2018 - MrsPip Dot Com

Monday, 31 December 2018

Factors that you should start saving to buy property in year 2019

December 31, 2018 16
Factors that you should start saving to buy property in year 2019
hi there, to buy property need a proper planning to achieve the goal to own it, and it is good to be knowledgeable when or how to buy property. Let's read the article that might helps you for better understanding buying a property.

If you have been following Malaysia’s news, you are well aware that the recent Malaysia economic outlook for 2018 and beyond brings plenty of good news for property investors. Over the last couple of years, global recession coupled with two national tragedies and political instability, it has left our country’s economy into a tumultuous state; while this hasn’t shortened the Starbucks line nationwide, it has considerably reduced the queue for new launches like house for sale in Semenyih that you have been eyeing for some time and avid investors’ grin faces. 

A paper presented by Professor Yeah Kim Leng at the 27th National Real Estate Convention, titled ‘Economic Outlook for 2018 and Beyond’ gave us few reasons to smile again this year moving forward. According to the Professor of Economics at Sunway University Business Schools, things started slowly looking relatively positive in year 2017, as for the first time after long period, the country saw a strong and synchronized growth. The trend saw a positive incline from 4.2% to 5.9% that very year; top it up with robust growth we experienced at the beginning of this year, the numbers suggest that we are on an upward trajectory for year 2018 and beyond. 

Some of the key areas that saw a positive increase are agriculture, manufacturing and services sectors, while the construction sector had moderate growth. Although the growth in the real estate industry is also moderate, many are still seeing this as a silver lining as the situation can improve in years to come. This shows that the property you’ve had your eyes on may not be that out of reach. Now, let’s look at the four key factors that indicate it’s time to part with your cash. 

Factors that you should start saving to buy property in year 2018
Factors that you should start saving to buy property in year 2018

1. Upward trend to continue in year 2018 

Let’s take reference on the post global financial crisis, there are couple of of imbalances and vulnerability have been more or less removed. The truth is the global economy saw a good improvement for the first time after eight to nine years. This suggests that an expanding trend in the global market and Malaysia will also see a positive outcome. Apart from that, the country’s GDP growth, supported by improving external demand, it is expected to grow at the higher end of 5.5% to 6.0% range in 2018. Then again, it is important to take note that strong financial system can cope with volatile short term capital flows but overcoming long term structural challenges such as insufficient high skills workforce, industrial upgrading and productivity-led growth will need greater policy effectiveness. Therefore, this is something that Malaysia needs to seriously look at. 


2. Inflation to get rid of long term average 

Another good news for everyone, it is forecasted that the inflation rate is about to reduce this year. In year 2017, the Consumer Price Index (CPI) inflation of 3.7% in 2017 is projected to normalise between 1.8% to 2.5% in 2018 as subsidy begin rasionalisation and energy price shocks subside. Some analysts are saying we are on the sweet spot, which means that we are on a high strong growth with low inflation. Although the forecast says that inflation will be reduce, but the low income household remains vulnerable as this group are at high exposure to debt even though the relative proportion has declined slightly. 


3. Mixed real estate outlook 

Property industry often drive construction activities that can be continue to be driven by civil engineering works particularly in the large infrastructure and industrial projects as well as selective property development. Apart from that, the property market is also continuing to cool off after few rough years. The speculative demand has evaporated but no major correction is expected as the economy remains healthy. As for the property demand and prices, the next few years will see a moderately strong GDP growth and full employment that causes and increase in income and expansion in working age population. Though it will be slower but still a positive credit growth underpinned by strong domestic liquidity and continuing credit flows as banks remain healthy. 


4. Strengthen Ringgit further 

As for our currency, it has not been the strongest currency in the recent years. Yet, the Ringgit is slowly recovering and strengthen, which in fact has emerged as one of the top performing currencies. However, the Ringgit still remained as the most undervalued currency in ASEAN.

and also read article about >>> Eight guides to sell your property <<<

have a great day everyone.

cheers.

Resolusi / Azam 2019

December 31, 2018 4
Resolusi / Azam 2019
hi there, tahun 2018 melabuhkan tirainya , dan bermulalah tahun 2019 .. yang pasti angka ini akan bertukar setiap tahun, dan pasti kita akan bertambah usia T_T tapi adakah resolusi tahunan kita tercapai ? 

apapun, Happy New Year 2019! alhamdulillah, masih diberi kesempatan untuk bernafas ...

Resolusi / Azam 2019
Resolusi / Azam 2019

mrs pip seperti tahun tahun sudah, tidak banyak resolusi yang ingin dicapai ... semakin berusia ni, semakin kurang keinginan untuk mencapai sesuatu, hanya ada beberapa keinginan yang perlu diperbaiki dan perlu dibetulkan cara untuk mencapainya ... 

seperti azam tahun 2018, maka azam 2019 juga hampir sama, atau mungkin SAMA SAJA ... dah azam tahun lepas tak tercapai, maka drag bawa ke tahun 2019 pula ...

azam tahun 2019 / wishlist 2019 / resolusi 2019  ...

1/ khatam al-Quran 

eh eh, ni since tahun 2017 lagi tak habis habis nak khatam quran ni :(( , so sad for me ! tahun 2018, hanya mampu baca sampai juzuk 22... eh eh, bukannya banyak lagi nak habis kan ... ok, azam tahun 2019 ni, akan usaha baca sampai habis ... bukan setakat baca, tapi kena baca dengan terjemahannya sekali, baru ada feel untuk faham apa yang kita baca.


