Bulan ni ber-JJCM! - Cerita Cinta Surirumah

Tuesday, 1 May 2018

Bulan ni ber-JJCM!

hi there, kejap saja masa berlalu, pejam celik pejam celik, masuk bulan Mei sudah kan ... dan Ramadhan pun semakin menghampiri kita ... wah, teruja nak sambut Ramadhan walaupun mungkin tahun ni mrs pip skip puasa kerana perut tengah memboyot , tapi teruja tetap teruja ....

sepanjang April ni, mrs pip mcm banyak kali pula makan di luar ... hehe, lepas hantar lil' armies pergi sekolah, dan kebetulan pula mr.Husband ada urusan luar, , so dia ajak mrs pip ikut sama ... bila dah keluar, sesekali dapur tak berasap la namanya ... tapi mcm kurang best pula bila makan sendiri2 ni tanpa our lil' armies, so hujung minggu bawa anak anak pula makan di luar ... 

satu lagi, puasa nak dekat kan, so kalau buka blog, mmg ramai yg bagi review jalan jalan cari makan ... bab review ramadhan buffet tu jgn cakap, dah start dah blogger buat review sana sini ... apapun, jaga kesihatan ... makan tu makan juga tau, tapi jgn lupa bersenam , stay healthy with happy tummy :)) ...


lil' Iman ni suka minum air kelapa ... sikit sikit nak air kelapa ... so hujung minggu tu, mr.Husband bawa kitorang kat pantai pimping, membakut tak jauh dari rumah kitorang ... dulu dulu pantai ni kosong, tiada sebarang aktiviti gerai jualan, tapi sejak bulan April ni, pantai pimping dah meriah dengan 'penumbuhan' gerai yang banyak ... tp gerai2 ni semua buka hanya pada hari Sabtu & Ahad saja kata salah sorang penjual yg mrs pip jumpa kat gerai hari tu ...


di satu hujung minggu yang lain, kitorang kluar lewat nak pergi tamu minggu ... since semua perut dah berkeroncong, jadi singgahlah kejap makan di Serambi Membakut ... 1st time la pula makan di sini, ada few stalls masing masing dgn resepi tersendiri ... ni kitorang makan di Maya Cafe, pilihan menu mrs pip dan mr.Husband ialah nasi ayam goreng berempah ... sepinggan RM6.50 ... kira harganya berpatutan ... sedap pun sedap, sambal pun tak pedas sangat, so sedap la masuk tekak mrs pip yg tak gemar makan pedas ... lil' armies pula makan nasi goreng ayam, sepinggan RM6.00 ... 


hari tu mr.Husband ajak pergi tamu di Kuala Penyu ... lepas hantar anak anak pergi sekolah, kita bawa mak mertua sama pergi tamu ... mr.Husband nak jumpa kawan katanya, so lepas beli barang di tamu, kami pun pergilah jumpa kawan mr.Husband tu ... kawan mr.Husband tu ada gerai tepi sebelah kanan sebelum sampai tamu Kuala Penyu (dari arah Membakut) ...

kitorang makan kat gerai kawan mr.Husband tu ... kitorang order soto ayam dan ABC ni la ... serius soto ayam dia sedap ... ABC ni sedap masuk tekak, laju ja mengalir dalam tekak tau ... well, cuaca panas kan, so minum sejuk2 mestilah umph!


dala bulan April ni juga, mr.Husband diserang sakit gigi yang amat sangat ... rasanya sepanjang bulan April ni, ada 4 kali mr.Husband jumpa dentist! ... bil bayaran dentist pun banyak boleh tahan ... mrs pip temankan mr.Husband jumpa dentist, dan ada sekali tu sempat la makan rojak di kedai makan berdekatan dentist tu sambil menunggu nombor giliran di panggil ... sini dental clinic boleh dikira dgn jari, so, lambat sampai lambat la giliran dipanggil ... rojak tu sedap ke tak? rojak tu rasa dia mcm plain agak plain, not so into me gitew ... 


sesekali mrs pip rajin masak masak ... kalau hari hari biasa, just buat ikan goreng, ayam goreng, sup ayam, sup ikan ... so hari tu terlebih rajin masak daging hitam berkismis .... janganlah tanya sedap ke tak, asal dapat masuk tekak kira ok la tu ... haha! I is tak pandai masak masak ni ... kalau menu simple simple tu bolehlah buat ...


ni pula antara makanan tradisi orang sini .... kalau mr.Husband, dorang panggil ni 'sagu', tapi kalau mrs pip, kitorang panggil ni 'ambuyat' , nama saja lain, tapi benda tu sama  ... sagu ni dibuat dari pokok rumbia ... mrs pip tak pandai nak masak sagu ni, so mr.Husband yang buatkan ... nak makan kena panggil 'penyepit' tu, sagu ni melekit lekit , makan cicah kuah ikan... 

biasa kitorang makan sagu, wajib ada kuah ikan dan sayur tumis ... mr.Husband suka letak cili dalam kuah ikan dia, mrs pip mmg say NO to cilipadi ... 


yang ni rutin bulanan top-up bekalan warna dan pensel lil' armies ... hari tu dia request minta beli crayon, so mrs pip layan juga bagi dia crayon ... pensel warna tu stok, hari tu ada belikan sekotak pensel warna, tapi ada yang dah sangat pendek dan dah tak boleh nak pakai ... pensel wajib beli yg dalam kotak, kalau beli sebatang dua mmg tak cukup ... mrs pip tak tau lah, lil' Iman ni makan pensel ke apa ... pensel tak pernah nak bertahan lama ... 


gian nak tengok movie ... banyak sangat movie dalam list ni tau, tapi tak semua CDs available ... so, belilah mana yang rasa rasa nak tengok ... 12 Strong tu best, Deep tu pun best untuk lil' armies ... Only the Brave dan American Sniper tu tak tengok lagi ... hari tu nak beli Pacific Rim Uprising, tapi salegirl tu cakap belum ada CD yang clear, yang ada di rak tu dari panggung punya, so mmg tak clear , jadi tak beli dulu ... nampak CD Dukun, tapi tak nak beli coz I is menyokong karya tempatan ... nak tengok biarlah kat panggung ... eh, boleh pula begitu? muehehe ... 

ntah bilalah mau pergi panggung wayang ni layan movie ? ....

tu saja nak kongsi kongsi cerita surirumah mrs pip ni ... thanks for reading, dan have a great weekend you ols!

cheers.

3 comments:

  1. Banyak sungguh aktiviti mrs pip.. yang part alat tulis dan pensil warna tu memang dah jadi kemestian untuk ditambah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila mr.Husband free, dia rajin bawa mrs pip n anak jalan2... kdg2 mrs pip join, kdg2 malas pula nak kluar...

      Delete
  2. Lama betul sdh kakak x mkn ambuyat, entah pandai guna candas lg ka atau x. Budak2 mmg gitu, pensel slalu entah ke mn - x sempat kita tengok pensel tu pendek sdh MIA, hehehe. Selamat menunaikan tanggungjawab mengundi & Selamat Berpuasa!

    ReplyDelete