Iman & Amin : Tuition dan home school waktu cuti sekolah - Cerita Cinta Surirumah

Thursday, 29 November 2018

Iman & Amin : Tuition dan home school waktu cuti sekolah

hi there, Iman n Amin time cuti sekolah ni, mommy hantar tuition seminggu 3 hari, Isnin sampai Rabu jam 9am - 11.30 am


so bila hari yang tiada tuition, mommy main teacher teacher di rumah, ajar dorang berdua 


Tadi ajar dorang segmen baca, eja, translate dan tulis 8 perkataan ... iman berjaya siapkan semua segmen , tapi amin halfway saja lepas tu dia cranky 😳


mengajar ni memang betul betul perlukan tahap kesabaran yang tinggi, sebab tu mommy memang salute lah dorang yg bekerja sbg cikgu pasal tahap sabar dorang tinggi ❤


ajar 8 perkataan ja pun, 90 minit juga baru siap semua segmen ... hari ni Iman boleh ingat semua 8 perkataan tu, esok esok dia lupa, kita ajar lagi ..


word for today : race, snail, jade, paint, page, chain, rain, train  ... ajar sebut, ajar eja, kemudian ajar translate english to malay, ajar tulis 


kenapa amin cranky? haja, dia jeles bila mommy ajar Iman, dia mau mommy tengok dia saja, ndak boleh tengok Iman ... hiks 😑


Nami pun join sekaki ikut abang abang belajar ... sambil ajar abang, sambil tengok muka Nami sesekali so that dia ndak rasa terabai , hehe 😁

lepas habis sesi belajar, bagi dorang rehat tea time, lepas tu belanja dorang tengok tv sementara tunggu mommy buat lunch 

nanti lepas mandi petang, kita sambung main cikgu cikgu lagi  ... dan beginilah rutin setiap hari sepanjang cuti sekolah, melainkan ada outdoor activity yang lain 

semoga mommy berjaya mengharungi cuti sekolah tanpa perlu jadi singa lapar πŸ˜€πŸ˜†πŸ˜›

dan 1st week tuition berjaya dilalui penuh gembira oleh Iman n Amin, dorang langsung ndak meragam bila nak pergi tuition ... siap tanya lagi " mommy, bisuk tuition lagi?" ... ndak sabar mau pergi kelas tuition dorang ni ...
cheers.

9 comments:

  1. Pengisian masa lapang yang bermanfaat
    Tahniah

    ReplyDelete
  2. Rajinnyaaa. Kite dulu waktu cuti sekolah, memang main jerlaa kerjanya. Kelas mengaji pun cuti sama bila cuti sekolah. :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni tak start lagi kelas mengaji anak anak ... hope nak start hujung minggu ni ...

      Delete
  3. hahahaha mengadanya jeles nda dapat perhatian dari mommynya! Nasib Nami tak buat perangai juga

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin ni memang kaki merajuk tahap dewa ... penat mau layan merajukk dia tu ...

      Delete
  4. Goos boy.. Ada xtiviti waktu cuti sekolah ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena paksa buat kalau tak asyik nak tengok tv memanjang, takpun mesti nak gaduh.. penat tau mommy nak dengar dorang gaduh2 ...

      Delete