2/ hafal surah al-Mulk

sob sob sob ... banyak benda boleh hafal, tapi surah yang satu ni mmg try hard nak hafal, tapi tak hafal hafal lagi ... 30 ayat saja kan, jom kita hafal sama sama ... insya, allah boleh :))

3/ money savings

ni memang setiap tahun punya resolusi .... ahaks! selalu saja terkandas , selalu saja jatuh dari landasan ... apakan daya, mommy pip suka betul shopping online ... ok tahun 2019, kita tutup mata rapat rapat bila ada sale sale segala macam sale ok!

tahun lepas buat 52 weeks money challenge ... berjaya tak? hampir berjaya 75%, tapi yang hampir hampir nak habis 52 weeks tu, terguna duit untuk beli barang lain, ahaks! sale punya pasal kan :(( ok, istiqomah untuk tahun 2019.


4/ turunkan berat badan #roadto64kg

ok, lepas delivered baby Nami, mrs pip memang nak capai berat badan pada 64kg ... sikit saja lagi nak achieve penurunan berat badan tu, so target Januari nanti boleh turun ke paras 64kg ...

kenapa nak kurus? bukan kurus untuk cantik, tapi kurus untuk sihat ... 64kg ni is my first stage of diet, once achieve berat ni, akan ada target kedua pula, iaitu #mygoalto60kg .... so buat masa ni, akan fokus dengan misi buang lemak utk capai 64kg ... dah 14kg hilang since beranak baby Nami, 1kg to go! 

5/ tulis blog dengan lebih baik

yup, berblogging ni is my passion nowadays, so untuk tahun 2019, mrs pip hope boleh write content yang lebih baik berbanding tahun sebelumnya ... dan target sebulan at least ada 15 entry ... 

hidup perlu ada perancangan, perlu ada matlamat ... walaupun apa yang kita rancang tu tak semestinya berjaya dibuat, tetapi sekurang kurangnya, kita dah tetapkan matlamat kita, so hidup ni ada arah tuju, tak rasa kosong, tak rasa macam lalang ... 

apapun, set your goal, and work for it !

wish you all A Happy Beautiful 2019 T_T

dan doakan yang baik baik untuk mrs pip ya.

thanks for reading.

cheers. 

Saturday, 29 December 2018

Iman & Amin exchange gift last day tution || 24.12.2018

December 29, 2018 10
Iman & Amin exchange gift last day tution || 24.12.2018
hi there, 24.12.2018 ialah hari terakhir Iman & Amin tuition sempena cuti sekolah... cikgu dah siap siap bagitau, last day ni nak buat exchange gift, so setiap student kena sediakan hadiah masing masing untuk tukar dengan kawan kawan ... minimum nilai hadiah ialah RM10.00, no toys and food ... hanya alat tulis sahaja ...

so mrs pip sediakan dua set hadiah untuk Iman dan Amin tukar dengan kawan kawan nanti secara cabutan undi ... bagus juga aktiviti tukar tukar hadiah ni, budak budak suka sangat bila dapat hadiah kan, walaupun sebatang pen atau pensel, Iman n Amin pasti gembira T_T

Iman & Amin exchange gift last day tution || 24.12.2018

ni la classmates tuition Iman dan Amin ... campur campur la gitew , ada yang tadika ada yang budak sekolah rendah ... tapi kalau tak silap, budak sekolah rendah tu kebanyakkannya ialah budak yang bakal menduduki UPSR bila buka sekolah kelak .... 

gambar atas tu ialah budak budak semua dah dapat hadiah masing masing lepas aktiviti exchange gift ... semua pun muka muka happy :))

Iman & Amin exchange gift last day tution || 24.12.2018

ni Iman dan Amin bergambar dengan hadiah yang dorang terima ... tak sabar sabar nak buka hadiah, dalam kereta lagi dorang sudah buka tu hadiah ... masing masing show off hadiah masing masing ...

Iman dapat satu set alat tulis, kaler semua biru ... happylah Iman dapat kotak pensel yang baru ... hari tu tukar tukar hadiah di sekolah tadika, Iman pun dapat kotak pensel, tapi tu berzip, kaler kuning .. cantik pula tu .. mrs pip minta, tapi Iman tak nak bagi mommy :(( ouch.

Amin pula dapat set kaler pink! apakah ini? maybe pasal Amin ni suka kaler pink, tu sebab sangat kebetulan dia dapat kaler pink pula ... Amin punya kotak pensel tu jenis berzip, siap ada tag harga lagi, ouch! mahal you (bagi mrs pip la) ...

then Amin juga dapat 4 set pen warna warni, dan Amin yang baik hati share pen tu dengan kitorang >>> one for daddy, one for mommy, one for Iman and one for Amin ... eh, baiknya anak mommy sorang ni, tidak kedekut :)) ...

Iman & Amin exchange gift last day tution || 24.12.2018

ni Iman dan Amin dengan kawan kawan dan juga cikgu tuisyen dorang , Laoshi Chiam ... ni cikgu sekolah tadika Iman dan Amin ekceli, rajin cikgu ni buat kelas tuisyen hujung tahun ... dia buat kat lot shop office di pekan Membakut ... dia mengajar pun best. Iman dan Amin nampaklah ada improvement dari segi menulis dan mengenal nombor ...

Iman & Amin exchange gift last day tution || 24.12.2018

cikgu yang baik hati tu siap belanja anak anak makan mi tapau ... siap ada minuman sekali , padahal mommy dah siap siap buat bento box untuk Iman dan Amin , dan siap bekalkan dorang dengan minuman kotak pada hari tu, tapi budak berdua ni tak pandang langsung bento box yang mommy sediakan ...

dalam kereta balaik dari kelas tuisyen baru dorang makan bento box yang mrs pip sediakan untuk dorang ... ok lah, sesekali laoshi belanja makan kan ...

