days 

hari tu mrs pip mengalami BENGKAK SUSU ... dua kali mrs pip kena bengkak susu yang teruk ... ya Allah rasa sakit dan mmg nangis sangat time tu ... mr.Husband pun tak boleh nak buat apa selain tolong bagi semangat dan nasihat ...

pasal susu banyak sangat production , melebihi permintaan, so mmg tak boleh cope nak tampung susu tu kan , dan baby pula mcm malas nak BF , lepas tu mrs pip letih sangat malam tu tak larat nak pump out susu ... 

lepas dua kali kena bengkak susu yang teruk, dan memang azab nak tahan sakit, mrs pip start buat jadual pumping susu ... setiap malam mmg kena pump susu untuk the first 2 months gitew pasal susu ada lebihan production ...

Nami Heavenlee || the first 100 days 

selain tu, mrs pip juga buat urutan mermet setiap kali baby habis menyusu untuk pastikan susu tidak bertakung dan keluar sepenuhnya, selain mengambil LECITHIN sebagai supplemen untuk membantu mengurangkan susu keluar dengan lebih lancar tanpa sekatan ... well, once dah bengkak susu, mmg few days boleh rasa ada sesetengah tempat tu mcm ada benjolan, so risau susu tidak keluar dgn lancar ...

Lecithin pula mrs pip beli jenama BLACKMORES, beli kat shopee ja, lebih murah berbanding beli kat drugstore di sini ... harga kedai RM60.00 utk 100 biji, tapi mrs pip dapat harga sekitar RM36.00 utk 100 biji dan tambah postage sekalipun still lebih murah berbanding beli kat drugstore.

Nami Heavenlee || the first 100 days 

dan ketika usia baby Nami sebulan, imunisasi diberikan mengikut jadual imunisasi yang tersedia di dalam buku klinik bayi ... semoga baby Nami membesar tumbuh sihat walafiat ...

Nami Heavenlee || the first 100 days 

untuk minggu minggu awal kelahiran, memang rasa letih kena bangun lewat malam untuk susukan baby Nami ... dan syukur sangat yang baby Nami ni jenis easy baby ... dia tak banyak ragam .. aktiviti bangun, mandi, menyusu, tidur untuk baby Nami nampak seragam , so memang tahu jadual harian baby Nami ... 

Nami Heavenlee || the first 100 days 

baby yang ada jadual teratur ni senanglah mommy nak plan urus hal hal rumah ... mommy nak tidur pun senang, moreover banyak urusan rumah mr.Husband yang bantu buat ... dan 45 hari berpantang, semua menu berpantang mr.Husband sediakan, lepas tu mrs pip ambil alih urusan dapur, tapi still sampai baby Nami dah masuk 3 bulan , mr.Husband bantu mrs pip urus hal hal masak memasak setiap kali dia ada masa terluang.

Nami Heavenlee || the first 100 days 

baby Nami masuk 2 bulan, makin cheeky dia .. mrs pip buat tummy time selalu untuk cepatkan tulang leher dia kuat ... tapi baby Nami tak suka sangat dgn tummy time, asal buat ja mesti dia merengek ... mrs pip biarkan saja , tup tup baby Nami boleh dengan jayanya pusingkan badan dia semula ... 

Nami Heavenlee || the first 100 days 

berat baby biasalah kan, setiap bulan bertambah ... baby pun membesar bagai juara ... boleh tahan juga untuk dukung baby Nami ni ... tapi insyallah mrs pip ada kudrat untuk dukung dan besarkan baby Nami ni kan ... alolo, comel muka tu ikut siapa? mommy or daddy? 

Nami Heavenlee || the first 100 days 

so far memang mrs pip tak bawa baby Nami keluar melainkan pergi klinik sahaja ... kalau beli barang dapur sekalipun, mrs pip just tunggu dalam kereta sementara mr.Husband yang keluar beli barang ... then untuk kali pertama, mrs pip bawa baby Nami jalan jalan pergi pantai ... tu pun pasal Iman n Amin mau mandi laut katanya ... 

so masuk usia 11 minggu, baby Nami menghirup udara pantai buat kali pertama, tapi kitorang tunggu di belakang truck ja pun ... si daddy yang bawa Iman n Amin pergi mandi laut... mommy tengok Iman n Amin mandi laut dari kejauhan sajalah ... 

Nami Heavenlee || the first 100 days 

dan jeng jeng jeng ... dari yang berambut lebat, akhirnya tepat pada minggu ke-13 usia baby Nami (19.11.18) , mrs pip dan mr.Husband sepakat untuk botakkan kepala baby Nami ... alahai, semua pun geng kepala botak macam daddy ... ok tak pa, mommy sedar diri anak anak mommy semua boboys ... 

apa? nak suruh cari gegirl? NO RUSH ok , insya allah kalau ada baby girl kelak, akan adalah tu dgn izin Allah SWT kan ... at the moment, mommy mau luangkan masa untuk besarkan baby Nami dulu. 

Nami Heavenlee || the first 100 days 

dan 18.11.18 (hampir masuk 13 minggu) , baby Nami first ROADTRIP ialah jalan-jalan pergi Tenom ... Iman dan Amin pula dulu first ROADTRIP pergi Ranau & Kundasang ...

dari Membakut ke Tenom ni ambil masa driving lebih kurang sejam lebih la juga ... baby Nami sepanjang perjalanan pergi dan balik memang tak ada ragam ... kalau lapar , dia BF ... kalau penat , dia tidur jer lah dalam pangkuan mrs pip ...  
  
Nami Heavenlee || the first 100 days 

mommy doakan semoga baby Nami membesar menjadi khalifah yang baik di bumi Allah SWT, dan semoga baby Nami selalu sihat walafiat dan selalu buat mommy senyum ...  

Nami Heavenlee || the first 100 days
Nami Heavenlee || the first 100 days 

Nami nampak sangat ke-boolat-an dia lepas kena cukur rambut , haha ... Nami nowadays dah start bagi response nak menjawab balik kalau org bawa dia bercerita ... 

ada masa Iman n Amin sibuk bawa Nami bercakap, lepas tu buat buat faham Nami cakap apa, lepas tu bgtau mommy apa yg Nami cuba nak ckp ... Anak oh anak.

so, the journey of Baby Nami one hundred days and keep counting ... 

Nami Heavenlee || the first 100 days
Nami Heavenlee || the first 100 days 


doakan yang baik baik untuk Baby Nami ya , thanks for your du'a ...


link IG , Nami berusia genap 100 hari ... what a boolat face!

cheers.

3 comments:

  1. alaaa comell ye.. bam bam baby..geram tengok

    ReplyDelete
  2. Hi Nami..somel je lepas dibotakkan tu.. Hehe.. Sama geng daddy & abang2 dia..

    ReplyDelete