Iman & Amin exchange gift last day tution || 24.12.2018

gambar last ni kalau tak silap mini gift dari laoshi , so dorang pilih mana satu mini gift yang dorang suka ... Iman dapat keychain arnab (mrs pip dah tapau keychain tu, haha), manakala Amin pula dapat set pemadam bentuk kuda, ada 3 biji ....

hadiah tu kira for fun untuk anak anak yang pergi tuition, tapi yang penting sepanjang tempoh tuition ni, Iman dan Amin memang suka, tak pernah dorang ponteng kelas tuition ... pagi pagi dah bangun bila tahu ada kelas tuition, memang dorang happy sangat attend kelas tuition ni ... moreover, laoshi dorang ni memang baik , jenis pandai ambil hati budak so budak budak pun rajin pergi kelas ...

lepas habis cuti ni, sesi sekolah Iman dan Amin akan bermula pada 3/1/2019 nanti, dan lepas ni jadual kembali seperti biasa, Isnin-Jumaat pergi sekolah ... dan mrs pip dah mula rancang jadual harian Iman dan Amin untuk bulan depan ni ...

selain dapat tambah ilmu bila pergi kelas tuisyen, masa cuti Iman dan Amin juga digunakan dengan baik untuk belajar ... walaupun mrs pip mengajar budak berdua ni di rumah, tetapi tidaklah se-efisyen kalau ada cikgu sebenar yang mengajar ...

tak sure lagi samaada mrs pip nak hantar dorang tuisyen bila kelas bermula nanti, kena tengok bajet juga coz yuran sekolah Iman dan Amin pun boleh tahan juga kena bayar setiap bulan, nak hantar tuisyen ada extra cost di situ, so doakan mrs pip murah rezeki ya, so nanti bolehlah hantar Iman dan Amin ke kelas tusiyen lagi ...

to Iman & Amin, semoga sentiasa rajin menuntut ilmu ... menuntut ilmu tu jambatan untuk ke syurga  tau ... mommy try the best untuk berikan pendidikan terbaik untuk anak anak mommy ...

cheers.

Thursday, 27 December 2018

Resepi kek span coklat sedap

December 27, 2018 10
Resepi kek span coklat sedap
hi there, hurm kegilaan apakah ini asyik mem-baking saja these few days ... dah lah dalam misi #roadto64kg nak diet, ni kalau hari hari baking kek, macam mana la mrs pip mau diet ni ... kali ni kita layan pula resepi kek span coklat senang nak buat, dan kek gebu gebas sedap makan cicah dalam teh panas T_T

bagi peminat kek span, dan suka makan kek span, mesti double triple the joy kalau dapat buat sendiri kan ... nak buat pun senang, bahan bahan pun tak susah mana nak guna ... serius la senang.

kek span coklat sedap
kek span coklat sedap

bahan-bahannya:-

350 gram tepung optima (perisa coklas siap siap)
350 gram telur (sekitar 5 biji telur Gred B)
100 ml air
100 ml minyak jagung ( I is golongan marhaen, so guna minyak masak bias tu jer)
kertas minyak

kek span coklat sedap
kek span coklat sedap

cara-cara membuatnya :-

1/ di dalam mixer, masukkan tepung optima, telur dan air dan pukul hingga kembang
2/ masukkan minyak jagung dan pukul sehingga adunan bercampur sebati, dan kembang
3/ lapis loyang dengan kertas minyak
4/ tuang adunan ke dalam loyang
5/ panaskan oven pada suhu 180 darjah celcius , api atas bawah dan bakar kek selama 30 minit
6/ periksa kek ditengah tengah dengan mencucuk lidi, dan kalau tiada kesan melekit pada lidi, maka kek telah masak sempurna
7/ biarkan kek sejuk sebelum dikeluarkan secara mengejut daripada oven
8/ sejukkan di dalam peti sejuk semalaman sebelum sedia untuk dihidang

p/s: kalau nak hias kek , terpulang guna kreativiti masing masing :))

kek span coklat sedap
kek span coklat sedap

kan dah cakap, kek gebu gebas ... kalau yang gila coklat tu, bolehlah tuang coklat ganache atas kek , tapi I is malas nak buat ganache ... makan macam tu sajalah ... mr.Husband suka makan kek span, so mmg happy dia dapat minum petang dgn kek span ni T_T

dengan tepung optima juga, korang boleh buat puding coklat kukus tau , yummy!


selamat mencuba.

cheers.

Wednesday, 26 December 2018

Resepi Durian Cheesecake (baked) mudah dan sedap

December 26, 2018 11
Resepi Durian Cheesecake (baked) mudah dan sedap
hi there, ni nak share kat korang resepi kek keju kegemaran mrs pip , durian cheesecake (baked) , ataupun kek keju durian (yang dibakar di dalam oven) ... nak buat cheesecake ni, tak susah sangat pun, yang penting korang cukup semua bahan dan ada mixer dan oven.

tapi kan, kalau tak da oven pun still boleh buat, cuma kena modify sikit jadi durian cheesecake (chilled) ... untuk chilled cheesecake, tak perlu masuk oven, lepas mix bahan dalam mixer, terus masuk loyang dan sejukkan semalaman di dalam peti sejuk...

Resepi Durian Cheesecake (baked) mudah dan sedap
Resepi Durian Cheesecake (baked) mudah dan sedap

yang ni durian cheesecake (baked) , nextime mrs pip share yang chilled durian cheesecake ya T_T insya allah ... hope bekalan durian dalam peti sejuk tu tak habis dimakan oleh anak anak dan mr.Husband yer , so boleh buat durian chilled cheesecake pula next week ...

untuk buat cheesecake ni, kena buat dulu base di bawah kek tu , buat base tu senang saja guna biskut yang telah dikisar dan juga butter ... biskut tu terpulang korang suka apa, oreo boleh, biskut marie boleh, biskut cracker boleh, asalkan biskut tu tiada jem la ya ... kalau ada, buajg dulu jem/inti biskut tu ...

jom kita tengok bahan bahan untuk buat durian cheesecake (baked) ni ...

250 gram cream cheese (disejukkan pada suhu bilik)
125 ml whipping cream
2 biji telur (mrs pip guna Gred B)
1/2 cawan gula kastor (mrs pip ganti guna 1/3 cawan susu manis) - kalau nak manis lagi, bolehlah letak extra susu ...
2 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar jus lemon (atau guna kordial lemon pun boleh)
5 - 7 ulas durian saiz sederhana (dibuang biji)
300 gram biskut kering (mrs pip guna deluxe cracker)
250 gram butter (dicairkan)
aluminum foil (kalau tiada aluminum foil, boleh guna kertas minyak)

Resepi Durian Cheesecake (baked) mudah dan sedap
Resepi Durian Cheesecake (baked) mudah dan sedap

cara-cara membuatnya pula:-

sebelum membuat cheesecake ni, kenalah siapkan dulu base nya ...


untuk membuat base, 

1/ kisar biskut kering hingga halus

2/ di dalam pot / kuali leper , panaskan mentega di atas api sederhana hingga cair

3/ lapis loyang menggunakan aluminum foil (mrs pip guna loyang saiz 7" bulat, dan guna kertas minyak)

4/ masukkan biskut yang telah dikisar di dalam loyang dan tuang mentega cair dan gaul hingga rata, kemudian tekap padat biskut tersebut di dasar loyang

5/ masukkan loyang tersebut ke dalam freezer untuk mengeraskan bahan 'base'


untuk buat kek,

1/ di dalam blender, masukkan whipping cream, 2 biji telur, gula castor (mrs pip guna susu manis), tepung, isi durian dan kisar sehingga semua bercampur sebati
2/ di dalam mixer, pukul cream cheese sehingga lembut, kemudian masukkan bahan bahan yang diblender ke dalam mixer dan pukul bersama cream cheese sehingga kembang dan masukkan jus lemon dan pukul seketika
3/ keluarkan loyang yang telah disiapkan base nya tadi daripada freezer 
4/ tuang campuran cheese ke atas loyang dan ratakan
5/ guna teknik double boiling untuk membakar keju di dalam oven 
6/ panaskan oven pada suhu 180 darjah celcius (api atas bawah) , dan bakar kek selama 30 - 40 minit bergantung dengan oven masing masing (mrs pip bakar selama 35 minit)
7/ dah siap, periksa di tengah tengah kek menggunakan lidi sama ada kek melekit atau kering, once kering kek sudah masak ok.
8/ dah masak, bolehlah sejukkan kek pada suhu bilik dulu kemudian keluarkan dari loyang dan letaklah atas papan kek , kemudian sejukkan di dalam peti sejuk semalaman sebelum sedia untuk dihidang 

Resepi Durian Cheesecake (baked) mudah dan sedap
Resepi Durian Cheesecake (baked) mudah dan sedap

selamat mencuba ...

p/s: 

1/ boleh ja mau makan terus once kek sejuk pada suhu bilik, tapi rasa kek tu kureng lah sikit... better tunggu sehari dua baru makan ... mcm mrs pip, tunggu 3 hari gitulah sebelum makan kek ni T_T
2/ hiaslah kek kalau suka , mengikut kreativiti masing-masing

nak try buat chilled cheesecake, boleh try  >>> Chilled Chocolate Cheesecake <<< versi mrs pip 

cheers.

Tuesday, 25 December 2018

Merry Christmas to all Christian friends and family

December 25, 2018 6
Merry Christmas to all Christian friends and family
hi there, hari ni Krismas, so mrs pip nak ucapkan merry Xmas to all Christian yang celebrate Christmas, juga to all my in-laws family , Selamat Hari Krismas ... as usual, sambutan Krismas sebelah keluarga mertua disambut sederhana saja ... just a close family and friends gatherings ...

Merry Christmas to all Christians friends and family

last 2 years I blogged a short story about our kids Christmas story >>> That Christmas 2016 <<<

last year 2017 , no Christmas celebration pasal keluarga mak mertua berkabung atas kematian first cousin mr.Husband ... kematian yang tidak terjangka ... kemalangan jalan raya di tengah malam ... so, memang we all very shocked la pagi pagi tu 21/12/2017 (last year) bangun nampak mesej our beloved mr.Husband's 1st cousin passed away ... terkezut ...

so, tiada celebration Christmas, yang ada adalah hari pengkebumian dan berkabung ... no Christmas for 2017 for us ... 

this year, small celebration saja.

anyhow, wish you all have a good Merry Christmas and Happy Holidays T_T and yeah, it is another year wiser for mr.Husband too (celebrating his birthday with peace and calm, just a small celebration)


dan sempatlah buat instant cake untuk MIL ... guna 3 jenis flavor , tp mrs pip rekemen kek oren dan pandan tu ok, sedap ... yang coklat tu not so tasty bagi mrs pip ...

dan sempat juga buat seloyang kek pisang untuk diri sendiri dan anak anak makan ...

cheers.

Monday, 24 December 2018

Lagi barang Althea yang berjaya di-Add-to-Cart

December 24, 2018 9
Lagi barang Althea yang berjaya di-Add-to-Cart
hi there, HOHOHO , memang sungguh sangat nak menyopping di Althea ni kan ...hari tu baru juga grab barangan Althea Exclusive dengan diskaun sehingga 50% , lepas tu shopping lagi barangan Althea yang lain ... 

kali ni, bukan satu dua barang mrs pip grab di Althea, tapi ada 10 item yang menjadi pilihan hati mrs pip untuk di-add-to-cart-kan ... tapi ni harga affordable yang mrs pip pilih, kalau nak yang mahal mahal tu, kena sediakan extra budget la nampak gayanya ...

Lagi barang Althea yang berjaya di-Add-to-Cart
Lagi barang Althea yang berjaya di-Add-to-Cart

ni senarai barang yang mrs pip beli , siap info kat korang harga dia sekali, kot kot ada yang berkenan nak beli, so bolehlah buat bajet siap siap ...

Perfect Repair Serum (70ml) RM26.00
Rose Body Lotion (500ml) RM14.00
Perfume In Hand Cream (50ml) Cherry Blossom RM8.00
Perfume Hand & Nail Cream (60g) White Musk RM7.00
Perfume Fabric Mist Luv Luv Raina (60ml) RM18.00

Lagi barang Althea yang berjaya di-Add-to-Cart
Lagi barang Althea yang berjaya di-Add-to-Cart

Aloe Vera 92% Soothing Gel (300ml) RM13.00
Wrinkle and Whitening Eye Cream (15ml) RM19.00
BOOMDEAHDAH Cleansing Set RM26.00
Power 10 Formula VC Effector (30ml) RM30.00
Super Aqua Max Watery Essence (42g) RM41.00

time beli ni, nak add extra sheet mask buat stock, so nampak BOOMDEAHDAH sheet mask 10 helai pada harga RM15.00, tapi lepas klik sana sini, ternampak lah pula BOOMDEAHDAH Cleansing Set siap ada cleanser dan deep cleanser + 6 keping sheet mask, dijual pada harga RM26.00 , ni promo price, kalau tak silap harga bukan promo RM45.00 eh ... so terus grab yang set ni ... 

ALTHEA EXCLUSIVE
ALTHEA EXCLUSIVE

ni pula barang ALTHEA EXCLUSIVE yang mrs pip TERSHOPPING tak sengaja hari tu ... just nak tambah stok yer .. I is suka barang2 Althea ni tau, lagi lagi Sunaway dan Skin Detoxer tu, my fav tau ...

kalau tiada sale kan, semua barang ALTHEA EXCLUSIVE ni, harga dah cecah RM182.00, tapi pasal sale , harga hanya RM91.00  ... tapi mrs pip hanya bayar RM68.05 jer pasal ada lebihan Althea Reward dalam akaun Althea mrs pip, so tada! jimat my money kan ...



sesiapa yang berminat nak tengok info lanjut atau rasa nak grab produk di laman web Althea, bolehlah terjah laman web Althea, dan korang boleh dapat 20% diskaun bagi pembelian pertama korang :))

dan kalau yang selalu terjah laman web Althea, dan nak lagi penjimatan, apa kata korang beli melalui SHOPBACK, boleh dapat CASHBACK ... so sambil shopping barangan di Althea, sambil dapat extra savings kan ... 


Duit terkumpul beli online melalui shopback

happy shopping Altheans.

p/s: nanti barang sampai, mrs pip buat review ya, insya allah ...

cheers.

Sunday, 23 December 2018

Tags a game-ish by Afifah Addnan " I'm a passionate blogger "

December 23, 2018 9
Tags a game-ish by Afifah Addnan " I'm a passionate blogger "
hi there, jom join play-a-tag "I am a passionate blogger" ... kita support each other ... yang ni dibawakan khas oleh blogger afifah addnan ... siapa siapa nak masuk bloglist afifah, bolehlah join tag game-ish  I am a passionate blogger ni ... 

Tags a game-ish by Afifah Addnan " I'm a passionate blogger "

macam mana nak join? senang saja, korang cuma perlu add banner kat atas tu kat dalam entry blog korang, lepas tu nyatakan three things that screams passionate blogger to you (3 perkara yang korang fikir tentang menjadi passionate blogger --- eh, betul erk translation tu mcm tu?) ...

kalau mrs pip la kan, three things that screams passionate blogger to me ialah:-

1/ rajin update blog (tak kisahlah nak update apa pun, asalkan blog tu tidak jadi sarang labah-labah)
2/ seseorang yang bila dia menulis tentang satu satu tajuk yang spesifik, dia tulis penuh informasi, menarik untuk dibaca dan kalau ada sub-topik yang perlu di follow up, dia akan tulis follow up topik tu .... memang passionate betul lah kan kalau gini ...
3/ blog yang ada niche (bila blog ada niche, blog tu boleh dijadikan sumber rujukan contohnya blog berkaitan perubatan) ...

jom lah join, kena tag 2 blogger lain, so mrs pip tag


lepas dah join ni, just pergi link afifah addnan dan tinggalkan komen di entry dia

tu saja.

have fun.

cheers.

Friday, 21 December 2018

Tentang R.E.Z.E.K.I yang kita perlu fahami

December 21, 2018 9
Tentang R.E.Z.E.K.I yang kita perlu fahami
hi there, salam Jumaat semua ... hari tu tengah scroll2 di FB, mrs pip terjumpa artikel mengenai "Berusaha Mencari Rezeki" .... banyak lagi hal hal yang berkaitan dengan rezeki ni yang mrs pip belum faham rupanya ... bagus juga bila ada yang share info bermanfaat sebegini, ianya mengukuhkan kefahaman kita tentang REZEKI yang perlu kita ketahui T_T

semoga bermanfaat untuk bacaan di hari Jumaat yang penuh rahmat dan semoga kita semua mendapat rahmat rezeki yang baik lagi halal. 

Rasulullah SAW bersabda, maksudnya: "Mereka yang mencari harta dunia (kekayaan) dengan jalan yang halal dan menahan dirinya dari meminta-minta (tidak menjadi pengemis) dan berusaha mencari nafkah untuk keluarganya serta belas kasihan, kasih sayang terhadap jiran tetangganya, nescaya di hari kiamat kelak ia akan berjumpa dengan Allah SWT dengan mukanya berseri-seri seperti bulan purnama pada waktu malam. (Riwayat At Tabrani)


Huraian:

1/ Sesungguhnya Allah SWT amat kasih kepada orang yang berusaha atau bekerja mencari rezeki dengan titik peluh sendiri di mana dengan itu dia dapat memenuhi keperluan dan tanggungjawab terhadap diri, keluarga dan masyarakt. Malah kedudukannya adalah lebih baik daripada bersikap pemalas dan meminta-minta daripada orang lain.


2/ Allah SWT telah menetapkan dalam sunnah kehidupan bahawa kejayaan itu adalah hasil daripada kerja tekn dan dedikasi. Inilah antara maksud jihad yang dituntut oleh Islam.

3/ Kita perlu ingat bahawa hanya rezeki yang halal sahaja mesti dicari kerana di situlah letaknya keberkatan dan ganjaran daripada Allah SWT. Sedangkan rezeki yang diambil daripada punca haram seperti rasuah dan sebagainya, lambat laun akan menimbulkan kecelakaan dan masalah dalam hidup bukan sahaja di dunia, malah di akhirat juga.

*****

Jadi, ada faham tentang rezeki?

ada masanya kita terima banyak rezeki , kaji dari mana sumbernya ... rezeki yang baik lagi halal yang dikerjakan oleh kudrat sendiri, itulah sebaik baik rezeki ...

semoga rezeki yang kita perolehi adalah rezeki yang diredhai Allah SWT.

cheers.

Wednesday, 19 December 2018

Genki diapers harga berpatutan di Lazada

December 19, 2018 5
Genki diapers harga berpatutan di Lazada
hi there, saja nak share pasal beli diapers baby harga affordable (rasanya) yang mrs pip beli time sale 12.12 baru baru tu di Lazada ... kan sale 12.12 tu , memang banyak barang dijual pada harga menarik, lagi lagi bila ada seller yang bagi extra vouchers + free shipping!

baby nami ekceli guna drypers, so ingat nak beli drypers lah pada awalnya ... tapi bila cari punya cari, tiada seller yang bagi extra diskaun + free shipping (atau mrs pip kot yang tak jumpa kot kot ada extra diskaun)  ... 

then, ternampak diapers Genki! ni, so bila check ianya "FULFILLED BY LAZADA" , lepas tu siap bagi free shipping untuk ke alamat mrs pip sini Sabah ... wah! rasa tertarik nak beli ... 

satu kotak Genki! ada 3 pek di dalam) ni harga yang ditawarkan ialah RM79.50 untuk saiz L , lepas tu kalau pembelian melebihi RM100, dapat pula extra diskaun RM20.00 ... 

jadi mrs pip pun beli dua kotak , total dua kotak ni RM79.50 x 2 = RM159.00 , then dapat lagi extra RM20.00 diskaun, so hanya perlu bayar RM139.00 ... total semua 6 pek ... kalau RM139.00 / 6 pek , jadi 1 pek harga Genki! ni hanya RM23.17 ... 

dan satu pek tu pula, ada 62 keping diapers ... so sekeping diapers tu RM23.17 / 62 keping , harganya ialah sekitar RM0.37 sahaja ... ok la tu, kira dah murah la kan ...  
Genki diapers harga berpatutan di Lazada
Genki diapers harga berpatutan di Lazada 

mrs pip beli pada 12.12 kan, dua hari kemudian, 14.12 dah sampai kotak besar ni ... happynya bila servis penghantaran laju sungguh ...

Lazada memang tak pernah mengecewakan T_T , selalu servis penghantaran memang pantas kalau barangan yang dijual tu memang "FULFILLED BY LAZADA" ... 

tu saja nak share kat korang. eh, ada tak mak mak yang pakaikan Genki! kat anak anak korang? cer info sikit ok ke tak Genki! ni ? ni 1st time mrs pip guna brand Genki! , hope ok.

cheers.

Tuesday, 18 December 2018

Iman & Amin menjejaki Bukit Tinubau

December 18, 2018 4
Iman & Amin menjejaki Bukit Tinubau
hi there, ni cerita minggu lepas 14.12.18 , aktiviti luar Iman dan Amin menjejaki Bukit Tinubau T_T ekceli pagi Jumaat tu, mr.Husband just mau bawa budak budak ni pusing sekitar kawasan rumah sampai di balai raya depan jalan tu ... entah macam mana, sampai ja dekat kawasan balai raya tu, boleh pula dorang pigi hiking dengan sengaja ...

Iman & Amin menjejaki Bukit Tinubau

Bukit Tinubau ni terletak di kawasan tempat kitorang tinggal ... hari hari buka jendela, memang nampaklah bukit ni nun jauh di sana ... eh, ndak sangka la pula anak anak mommy pip ni berjaya hike sampai di atas bukit ...

Iman & Amin menjejaki Bukit Tinubau

Iman n Amin pernah juga sampai di Bukit Tinubau sebelum ni, tapi tu naik kereta 4W la ... ok, yang naik kereta tu ndak aci kan ... orang semua hike, dorang ja naik kereta ... tapi tu dulu punya cerita ok, yang ni last Friday dorang hike betul2 dari bawah bukit ...

Iman & Amin menjejaki Bukit Tinubau

dorang hike tanpa bagitau mommy pip ok... si daddy lah ni punya projek dengan Iman n Amin hike bukit tetiba ... eeeiiii, bagitaulah mommy, mau juga mommy hike sama !
Iman & Amin menjejaki Bukit Tinubau

mommy nampak view dari atas bukit ni bila daddy share gambar, terus terpesona dengan keindahan alam semulajadi ... terus berfikir macam "eh, lain kali kita piknik atas bukit ni ok" ... haha, dasar mak pip yang suka buat bento kan ...

Iman & Amin menjejaki Bukit Tinubau

bukan main lagi kamu berdua bagi PEACE tu , bukan mau ingat mommy dan Nami di rumah ... eh, tetiba la pula emo (ya lah, I is jeles) ...

Iman & Amin menjejaki Bukit Tinubau

nasib baik pagi sebelum keluar tu, mr.Husband suruh sediakan air minum dorang ni ... mcm biasa lah sorang bawa satu botol ... kalau haus, senang mau minum ... ndak perlu ni mau rebut rebut minum ...

Iman & Amin menjejaki Bukit Tinubau

jalan berbatuan ke Bukit Tinubau ... nasiblah bukan baru lepas hujan kan ... mesti licin jalan ni kalau hujan ...

Iman & Amin menjejaki Bukit Tinubau

dua orang budak yang tidak mengenal erti putus asa ... strong determination yo!

Iman & Amin menjejaki Bukit Tinubau

take a break kejap minum air ... hiks, kalau mommy tau daddy bawa kamurang naik tu bukit tinubau, siap siap mommy bagi kamurang bawa bento ... boleh makan makan sambil naik bukit kan ...

view of Bukit Tinubau

what a scenic view! stunning.

memang mempesonakan ... ok, boleh teka mana satu rumah mommy pip?

Iman & Amin menjejaki Bukit Tinubau

dua budak yang sedang mencari atap rumah mommy pip :)) , muehehe ...

so, lepas hike bukit ni, dorang balik dalam keadaan gembira tapi letih ... lepas mandi , dua dua kelaparan ... siap ja makan, terus modop kepenatan ...

tapi nampak sangat dorang happy dan teruja naik Bukit Tinubau ni ... so, mrs pip ni bila lah mau hike ni bukit eh? ... hurm, tunggu Nami besar sikit la kan ... 4 years lagi kot, insya allah ...hehe.

thanks for reading , and happy school holidays.

cheers.

Monday, 17 December 2018

Yang dibeli sempena Sale 12.12

December 17, 2018 9
Yang dibeli sempena Sale 12.12
hi there, so hari tu Sale 12.12 kan .. memang banyak barang dijual pada harga yang affordable ... tapi still kena pandai memilih kot kot ada barang yang dijual pada harga yang lebih tinggi pada waktu sale ... eh, kengkadang ada jer seller yang nak ambil kesempatan kan ... 

mrs pip tak shopping manapun, setakat mencari barang idaman yang rasa rasanya memang perlu sangat .... ada yang berkenan di hati, tapi bajet tak lepas la pula, so tunggu la next time kot kot ada sale lagi kan ... 

Panasonic ear phone
Panasonic ear phone

ni barang pertama yang mrs pip beli dari Lazada , lepas SLASH IT deal, dapatlah harga mampu RM9.90 ... ok la tu, harga affordable kan ... lagi lagi brand item kan ... hari tu earphone dah rosak, tak boleh guna, so memang nak beli earphone satu ... postage agak mahal la pula, RM10.90 , tapi beli lah juga sebiji .. cia cia cia ...

Genki diapers size L
Genki diapers size L

disposable diapers for baby ... siapa yang ada baby, mesti diapers merupakan satu keperluan ... kalau dapat beli pada harga yang berpatutan, siap dapat sale lagi, memang awesome sangat!

lil' Nami at the moment guna jenama Dypers, tapi boleh saja guna jenama lain ... mrs pip mmg tak stick untuk satu brand sahaja ... mana mana yang ada diskaun, boleh bagi great savings buat mrs pip, memang itulah yang mrs pip akan beli ... 

so bila nampak jenama Genki! ni dijual pada harga yang tak jauh beza dengan Drypers, dan lagi best FREE SHIPPING by LAZADA, lepas tu kalau pembelian melebihi RM100, boleh dapat price reduction RM20, so siapa tak nak kan ...

time sale, Genki! dijual pada harga RM79.50 untuk 3 pek saiz L , so mrs pip beli 2 set ... total RM159.00, lepas tu tolak diskaun RM20.00, mrs pip bayar RM139.00 + Free Shipping ... hari tu nampak Genki! di pasaraya, harga pun boleh lah tahan ...

so yang ni dapat harga diskaun kan, memang happy la ... beli saiz L untuk stok keperluan lil' Nami .. at the moment lil' Nami still pakai saiz M ...

Take One Baby Bites
Take One Baby Bites

yang ni pula baby bites buat lil' Nami ... lil' Nami still 4 months old, tapi lagi 2 bulan dia dah boleh start makan kan .. so just beli ni untuk stok awal awal kebetulan ada sale ... dalam banyak banyak baby bites, mrs pip mmg suka yang ni coz tiada rasa manis berbanding baby bites jenama lain ...

yang ni mrs pip beli 2 original flavor, 2 vege, 2 apple flavor, 2 banana flavor ... total semua 8 boxes untuk kudap kudap lil' Nami in the next few more months  ... yang ni harga sekotak agak mahal, so kena beli melebihi RM50.00 baru dapat diskaun, lepas tu pembelian melebihi RM50.00, akan dapat FREE SHIPPING juga .. so woha! happy dapat beli pada harga sedikit murah berbanding di pasaraya tempat mrs pip ni ...

total harga 8 kotak baby bites ni ialah RM61.44, lepas tu dapat diskaun RM12.29 ... shipping RM10.90 sekotak tau, so kalau 8 kotak sila darab dengan RM10.90 ... gila mahal kan ... tapi mrs pip dapat FREE SHIPPING pasal beli melebihi RM50.00 ... yeah.

so total bayar, hanya RM49.15.

senarai buku karangkraf sale 12.12
senarai buku karangkraf sale 12.12

yang ni pula mrs pip beli buku kat karangkraf ... depa kan buat sale beli 12 buku pada harga RM12.00 + RM12.00 shipping ... so belilah mana mana yang berkenan ... hanya selected books sahaja , bukan semua pun dorang jual harga murah murah cenggini ... tak sabar nak baca novel Potret Dua Wajah tu ...

ada yang dah baca tak novel tu? best tak?

so total bayar kat karangkraf ialah RM24.00 ... 

so total semua pembayaran yang mrs pip belanja sempena sale 12.12 ialah RM232.95 ... mommy belanja baby Nami untuk sale 12.12 ni ... nextime baru belanjan Iman n Amin pula T_T

korang shopping apa time sale 12.12 ? happy spending ...

cheers.

Sunday, 16 December 2018

Iman dan Amin : Dapat reward pensel & buku warna cuti minggu ke-2

December 16, 2018 7
Iman dan Amin : Dapat reward pensel & buku warna cuti minggu ke-2
hi there, cerita minggu kedua Iman n Amin cuti sekolah ... seperti biasa, tuisyen setiap Isnin hingga Rabu, lepas tu Khamis sampai Ahad, mrs pip main cikgu sikgu dengan budak berdua ni ... tiada spesifik subjek nak ajar pun, just penuhkan waktu terluang dengan pembelajaran, so that dorang berdua tak rasa bosan menanti waktu berlalu, PLUS dapatlah tambah ilmu semasa cuti sekolah ... takkan asyik nak layan TV saja kan ...


hari tu Iman asyik minta mrs pip belikan dia pensel warna ... well, bukan tiada pensel warna di rumah, tapi mrs pip cuma keluarkan bila perlu untuk mereka guna .. kalau hari hari guna, memang habis dorang kerjakan pensel warna tu ...

kalau setakat mewarna ok lagi, ni tak, kreatif sungguh dorang ni, habis pensel warna tu jadi segala macam pistol senapang dorang buat .. eeeiiii ... 

tapi pasal hari hari dah request nak sangat pensel warna, so belilah sorang satu pensel warna , biarlah dorang guna time cuti ni, tak perlu rebut rebut nak share, masing masing ada ... lepas ni puas hati dorang nak mewarna ... 

dan nak lagi buat dorang teruja, saja ja bungkus cantik cantik dalam wrapping paper ... mrs pip bgtau kat Iman n Amin, ni reward mommy bagi pasal rajin pergi kelas tuisyen ... happy dorang dapat hadiah cenggini ... budak-budak kan, asal dapat hadiah, mesti suka ...


selain aktiviti mewarna dan ajar Iman n Amin agar bila mewarna tu, biar namak kemas, mrs pip juga teruskan usaha mendidik Iman n Amin agar pandai solat ... eh, umur dah nak masuk 7 tahun kan, kejap lagi pejam celik insya allah masuklah umur 7 tahun tu, so kena lah gigih ajar dorang ni solat ..

tiap kali belajar solat, dorang ni happy pasal dapat guna sejadah dan kopiah tu ... haha, budak budak kan, kalau benda tu dorang jarang dapat guna, once dapat mesti dorang happy ... Amin lepas belajar solat, kopiah lekat terus di kepala sampai tidur :)) ngeh ngeh ngeh ...


selain tu, aktiviti luar dorang ialah jalan jalan pergi zoo ... dah janji pun dengan budak budak ni mau tinguk elephant kan, jadi kenalah tunaikan janji ... kalau mungkir, nanti ada yang mulut muncung sedepa ...



selain tu, mr.Husband bawa budak budak ni pergi kebun di atas bukit ... kena daki bukit tu , penat juga daki bukit, tapi once dah sampai atas bukit tu, happylah Iman n Amin bermain di sekitar kawasan kebun yang tak seberapa luas ... 

hari tu, mr.Husband just nak bersihkan rumput di kawasan kebun, katanya kalau lama tak dibersihkan, nanti rumput panjang, nak bersihkan sekali harung memang letih ... mrs pip sediakan bento box dorang, dari pagi sampai ke petang dorang stay di bukit tu ... langsung ndak ingat mau pulang rumah , suka dorang main di bukit ... 

yalah, budak berdua ni kan memang jarangggg mrs pip bagi peluang main di luar rumah kecuali ada mr.Husband ... risau bah dorang main sampai sanaaa jalan raya ...

so tu sajalah cerita cuti minggu ke-2 Iman dan Amin.

cheers.

Saturday, 15 December 2018

Althea Exclusive diskaun 50% sehingga 19.12.2018

December 15, 2018 10
Althea Exclusive diskaun 50% sehingga 19.12.2018
hi there, saja ja nak info yang althea ada buat sale up to 50% untuk barangan ALTHEA EXCLUSIVES ... gila gila diskaun tu ... lagi best, kalau korang ada reward points, boleh guna untuk korang dapatkan extra price reduction ... Woha!

untuk setiap pembelian RM120 dan ke atas tp kurang daripada RM180 , dapat 25% diskaun ...

dan untuk pembelian RM180 ke atas, dapat 50% diskaun ...

tapi kan secara matematiknya, better korang add to cart barang althea exclusive minimum RM180, so nnt lepas diskaun korang cuma perlu bayar RM90 ... kan?

dan kalau korang beli barang nilai RM120, dan diskaun 25% tu, sama juga kena bayar RM90 .. betul tak?

haha.


dan yang ada reward point tu, bolehlah guna , makin kuranglah korang bayar nanti kat checkout 💏

sale ni sampai 19 Dec ni saja tau .. Kot kot ada yg nak top up barang Althea Exclusive kan, I bagitau saja ...

jom shopping secara berjemaah .. Terjebak dah ni ...


ni yg mrs pip grab , total semua RM182.10, lepas tu dapatlah 50% diskaun, jadi RM91.05 , dan mrs pip kebetulan ada 23 reward point, so guna semua reward point ni utk dptkan extra price reduction ... 

lepas guna reward point tu,  mrs pip hanya bayar RM68.05 💏💏💏 ... 

hihi.

cheers.